Ангел Бончев намеси "главата на Октопода" по делото срещу "Наглите"

Ангел Бончев и Камелия Бончева, които бяха разпитани по делото срещу "Наглите"

© Красимир Юскеселиев

Ангел Бончев и Камелия Бончева, които бяха разпитани по делото срещу "Наглите"Ангел Бончев намеси "главата на Октопода", по делото срещу "Наглите". "За мен в съда са изпълнителите, а главата на "октопода" е на свобода, заяви Бончев, цитиран от агенция "Фокус". Той беше отвлечен през 2008 г. и държан 50 дни в плен. Бончев беше разпитан на заседание на Софийски градски съд (СГС) срещу сочената от прокуратурата като група на "Наглите". В нея влизат девет души, които са обвинени за 11 отвличания и един опит за похищение.


Според прокуратурата престъпната дейност на Ивайло Евтимов, Прокопи Прокопиев, Даниел Димитров, Любомир Димитров, Радослав Лебешковски, Павел Петков, Митко Лебешковски, Кирил Кирилов и Цветозар Славчев е продължила близо 2 години, в които подсъдимите са спечелили близо 6 милиона лева. До този момент обаче парите не са открити.


На днешното заседание, съдът изслуша показанията на Ангел Бончев и съпругата му Камелия Бончева, която беше отвлечена малко след като той беше освободен. Разпитан беше и Венислав Величков.
"Имам предположения, но не искам да казвам. Надявам се тези хора да бъдат осъдени поне на 15-20 години и то тези, който са организирали нещата, защото без "мозък" не става", заяви още Бончев. По думите му става дума за хора, които са "работещи и с имена в държавата".  "Адвокатите разчитат на това, свидетелите да се объркат и да търсят слаби страни. Аз казах това, което съм преживял. Споменът е силен, когато се събуждам сутрин, се сещам за преживяното с моята съпруга", каза Бончев. Той смята, че с него са се държали най-жестоко в сравнение с другите отвличания.


Аналгин, водка, кислородна вода и 554 хил. евро


"Нашият случай е прецедент – да отвлекат човек, който носи парите. Аз не съм разпознал нито едно лице, нито гласове, защото те шепнеха, както казах и в съдебната зала.", каза още Бончев.


От показанията му стана ясно, че съпругата му е платила 397 хил. евро., за да бъде освободен. Той е платил 157 хил.евро за нейната свобода. Според Бончев, първоначално искания откуп е бил 2 милиона евро. "Много жестоко се държаха, не го пожелавам на никой", заяви още Бончев. На 17-ия ден похитителите са отрязали малкия пръст на лявата му ръка и след това – безименния пръст до първата фаланга. После му дали кислородна вода и аналгин. При освобождаването му дали да пие водка и нови анцуг и джапанки. Тогава му заявили, че  съпругата му е отвлечена.


Без ухо, или без пръст


Другият разпитан  - Венислав Величков, заяви че му е било предложено дали да му отрежат ухо или пръст. След като той не пожелал да се възползва, се е простил с част от дясното си ухо. Величков е отвлечен през февруари 2008 г. и е държан 43 дни. Откупът платен за него е 202 хил. евро. За да възстанови ухото си, той е претърпял две операции в САЩ. Величков разказа още, че докато е бил задържан, с него основно е контактувал член на групата, който "играл ролята на доброто ченге". Мъжът през цялото време го успокоявал, че няма да бъде убит, носил му храна и мокри кърпи, за да поддържа хигиената си.


Според показанията на Величков носът му е бил разбит и похитителите му са го накарали да размаже кръвта по тялото си, за да стане "по-приятна гледка". Тогава го записали с камера за пред
близките му.  Величков заяви, че не смята, че в отвличането му са били замесени полицаи и че не познава никого от похитителите си. Той поясни, че е чувал единствено за Иван Петров - Сапата и Даниел Димитров - Релето. Негови познати са му разказали, че двамата са автокрадци от "Лозенец". Тялото на Петров бе намерено в околностите на София, като според полицията той е бил част от
групата за отвличания и е бил убит, за да "замълчи".


Според показанията на семейство Бончеви и Величков, когато са били отвличани са били вкарани в кола със синя лампа или микробус, на който пишело "Полиция".


Адвокатът Илиян Василев, който защитава подсъдимия Павел Петков и заради чието мистериозно отсъствие делото беше отложено в понеделник, се появи и представи болничен лист.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK