Явор Колев: В момента няма акция на ГДБОП срещу торент сайтовете

Явор Колев: В момента няма акция на ГДБОП срещу торент сайтовете

© ShutterstockНово, 14.31 часа: Източници на "Дневник", запознати с дейността и техническата организация на "Арена" и "Замунда", коментираха, че най-вероятно късно снощи е възникнал технически проблем в "Замунда", в резултат на което голяма част от трафика се е пренасочил към "Арена" и сайтът също е започнал да изпитва трудности с голямото натоварване.


Късно снощи достъпът до българските торент сайтове "Замунда" и "Арена" е бил ограничен. Според съобщение, поместено на arenabg.com, инициатор на атаката е тайна работна група, наречена "Съвет за защита на интелектуалната собственост". Все още не е напълно ясно каква е конкретната причина за проблемите, които са имали двата сайта за споделяне на съдържание.


Към момента достъпът до частта с торентите на "Замунда" все още е ограничен, а "Арена" вече функционира, но затруднено, заради голямото натоварване.
За момента няма и категорични доказателства, че атаките срещу торент сайтовете са свързани с въпросния "Съвет за защита на интелектуалната собственост".


Явор Колев, началник на отдел "Компютърни престъпления" към ГДБОП, заяви пред "Дневник", че "в момента не се провежда акция срещу интернет пиратството", и допълни: "Ако провеждаме такава акция, това ще бъде официално оповестено."


"На този етап не сме получили сигнал от собствениците на "Арена" и "Замунда" за хакерски атаки срещу тях", добави Колев.


През ноември на заседание на Консултативния съвет за защита на интелектуалната собственост към Министерството на културата е било обсъждано създаването на Съвет за защита на интелектуалната собственост. В това заседание участие бе взел и блогърът Асен Генов, според когото по време на заседанието всички присъстващи (представители на изпълнителната власт, на правоносителите и на интернет доставчиците) са се обединили около идеята за борбата с пиратството.


Според Генов присъстващите са обсъждали варианти за борба, включващи "филтриране на интернет; ограничаване на крайния потребител; принуждаващи клаузи; които да задължат интернет доставчиците да работят съвместно с репресивните органи", и др.


Очаквайте още информация по темата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK