Първанов се оплете за случая "Леденика" в опит да отрече лобизъм

Георги Първанов

© Надежда Чипева

Георги ПървановПрезидентът Георги Първанов се оплете в обясненията си за отношенията с бизнесмена и бивш собственик на пивоварната "Леденика" Михаил Михов в опит да отрече, че е лобирал за него. Името на президента беше намесено в разговора, оповестен от в. "Галерия", между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов, в който премиерът казва, че е поел ангажимент "да не се закача" Михов, който за разлика от Първанов иска да спази. Борисов вече заяви, че разговорът е манипулиран. Подобен е изводът и от експертизата на прокуратурата.


Възможно е да сме водили разговор с премиера Бойко Борисов за това дали са законосъобразни действията, които се предприемат към Михаил Михов - бивш собственик на пивоварната "Леденика", заяви пред журналисти президентът на въпрос дали е говорил с премиера. Попитан искал ли е от Борисов "чадър" за Михов, за да не бъде проверяван, президентът каза: "Такова нещо не бих могъл да поискам, защото не знам какъв е бил проблемът на споменатия бизнесмен."Първанов коментира и виц за АБВ - "Аз, Бойко и Вальо": "Като ме слушате, истински ли е, достоверен ли е"В същото време на друг въпрос лобирал ли е за Михов Първанов отговори: "Възможно е да сме разговаряли, че има проблеми." "Знам, че има някакви проблеми, но не мога да ви кажа", каза президентът, попитан какви проблеми има бизнесменът. На въпрос дали Михов му се е оплаквал за  неправомерни действия на митниците Първанов каза, че не е знаел за такива проблеми, още по-малко пък, че има такава проверка.


На въпрос защо тогава е уволнил шефа на правния съвет - Сашо Пенов, който се оказа адвокат на "Леденика" по делото с отнетия лиценз на акцизен склад на пивоварната, президентът изрази съжаление, че Пенов е станал изкупителна жертва. "Единствената му вина е в това, че не ме е информирал, защото аз бих го възпрял да участва в едно такова дело", добави държавният глава. Отбеляза, че по принцип е против съветниците му да бъдат ангажирани с подобен тип дела, защото това може да не е конфликт на интереси, но във всеки случай е укоримо.


Първанов отрече Михов да е бил негов спонсор. "Никога не е спонсорирал каквото и да е", заяви президентът. Призна, че се познават от "спортните състезания".


"В разговора между премиера и шефа на митниците Ваньо Танов, който беше обявен и трудно може да бъде оспорен по съдържание, тъй като това, че е презаписан и в този смисъл манипулиран, не го прави по-малко автентичен, много ясно се казва, че министър-председателят има пряк и нееднократен контакт, разговори със споменатия бизнесмен", коментира Първанов. По думите му от този разговор става ясно, че поетият ангажимент е не към Първанов, който е характеризиран негативно, а към споменатия бизнесмен. "Това хвърля яснота за генезиса на проблема", обобщи Първанов.


Попитан дали разговаря с премиера и за други хора с проблеми, президентът каза: "Говорили сме си за хора от БАН и хора от армията, че имат проблеми. При мен постъпват десетки, стотици хиляди молби - писмени и устни, част от тях приемната ги изпраща в министерствата, други - възможно е да са били обсъждани в беглите разговори, които сме имали с министър-председателя."


"Това е мъка, това е една много тежка ситуация, от която не знам правителството как ще излезе", коментира Първанов скандала с подслушването, след като представи книгата си "Първият мандат на Георги Първанов. По време на 50-минутното си слово президентът напомни тезата си, че сигурността не може да бъде за сметка на свободата и личните права на гражданите, която е застъпил и в лекцията си за националната сигурност през 2004 г. "Не ни е нужна държава, която следи непрекъснато гражданите си".


Специалните разузнавателни средства (СРС) трябва да останат изключение като законът създаде условия за по-добро използване на класическите способи на разследване и понятието национална сигурност, трябва да изключи злоупотребата със СРС, заяви Първанов. По думите му управление чрез страх не може да е трайно и стабилно.Първанов коментира и виц за АБВ - "Аз, Бойко и Вальо": "Като ме слушате, истински ли е, достоверен ли е"


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK