Първанов предлага обща дата за почит към жертвите на режима до 1944 г., след това и на възродителния процес

Президентът Георги Първанов представи книгата си "Първият мандат", отпечатана от издателство "Захарий Стоянов". За премиерата дойдоха президентът Жельо Желев (1990-1997), лидерът на БСП Сергей Станишев, почти всички депутати от БСП, кметове, активисти на президентското движение "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ).

© Анелия Николова

Президентът Георги Първанов представи книгата си "Първият мандат", отпечатана от издателство "Захарий Стоянов". За премиерата дойдоха президентът Жельо Желев (1990-1997), лидерът на БСП Сергей Станишев, почти всички депутати от БСП, кметове, активисти на президентското движение "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ).Президентът Георги Първанов предложи да има една дата, на която да се почита паметта на жертвите на режима преди 1944 г., след това и на т.нар. Възродителен процес. Идеята си Първанов лансира на премиерата на книгата си "Първият мандат на Георги Първанов", която представи като своеобразен отчет за дейността си в перода 2001 - 2006 г.


Поводът за предложението - одобрената от правителството в сряда идея на президентите Жельо Желев и Петър Стоянов 1 февруари да бъде обявен за Ден на почит към паметта на жертвите от комунистическия режим. Първанов обяви, че подкрепя тази идея, и напомни, че през 1995 г. като депутат се е присъединил към знака на десните с едноминутно мълчание в парламента да бъде почетена паметта на жертвите на комунистическия режим.


Като смятам това за важна, необходима стъпка и като израз на голямата идея за националното помирение, все ми се иска да има една дата, съзнавайки колко трудно е да се приеме и отляво, и отдясно, но една дата, на която да почетем паметта на всички жертви на насилствени режими, на всички жертви на насилие, посочи президентът. Според него това би било знак към бъдещото демократично развитие на България, защото "това е символното осъждане на насилието независимо откъде идва то".
Първанов изрази надеждата си, че книгата му, която се появява "в момент на дефицит на идеи в българския политически живот", ще може да катализира дебат и оценка на това колко е важно раждането на идеите. "Макар че идеята не се измерва с километри, не може да й прережеш тържествено лентата, тя е по-сложен процес, но си струва в този представителен състав на хора, които имат отношение към идейните търсения в българското общество, да го направим", добави той.


В 50-минутната си реч, в която определи като успешни двата си президентски мандата, Първанов отдели време и на лидера на ДСБ Иван Костов. Обвини го, че в едно от телевизионните си участия през седмицата 7-8 пъти използвал думата "война" и още толкова "битка", на следващия ден "паролата" била подета от правителството и премиера, който обяви "на война като на война". Съжалявам, че институциите губят войната с кризата, че антикризисните мерки не проработиха, част от тях се провалиха, критикува президентът. Добави, че съжалява, че не вижда "видими, значими, сериозни, а не инцидентни и епизодични резултати във войната с престъпността и корупцията, да не говорим за лобизма, който прозира в много действия".


"Много бих искал тези неща да не се прикриват с агресивна, натоварена с враждебност риторика. Винаги съм бил против това, когато си натясно, вместо да доказваш качества, да плашиш", каза още той и коментира, че управление чрез страх не може да е трайно и стабилно.

Коментари (98)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1079 Разстроено

  От комунист какво друго да очакваш, освен постоянни опити да се пренаписва историята както му е угодно...

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 2. 2
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:21 на 23/01/2011 от неговия автор.

 3. 3 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 986 Любопитно

  А имотите на жертвите на комунизма кога ще върне? Само на ПАЛАЧИТЕ ли се полагат МЕЗЮНЕТИ за заслуги към националното предателство в полза на чужда държава - РФ !

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 4. 4 Профил на korektor
  korektor
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Какви жертви преди 1944? Гоце е изперкал покрай Мишо Бирата!!!!

 5. 5 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  1-ви февруари да си остане Ден на почит към паметта на жертвите от комунистическия режим, а 2 февруари да бъде обявен за ден на политика у нас и последните 65 години комунистическа хамелеонщина...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 6. 6 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Простотията и наглостта на този идиот нямат граници. Но никой не е виновен на България, че хора с българско гражданство го избраха за президент и то два пъти...

  Истинският проблем е, че тези, които избират комунистическите кретени не четат Дневник и нормалните медии. Всъщност, много от тях не четат въобще

 7. 7 Профил на 111
  111
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Внимателно СЕГА--Президентът Георги Първанов предложи да има една дата, на която да се почита паметта на жертвите на режима преди 1944 г., след това и на т.нар. Възродителен процес. ОООООПППСССССССССС - Господин Президенте, мисля че ПОДМИНАХТЕ Жертвите след 9 септември и хората избивани без и със (комунистическия) съд, ей така подминахте 35-40 години от нашата история но каквото и да правите един ден децата ,внуците и пра- внуците ще изучават че БКП( Българската Комунистическа Партия ) е избивала и репресирала собствения си народ за да се държи на власт.

 8. 8 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Към 111

  Много правилно. За съжаление, все по-голяма част от младото поколение не е наясно, че БСП е всъщност БКП. Това беше целта на дворцовия преврат през 1989 и по всичко личи, че е изпълнена.

  може би поне по форумите може да се пише БСП (бивша БКП)

 9. 9 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Я кажете жертви на кой режим са хора като Гео Милев и Никола Вапцаров?
  Тука е пълно с идиоти явно!

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 10. 10 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Гневно

  За какво помирение бълнува агента от ДС гоце ?
  За убиствата , погубената младост и осакатен живот на много
  Български граждани от немуподобните / ДС - агенти /няма а и не може да има помирение. За хилядите убити, затваряни, интернирани, изселвани,национализирани имоти, мачкани и унижавани какво извинение и помирение може да има ?
  Та това те са го вършели и вършат срещу собственият си народ.
  , ,

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 11. 11 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Аз не желая да има изобщо дата на която да почитам памета на терористите взривили църквата св.Неделя.

  Убеден съм, че има фундаментална разлика между това да екзекутираш някой взривил църква и убил 200 души в нея и между това да събереш един до друг на ръба на кратер от бомба 100 души, депутати, политици, регенти и общественици и да ги разстреляш един по един в "най-добрите" практики на Хитлеровите Айнзатзкомандо-си.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 12. 12 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Жертвите на турските терористи баха преди Възродителния процес и затова за тях трябва да се говори като за жертви на тероризма, а не на Възродителния процес.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 13. 13 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Имаш броени дни триперливецо и си АУЛТ.

 14. 14 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#11] от "NPaine":

  "събереш един до друг на ръба на кратер от бомба 100 души, депутати, политици, регенти и общественици и да ги разстреляш един по един в "най-добрите" практики на Хитлеровите Айнзатзкомандо-си."
  Такааа ако тия са били като Боко, Станишев, Симеон, Гоце, Костов и още знайни и незнайни наши "политици:, "бизнесмени", "общественици" мисля че добре са направили с тех.
  Ех, кога и ние ще направим същото с горе изброените!?

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 15. 15 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Реплика на другаря Първанов в предаване на телевизията
  - "Нека говорят , а да става каквото трябва "
  20 години ние само си говорим , а другарите от ДС правят каквото трябва, за себе си и свойте семейства.Време е да спрем само да говорим.
  пс. Не го наричам г-н Президент , защото това не и нито моя президент ,нито президента на честните българи.

 16. 16 Профил на ahorra
  ahorra
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Защо е учил история?
  Не е възможно да обедениш жертвите в едно по простата причина че едните са за свободата на родината а другите са за да се задържи една натрапена власт настанена на сила от друга страна.
  Все пак ще дойде денят когато всички ще отговаряме за свойте деяния и ще ми бъде интересно къде ще бъдат тези които се отричат от БОГ и се противоопоставят на 10 божи заповеди.

  ahorra
 17. 17 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#16] от "aorra":

  Кой са за свободата че не разбрах?

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 18. 18 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Тоя изрод съвсем е полудял!!!
  Долно , червено изчадие! С никого няма да се помиряваме , не и докато най-големите престъпници и масови убийци в ИСТОРИЯТА не осъзнаят какво са причинили и не се покаят.
  И понеже това е НЕВЪЗМОЖО , никакво "помирение" не може да има!

  Klaatu Barada Nikto!
 19. 19 Профил на korektor
  korektor
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#9] от "ръмжо":

  Когато някой декларира, че с оръжие ще вземе законно избраната власт, по онова време се е наказвало с най-тежкото наказание, а сега за същото деяние най-много няколко години затвор и предсрочно освобождаване!!!

 20. 20 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#18] от "Карла":
  Ами никой не е казал че искаме да се помиряваме с пиндостански невъзвръщенци като теб! Не ви искаме нито у нас нито в нашите форуми - стойте си в пиндостан!

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 21. 21 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#14] от "ръмжо":

  За сега на дневен ред сте дъртите червени отрепки , само че вас никой няма да ви убива - природата ще си свърши работата , ще измрете в мизерия до десетина-петнадесет години и никой няма да си спомня за вас...
  Ние не убиваме - ние сме хора , ще ви оставим да си живуркате...

  Klaatu Barada Nikto!
 22. 22 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#19] от "korektor":

  Коя е законно избраната власт след 1923 година?
  А и даже да е така сега например няма как да си вземем ние българите родината си ако не вземем нещата с РЕВОЛЮЦИЯ, иначе ни очакват още Боковци, Сергейчета, Гоцета и така на татък...

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 23. 23 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#21] от "Карла":

  Яж си ГМО камбургера Карле, пий си колата без захар и си свиркай, да видим кой кого
  Я кажи кога за последно си пила прясно мляко без захар в него?

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 24. 24 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#20] от "ръмжо":

  Можем да си стоим където си искаме и да говорим каквото искаме с когото искаме. Вече не можете да казвате на никого къде да ходи и какво да говори - не сте никои , свърши вашата

  Klaatu Barada Nikto!
 25. 25 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Ако някой от утре започне да убива селски кметове, полицаи, изгаря архиви, обира мандри и през свободното време се свира в някоя дупка в гората трябва ли да му издигнем паметник в цял ръст и да определим дата за почит? Това ли е разбирането на държавния глава за държавност, законност?

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 26. 26 Профил на фон Папен
  фон Папен
  Рейтинг: 660 Любопитно

  До коментар [#12] от "др. Иванов":

  Кога мислиш , че започна възродителния процес?

 27. 27 Профил на bilyar
  bilyar
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#25] от "gripen":

  няма да им вдигнете паметник.
  вдигнахте на тези, които заравяха хора живи.

 28. 28 Профил на фон Папен
  фон Папен
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#23] от "ръмжо":

  Да "свирка" лии ...?

 29. 29 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1373 Любопитно

  Първанов предложи да има една дата, на която да се почита паметта на жертвите на режима преди 1944 г., след това и на т.нар. Възродителен процес.
  ...............................................
  Все едно жертвите на Холокоуста да бъдат почитани на една дата със загиналото цивилно население в Германия от бомбардировките над Дрезден, Хамбург ...+ жертвите на т. нар.
  пражка пролет.
  Дата трябва да бъде 18.04 1925г, денят на атентатът в Св.София - първият атентата в историята, който цели обезглавяването на държавата с един замах.
  Наглец е Гоце, да си позволява да приравнява терористите на БКП загинали по време на атентати и разстрели на цивилно населие
  с жертвите на БКП....
  Все едно ислямските фундаметалисти взривили се в тълпа от иракски кандидадт -полицаи, да бъдат опявани и почитани заедно с загиналите .Наглоооо безочие. Гоце ти си за бой.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 30. 30 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#26] от "rekontra":

  Доколкото си спомням мобилизацията беше на 4 януяри, но защото въпросът ти е с гаджалски контекст, турските изроди започнаха кланетата на българското население половин година по-рано, през лятото.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 31. 31 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#29] от "СДС":

  Ами жертвите на холокоста отделно ли да се празнуват, от тези на циганите и славяните убити от нацизма?

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 32. 32 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Ама поне в постоянството си в плюенето по адрес на Костов Гоце е на ниво
  Вече 10 години откак Костов не е на власт, ама с всяко свое изказване предизвиква спазми и кошмари у комуните. Направо се хващат за кобурите насън

 33. 33 Профил на АС
  АС
  Рейтинг: 116 Неутрално

  Добра идея. Точно попадение. Дигна си рейтинга.

 34. 34 Профил на фон Папен
  фон Папен
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#30] от "др. Иванов":

  1971 г. да ти говори нещо?

 35. 35 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  ...е защо само една книга, а не тритомник, както Тато си...После ще си я прелиства сам, като се отиде повънка в Сирищник...и ще се чуди кой лист да откъсне по-напред...

 36. 36 Профил на АС
  АС
  Рейтинг: 116 Неутрално

  До коментар [#35] от "renegat":

  Само ББ има подобно право на тритомник. Издухвал е пърхота от рамената на др. Живков и е лъскал обувките му до блясък.

 37. 37 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1373 Весело

  До коментар [#31] от "ръмжо":

  Ами жертвите на холокоста отделно ли да се празнуват, от тези на циганите и славяните убити от нацизма?
  ...............................
  има два вида революции:
  - избухнали отвътре, местното население възстава и прави държавен преврат. това е успешният модел.
  пример: виж Франция- и досега са република и се гордеят .
  - платени и направлявани отвън:
  България, Никарагуа, Куба...
  такива се нетрайни понеже са подпрени на чужди щикове.
  никой не ги ще такива и много хора загиват за интересите на една партийна вихрушка от
  хора, които просто ги мързи да работят.
  Колко дни трудов стаж има Т. Живков? А, Г.Димитров?
  Ами, Първанов, Пирински...?
  Комуниста ще го познаете по патологичният му мързееееел.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 38. 38 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Ах комунисте, свиньо жалка и безбожна. Дано доживея отвратителното ви движение, дето причини толкоз злини на този и другите народи да остане само като лош спомен в главите на старите и урок в историята за младите, и музеи за злините на комунизма.

  preklara rara
 39. 39 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#37] от "СДС":

  Видно е че сте боклук и невежа!
  Във Франция има нещо което явно не ти е удобно -ИМПЕРАТОР Наполеон, Реставрация после, Наполеон трети - все френски работи !
  А "платените" в Никарагува и Куба кой ги е платил и колко готини трябва да са Самоса и Батиста според един простак като вас!?

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 40. 40 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Гоце, стеги се , НИКАКВИ нови идеи не може да 'роди" главата ти ..:) По навик си - доносник, т.е. и тогава САМО си пресъздавал и доносничил чужди мисли и идеи..:))
  През 1995 година , Гоце , от страх- за себе си и жалкото си съществуване , подобно на мнооого други, тръгнали на черква комуноиди , си "почел" жертвите на комунизма..ЗАЩО сега , пак си ги забравил ?/ и споменаваш само възродителния ???

  BIG AL
 41. 41 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#32] от "deepdish":

  ...не само спазми предизвиква упоменаването на името Костов - то е едно напомняне и предупреждение към Борисов, да го внимава и държи под наблюдение, за да не предизвика спонтано изхождане на зловонни чевеникави комуноизпражнения по никое време. Опасно и изненадващо, чието разпръскване на по-големи териториални пространства може да доведе до разпростиране на вонята чак до Брюксел...Затова и Борисов подвиква отвреме на време срещу него с присъщата си простащина подобна на така близкият му Правешко-чавдарски ментален стил и език, кога в парламента, кога където свари...

 42. 42 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#22] от "ръмжо":

  Коя е законно избраната власт след 1923 година? :))))))

  Ако се напънеш, ще научиш, че в Народното събрание са и Александър Малинов-демократ , и Пастухов и Лулчев-социалдемократи , и Никола Петков и земеделци - в различни периоди :)) ТЕ НЕ са фашисти , дори по вашата 'терминология "..) След 1934 година , формакно няма партии - но тези лидери ма партии - са пак избрани ..Демокрация има дори по време на Втората война- най- голята в световната историв ..И спасяване на евреите и т.н..
  Само шумкарите искат насилствено, НЕ с бюлетина - взимане на властта - затова си го и получават - тук , там..Който нож вади, от нож....Такива са заповедите на Сталин и като съветски агенти - изпълняват..))

  BIG AL
 43. 43 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1373 Весело

  До коментар [#39] от "ръмжо":

  Видно е че сте боклук и невежа!
  Във Франция има нещо което явно не ти е удобно -ИМПЕРАТОР Наполеон.
  ................................
  Зк Code Civile, написан от Наполеон , чувал си нещо?
  Не? Овори Гражданският Кодекс на България и ще го видиш там в едно 95%.
  Неприкосновеност на личността, защита на частната собственост...и тн.
  Шуробаджинащина- на английски как се превежда занеш ли? Не?
  PARTISANSHIP

  nemo malus felix, minime corruptor.
 44. 44 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1257 Весело

  Първанов предлага обща дата за почит към жертвите на режима до 1944 г., след това и на възродителния процес

  Това ми звучи като опит, да убедиш жена си да прави шведска тройка с теб и любовницата ти. Не, че няма и такива случаи, но Първанов не ми изглежда на човек, който може да го направи.

 45. 45 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#41] от "renegat":

  Ха ха, така е, ама вече е малко късно....

  Вонята вече достигна Брюксел и оттам действат бързо - Шат на Шенгена, скоро май наш държавник в Европа няма да го канят. Само на изток ще си джитакт хубавците ни.

 46. 46 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#39] от "ръмжо":
  който каза по адрес на другаря "СДС":
  Видно е че сте боклук и невежа!

  Уважаеми другарю ръм, драги жо,
  За другаря Сталин е видно точно обратното. А другарят Сталин има набито око, така да се каже.

 47. 47 Профил на 41
  41
  Рейтинг: Весело
 48. 48 Профил на grosso modo
  grosso modo
  Рейтинг: 1392 Весело

  До коментар [#44] от "KOBA_STALIN":


  Ха ха ха ха ха ха ха

  Поздрав към Вас другарю, от един скромен старец

  Кажется, у Константина Симонова описание спора с западным журналистом о свободе слова:
  Журналист:
  - Я могу перед Белым Домом кричать, что наш президент дурак.
  К.Симонов:
  - Я тоже могу на Красной площади кричать, что ваш президент дурак.
  …Журналист:
  - А про Сталина можете?
  К.Симонов:
  - Не могу. Потому что это неправда.Еще

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 49. 49 Профил на spanian
  spanian
  Рейтинг: 497 Весело

  Гоце,както и да се извърташ задникът ти е все отзад

 50. 50 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1373 Весело

  До коментар [#46] от "KOBA_STALIN":

  Здравейте другарю Коба,
  спосибо за добрата характеристика. Ще бъде отбелязано в протокола на братското Политбюро.
  Той и баща ми беше много уважаван от вас
  и дори е единственият българин с титлата-
  "заслужил чекист".

  nemo malus felix, minime corruptor.
 51. 51 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#48] от "Ржевски":

  Здравейте приятелю Ржевски,
  Драго ми е да ви срещна във форума. Благодаря ви и за това, че сте ме добавили към приятелите си в профила. Излишно е да казвам, че и аз съм направил същото.
  И е прав другарят Константин Симонов, защото другарят Сталин може да е всичко друго, но не и глупак.
  Другарят Сталин винаги е ценял човешкото достоинство. Бил е деликатен някакси, така да се каже. Никога не е обиждал публично. Той по скоро би разстрелял някого за неправилните му възгледи, но никога не би си позволил да го обиди публично.
  Това беше по адрес на обидите във форума.

 52. 52 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Весело

  Изначалната мечта на българския комунист - да приравни стоте убити престъпника преди 9 септември с десетките хиляди избити след това, стотиците хиляди влачени по затвори и лагери, изселвани, оставяни без препитание, а децата и внуците им - без образование и реализация, както и милионите с пропилени животи. Ето това е то. Наистина не трябва и слава Богу, че никой не поиска да им го връщаме - да стоят живи, че да ги показвам на децата и внуците си да знаят какви отпадъци и червеи НЕ ТРЯБВА да стават.

 53. 53 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#50] от "СДС":
  Той и баща ми беше много уважаван от вас
  и дори е единственият българин с титлата-
  "заслужил чекист".

  Спомням си за татко ви Андрюха,
  С най-топли чувства, естествено. Щом е останал жив по мое време, способен е бил човекът значи. Младите едва ли разбират колко трудно осъществимо беше това навремето.

 54. 54
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:05 на 23/01/2011 от неговия автор.

 55. 55 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Весело

  А да - Първаноглу-Триперлъ като историк трябва да разясни на партийния актив (ръмжо, Ржевски, др. Иванов и други неграмотни дърти червени пенЦии) на кого ще ги пишат жертвите преди "Революцията" на 9 септември. Щото ако ги пишат на превратаджиите от 1923 и 1934 ще трябва да обясняват как същите са и в "революцията", че и министър-председатели стават след това. И въпреки че по кинопрегледите се плюе по "монархо-фашиСките преврати и техните извършители", същите тия си умират в леглата в София през 60-те, от старост. А в КБЕ има едни мнооооого кратички статийки за тях. Да другарЕ - за болната ви тема "Кимон Георгиев" става дума. Него ако успеете да ми го обясните, веднага се съгласявам с турския ни президент.

 56. 56 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1373 Весело

  До коментар [#53] от "KOBA_STALIN":

  Тате таеше много топли чувства към вас, толкова топли, та помня как когато бях малък, в Москва, на Красньй Площад излизаше чисто гол тупаше се в гърдите и викаше:
  -Булгар, булгар
  ..............
  Прожектират на Сталин нов игрален филм. След прожекцията Сталин пита:
  - Защо мустаците на лошия герой така приличат на мустаците на другаря Сталин?! Да се разстреля главния герой, режисьора, целия снимачен екип, роднините на актьора, народния комитет за култура…
  - Другарю Сталин - питат от народния комитет за култура, - а не може ли на главния герой да му обръснем мустаците?
  - Хм… и това е вариант…

  nemo malus felix, minime corruptor.
 57. 57 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 665 Любопитно

  "жертвите на режима до 1944 г." са от ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ СВАЛИЛА ЗАКОННАТА ВЛАСТ В БЪЛГАРИЯ С помощта НА СОВЕЦКАТА мафия . Те са си едни международни терористи, а не жертви.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 58. 58 Профил на grosso modo
  grosso modo
  Рейтинг: 1392 Весело

  До коментар [#51] от "KOBA_STALIN":


  Генералисимус Сталин,

  За мен е голямо удоволствие да си разговарям с Вас.
  И въпреки, че лично не поддържам Bашето мнение относно Сталин, то не ми пречи да се възхищавам на Вашето остроумие и фино чувство за хумор.
  Имате моите адмирации!
  Насчет обидите във форума - то не си слагам много на сърце.
  България и изстрадалите българи ще се осъзнаят рано или късно и ще върнем отново при нашите освободители. Аз вярвам твърдо в това.

  Дано и следващия анекдот Ви хареса Генералисимус

  Главный архитектор Москвы Посохин, докладывает Сталину идею перестройки Красной площади. Перед ним макет площади в миниатюре.
  -Иосиф Виссарионович, - дрожащим голосом грит архитектор, - Здание ГУМа немножко отодвинем назад, - берет трясущимися руками макет ГУМа и отодвигает его назад.
  - А Исторический музей передвинем немножечко вниз. А… Собор Василия Блаженного...
  Сталин прерывает.
  -А вот это, палажи на мэсто!Еще

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 59. 59 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#43] от "СДС":

  Защита на частната собственост!
  Аз не зачитам частната собственост на фирми и лица "собственици" на: Природни богатсва като полезни изкопаеми, вода, плажни ивици.
  Притежатели на бивши държавни предприятия, построени от всички и за всички. Фирми притежаващи електроразпределителните дружества например!
  Собственици на олигополен и картелен бизнес като мобилните оператори!
  Хората които зачитат такава собственост са РОБИ!

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 60. 60 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#56] от "СДС":
  в Москва, на Красньй Площад излизаше чисто гол тупаше се в гърдите и викаше:
  -Булгар, булгар

  Спомням си!
  Тогава идваха едни другари с бели престилки и му намятаха една усмирителна рубашчица, за да не настине.

 61. 61 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#57] от "KK 1917":

  Гео Милев който вече споменах да не е бил шумкар и комунист?

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 62. 62 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#59] от "ръмжо":

  С една дума искаш да кажеш , че си беден и си си намерил оправдание

  Klaatu Barada Nikto!
 63. 63 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#58] от "Ржевски":

  Хареса ми!
  +++++++++++++++++++++
  Само ще ви помоля, ако е възможно вицовете да ми ги разказвате на грузински, защото така и не свикнах докрай с руския.

 64. 64 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1373 Весело

  До коментар [#60] от "KOBA_STALIN":

  Спомням си!
  Тогава идваха едни другари с бели престилки и му намятаха една усмирителна рубашчица, за да не настине.
  .......................
  Така си беше. Тати беше естет и винаги когато се скарваха с мама,
  го налягаше копнеж спешно да отиде на курорт някъде, където да има и парно, и топла храна и свестни , интелигентни хора: поети, художници и философи,
  а къде би срещнал човек през ония години по-отбрано общество освен в Лудницата!

  nemo malus felix, minime corruptor.
 65. 65 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Вчера имаше в София представяне на тази книга и превода и на БГ, много болезнена като съдържание за седерастията както във форума а и не само
  http://antipropaganda.comxa.com/Shokowad.html

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 66. 66 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#59] от "ръмжо":
  Аз не зачитам частната собственост на фирми и лица

  Уважаеми другарю ръм, драги жо,
  Бихте ли обяснили на другаря Сталин, в какво се състои по-точно вашето "незачитане". Защото законът е на малко по-друго мнение от вас. Предполагам, че не пишете в момента от затвора, освен ако сутринта не са ви раздали лаптопи и са пуснали по мрежите безжичен интернет.

 67. 67 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1257 Весело


  До коментар [#64] от "СДС":

  ++++++++++++++++++++++++++

 68. 68 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1373 Весело

  До коментар [#67] от "KOBA_STALIN":

  Разрешете да ви направя един скромен подарък:
  http://sf.bgway.com/autors/h/Venedikt_Erofeev/Petushki.htm

  nemo malus felix, minime corruptor.
 69. 69 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1257 Весело

  Уважаеми другарю Ръмжо,
  На другарят Сталин му се налага да излезе. Ще прочета доклада ви по-късно тази вечер, или утре сутринта. Оставете го на бюрото ми.

 70. 70
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:48 на 23/01/2011 от неговия автор.

 71. 71 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1094 Весело

  Първанов предлага обща дата за почит към жертвите на режима до 1944 г., след това и на възродителния процес
  ===============================
  хахаха ,какви жертви преди 44 ,като те са криминални в по голямата си част ,а и са агенти на ссср до един и защитават чужди интереси ...
  най голямото възмездие получават гръцките комунета ,след като любимият им сталин ги праща в сибир след като не са му нужи вече ...

  Поука 1: Какво казват Великите сили (без да изключваме Сталин) на гръцките воини интернационалисти-комуниси? Ето какво казват: "Какви сте вие бе, да се мъчите да променяте ялтенските Ни споразумения? Като рояк мухи сте, които винаги можем да издухаме чак до Централна Азия и Сибир!"

  Поука 2: Какво казват Великите сили на чешките индустриалци-капиталисти? Ето какво казват: "Ако там някъде далече зад Карпати, Балкани и Родопи забръмчат мухи цял рояк, да не мислите, че не може да се случи вятърът от тях да отвее и Вас!" Не сте ли чували за ефекта на пеперудата?

  Поука 3: За какво са се борили три години гръцките воини интернационал-социалисти-комунисти? За победата на социализма-комунизма в Чехословакия. А в личен план, за ново местожителство някъде из Съветската империя.

  Утеха към поука 3: Децата на гръцките воини интернационалисти-комуниси след амнистията се завръщат в Гърция. И си казва Томас Лафчис, бившият вратар на Левски (само Левски, впрочем): "Брей, каква хубава страна била Гърция! Добре, че татко с аверите си не са победили на времето, че иначе в Гърция щеше да има хроничен, периодично изострящ се, дефицит на маслини, а портокали ние, гърците, щяхме да ядем само по Коледа, пардон, по Нова Година." Знае той. В България е израснал.

  Извод 4: Каква е ролята на българските комунисти в описаните събития? Никаква. Именно за Балканска федерация десетилетия наред са се борили те. И през годините 1945-1948 спокойно и самодоволно, и то в правилния ред, са си скандирали "Сталин! Тито! Димитров!". От тогавашната гледна точка на българските комунисти Тито е изпортил работата, понеже не съобразил, че макар да е преди Димитров, все пак е след Сталин.

  http://forum.all.bg/showflat.php/Cat/0/Number/2044282/an/0/page/11

 72. 72 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1373 Любопитно

  До коментар [#70] от "registrac":

  Бащата на Дилма Русев е била активен комунист , но и поет-литерат.
  Правителството му предлага две опции:
  затвор или доброволна емиграция.
  Хуманно, не смяташ ли?
  След 1944г. такъв избор не бе даван на никого. А ако беше, колко щяха да останат в резервата за експериментални мишки?
  1/ 1000 ?
  Имаш избор и водиш съществуване в социален калъв отлят от спецовете в Москва, кое би избрал?
  Много повърхностно разглеждате историята днес, понеже имате тия свободи, които на нас ни бяха табуизирани и строго отказани.
  Гражданското общество бе трансформирано в Сбирщина от слепи последователи и доносници...Това ли ти харесва?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 73. 73 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1094 Весело

  До коментар [#72] от "СДС":

  След 1944г. такъв избор не бе даван на никого. А ако беше, колко щяха да останат в резервата за експериментални мишки?
  1/ 1000 ?
  Имаш избор и водиш съществуване в социален калъв отлят от спецовете в Москва, кое би избрал?
  =====================================
  това го правят в ГДР в началото ,когато границата е доста рехава ,но се усещат ,че хората масово бягат и няма роби да работят ..за един месец бягат няколко стотин хиляди ..

 74. 74 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1373 Весело

  До коментар [#73] от "capitalist":

  ..за един месец бягат няколко стотин хиляди .. .
  .....................
  а някак странно, но не съм чувал някой да бяга в обратната посока т.е. от американската зона към съветската. защо ли?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 75. 75
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:49 на 23/01/2011 от неговия автор.

 76. 76 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1094 Весело

  До коментар [#74] от "СДС":

  абе има и такива като джеймс дийн ,но един бяга на изток ,а милион на запад ...

  населения ГДР 19 млн. в 1949. Вследствие эмиграции на Запад численность населения ГДР упала до 16,8 млн. в 1988.

 77. 77 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  До коментар [#75] от "registrac":

  за какво са виновни убитите преди 44г. или от 20те ?
  ...................Антидържавна дейност.
  Не забравяй, че Царство България не е била държава от вида на абсолютната монархия, в която Държавният Глава решава самостоятелно всичко .
  България е била Парламентарна Монархия, затова и виждаш тази сграда на жълтите павета в София, че е много стара и малка.
  Имало си е парламент, партии, избори...
  На някой не му уйдисва обществният ред- моля, създава партия и участва с идеите и предложенията си в изборите.
  БКП е финансирана от СССР, и е била дълго време легална т.е. с право на участие в общественият живот, но...
  Ръководството от Москва решава тя да мине в нелегалност и да съботира основите на държавността в България- били са гладни години, след военни.
  Масови разстрели в центъра на София, атентати срещу български видни обществени дейци и културтрегери изправят обществото на нокти. Гражданите искат крути мерки срещу терористите, правителството е принудено да предприеме нещо и така се започва с гоненията на червеният башибозук...

  nemo malus felix, minime corruptor.
 78. 78
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:49 на 23/01/2011 от неговия автор.

 79. 79 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  До коментар [#76] от "capitalist":

  абе има и такива като джеймс дийн ,но един бяга на изток ,а милион на запад ...
  ................
  не само.
  Бертолд Брехт също. дори и Щефан Хайм, който тогава е бил заслужил офицер от американската армия, заминава 50-теза ГДР,
  но впоследстие, когато проглежда, започва да пише критични романи срещу Хонекер и е принуден да замълчи.
  Описва всичко това в спомените си, издадени 1991г.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 80. 80 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  До коментар [#78] от "registrac":

  Хайде да изброим свободите..
  ...............
  Ъ? свободата да пътуаш когато си искаш, където искаш.
  да живееш в града , в който искаш. ако си от Попово, не можеш да живееш в Карнобат, не знаеше ли?
  и тн.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 81. 81
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:49 на 23/01/2011 от неговия автор.

 82. 82 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#80] от "СДС":

  Ъ, свободата да патуваш на запад защото си принуден да се изхранваш, понеже "демокрацият"а не ти осугорява: право на труд, 8 часов работен ден, качествена почивка по време на отпуска, заплата с която да покриваш режийните си?
  Не можеш да живееш еди къде си? Как точно порасна населението на големите градове баш през комунизма - с разбираемост? Какво се случи с малките населени места като им беше отнета възможността да се прехранват (затваряне на фабрики, цехове, разпокъсано земеделие, без реално заплащане на продукцията) защото пазара диктувал това? Ами обезлюдени села, само защото имат право да идат в града или странство, или щото няма какво да ядат при капитализма У ДОМА СИ?
  Такива като тебе ги знаем - седерасти и нищо няма какво повечер да ги обиди!

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 83. 83 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  До коментар [#22] от "ръмжо":

  Сред 23-та година е имало избори, даже БРП е била легална. Да не забравяме, че първоначално комунистите не са били против преврата от 9.6.1923.

  http://tickey.me
 84. 84 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  Ръмжо, в известен смисъл си прав за това, че преди 1944 г. е имало убити без присъди. Типично е 1923 - 1925 г. Но прекалено се увличаш в защита на червената касапница след 1944 г.

 85. 85 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1373 Весело

  До коментар [#82] от "ръмжо":

  Такива като тебе ги знаем - седерасти и нищо няма какво повечер да ги обиди!
  ................
  Ти сляп ли си?
  Вие сте на вслат през цялото време, бе , май само ти не си го разбрал.
  СДС беше година и половина в състояние да промени нещо. Вашият човек - Ваня се намеси с другият ваш човек- Сокола, изопачиха волята на народа, и той си замина, а без средна класа- тя каза чао, такива като тебе ще гладуват.
  Я си припознай народните предатели и къртиците.
  Ако имаш оплаквания, върви на Позитано и Дондуков, макар че сценарият на прехода го реших (ме) в къщи, ама при мен няма как да се оплачеш, освен чрез медиум.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 86. 86 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#84] от "stedim":

  Никога не съм казал че комунистите не са убили и невинни! Обаче е и доста преувеличено това което се казва през последните 20 години. Грандиозно преувеличено!

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 87. 87
  ръмжо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 88. 88 Профил на dgn
  dgn
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Прави впечатление как Първанов се опитва да бъде не-конюнктурен и обединителен -- почитане на жертвите на политическо насилие и отляво, и отдясно, говоренето за важността на генерирането на идеи, поглед назад към двата му мандата -- и не успява. Пак се закача на дребно с Бойко ("идеята не се измерва с километри, не може да й прережеш тържествено лентата", с Костов; пак лицемерства като говори, срещу "агресивна, натоварена с враждебност риторика," а забравя собствените си удари под кръста и игра, като тези, когато изкара стенограмата от записа с Дянков.

  Дребнав лицемер.

 89. 89 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  Ръмжо, на различни мнения сме. За разлика от преди 20 години сега можем да си изложим мненията, без да очакваме някакви последствия. Аз съм сигурен в твърдението си, че комунистите са избивали предимно невинни. Защото в парламентарна държава да арестуваш депутати в парламента и след това някои да убиеш официално / Никола Петков /, а други - в затвора, това е терор. Всъщност "диктатура на пролетариата". А това е част от цялата касапница, в която са унищожени хиляди.
  Може би защото 45 години издигахме в култ убитите преди 1944 г. и се мълчеше за жертвите след това, сега идеята да се отдаде отново почит на някои от тях е все още неприемлива.

 90. 90 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1373 Весело

  До коментар [#86] от "ръмжо":

  Грандиозно преувеличено!
  .....................
  Ти откъде занеш? На село , така ли каза бай Тачо - комсомолският секретар? Нещо чел ли си?
  Познаваш ли някой очевидец от ония времена?
  не,не,не.
  твоето е едно- бля,бля, блят.
  Грандиозно в шумкарското ти безоочие и българоненавист.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 91. 91 Профил на dgn
  dgn
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#82] от "ръмжо":

  "Ъ, свободата да патуваш на запад защото си принуден да се изхранваш, понеже "демокрацият"а не ти осугорява: право на труд, 8 часов работен ден, качествена почивка по време на отпуска, заплата с която да покриваш режийните си?"

  Ти имаш ли представа 'демокрация' какво означава?

  Подсказка: Тя няма за цел да ти осигурява нито едно от нещата, които си изредил.

 92. 92 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  Комунистите са избивали не само враговете си, но и своите - напр. Трайчо Костов.

  http://tickey.me
 93. 93
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:49 на 23/01/2011 от неговия автор.

 94. 94
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:50 на 23/01/2011 от неговия автор.

 95. 95 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Нагла комунистическа отрепка,но другаря Борисов му помогна най много за втория мандат

 96. 96 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#87] от "ръмжо":

  Пропускаш ДПС

 97. 97 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#96] от "kitaec__":

  Те не са българи, и никога не са лъгали че работят за българските интереси. Тях даже не ги броя - креатури на турските служби в нашата политика!

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 98. 98 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#9] от "ръмжо":
  Никола Вапцаров е осъден на смърт,зарави това,че умишлено е убил човек.Комунягите говорат,че е по политически причине

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK