Цените на жилищата загубиха 1/3 от стойността си за три години

Сделките с имоти са намалели почти два пъти през 2010 г. спрямо 2007 г.

Цените на жилищата загубиха 1/3 от стойността си за три години

© Юлия ЛазароваДва пъти по-малко сделки с недвижими имоти са били сключени през миналата година спрямо предкризисната 2007 г., а средната цена на жилищата е загубила една трета в сравнение с върховата за този пазар 2008 г. Намаляват издадените разрешителни за строеж и въведените в експлоатация сгради, повишават се и лошите кредити. Това показват данните на НСИ и на Агенцията по вписванията за 2010 г. Прогнозите на брокери са, че тези тенденции ще се запазят и през първата половина на 2011 г.


Средната цена на квадратен метър жилищна площ през 2010 г. е била 964 лв./кв.м. Най-скъпи са били имотите в София (1596 лв./кв.м), а най-евтини в Кюстендил (567 лв./кв.м). Друг ефект от кризата, който отчитат брокерите, е, че през миналата година предлагането на старо строителство е надвишило офертите за нови имоти. Заради намаляването на доходите, безработицата и затрудненото кредитиране собственици на жилища са били принудени да ги предложат да продажба, за да покрият задължения към банки, да подпомогнат бизнеса си или семейния бюджет. 


През 2010 г. с 12.8% се е увеличил броят на възбраните за ползване на имоти, като най-често това са ипотекирани жилища. Нараснал е и броят на имотите, обявени за продан от частни съдебни изпълнители, но те не станаха сериозен фактор на пазара, тъй като делът на тези сделки е много малък - под 2% спрямо всички продавани жилища.


Раздвижване на пазара през 2011 г. агенциите за недвижими имоти очакват от конкуренцията между банките за клиенти на ипотечни кредити. Изпълнителният директор на "Адрес" Цветелина Тасева прогнозира, че цените на имотите ще са стабилни през 2011, освен ако няма някакви драматични икономически или политически катаклизми. Управителят на "Форос" Даниел Ганев допуска дори ръст с около 5% за някои райони и сегменти. Конкуренция от новите проекти, които се строят при по-ниски разходи, може да се усети не по-рано от началото на 2012 г.

Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Балъците попривършиха...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Не е вярно казаното! Просто с няколко процента се доближиха до истинската си себестойност.
  Знаете ли песничката "Балона се надува, надува, надува!"?

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 3. 3 Профил на Joana
  Joana
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Цените не могат да си загубят стойността, та камо ли част от нея. Стойност имат имотите. Цената може да се покачи или да падне. Редактори няма ли??

 4. 4 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  30% падане след 500% ръст не е нещо невъзможно.

  Сравнени с покупателната способност на българина жилищата все още изглеждат надценени.

  Слабият вторичен/ликвидационен пазар е това, което държи цените все още високи - банките стискат ипотекирани жилища и търпят загуби, но не ги пускат на пазара.

  Когато това най-накрая стане ще видим още 20% поевтиняване.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 5. 5 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  В крайна сметка и жилищата са съвсем нормални стоки за консумация, които са амортизират, нуждаят се от поддръжка и остаряват морално и технологически..... и накрая като теглиш чертата на всички действителни разходи... и едва ли това е инвестиция.... понякога обаче има периоди където може кратковременно да продадеш с печалба поради образуване на балони....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 6. 6 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Пазара за имоти има голяма инерция.
  Много от сделките са договорени от години и сега се изпълняват.
  В следствие на кризата, закономерното намаляване на наивниците, по-строгата кредитна политика и пренасищането на пазара, в идващите 2-3 години не бива да се очаква каквото и да е нарастване на продажбите а още повече на цените.
  По скоро банките ще са принудени да възстановяват средствата от лошите кредити и ще пускат на пазара все повече и повече жилища.

  Попътен вятър в главите!
 7. 7 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  В южноеропейските страни има практика да се държат празни апартаменти (без да ги дават под наем).... и ги чакат да им се вдигне цената.... тез хора са най-големите експерти....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 8. 8 Профил на Jim Stark
  Jim Stark
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  1/3.... още може - ще изчакам....

  БИВШ ТАРИКАТ... ВЯРНО, ЧЕ ТУЙ НЕ Е ДЪРЖАВА, НО ДОКАТО ИМА БАЛАМИ, ЩЕ ИМА И ТАРИКАТИ...
 9. 9 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Значи цените на имотите не би трябвало да играе такава роля, защото човек си купува жилище за да живее в него (да го ползва).... както цените на употрябяваните автомобили не са тема в медиите.....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 10. 10 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Ало-о-о-о, Дянков, имам един въпрос:

  Кога собствениците на цели жилищни блокове и квартали ще започнат да плащат данък "сгради" и такса "битови отпадъци"????

  Били "стока" и докато не се продадат - амнистия.

  Ами така те никога нема да се продадат, защото нема регулатор на цената, какъвто е пазарът. Ако плащат данъци ще свалят цените не с една трета, а с две трети и повече.

  И всичко ще си дойде на местото.

  Проклета да е Русия!
 11. 11 Профил на Viali
  Viali
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Драга редакция, бихте ли проверили какви прогнози ни давахте през тези три години? Например коментарите на Лили Границка и "спецовете" от АНИ-тата. Защо така се получи според вас?

 12. 12 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  Дали цените на жилищата загубиха 1/3 от стойността си за три години, или те бяха ПРЕКОМЕРНО НАДУТИ преди това?
  Не е реално апартамент в София или Бургас да струва колкото във Виена, например. Но понеже тогава се появиха едни НЕМЪЧЕНИ, нетрудови, мутренски пари, собствениците им много-много не се пазаряха и правеха нереални сделки. Сега, когато мутрификацията е ограничена и финансовите постъпления притеснени, започват пазарлъци за всеки лев, поради което и цените падат. Поради това, че се ограничиха едни незаконосъобразни финансови потоци, мутрите започнаха да вдигат цените на дребно на хранителите продукти по пазарите, с цел да компенсират отнетото им!

 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#12] от "Дедо Либен":

  Мутрофикацията не е ограничена, просто поради кризата няма толкова кинти за пране.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  "Най-скъпи са били имотите в София (1596 лв./кв.м)"

  Вий нормални ли сте?

 15. 15 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  онези фантазиори спряха да дават смели прогнози че от утре от другия месец...от средата на годината... в края /начлото на годината пазара щял да се стабилизира и сделките да се отпушат,
  цените отново ще тръгнат нагоре ...и бла бла..сега май всички отрезняха и спряха с въздухарските прогнози
  когато си дойдат на реалните цени може да се пораздвижат
  в бг не остана население а празни имоти колкото искаш и кой ще ги купува ? онези от чужбина които се отвратиха от действителността у нас ли?
  както бързо дошло така бързо си и отишло или всяко чудо за 3 дена
  онзи бум 2007-08-ма ще се пише в учебника по история

 16. 16 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1154 Весело

  Ооох, тези журналисти не се ли научиха, няма как жилищата да загубят от стойността си! Просто започват да им се нормализират цените.

 17. 17 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Всъщност, цена над 1000лв за квадрат в София е напълно неоправдана, независимо от състоянието и типа на имота.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 18. 18 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 631 Весело

  Къде е Др. Иванов да ни напъти как точно цените са подценени. Особено в Слънчев бряг, 6-7 линия, западно от пътя Бургас-Варна. Хайде, че не останаха.

 19. 19
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 20. 20 Профил на rbk37
  rbk37
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Надали банките ще издържат да чакат лошите кредити да се водят от 6 месеца , защото цикълът на кризата ще е 10 години в световен мащаб , а ще трябва в близките години да се вдигне прагът на лошите кредити от 12 месеца за да няма масово пускане на имотите по ЧСИ .
  Задвават се тежки години , храната ще поскъпва , безработицата ще се увеличава , фирми ще фалират , безредици по улиците , вноски и такси ще се увеличават и надали хората с ипотекатираните имоти при безработица и недостиг на финаси ще се борят да спасяват падащите всяка година имоти , те просто все още се надяват , че "утре" ще се оправтят неща и ще почакаме още малко !
  Имотите ще се сринат един прекрасен ден заедно с икономиката ни .

 21. 21 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1905 Весело

  До коментар [#20] от "mminereva":

  "Задвават се тежки години , храната ще поскъпва , безработицата ще се увеличава , фирми ще фалират , безредици по улиците"

  Ти пък такова бъдеще описа. България след 40 или след 50 години ще изчезне, казваш?

 22. 22 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#20] от "mminereva":

  Ухаааа , това сценарият от новия филм ''Апокалипсис 2'' ли е ? И според теб, защо им е на банките да вземат на хорицата имотите ? Ще ги цедят до последно за кинти, защото на банкстерите им е ясно, че няма кой да ги купи. Ипотеките са направени на високите цени, а сега при по-ниски цени на новите имоти , ипотекираните хептен ще загубят от стойноста си . Аз лично бих предпочел да си купя ново жилище, от колкото стара ипотекирана панелка .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 23. 23
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:57 на 24/01/2011 от неговия автор.

 24. 24 Профил на granik
  granik
  Рейтинг: 168 Неутрално

  Който е работил в банковата сфера, знае на какъв натиск са подложени кредитните служители за да правят ипотечни кредити /направо ги съсипват психически/.Натиска в кризата е още по голям към тях.И не се лъжете ипотечния кредит е доживотното модерно робство.Лихвите са плаващи ,а това значи че са ви гепили яко за топките.

 25. 25 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 114 Неутрално

  В бранша съм от другата страна в смисъл, че бачкам за строителни предприемачи. От мене няколко съвета:
  1. Цената на един имот изключително много зависи от местоположението му! Напр. магазинче на търговска улица в голям град и за 2500 евро да го вземете ще спечелите и избиете от наема. Ако не ви трябва имот за живеене следвайте еврейското правило, че инвестиция в имот е ефективна ако имотът се изплати за 10 години.
  2. Цената се определя от фактори като демографско развитие на района, икономика, покупателна способност на населението в дадения район, съотношение търсене/предлагане. напр ако в някой район има много нови жилища пазаруете се и не купувайте веднага. голям е шанса да намерите с до една трета по ниска цена.
  3. Имайте напредвид, че цени над 1000 лв на кв. м. са спекулативни / с изключение на казаното в т.1./ себестойността е доста по ниска и предприемачите гледат да спечелят поне 100%.
  4. Ако вземате ново строителство не се занимавайте със Агенция за недвижими имоти. Само ще се натоварите с поне 2000 евро.
  5. ПАЗАРЕТЕ СЕ!!!
  Накратко - ако имате свободни пари оглеждайте се здраво и купувайте - сега е моментът,като може би цените ще паднат с още 10-20%, но не чакайте да станат за жълти стотинки!
  Още нещо - горното важи за най-големите градове. В малките ще има големи изненади в близките 5-10 години.

  Пътят е целта! Конфуций
 26. 26 Профил на Barionas
  Barionas
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#22] от "ARRI":

  За какъв Апокалипсис говориш ? това са реалностите .С упадъка на Европа и заместването и от разни китайци и други развиващи се икономики, какво да очакваме. Да става по- добре ли ? Ха -ха. Първо разберете ,че няма световна икономическа криза.Каква криза има в Индия , Китай или Бразилия? Кризата е в Европа и щатите. Тези , които харчат повече от колкото произвеждат. Аз мисля , че кризата найстина свърши . Просто това сега си е вече нормалното положение на нещата. Какво да чакаме ? Чудеса - това не е сериозно.

 27. 27 Профил на еврореалист
  еврореалист
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Има да падат с поне още 1/3.

  "Гладен вълк и насред село влиза."
 28. 28 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 567 Неутрално

  И сега кво прайм?! Продаваме, но няма кой да купи.

 29. 29 Профил на rbk37
  rbk37
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#27] от "еврореалист":

  През 2011 г.

 30. 30 Профил на granik
  granik
  Рейтинг: 168 Неутрално

  До коментар [#25] от "dimo 58":

  Добра инвестиция е не когато се изплаща за десет години, а когато дохода от нея е по голям от дохода от лихви който ще получаваш ако внесеш същата сума в банка.

 31. 31 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#23] от "kensiko": "3кв. фута = на 1 кв. метър. "

  Оправи си аритметиката - 1 кв.м. е почти 11 sqf);

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 32. 32 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1211 Весело

  Я вижте цените в батска Москва!
  Кой е в Европа?!

  Машини прости, народ неук.
 33. 33 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 114 Неутрално

  До коментар [#30] от "granik":
  Бъркаш нещо. Представи си ситуация на хиперинфлация. Ако държиш парите в банката може да ти носят по-голяма лихва от един наем от недвижим имот. Само, че след 6 месеца с тези пари нищо няма да си купиш мой човек.

  Така, че не заблуждавай хората! Иначе ти благодаря, че се включваш и даваш тема за дискусия.
  Бих помолил тези които ми слагат минуси да дадати по някое мнение. Това е смисълът на тези форуми - обмяна на мнеия и дискусия!

  Пътят е целта! Конфуций
 34. 34 Профил на nedkoslavov
  nedkoslavov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  а бре запомнете 4е няма да паднат имотите колкото и да ни се иска това го 4увам ве4е 2 3 години

 35. 35 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Реалната цена е около 500 лв м2 в блок, и то ако има паркомясто. И е ЕПК.
  Панелките и без това скоро ще ги бутат, така че 1/2 от тая цена е набутвация.
  Хората не искат да живеят в гета.
  Хората искат къща и квартали като тези които виждат по кината и телевизията. 3 декара парцел и 200 квадрака къща с гараж - това е нормалното.
  Нямате земя ли, какво точно?
  София на Север е едно голо поле, а всичко се тъпче по 20 етажни блокове, а агенциите викат 1500 лв/м2 е ок.
  ОК, ама не е ОК, а както вика Тони - балъците изчезнаха.
  Всички виждат че това са ГЕТА, че строителите точат ДДС, че банките са в 99% свързани с тях и взимат комсионна от кредитните инспектори или шефчетата, а всички заедно плащат и на инжинерната мафия в ДНСК.
  Я тръгнете да троите къща да видите какво чудо е - кредити няма да видите, разрешителни - хептен. Всичко е с тая цел - да ви прибутат че да си дадете парите на строителите, като ги вземете от банките с които сте свързани. Затова и кредита ви тука ще е 8-9%.
  Но народа вижда, много добре даже вижда и махалото се връща - както растяха цените, така и ще падат.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 36. 36 Профил на rbk37
  rbk37
  Рейтинг: 221 Любопитно

  До коментар [#32] от "Zizu":

  А какви са наемите и заплатите в Москва ?

 37. 37 Профил на flex
  flex
  Рейтинг: 434 Весело


  Те за това си купувайте по 6 апартамента ,

  та да не ви касае кризата.

  Справка цвъки и мутра.

 38. 38 Профил на Barionas
  Barionas
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#36] от "mminereva":

  За това не знам , но знам ,че панелките са между 3000 и 5000$ на м2. Само ,че Русия е друга бира . Първо това е най-голямата держава на тоя свят , второ притежава най - големия ресурс в света и трето е от оная група дето са в разтеж , а не като нас в криза.

 39. 39 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Весело

  Преди три години исках да пусна един апартамент в София под наем! Тогава ми обявиха, че 300 Евро е твърде малка комисионна за брокер и не биха си губили времето с мен ...

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 40. 40 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Между другото, при тази ситуация в една нормална пазарна икономика, не е ли време тези дето имат ипотеки за над 70% от стойността на имота да започнат да ги изоставят и връщат на банките?!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 41. 41 Профил на granik
  granik
  Рейтинг: 168 Неутрално

  До коментар [#33] от "dimo 58":

  Говориш за хиперинфлация, а даваш най елементарния и ограничен пример за инвестиция. Инвестицията в имот не е само да решиш да го даваш "под наем", а да развиеш бизнес придобивайки даден имот. Също така ,ако се вдигнат лихвите по депозитите както казваш, то това значи че ще се вдигнат и лихвите по кредита който изплаща собственика на имота, защото банките печелят от маржа на лихвите между депозитите и лихвите по кредитите. В такъв случай как така наема ще остане нисък както казваш ти.

 42. 42 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1419 Весело

  Сега ние ще викаме папапапапапа...

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 43. 43 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#35] от "Десен":

  Добре казано!

 44. 44 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#41] от "granik":

  Банките щяха да печелят от разликата м/у депозитите и кредитите ако не вземаха пари от ФЕД или съответно от ЕЦБ за Европа, но тъй като вземат заеми на 0,5% или 1% лихва, а ги дават за 4-5% или 9-10% в България, те се явяват едни напълно ненужни посредници между държавата и крайния потребител.

 45. 45 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#40] от "BBC":

  Не. Защото в БГ има закон, който те задължава до дупка. Банката ти взима апартамента, продава го на търг за Х лв., а ако е по ниска от взетия заем продължаваш да дължиш остатъка.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 46. 46 Профил на kurvare
  kurvare
  Рейтинг: Неутрално

  Стреснаха се хората от всички тия приказки за кризата и ги достраша да купуват. Съвсем скоро пак ще скочат цените, щото има 5 милиона селяндури, които искат да нахлуят в София.

 47. 47 Профил на european
  european
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Не са загубили 1/3 от стойността си, а вече започват да слизат до реалните цени. 30% поевтиняване е нищо. В САЩ поевтиняха със 100%, а някъде и повече. Строители и агенции се мъчат да задържат цените напук на пазарната икономика и затова няма сделки. Нормално е да падат още.

 48. 48 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#46] от "kurvare":

  При другите два милиона ли?

  Ние простите хорица си мислим,че цените започват да си идват на мястото.Бях го писал преди досата рвеме.Изкуственото им поддържане напук на пазара,ще има ефект на скъсан ластик.Колкото е по- разтегнат ластика,толкова по-силно ще плесне разтягащия го.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 49. 49 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#45] от "Bulgarische Motoren Werke":Ами това си е обир! Занчи банката никога не губи?! Баси! Иначе, (понеже аз нямам заеми към бг банки), подобно нешо ми обясняваха за Литва!
  Но това обяснява защо наемат разни въздухари , Унсс-ари, дето не могат да разделят купа сено на две магарета.
  Но това е понеже те са като мафията Те и някоя неграмотна циганка да сложат да дава кредити, пак няма да са вътре!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 50. 50 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1067 Весело

  До коментар [#47] от "european":

  В САЩ поевтиняха със 100%, а някъде и повече.
  =====================================
  по -голямо намаление от 100% не може да има,намаление със 100% означава 0 долара ...

 51. 51 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#35] от "Десен":Ти, приятел, май не си в час! панелките се санират и стават идеално място за живот! Разходи се до Чешката Република или Източна Германия!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 52. 52 Профил на Barionas
  Barionas
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#51] от "BBC":

  Идеално място за живеене стават брат , ама зависи от къде идваш и в какво си живял.Това е разликата.

 53. 53 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#51] от "BBC":

  Хм, ти санирана панелка виждал ли си, щото аз не. И кой ще го плаща и кой ще го извършва?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 54. 54 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#51] от "BBC":
  Панелки тука са правени на заварки в 8 точки и вестници в пролуките и отгоре малко гипс за замазка.
  Откъде знам ли? Ами аз съм ги правил, и ти казвам че на саниране разбира се че подлежат, но на цена ще е по-скъпо отколкото новото строителство.
  Това са временни жилища дори по замисъл през соца - планираха да ги държат 40 години, а после поетапно да развиват ЕПК точно в Северната част на града.
  Едно земетресение от 6-та което не е нещо необичайно за София и ще паднат като купчина карти.
  И ти това саниране кой предлагаш да го направи?
  Европейския данъкоплатец ли, българския ли? Па те българските и местния данък не си плащат камо ли за повече.
  Европейския - не ще.
  Чешката и ДДР-то са много слаба ракия за довод да ги даваш, особено при условие че масово се бутат навсякъде, а специално в ДДР санировката е с укрепаващи профили по сгради до 4 етажа.
  Колко са панелките в Младост и Люлин на по 4 етажа?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 55. 55 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  С риск да стана банален, но реалната цена на панелките е не повече от 450 лева на квадрат. Повече си е просто гавра. Чак тогава ще започне да се саморегулира малко пазара, защото в момента се искат колосални цени за дупки. Според мен взимайки предвид пространствта, с които разполагаме около големите градове и парите, които можем да усвоим за транспорт и инфраструктура, трябва всеки от средната класа да може да си позволи или малка къща в крайните квартали, или апартамент в някой по-просторен и зелен комплекс на 7-8 километра от центъра. Нещо от рода на Марица Гардънс тук в Пловдив, но не чак толкова затворено.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 56. 56 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#50] от "capitalist":

  Е със 100% не може, но с 99.9999999% става.... ето къща в Дитройт за един (1) долар....

  http://abcnews.go.com/Business/Economy/story?id=7034770&page=1

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 57. 57 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#54] от "Десен": То пък е едно ново строителство... А за парите, кой според теб ще финансира ново строителство?!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 58. 58 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ами логично - новодмците които не искат панелки.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 59. 59 Профил на granik
  granik
  Рейтинг: 168 Неутрално

  До коментар [#44] от "_dan_":

  Не съм специалист в тази област, но предполагам,че банките получават крадити на такава ниска лихва от ФЕД или ЕЦБ заради кредитния си рейтинг и капиталовата си адекватност. А гражданите ползват кредити с високи лихви поради това че при тях риска е голям. ФЕД или ЕЦБ надали ще рискуват да кредитират граждани на ниск лихви. Аз само предполагам, но как е наистина би могъл да каже някой специалист в тази област.

 60. 60 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#54] от "Десен":

  Значи а Гедерето май ги бутат целите квартали, защото си няма хора

  В Германия май има закон, че не може да има пустеещи сгради да не стават свърталища....

  Значи Дойчо бута панелката и сади гора да му произвежда кислород....

  Ето как го правят... Има много леб в бутането на панелките.... вервайте ми....

  http://www.youtube.com/watch?v=mvdi5rCS4Uw&feature=related

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 61. 61 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1245 Весело

  До коментар [#24] от "granik":

  "...И не се лъжете ипотечния кредит е доживотното модерно робство.Лихвите са плаващи ,а това значи че са ви гепили яко за топките..."

  Абе зависи от много неща, късмет, например. И аз така кършех ръце и се чудех как ще изплащам 25 години заема за жилище.
  Дойде Жан Валжан и задълженията ми станаха колкото джобните ми пари. Един вид, зорлен станах кредитен "милионер", покрай едрите риби. Като мене са хиляди, ама си траят...

 62. 62 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  Едно вкючване от Чехия, може ли ?
  Панелките тук се санират и стават за живеене, НО :
  1. Хората, които наистина имат пари си строят къщи или си купуват и реставрират стари.
  2. Хептен ентусиастите си купуват и реставрират изоставени замъци от нереституираните - има бол.
  3. Като мене, средна ръка хора, си мкупуват и реставрират стари тухлени апартаменти строени преди 1940 (моят е от 1911 в стил art deco)
  4. Санирани панелки се купуват от хора с постоянни, но неголеми доходи
  5. Несанирани панелки се обитават от бедни
  6. Несанирани къщурки се обитават от хептен бедни.

  E PLVRIBVS VNVM
 63. 63 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#58] от "Десен":Тези новодомци сега вият на глас от ВАШЕТО ново строителство (разбирам, че си в този бизнес)

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 64. 64 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Ето сега по-грубата технология за бутане на панелки....

  http://www.youtube.com/watch?v=tmBuooQRa-4&feature=related

  В този град Шведт бутнаха цял квартал (като Младост) и насадиха гора..... гледах два часа филм как го правят.... голяма технология е тва.... има и мутанти, които са останали сами в блока и първо трябва да доде Гестапото да ги разкара.... и да ги заведе да живеят на по-прилично място.... и после идват баш майсторите и почват да разглабят....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 65. 65 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#62] от "PavelCZ":

  Павле,

  значи миналата година бях в Прага след там 19 г. и не можах да я позная... всичко лъщи... и е тип-топ.... страхотия.....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 66. 66 Профил на Barionas
  Barionas
  Рейтинг: 534 Неутрално

  В тая територия едва ли ще ги бутат , защото тука си е пълно безхаберие. Сигурно ще започнат да падат с народа вътре. А за да ги бутат ще им искат кинти или нещо такова.

 67. 67 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 861 Неутрално

  ДНЕВНИк и всички:

  Не мога да разбера, защо постоянно се допитвате до Адрес/ Тасева и изобщо защо задавате въпрос за очаквани цени на АНИ-тата? Какво по дяволите очаквате да кажат те - нима мислите, че искат да режат клона, на който кацаха 2004-2008?

  Същата грешка ПОСТОЯННО правят и телевизии и радио - обясняват за едни диаграми...как цените стигнали дъното и т.н. - правени пак от гладни агенции ... Между другото в тях е пълно с некадърници и непрофесионалисти, които незаслужено забогатяваха само заради повсеместната истерия на по-тъпата част от населението, а не заради своите брокерски качества и компетенции. Та погледнете само обявите им - ми те не мога една нормална обява за имот да съставят, смешно и тъжно!

  Някой по-горе го каза - тепърва за 2011 може още 1/3 надолу и то като се почне с ОФЕРТНИТЕ цени в обявите. Който си мечтае за нещо в посока "нагоре" може да почака цикъла от 10 години, НО АКО СТАВА ДУМА ЗА ДРУГА ДЪРЖАВА. При нас редица фактори не го позволяват това и след 10г. - циганизация, липса на икономика /а тя не се създава за година-две/ застаряващо и затъпяващо население - съответно с ниски доходи... Трагедия!

  Друг се изказал по-горе, че щели да бутат панелки! Едва ли не това ще раздвижи пазара - спокойно НЯМА ДА ГО РАЗДВИЖИ. Първо панелките ще се санират по тепърва отварящите се фондове за енергийна ефективност и второ - който е с панелка - какъв фактор ще е за вдигане на цени на другото строителство, след като няма пари. Най много да вземе потребителско кредитче да си плати частта за санирането (50 или 60%).

  Между другото някой знае ли жилищна сграда, правена с повече от 5 cm външна топлоизолация? А знае ли се, че трябва да е ПОНЕ 10cm? А знаете ли, че почти никой не прави топлоизолацията според технологията на производителя, за да е ефективна?!

  Тя държавата ни е свършила курса, те мечтаят за яхти!

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 68. 68
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:20 на 24/01/2011 от неговия автор.

 69. 69 Профил на Barionas
  Barionas
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#65] от "KOBOLD":

  Братя , вече където и да отидете всичко лъщи . Не че е кой знае какво ама тука става все по-сиво и за това ви изглежда навънка добре.

 70. 70 Профил на Barionas
  Barionas
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#62] от "PavelCZ":

  Е то и при нас е горе долу така.

 71. 71
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:27 на 24/01/2011 от неговия автор.

 72. 72 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  И какво научаваме?

  Няма вечни неща - сгради се пускат в експлоатация.... и след време се извеждат от експлоатация.... и остава земята... само тя има стойност.... всичко останало са фантасмагории на така наречените инвеститори.....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 73. 73 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  Коболд, не е толкова лъснато. И тук е криза, та дрънка. Ама бутаме си каручката де.

  E PLVRIBVS VNVM
 74. 74 Профил на por.traktorist
  por.traktorist
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#23] от "kensiko":

  Пич не знам какво работиш, математиката определено здраво ти куца - един м2 е приблизително равен на 9 квадратни фута, а не три. От къде идва ли?! - ми просто баце 3 фута = приблизително 1 метър. ерго 1 метър2 = 3фута х 3 фута = 9 фута. така че през далечната 1994 година цената в манхатън на м2 е била 300*9 = 2700 долара... ако инфлираме цената (инфлацията за периода е поне 25%), ще отидем на 3500-3700 долара на м2... Опредлено си слаб в сметките...

 75. 75
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:56 на 24/01/2011 от неговия автор.

 76. 76 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#74] от "zlatnia_chep":

  аз ги деля на 10... е, има си малко отклонение... ама за груби сметки на ум става....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 77. 77 Профил на Do4o
  Do4o
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#60] от "KOBOLD":

  Абе мани ги тия...за нищо не стават! Ние имаме едни Ямболски "индийски" мургави машини дето за 3 дена от блока няма да остане и песъчинка! Много са добри, много качествено работят!!!

  http://www.bnews.bg/article-12006

 78. 78 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Не мога да разбера защо в Полша държавата санира всички панелни блокове БЕЗПЛАТНО още през 1994-1995, а у нас искат обеднелия народ сам да си санира! Във Варшава направиха панелните комплекси да изглеждат райски градини с подходящо озеленяване, такова, каквото въобще не съм виждала в БГ, пак с държавни пари, а тук даже в центъра автобусните ни спирки са на гола /кална/ земя! Трябва да съдим общината за масово обезценяване на собствеността ни поради тотална липса на поддръжка на средата около нас. Скоро ще трябва да ни плащат и вредни, за да живеем в София.

 79. 79 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1067 Весело

  Абе, нали беше временно, нали щяха да се върнат нивата? И като ви питаше някой поради каква причина, се вдигаше вой до небесата? Ся ко стана?

  П.С. Къде е другаря Иванов?

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 80. 80 Профил на iron_cross
  iron_cross
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#78] от "Mai Tai":

  Уважаема, причината е много проста. В България държавата гледа да ВЗЕМЕ колкото може повече, а не да ДАДЕ на реалния данъкоплатец (поне някаква част от данъците, които прибира, както е в белите държави). Щото тия ми ти политици, назначени "предприемачи", висши държавни чиновници и т.н. паразити нали трябва да папкат все пак? Пък те папкат по доста много, а отгоре на това са хиляди, та така, грубата сметка може всеки да си я направи - какво плаща като данъци и какво получава обратно от държавата.

 81. 81 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Не се ли купуват ипотеки, банките отиват на кино.
  То и сега се вижда - народа се оттегля, не иска кредити, инвестира в злато, диаманти, акции, земя, активи.
  Затова вият подставените от банките лица по агенциите.
  Смъква ли се цената на ипотеките - тръгват и банкови фалити.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 82. 82
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:56 на 24/01/2011 от неговия автор.

 83. 83 Профил на ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ
  ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ
  Рейтинг: 8 Гневно

  Писна ми!
  Защо се взема коментар от заинтересовани лица? Интереса клати феса. Ако питате брокерита, те винаги ще вдигат цините. Те са брокери на продавачите , а не на купувачите. Има супер свръх предлагане, няма паркинги и хубав изглед от прозорците. Данък сгради и такса смет правят тази инвестиция безмислена. Хората си влагат вече парите в банки или в злато. Най лесно можеш да загубиш пари в закупуването на недвижимост.
  ТЕПЪРВА ЩЕ ПАДАТ ЦИНЕТЕ. ЩЕ ПАДАТ ПОД СЕБЕСТОЙНОСТ.
  БРОКЕРИ ТЪРСЕТЕ СИ НОВА РАБОТА.

 84. 84 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 808 Весело

  До коментар [#36] от "mminereva":

  До коментар [#32] от "Zizu"
  Цените в Москва са от 3 000 долара за м2, но за чиста жилищна площ и няма за общи части да се доплаща 20 % и мисля че и за балконите не се плаща !
  Наемите започват от 1000 долара нагоре , а заплатите също не са като при нас .Едно кафе е от 5-6 лева нагоре , една бира в някакво "малко барче" е от 6 лева нагоре !
  За две години криза има спад на имотите с 1\3 в Москва !?
  Безплатно се санират и блокове !

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 85. 85 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  40,
  В нормална пазарна икономика, т.е. САЩ, биха ги връщали, както и стана там, та банките им яко описаха загуби. В България, както и в целия ЕС, не става. Защо ли? Да си чул, че тук ипотеката не е единствено обезпечение на кредита? Тя е просто право на кредитора първи да получи парите от цялата опашка твои кредитори, когато се продава имотът. Малко е сложно, но ще опиша двете схеми:
  - В САЩ, където е "див капитализъм без защита на потребителя" и няма куп евродирективи и комисии, банката продава имота ти, пише ти се в кредитното досие, че си се оплескал, и 5-10 години нямаш право на нов кредит.
  - В ЕС продават имота ти. Ако е по-скъпо продаден от остатъка по кредита, ти дължат разликата. Ако се продаде на по-ниска стойност, продължаваш да дължиш и то вече по изпълнителен лист, т.е. лихвата е наказателна и бая по-висока. В тоя момент продажба на 70% от стойността, на която си ипотекирал, може да значи пак 20-30 години да дължиш същите вноски като по времето, когато си бил редовен платец. В България имаше и едно надуване на цени пред банката- купуваш на 1000 евро, но строителят е "добър човек" и има "наш човек" в банката, та ти уреждат да се пише за банката цена 1500 евро, за да може да не внасяш самоучастие, че и да ти останат пари от кредита за мебели. Инспекторът прибира за тая схема примерно 10% от стойността на кредита, строителят е доволен, че е реализирал огромна печалба, АНИ прибира тлъста комисионна, държавните чиновници са си взели подкупите, журналистите са писали куп платени репортаги как утре цената ще е двойна, а ти плащаш, ли плащаш за нещо, което на всички освен теб е било ясно, че има стойност 20-30% от платеното.
  Та затова и въпросът ти е далеч от българската действителност. И банките са набутани, защото не е ясно кога и как ще се смогва да им се плаща, та пазят пазара от насищане с имоти от лоши кредити и постоянно въртят схеми с рефинансиране, и хората, които не са мислели какво е това ипотека и колко може да се разчита някой(държавата като регулатор) да те защити.

 86. 86 Профил на Шукри Шашкъноглу
  Шукри Шашкъноглу
  Рейтинг: 480 Весело

  До коментар [#81] от "Десен":
  --------------------
  ЛЯВ , Ипотеки са се купували,купуват се и ще се купуват
  ---------------
  колкото до инвестициите в злато и акции , да прав си , но това е за 0.00001 % от народонаселението
  глупак и акции.......как го виждаш ???
  злато - да , но в БГ формат - купуваш и заравяш в гърне в градината-такъв инвеститор е българинът- сляп и сакат инвеститор...така че .........

 87. 87 Профил на iron_cross
  iron_cross
  Рейтинг: 530 Неутрално

  С това поголовно печатане на книжни пари и в Европа, и в САЩ златото си е една отлична алтернативна инвестиция на недвижимости или акции. Не носи приходи, но поне си защитен от резките спадове на цената

 88. 88 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ало Дневник!
  Що за глупости пишете?
  Стойността не пада - пада цената.
  Не правите ли разлика между двете?

 89. 89 Профил на Boris Vounchev
  Boris Vounchev
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Заглавието на статията е неграмотно. Цените на жилищата не са загубили нищо, а жилищата са загубили някакъв процент от стойността си.

 90. 90 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Изгубили са това, което не са притежавали.
  (с корекцията на borisd от #89)

  Yet another blue planet.
 91. 91 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#4] от "Боби Колев":

  Абсолютно вярно.

  Отделете време навреме.
 92. 92 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  В момента банките избягват да реализират обезпеченията по ипотечните заеми които са отпускали, въпреки сериозни просрочия на много длъжници. Интересното е, че съм се сблъсквал със случаи, в които с мъка се съгласяват да се продаде даден имот с ипотека при наличие на клиент, който би платил ипотеката. Вероятно не им се губи пресметната лихва за целия период на ипотечния кредит.

  Според мен докато банките - майки на нашите клонове имат достъп до евтино финансиране от ЕС могат да издържат на много по-високо ниво на необслужвани кредити у нас. Във всички случаи това ниво ще расте но къде е границата зависи от решенията на ЕС. Това, че тези решения изкривяват самия пазар е друга тема.

  Отделете време навреме.
 93. 93 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Още 2005 г. цените в София задминаха тези в Берлин!, после почти достигнаха тези във Виена!!! Е, трябва да си скаран с елементарната логика, за да вярваш, че тези нашенски цени няма да паднат след време...И няма и да се вдигнат в близките години. Гледаш нов блок в престижен квартал - не плащат за чистене на общи части, спрели им тока на стълбището, отвън кал до шия, няма зелени площи, съседният блок на 5 м., въздухът в София станал напълно отровен, и още 100 неща - и каква цена точно!?

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 94. 94 Профил на gvalchanov
  gvalchanov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  През тази и следващите няколко години врокерите ще видят дъното на тенджерата Сега се правят опити да се надуе и друг балон със земята щото то друго вече и не остана за далавера Жалкото е че балъците никога не свършват А понеже лакумията им е ненаситна тя е и най-лесният начин да ги яхнеш

 95. 95 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Да се чуди човек що за идиотия е това!!! Да се наблъскат 500 души в една панелка и да се спукват да се хвалят че били "живеели" на най-мръсното и шумно място в България.. Циганите си живеят дори вече по-охолно и нашироко сравнено с 20-те квадратни метра тяхна "гордост" на член от семейството.. ....Честно казано бих взел жилище в София само ако струва максимум 40 000 ЛЕВА/ и ако някой се навие да подпише договор, че ще живее в него и ми плаща наем следващите поне 20 години....ама то балъци няма вече../!!! Не защото нямам парите, а защото просто толкова си струва- сравнено с цените и стандарта в Европа и по света..Ако имаш пари и искаш да правиш инвестиции-има начини милиони да спечелиш..Ако искаш да пълниш джобове на измамници строителни предприемачи, лукави агенти за недвижими имоти, безскрупулни кредитни инспектори в банки..абе въобще целият ни мутрагенски елит - инвестирайте в имоти.. Съвсем скоро тези панелки по София ще вървят на промоция като по магазините-вземи една на половин цена и получаваш още една безплатно.... и пак няма да има купувачи..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 96. 96 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Весело

  До # 42-+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++...

 97. 97 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4236 Неутрално

  Когато вземат да ни растат (реално )доходите ,то тогава може да се очаква растеж на цените на имотите у нас(наѝ-вече съобразен с ръста на БВП)!!!!За мене лично в провинцията (без големите пет града)-останалите областни центрове,цената за монолитен двустаен или тристаен не тябва да е повече 30-35 хил.лева,а една къща около 40 хил.лева!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK