Академици напуснаха втората помирителна среща между БАН и Игнатов

На няколко пъти в края на миналата година учените от БАН излизаха на протест.

© Георги Кожухаров

На няколко пъти в края на миналата година учените от БАН излизаха на протест.Председателят на Българската академия на науките (БАН) Никола Съботинов, както и други академици са напуснали срещата с министъра на образованието Сергей Игнатов. Те не са били доволни от разговора с Игнатов и не смятат, че той трябва да е закрит за журналисти, предаде БТА, цитирайки Съботинов.


Това е втората подобна среща между Игнатов и учените, като преди две седмици на нея присъства и министърът на финансите Симеон Дянков. Тогава представителите на БАН предложиха академията да се превърне в "консултативен център към правителството, а не само към образователното министерство".


Съботинов е заявил, че ще зависи от министъра дали ще има друга среща. Той настоява диалогът да е напълно открит. "Разговорът беше спорадичен, разпокъсан и не добре организиран", каза Съботинов. Според него "явно е, че министър Игнатов вижда, че трябва да се направи нещо, но няма ясно виждане за международната оценка за дейността на БАН".


Председателят на академията заяви, че не може да допусне това цяла Европа да дава БАН за пример - за добра практика, а у нас  нямало признание за това. Въпреки че Съботинов напусна срещата, Игнатов продължи да разговаря с учени от БАН.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 768 Весело

  То и БАН нямат ясно виждане за международната оценка за дейността на БАН, дето са я публикували в сайта си. На нея ясно е казано:

  1. БАН изостава от тенденциите и подходите в съвременната наука.

  2. БАН не работи достатъчно съвместно с ВУЗовете.

  3. БАН не работи съвместно с бизнеса.

  4. БАН изостава сериозно по отношение на ИТ.

  Нека Съботинов коментира първо това, а после приказва какво разбирали другите.

 2. 2 Профил на Plamen
  Plamen
  Рейтинг: 225 Неутрално

  закрийте ги за да спрат да реват най-накрая...

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  "Председателят на Българската академия на науките (БАН) Никола Съботинов, както и други академици са напуснали срещата с министъра на образованието Сергей Игнатов",защото така искат Първанов и БСП! БАН им е второто пенсионно,където настаняват свои хора,които нямат нищо общо с науката,за авторитет и да вземат някой лев!Младите и можещите-кучета ги яли!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на TRAJAN
  TRAJAN
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Игнатов е един прикрит наследник на номенклатурата и пълно недоразумение като министър, в едно правителство от подбрани не от премиера игноранти. Ако министрите бяха подбирани от премиера, нямаше да има такова очевадно разнообразие от незнаещи и неможещи.

 5. 5 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 725 Весело

  Вече подозирам, че до вечерта това ще е най-коментираната тема. След като почти нямаме роден футбол, повечето българи започнаха да разбират от БАН. Музар, Барселонски и т.н. .. вие сте!!!

 6. 6 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Кое е най-грандиозното престъпление в БАН? НАЙ-ГРАНДИОЗНОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ В БАН Е ОТСЪСТВИЕТО НА КРИТЕРИИ ЗА АТЕСТИРАНЕ НА НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ! Ако в тази така наречена държава правиш банички, или вино, или строиш и т.н., си има закони и подзаконови нормативни актове за това, какво трябва да има, респ. какво трябва да няма, в една баничка, в бутилка вино, в една сграда и прочие - и как, по какъв ред, те да бъдат създавани. Когато обаче става дума за производство на наука, КРИТЕРИИ И РЕД .... НЯМА! Липсват (съответно за цялата държава и за БАН) двата най-важни нормативни акта, а именно: (1) ПРАВИЛНИК ЗА РЕДА И НАЧИНА НА АТЕСТИРАНЕТО ПО ЧЛ. 42, АЛ. 2 ОТ ЗАКОНА ЗА НАУЧНИТЕ СТЕПЕНИ И ЗВАНИЯ. (2) КРИТЕРИИ И МЕТОДИКА ЗА АТЕСТИРАНЕ (ДАВАНЕ ОЦЕНКА НА) УЧЕНИТЕ В БАН ПО ЧЛ. 58 ОТ УСТАВА НА БАН! Коментар? Благодаря предарително!

 7. 7 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 823 Неутрално

  ОТМЕНЕТЕ ТОВА ПОСТАНОВЛЕНИЕ! Проверете законосъобразността - а също така и "морала" - на постановлението, с което МС даде депутатски заплати на така наричащите се академици и член-кореспонденти, които в мнозинството си не са учени, а са представители на тлъстата комунистическа номенклатура! По инициатива на Станишев бяха отпуснати доживотни депутатски заплати (1900 лв.) на така наречените академици, член-кореспондентите трябва да вземат 30% от заплатите за академиците. Невероятно гнусно и нагло безобразие на некадърната крадлива пасмина, наречена тройна коалиция, осъществено за сметка на Данъкоплатеца! Чрез титлите академик и член-кореспондент абсолютно безспорно се предоставят привилегии! Те са противоконституционни! Чрез тях грубо се нарушава една от фундаменталните разпоредби в Конституцията, а именно член 6, който гласи: "(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние." Сред академичната общност е известно, че автентичните учени сред гореупоменатите две групи са около 20%. Другите са номенклатурчици и техни асоциати. Постановлението, освен всичко останало, е епохално по своята ЦИНИЧНОСТ И НАГЛОСТ, като се има предвид положението на пенсионерите и бедните! ОТМЕНЕТЕ ТОВА ПОСТАНОВЛЕНИЕ!

 8. 8 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 725 Весело

  Кликнах си върху коментара веднъж +, а се появи 3:1, това ... дали е СРС!!!

 9. 9 Профил на nosimoto
  nosimoto
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#1] от "Знам и Мога":

  +++++++++++++

  Нямам какво повече да добавя, много добре обобщено. Да не говорим, че в БАН толкова се гордеят с тази оценка, че я криха доста дълго време на 30та страница на секцията си "Новини", едва наскоро започнаха да я размахват като ултимативното оръжие. А оценката е дипломатична, но не и ласкава, каквато се опитват да я изкарат.

  -- i'm sick enough to be totally confident
 10. 10 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  За съжаление БАН е един от последните изобщо нереформирани бастиони на комунизма у нас...

  А това, че Гоце подклажда конфликта като предлага на тези 70 и повече годишни (средната възраст сред чл.кор. и академиците беше 70 и нещо) сенилни старци, илюзорна подкрепа е очевидно. Не им прави чест на тези "учени", че се лъжат по толкова елементарен начин като влизат в манипулативните схеми на един политически труп.

  Хора които живеят с носталгия по един тоталитарен, деспотичен отминал режим, нямат място в българската наука.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 11. 11 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Абе Кабакчиев, колко пъти да ти казвам, че това е прието с постановление на МС, ако МС иска ще го отмени, но явно не иска!!!

 12. 12 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 725 Неутрално

  абе #10, посочи ми едно нещо, което е реформирано и е по-добро!!!

 13. 13 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#11] от "ban":

  МС не иска да го отмени, ама аз искам.
  И не е важно, че аз искам, важното е, че трябва.
  Защото то е противоконституционно.

 14. 14 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Ама това, че МС не иска, не ти ли подсказва нещо!!!

 15. 15 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  До коментар [#1] от "Знам и Мога":

  Много точно си го написал!!
  Нека Съботинов коментира и това, каква научна дейност развива БАН в родния му град Бургас и колко пари харчи БАН за това?
  Вижте това: http://www.rodina-bg.com/index.php?m=108&id_news=449&lang=1

 16. 16 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Подсказва ми, а пък аз подсказвам друго.

 17. 17 Профил на gigow
  gigow
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#4] от "TRAJAN":

  "Игнатов е един прикрит наследник на номенклатурата и пълно недоразумение като министър, в едно правителство от подбрани не от премиера игноранти. Ако министрите бяха подбирани от премиера, нямаше да има такова очевадно разнообразие от незнаещи и неможещи. "

  Аха, точно така. Малко ходи по кръстопътищата премиерът. Май че трябва и по черните пътища да си търси министри. Белким намери някой овчар с гега да го турне министър. Не само от кръстопътя край Велико Търново.

 18. 18 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Да се назначи ликвидационен съвет!

 19. 19 Профил на mitaka41
  mitaka41
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Дълбоко грешиш друже. Съботинов е мой състудент и е тъмносин седесар

 20. 20 Профил на Сава Мутафов
  Сава Мутафов
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Самият факт, че на тези срещи вече втори път не се допускат представители на медиите, е по-силен от какъвто и да било коментар.

  Очевидно е, че министър Игнатов иска тези срещи да останат непрозрачни, за да може да филтрира изходящата информация по свой вкус. Той очевидно си представя, че така по-лесно ще изпълни поставената му задача за ликвидация на Българската академия на науките и за разграбване на имуществото й, но греши. Следващата среща, ако се състои, ще бъде още по-проблематична, защото Игнатов няма необходимия интелектуален капацитет за водене конструктивен диалог с когото и да било.

  Впрочем, премиерът трябва сериозно да се замисли, че това в момента е вторият много проблемен министър след Цветан Цветанов, който допринася за изграждане на отрицателния международен имидж на България.

 21. 21 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Уважаеми и неуважаеми съфорумци, тук от месеци се упражняват някакви неграмотни "управленци" да затрият БАН. Не ви ли се струва, че това е един от последните гвоздеи в ковчега на България? Всички останали проблеми са решими, но когато ги няма мозъците вече няма да има НИЩО. Моля ви разни "из"NPaine" и подобни,не плюйте във извора на българсото знание! Зная , че призива ми ще ви прозвучи наивно и по детски, но то е защото по мое време ,когато се зададеше учител ние ставахме на крака и сваляхме шапките си. Е имаше и други, които се правеха, че не са видели учителя и обърнати на другата страна продължаваха без поздрав, но не плюеха.

 22. 22 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#5] от "ban":

  - АМИН .... нищо в случая .....

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 23. 23 Профил на artery
  artery
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На мен нещо не ми е ясно: управляващите не искат да говорят с тях, а те се натискат да ги съветват... (!?)

 24. 24 Профил на goshot
  goshot
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Академиците са жалка картинка, едвам ходещи, с памперси, но и нагли! Искат журналисти?! Игнатов все пак им е принципал, какво се правят на интересни? Но и управляващите, вместо да гласуват по-бързо промените в закона за БАН, се размотават!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK