Бившата шефка на НАП Мария Мургина беше осъдена на 4 години затвор

Мария Мургина при прочитането на присъдата й днес

© Анелия Николова

Мария Мургина при прочитането на присъдата й днесБившият директор на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина беше осъдена на четири години затвор за издаване на незаконни указания и за оказване на принуда на бившия началник на данъчните в Силистра Милена Цолчовска.


Софийският градски съд оправда Мургина по другите две обвинения срещу нея – за незаконно прихващане на данъчни задължения от 11.5 млн. лв. на фирма на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев, както и за укриване на имот в Созопол от Сметната палата.


Според магистратите Мургина е нарушила закона за НАП, като е указала на главен инспектор по приходите в дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители" да промени констатациите в ревизионен доклад, свързани с увеличение на финансовия резултат на текстилното предприятие "Плевен 1999". Вследствие на нейните указания не е събран 1.32 млн. лв. корпоративен данък.
Според съда за това престъпление по служба на Мургина трябва да бъде наложено наказание от четири години затвор, както и забрана да заема отговорни държавни длъжности за шест години.


Според магистратите има достатъчно доказателства, че Мургина е принуждавала шефа на НАП в Силистра Милена Цолчовска да подаде молба за напускане, защото в противен случай ще бъде уволнена дисциплинарно. За това престъпление присъдата на Мургина е три години затвор. Тя беше осъдена и да плати на Цолчовска обезщетение от 10 хил. лв., а на държавата – близо 2250 лв. за държавни такси и разноски.


Съдът определи като общо наказание четири години затвор за всички престъпления. Присъдата може да бъде обжалвана в двуседмичен срок.


След прочитането на присъдата Мургина отказа коментар. Прокурорът Маргарита Немска заяви, че ще протестира оправдаването на бившия директор на НАП по двата пункта от обвинението, въпреки че съдът наложи точно исканата от прокуратурата присъда от 4 години затвор. "Вътрешно сме убедени, че има достатъчно доказателства и по обвиненията, за които Мургина беше оправдана", заяви Немска.


Разследването срещу Мургина започна в началото на 2009 г. по сигнал на лидера на РЗС Яне Янев, подгряван близо месец с обещания за разкрития за големи злоупотреби на най-високо ниво в приходната агенция. Паралелно с това ДАНС, съветник в която тогава беше сега сочения за лидер на "Октопода" Алексей Петров, отне допуска на Мургина до класифицирана информация. Това стана и официална причина тя да подаде оставка. По същото време пък НАП проверяваше доходите на Алексей Петров.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK