Още три скандални записа на Ваньо Танов от в. "Галерия" (аудио)

Ваньо Танов на разпит в Национална следствена служба.

© Красимир Юскеселиев

Ваньо Танов на разпит в Национална следствена служба.Избори 2022

Стенограмите на нови три разговора на шефа на митниците Ваньо Танов оповести днес в. "Галерия". На пресконференция от изданието представиха и записите на разговорите, които този път получили на флашка във редакционната пощенска кутия още в петък. От публикуваните записи на сайта на "Гласове" става ясно, че премиерът Бойко Борисов лобира за негов приятел митничар, с когото заедно играят футбол. 


Това е третата порция записи, които разпространяват от в. "Галерия" - първите бяха разговорите на Танов с финансовия министър Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов, следващата -разговорите на Бойко Борисов около проверките на "Леденика". Отделно от РЗС публикуваха разговори, свързани отново с митниците, но с депутати от ГЕРБ. Борисов вече обяви, че разговорът с него е манипулиран, подобна е и експертизата на прокуратурата. Ваньо Танов също каза, че е пълен фалшификат.


Стенограмите са публикувани на сайта на "Гласове". В първия разговор премиерът Бойко Борисов се обажда на Танов да лобира за Николай Вучев, негов приятел, с когото играе футбол, да бъде възстановен на работа на терминал 2 на аерогара "София", където се облагат внесените в страната от пътниците стоки. От разговора става ясно, че премиерът е изпратил с есемес ЕГН-то на Вучев, а Танов се опитвал да го набере като телефонен номер, но му давало грешен код.
"Т`ва е едно момче къде рита топката с мене бе, там от аерогарата... И там на Манченко брат му , некъв Манченко бил, но той понеже идва да рита с мене по обед, го преместил на друго место", обяснява Борисов.


Следва обаждане от Танов до шефа на митницата на летището Павел Манченко, брат на спортния журналист Методи Манченко. Танов му казва, че "тря`а да го връщаме на Терминал 2", а Манченко поема ангажимент да го "върне в понеделник". От разговора става ясно, че той се провежда късно вечерта.


Последният разговор е с благодарностите на Борисов за свършената работа.


Според главният редактор на "Гласове" Явор Дачков теорията, че президентът Георги Първанов заедно с хора от  бившата Държавна сигурност организира тази атака е лишена от смисъл. Такава теза лансираха преди два дни вътрешният министър Цветан Цветанов и лидерът на ДСБ Иван Костов. В тези разговори отговорността на Георги Първанов е също толкова голяма, колкото на Бойко Борисов, добави Дачков.


По думите на Дачков премиерът Борисов е очаквал предишния път да чуе огласените днес записи. Той се позова на "висш представител на прокуратурата", пред когото Ваньо Танов е споменал за днешните записи, че такива съществуват.


От "Галерия" са изпратили за експертиза в лаборатория в страна от ЕС огласения преди десетина дни запис на Ваньо Танов и Бойко Борисов, в който премиерът се интересуваше за акция на митниците в пивоварна "Леденика". По думите на главния редактор на вестника Кристина Патрашкова на тази лаборатория може да се вярва. Резултатите се очакват в петък. От "Галерия" отказаха да назоват в коя държава е лабораторията, за да не бъде направен опит от българските власти да им се повлияе.


Преди седмица лидерът на РЗС Яне Янев каза пред "Дневник", че партията му ще потърси за експертиза една от лабораториите във Франция, Германия или Великобритания, от които експертизите се считат за най-достоверни. Борисов също се закани да изпрати записите в чужбина.


От "Галерия" се обърнали и към БАН за експертиза от нашите учени, казали им обаче, че вече има такава поръчка от прокуратурата и не могат да я направят за тях.


Публикуваме аудиофайла с разговорите от сайта "Гласове":Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK