Александър Томов беше осъден на девет години затвор

Девет години затвор за Александър Томов постанови Софийският градски съд.

© Анелия Николова

Девет години затвор за Александър Томов постанови Софийският градски съд.Девет години затвор за Александър Томов постанови Софийският градски съд.


Според магистратите има достатъчно доказателства, че той и членът на управителния съвет на "Кремиковци" Иван Иванов са присвоили недвижими имоти – хвостохранилище и общежитие, както и машини и съоръжения на комбината. Те са прехвърлили собствеността в нарушение на закона, като оценката на присвоеното от тях имущество е над 7 млн. евро, реши съдът.


Общежитието и хвостохранилището са използвани от Томов, за да плати на Васил Божков по сделката за футболния ЦСКА.
Съдът оправда Томов и Иванов по всички останали обвинения. Оправда изцяло и другите двама подсъдими – бившия изпълнителен директор на ЦСКА Александър Гарибов и шефа на фирма "Финметал" Божко Бонев. Така всъщност съдът отхвърли обвиненията срещу Томов и Гарибов за присвояване на близо 3.5 млн. евро от ЦСКА, като за тази сума прокуратурата твърдеше, че е била в банкова сметка на клуба, от която Томов е прехвърлял пари на трети лица.


Пълното обвинение срещу Томов и Иванов беше, че са присвоили вещи на "Кремиковци" за над 36 млн. евро, но съдът ги оправда за разликата от 29 млн. евро. Съдът не призна този пълен размер, защото прие оценката на присвоеното имущество по балансова стойност, а не по пазарни цени, както искаше прокуратурата. Това е и причината наказанието им да не е определено в диапазона от 10 до 20 години затвор, както щеше да бъде, ако съдът беше признал присвояване на 36 млн. евро. Томов и Иванов бяха оправдани и по обвиненията за документно престъпление.


Към присъдата на Томов и Иванов съдията постанови двамата да бъдат лишени от правото да заемат ръководни длъжности и да практикуват професии с материална отчетност. Съдията Мариян Марков обаче не разпореди конфискация на имуществото им, за която настояваше прокуратурата.


Обвинителят по делото Божидар Джамбзов обяви, че е изненадан от оправдателната част на присъдата и сигурно ще я протестира, но ще вземе окончателно решение за това след като съдът обяви мотивите си.


Александър Томов определи присъдата като неморална и такава с политически мотиви, защото щяла да му попречи да участва в предстоящите избори. Той не уточни дали има намерение да участва в местния вот или в този за президент.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK