Няма глоба за годишни винетки без номер на колата

Така изглеждат новите винетки. Старите годишни стикери са валидни до края на месеца.

© Георги Кожухаров

Така изглеждат новите винетки. Старите годишни стикери са валидни до края на месеца.Шофьорите, които не са вписали номера на колата си на годишните винетки, няма да бъдат глобявани до края на 2011 г. Това обясни министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев днес. От тази година дизайнът на стикерите беше променен и вече има поле за вписване на номера на колата. Старите годишни винетки важат до края на месеца.


Целта беше да се спре практиката собствениците на няколко коли, камиони или автобуси да ползват една и съща винетка за няколко превозни средства. Новото изискване обаче стана, преди парламентът да приеме нужните за това промени в Закона пътищата, което според Плевнелиев ще стане през март. Така сега няма глоба за шофьорите, които не напишат номера на колата на стикера. Въпреки че законът вероятно ще бъде променен преди края на годината, за годишните винетки новите глоби няма да важат, тъй като са въведени след купуването им. "Годишните стикери, които се купуват сега, остават в заварено положение", обясни Плевнелиев. Той добави, че глоби за това нарушение ще има само за седмичните и месечни винетки, купени след влизането в сила на новите текстове. В тях е записано, че глобата за шофьорите на автобуси и камиони, които не впишат номера във винетката, е 3000 лв., а за коли - 300 лв.


След приемането на закона тези санкции ще важат и за ползването на фалшив стикер, на такъв с изтекъл срок или с различен дизайн. В момента санкциите са съответно 1000 лв. и 100 лв. "Изключение от това обаче са годишните винетки", каза Плевнелиев. Той припомни, че завишаването на глобите е, "за да накараме българите да спазват правилата".
Министърът добави, че през миналата година приходите от винетки са 195 млн. лв., което е с около 3 млн. лв. повече от 2009 г. Обясни, че кризата не се отразила на постъпленията, но е повлияла на вида стикери, които се продават. "Собствениците на камиони и автобуси купуват по-малко годишни винетки, тъй като те са най-скъпи -1300 лв., и оттам ни падат приходите с около 30%, но компенсираме с това, че се продават над 40% повече седмични винетки", обясни Плевнелиев. Той добави, че през 2011 г. се очаква да бъдат продадени винетки за над 200 млн. лв., като за първите три седмици на годината са купени стикери за 25 млн. лв. Министърът обясни, че за поддържането на пътищата са нужни около 400 млн. лв. годишно, а приходите от винетки биха стигнали само за изкърпването на дупките.


"Текущият ремонт и поддръжката включват още много неща - зимно поддържане, маркировка, поддръжка на мантинелите. Ако имам 400 млн. лв., мога наистина да елиминирам дупките, да имам нормално маркиране и поддържане. От приходите от 2010 г., които са 195 млн. лв., само за дупките и зимното поддържане са дадени 145 млн. лв., но има и други дейности и разходи", каза Плевнелиев.


Министърът каза още, че няма точни данни какви са годишните загуби от фалшиви винетки, но обясни, че от разбитата снощи нелегална печатница за стикери бюджетът щял да бъде ощетен с 2.6 млн. лв. "В този случай СРС-тата се изплатиха", каза Плевнелиев. И добави: "По-добре хората да си купят седмична или месечна винетка, ако нямат средства, но не и фалшива, тъй като полицията и пътните инспектори лесно могат да проверят на пътя дали стикерът е истински."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK