Близо 40 шефове в Министерството на отбраната и армията са били сътрудници на ДС

Всички военни аташета, за които се установи, че са сътрудничели на ДС ще бъдат отзовани "в унисон с решението на правителството", гарантира министърът на отбраната Аню Ангелов.

© Надежда Чипева

Всички военни аташета, за които се установи, че са сътрудничели на ДС ще бъдат отзовани "в унисон с решението на правителството", гарантира министърът на отбраната Аню Ангелов.Близо 40 души от заемащите в момента ръководни длъжности в структурите на Министерството на отбраната и на армията са сътрудничили на бившата Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия.


Сред тях няма нито един, който да е назначен от кабинета "Борисов", а седем са заели постове в последните дни на мандата на предишното правителство. Това показва проверката комисията по досиетата за принадлежност към бившите служби. Общо 149 души от проверените 928 души ръководители от звената на военното министерство и армията са били свързани с ДС или разузнавателните служби.


Сред тях е главният инспектор на Министерството на отбраната генерал-майор Володя Цветанов, който е брат на депутата от БСП Румен Петков. Той е назначен на поста си на 1 юли 2009 г. Според информацията на комисията по досиетата той е бил съдържател на явочна квартира под псевдонима Меркурий.
През пролетта на 2010 г. Володя Цветанов спечели конкурс за военно аташе в Украйна. Тогава министърът на отбраната Аню Ангелов заяви, че той ще бъде командирован за подготовка за новия пост и че ведомството ще търси негов заместник като главен инспектор. Според информацията на сайта на министерството постът все още се заема от Цветанов.


Днес военният министър заяви, че всички военни аташета, за които се установи, че са сътруничили на ДС, ще бъдат отзовани "в унисон с решението на правителството". Ако има такива, които в момента са на работа в министерството, към тях ще се постъпи по един и същи начин. "Политиката ще бъде една за всички. Няма да има изборност – кой какъв, колко е допринесъл и как е работил", каза Аню Ангелов.


Той добави, че отсега нататък всички кандидати за публични длъжности в министерството (от началник сектор нагоре) ще бъдат проверявани за принадлежност към бившите служби и съобразно проверката ще се взема решение за назначаването им.


От проверката на комисията по досиетата излиза и името на Радион Попов. Той беше одобрен от президента Георги Първанов за посланик в Саудитска Арабия, а по времето на правителството на тройната коалиция беше зам.-външен министър от квотата на ДПС. Името на Попов изплува и при разследването по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев.


Агент на ДС под псевдонима Генчев е бил контраадмирал Симеон Цеков, който от 2007 г. е зам.-командващ военноморските сили, показва проверката на комисията. Сред агентурата е бил и бригаден генерал Христо Тихинов. От юли 2009 г. той ръководи директор на дирекция "Комуникационни и информационни системи" в Министерството на отбраната.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1144 Весело

  Отново огромен плюс за министър Ангелов и шут в гъ*а за агент Меркурий, агент Запалката и всички останали доносници.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 2. 2 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 932 Весело

  До коментар [#1] от "The Shadow":
  И шефовете им също !

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 3. 3 Профил на huh
  huh
  Рейтинг: 451 Неутрално
 4. 4 Профил на kaun_meloner
  kaun_meloner
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Меркурий обаче явно не е бил толкоз благонадежден и кадърен (колкото брат си , щом само прост съдържател на ебал... пардон явочна квартира са го направили. Виж, брат му можеха и инструктор (в квартирата де) да го направят...

 5. 5 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1000 Неутрално
 6. 6 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Интересно защо се занимават с служителите в МО след като в кабинета има министър, агент на ДС.

 7. 7 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#6] от "svoboden":

  Каква стана тя, сърп и чука пак изядоха фекалиите които са изакали

  Подпис - електронен ;)
 8. 8 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Сред главният инспектор на Министерството на отбраната генерал-майор Володя Цветанов, който е брат на депутата от БСП Румен Петков. Той е назначен на поста си на 1 юли 2009 г.

  Още червени свине

  Подпис - електронен ;)
 9. 9 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Още потенциални затворници

  Подпис - електронен ;)
 10. 10 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 817 Любопитно

  "Близо 40 души от заемащите в момента ръководни длъжности в структурите на Министерството на отбраната и на армията са сътрудничели на бившата Държавна сигурност.."

  С решение на ЦК на БКП е решено Държавна Сигурност да се интегрира напълно с КГБ, т.е. агентите на ДС да станат агенти на КГБ и да се борят с "враговете" от НАТО и Европейската Икономическа Общност.

  Интересно как се разглежда от ГЕРБ горното в светлината на "неочакваното" откритие, че България Е в НАТО и ЕС, а Русия гледа на нас като на "торянски кон".

  Дали предишните "борците" с НАТО сега спомагат за интеграцията с него или са обикновенни "троянци"?

  Дали пък не е редно всички" троянци" на КГБ най-накрая да бъдат освободени - разбира се с благодарност за "вярната им служба" включваща доносничество, репресии, предателства и т.н.?


  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 11. 11 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#7] от "KEFALCHO":

  Да и вота на доверие, който си гласуваха няма да им помогне, нито псевдоборбата с избрани агенти на ДС.

 12. 12 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Време е за уволнение на гаднярите доносници! Да не се пропусне "главнокомандващия" Гоцэ Три пера!

 13. 13 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2456 Неутрално

  "Сред тях няма нито един, който да е назначен от кабинета "Борисов", а седем са заели постове в последните дни на мандата на предишното правителство."

  "....главният инспектор на Министерството на отбраната генерал-майор Володя Цветанов, който е брат на депутата от БСП Румен Петков"

  Какви "праведници" само, а? Главният координатор на ДС добре е поработил преди краха на творението си! Пипалата му са навсякъде!

 14. 14 Профил на uti
  uti
  Рейтинг: 470 Весело

  Всеки, който е бил в казармата преди 89та е сътрудничил с военното разузнаване. И сега, като Ники, сигурно и Аню ще прави конкурс за качествени генерали. Няма такъв абсурд!

 15. 15 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Ми разкарвай ги. Покана с погача ли чакаш.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 16. 16 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Гневно

  До коментар [#1] от "The Shadow":
  добавям : и без две шапки пари на изпроводяк а само с
  шут те и без това са се подсигурили за 5 - 6
  поколения напред.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 17. 17 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#14] от "uti":

  Първо не всеки, и второ не с военното разузнаване. Военното разузнаване не можеше да вербува български граждани. В казрамата действаше ВКР, т.е. Държавна сигурност. От проверените 150 души към 15 са щатни служители на военното разузнаване. Останалите са предимно служители или агенти на ВКР, а също на Второ главно, на Първо главно, на Щесто, на УБО... Това е много тъжна картинка. Показва в какъв огромен процент Държавна сигурност е вербувала български армейски офицери и е държала армията в подчинение.

 18. 18 Профил на ahorra
  ahorra
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#14] от "uti":

  Не бъркай обикновените войници с офицерите.Всички офицери от капитан нагоре или са сътрудници илидоносници на ДС.

  ahorra
 19. 19 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Как може един Володя да бъде генерал в България? Не вярвам, че може да се намери комунистически офицер или генерал, който може да се сравнява с царските офицери. Причината е, че в генералщабните академии в Москва повече изучаваха стратегия и тактика на Ворошилов и Будьони, едвам докосваха Жуков, вместо да изучват Тухачевски, Якир и другите съветски маршали избити като кучета от Сталин.

 20. 20 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Гневно

  Почти сигурно е, че са били или са съветски/руски шпиони!

 21. 21 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1430 Любопитно

  Володя Цветанов, който е брат на депутата от БСП Румен Петков

  Интересни братя с различни имена... Не се съмнявам че и двамата са "работили в името на България".
  За кого - сетете се по това какви имена имат...

  В случая не е роднина-милиционер-роднина-милиционер схемата, ами роднина&милиционер - 2в1.

  Има ли учудени че БГ е на този хал...

  А иначе гн. Аню Ангелов се оказва едно от малкото сполучливи назначения на Помпиера...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 22. 22 Профил на Contra
  Contra
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Това автоматично ги прави агенти на руските служби !!!
  Адмирации за процеса !

 23. 23 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Когато писах преди десет години каква е ролята на ДС в прехода, кой е организирал мутрите, кой е гепил 50 милиарда долара, ми забраняваха достъпа в Новинар, Капитал, Дневник, Всеки ден, Сега и т.н.
  Надявам се да дойде и денят, когато ще се каже официално точната цифра на задигнатото между 87-ма и 92-та година - над петдесет милиарда долара, раздадени на комунисти и дс-катили. Надьявам се и да не минат още двайсет години, докато се разнесе смраднята...

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 24. 24 Профил на Posting Canter
  Posting Canter
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  новините за уволнение на съветски агенти, привидно работещи за българия, винаги ми звучат освежаващо, като бетховенова симфония...
  дори и с малко закъснение, нацията се откъсва от бившите си палачи и се реинтегрира в европейското си лоно.

  qui desiderat pacem praeparet bellum
 25. 25 Профил на uti
  uti
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Не знам, ама всичко това е тези папки е прах в очите. Един вид как най-лесно да отчетеме дейност, да изглежда така, сякаш правим нещо и най-вече евтин начин да се отклони вниманието от настоящите проблеми, чрез постоянно търсене на виновни, оправдания и чиста загуба на време и на ресусрс. Ако може някой ясно да ми обясни, как точно ще се оправи СЕГАШНОТО положение като уволним няколко десетки генерали, дипломати или други подобни служители, да заповяда. А че това показва до каква степен е била ефикасна ДС, ясно, нима някой се е съмнявал в това. Но хич не виждам какъв положителен ефект би имала една такава чистка СЕГА, в началото на 2011г.

 26. 26 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#6] от "svoboden": Свободен в смисъл от мисловен процес ли си?

 27. 27 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 934 Неутрално

  до shileto:Този "свободен"е толкова свободен,колкото Китай е "народна"и "демократична" република

 28. 28 Профил на granik
  granik
  Рейтинг: 162 Неутрално

  Значи доцвн Тричкова я гонят заради грешка, а ДС маймунте са вечни

 29. 29 Профил на juvigi40
  juvigi40
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Всеки режим си има своята ДС. Сега ДАНС каквое ?? ами агентите под прикрития не ли са доносници??? Имаше ДС ама имаше и сигорност в държавата. Д а го е страх този който е нарушавал законите на страната

 30. 30
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:48 на 26/01/2011 от неговия автор.

 31. 31 Профил на извинявам се
  извинявам се
  Рейтинг: 58 Неутрално

  Метлата и чистете. Бойко има свой контингент.

  да го ева
 32. 32 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Лустрация трябва! Незабавна лустрация - да се изреже всичко до корен.
  Който е сътрудничил на ДС - без признаване на трудовия стаж от момента на вербовката до момента на разсекретяване на досието му.
  Без право на заемане на длъжности изцяло или частично финансирани от държавния, общинския или съдебния бюджет.
  ТОВА ИСКАТ ХОРАТА!
  ТОВА ИСКАМЕ И НИЕ!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 33. 33 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Да бе, някой да разясни какво на практика е означавал термина "явочна квартира". Аз все повече почвам да се съмнявам, че това си е било ебалник, където женени ченгета са си водили женени мадами да гу чукат. Като войник си спомням как давахме караул на някакви складове край полето и там непрекъснато от пролет до есен идваха т.н. " кърски ебачи"- женени мъже водеха в колите си нещо "чуждо" да чукнат...

 34. 34 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#31] от "entropy":Бойко,вади самурайската сабя е БЕЗКОМПРОМИСНО ги почвай!!Целият народ е с теб,защото измекярите комунисти и ченгета НЕ СА от народа!!

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 35. 35 Профил на извинявам се
  извинявам се
  Рейтинг: 58 Неутрално

  До коментар [#34] от "Аксел":

  от твоите уста в Боковите уши.Може и по СРС-то

  да го ева
 36. 36 Профил на milko
  milko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо толкова голяма помия се излива срещу човек, който не познавате, а именно генерал Цветанов. По негов адрес се изписаха толкова небивалици. За сетен път се доказа. че една лъжа повторена няколко пъти, започва да се приема от хората като истина.
  Явно трябва да се отклани вниманието на народа от действителността.

 37. 37 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4148 Гневно

  До коментар [#8] от "KEFALCHO":Че са червени,комунистически свине ,това е ясно,но лошото е ,че са навсякъде във властта и ще се борят докраѝ ,за да запазят позициите си!!!Когато обаче не могат да си спасят сладката синекурна (вероятно и корумпирана)длъжност,правят всичко възможно да се облажат(за наша сметка) и да внедрят "правилните",т.е техни хора!!!За това сме на такова дередже!!!Дано Господ да ги накаже тези уроди!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK