Близо 40 шефове в Министерството на отбраната и армията са били сътрудници на ДС

Всички военни аташета, за които се установи, че са сътрудничели на ДС ще бъдат отзовани "в унисон с решението на правителството", гарантира министърът на отбраната Аню Ангелов.

© Надежда Чипева

Всички военни аташета, за които се установи, че са сътрудничели на ДС ще бъдат отзовани "в унисон с решението на правителството", гарантира министърът на отбраната Аню Ангелов.Близо 40 души от заемащите в момента ръководни длъжности в структурите на Министерството на отбраната и на армията са сътрудничили на бившата Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия.


Сред тях няма нито един, който да е назначен от кабинета "Борисов", а седем са заели постове в последните дни на мандата на предишното правителство. Това показва проверката комисията по досиетата за принадлежност към бившите служби. Общо 149 души от проверените 928 души ръководители от звената на военното министерство и армията са били свързани с ДС или разузнавателните служби.


Сред тях е главният инспектор на Министерството на отбраната генерал-майор Володя Цветанов, който е брат на депутата от БСП Румен Петков. Той е назначен на поста си на 1 юли 2009 г. Според информацията на комисията по досиетата той е бил съдържател на явочна квартира под псевдонима Меркурий.
През пролетта на 2010 г. Володя Цветанов спечели конкурс за военно аташе в Украйна. Тогава министърът на отбраната Аню Ангелов заяви, че той ще бъде командирован за подготовка за новия пост и че ведомството ще търси негов заместник като главен инспектор. Според информацията на сайта на министерството постът все още се заема от Цветанов.


Днес военният министър заяви, че всички военни аташета, за които се установи, че са сътруничили на ДС, ще бъдат отзовани "в унисон с решението на правителството". Ако има такива, които в момента са на работа в министерството, към тях ще се постъпи по един и същи начин. "Политиката ще бъде една за всички. Няма да има изборност – кой какъв, колко е допринесъл и как е работил", каза Аню Ангелов.


Той добави, че отсега нататък всички кандидати за публични длъжности в министерството (от началник сектор нагоре) ще бъдат проверявани за принадлежност към бившите служби и съобразно проверката ще се взема решение за назначаването им.


От проверката на комисията по досиетата излиза и името на Радион Попов. Той беше одобрен от президента Георги Първанов за посланик в Саудитска Арабия, а по времето на правителството на тройната коалиция беше зам.-външен министър от квотата на ДПС. Името на Попов изплува и при разследването по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев.


Агент на ДС под псевдонима Генчев е бил контраадмирал Симеон Цеков, който от 2007 г. е зам.-командващ военноморските сили, показва проверката на комисията. Сред агентурата е бил и бригаден генерал Христо Тихинов. От юли 2009 г. той ръководи директор на дирекция "Комуникационни и информационни системи" в Министерството на отбраната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK