Боряна Димитрова: Скандалът със СРС-та удари по фундамента на управлението

Боряна Димитрова

© Дневник

Боряна Димитрова
- "Гарантирано от премиера" не може да замени правилата и независимата съдебна власт.


- Видимата лекота, с която управляващите минаха през изпитанието, крие под повърхността си нови форми на протест


- Доста абсурден изглежда Първанов в ролята на юридически консултант


- Има един печеливш от скандала... Мишо Бирата


- Всеки път се удивлявам какво още може да направи главният прокурор, за да срине и малкото останал авторитет- "Гарантирано от премиера" не може да замени правилата и независимата съдебна власт.


- Видимата лекота, с която управляващите минаха през изпитанието, крие под повърхността си нови форми на протест


- Доста абсурден изглежда Първанов в ролята на юридически консултант


- Има един печеливш от скандала... Мишо Бирата


- Всеки път се удивлявам какво още може да направи главният прокурор, за да срине и малкото останал авторитет
Как ще коментирате новата порция записи на разговори между премиера Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов?
- По същия начин, както и от предишните. Онова, което преди се е правило тайно, сега заради свръх употребата на излизащите от контрол СРС-та, става явно. И става очевидно, че много от практиките не са се променили, че от тях се възползва все същия типаж и кръг от хора, че нещата до болка се повтарят...


Все пак, мнозинството от българите не присъстват в телефонните контакти на властимащите и случващото се ги демотивира. Успехите с магистралите и спортните зали не може да компенсира продължаващото разяждане на социалната инфраструктура, в която се разпореждат старите корупционни механизми.


Какво е скандалното в този скандал с подслушване и съмнения за покровителства на властта над нарушители?
-Скандалът е медийна категория и зависи силно от възприятията на хората за това, кое е публично допустимо и кое – не. Ако двама души се уговорят да елиминират конкурент - това е разговор. Ако обаче той стане публично известен, става скандал.


Ето защо не ми се иска да обсъждам станалото в термините на шоуто, сензацията, маскарлъка, както обичайно се определя скандалът. За мене най-важното и с най-дългосрочни последствия е обстоятелството, че беше разклатен фундаментът, на който се крепи подкрепата за всяко едно управление – доверието; доверие, основано на истина, законност, поемане на отговорност.


Каква снимка на обществото показват гражданските и политическите реакции на разпространените записи на разговори на шефа на митниците Ваньо Танов?
-Обществото не е едно цяло и отдавна вече не всички граждани реагират еднакво на политическите събития. Най-напред, откроиха се две групи по около 25-28% всяка, които застанаха зад двете противоположни тези.


Тезата на управляващите - че зад скандала прозират пипалата на октопода «Петров Янев, Първанов», че става дума за инсцениран компромат, който цели да срине доверието към властта в годината преди изборите. И тезата на опозицията, че и тези управляващи вече са разпънали чадър над контрабандата и корупцията.


Към момента, тези 52-53% са приблизително границите на частта от обществото, която може да бъде мобилизирана на чисто идеологическа основа, и която, ако мога така да се изразя, пребивава «в мир със себе си». За тях случилото се има едно обяснение, други реакции са невъзможни.


Какво става с другата половина от избирателите?
- Да, наистина, извън тези групи остават почти половината от избирателите, които се чувстват зле или направо отвратително, почти като в капан от създалата се ситуация. Те не приемат нито масовото подслушване и управление, при което равенството пред закона е подменено от равенството пред СРС-та, нито пък се чувстват една общност с Алексей Петров, ДС, енергийната мафия и пр., които надничат от отсрещната страна.


Рамките, в които набързо беше затворена интерпретацията на ситуацията – от ляво ДС, от дясно милиционерски похвати, отне от тези мислещи и със запазени граждански рефлекси хора самочувствието и енергията на един възможен протест, за какъвто говори Юрген Рот. Нито тези хора сами, нито някоя политическа сила съумя да им предложи платформа, която достатъчно убедително да стане база на граждански натиск и искания.


Разбира се, възможно е да има и отлив от традиционните форми на граждански натиск. Едва ли е случайно, че гражданските инициативи по темата са изцяло в интернет пространството. Усещането ми е, че видимото спокойствие и лекота, с която преминаха управляващите през настоящото изпитание, крие под повърхността си нови форми на протест. В този смисъл картината на обществените реакции не е толкова безнадеждно апатична, колкото изглежда на пръв поглед.


А случайно ли е според вас, че едни от бурните дискусии в интернет възникнаха именно около официалните съобщения, че всичко е законно, но записите са манипулирани. За какво говори тази реакция и ако разглеждаме скандала като тест, издържаха ли го институциите? Как изглежда сега третата власт?
- Тази тема предполага много дълъг разговор... Както паралелните власти в обществото, така и изкушенията на официалната са толкова по-силни, колкото по-слаба и зависима е третата власт, особено по висшите си етажи.


В конкретния случай прокуратурата се бави толкова дълго, главният прокурор се скри така удобно зад наметалото на господар на мълчанието, че не оставиха никакво съмнение, че времето им е било необходимо не за да водят независимо разследване, а да «подпечатат» най-удобното за засегнатите страни съобщение. Не знам кой тези дни каза, че обществата не се различават чак толкова по скандалите си; различават се по начина, по който излизат от тях.


Там, където е обичайно истината да бъда замазвана, а правото да се прилага според властовите ресурси на заподозрения, нищо съществено не може да се промени. И това много ясно се вижда отвън, не случайно корупцията и състоянието на съдебната система продължават да присъстват във всички доклади за България. От години проучванията показват все едно и също ниско доверие в прокуратурата, но знаете ли, всеки път се удивявам, какво още може да направи главният прокурор, за да срине и малкото останал авторитет. Пагубното е, че така срива и държавността.


Кои според вас са най-важните въпроси, на които кабинетът не даде отговор и след като получи доверие в парламента? И как изобщо се очертава управлението в близкото бъдеще?
-Ако погледнем на случващото се не през призмата на скандала, а на модела на управление, не може да не направи впечатление една елементарна мисловна и властова схема, която се налага.


Управлението, концентрирано във фигурата на премиера, се представя като непрекъснат поток от загрижени за хората /едно/лични решения – спират парното в Шумен, премиерът се обажда ....и го пускат, Перник е застрашен да остане без университет, праща делегация при премиера и... всичко се нарежда, Мишо Бирата има проблеми с митниците, звъни на президента и премиера, Явор Дачков ще публикува разобличаващи материали, и той звъни на премиера…


Ами след като управлението се мисли като сбор от лични отношения и разпореждания, то тогава съвсем естествено е и контролът му да е такъв – не на решенията, не на законовите регламенти (както между впрочем това става в Европа), а потенциално на всеки гражданин, било то и министър, за който съществува дори само подозрение, че може да кривне от правия път.


Тъй като настоящият скандал ще отмине, а рефлексите и моделът на управление ще си останат, ми се ще да цитирам макар и по памет думите на един безспорен авторитет за премиера, германския канцлер Ангела Меркел при посещението у нас. Та тогава тя каза приблизително следното «ние, които сме израснали в Източна Германия знаем, че и на всеки работник да имаше по един контрольор, той пак щеше да измами системата; ако хората не са мотивирани, ако няма ясни правила и конкуренция, контролът не струва нищо...»


За известно време обществото беше склонно до споделя илюзията, че премиерът може да бъде личен гарант за всичко, особено след "голямото поделяне", което предишното управление си спретна. След безобразната корупция и политическо покровителство по времето на Тройната коалиция очакванията към Борисов бяха много високи.


Самият Борисов се опита да замени безотговорността на тройната коалиция с личен ангажимент и контрол. Поредицата от скандали обаче - с Калина Илиева, с депутатите любители на скъпи мобилни телефони, със СРСта - показаха много ясно, че това не е верният път. "Гарантирано от премиера" не може да замени правилата, институционалните механизми,независимата съдебна власт. Напротив, може само да ги ерозира. Така че за мене най-сериозният въпрос, на който вотът не даде отговор е "а сега накъде"?


Какво показаха дебатите при вота на доверие и цялостното поведение на основните политически сили, откакто избухна скандалът?
- Общо взето изненади нямаше. Но тъй като въпросите, които го предизвикаха, не получиха отговор, вотът затвори дебата в парламента, като го отвори обаче за медиите и интернет пространството. Чисто политически, той създаде една неприятна за управляващите ситуация, раздразнението от която те не успяха да скрият - цялостната им политика да бъде подкрепена единствено от "Атака".


През следващите месеци предстои вземането на важни решения – по Шенген, енергийните проекти, посланиците свързани с ДС и пр. Всички те, както вече виждаме, изострят външното внимание към България. В този контекст все по-силната зависимост на ГЕРБ от националистите го поставят в неизгодна позиция.


Има ли изобщо печеливш?
- Не, не мисля. От случилото се загуби понятието за истина в политиката. А това ощетява гражданите. Девалвира за пореден път и политическото доверие. А това ощетява всички партии, защото фундаментът на политиката е доверието. Само след няколко месеца са изборите и всички ще усетят на собствен гръб какво означава среда, в която липсва доверие, в която всичко е омаскарено. За жалост относително предимство в такава среда получава онзи, който е успял да принизи всички до себе си. Но като цяло, печеливши няма.


Всъщност, знаете ли, като се замисля, май има един печеливш…. Мишо Бирата. Честно казано, не виждам кой конкурент ще му се изпречи насреща, след всичко, което стана ясно за неговото могъщество. Помислете само, колко от хората със семеен, дребен, че и среден бизнес могат да се похвалят, че ако администрацията "пречи" на бизнеса им, те могат да звъннат, хей така, между другото, на президента.


Приемам че всичко е законно, че никой не е оказвал натиск. Нормално ли е обаче самото това президент и премиер да си решават проблемите на "Мишо бирата" (езиковият арсенал не е много по-различен от Пурата, Баретата и др.подобни.)? Дори и само разговор да е имало, какъв сигнал е това към стотиците дребни предприемачи, към чуждите инвеститори, към гражданите – как те могат да решават проблемите си?


Как ви звучи признанието на президента, че е разговарял с премиера за Мишо Бирата дали са законни действията, които се предприемат, но не бил лобирал. Какво показва обаче подобна практика?
- Звучи ми като закъсняло признание за нещо, което беше ясно още в самото начало. Доста абсурден изглежда Първанов в ролята на юридически консултант, който разяснява на бирен бос кое действие е законно и кое не. Обидно за интелекта е подобно обяснение. Иначе, както казах, скандалното е, че изобщо президентът води подобни разговори. Говорят зле за държавата, на която той е глава.


Един дребен собственик може с години да се блъска в бюрократични и административни пречки, докато  други решават проблема си с едно телефонното обаждане. За каква среда за правене на бизнес можем да говорим тогава?


Според ваши колеги най-интересното от дебатите и гласуването в парламента е позицията на "Синята коалиция". Какво показа традиционната десница при тези събития?
- "Синята коалиция" взе единствената възможна позиция в сегашната ситуация. Ако има група, която е възможно най-чувствителна към ценностите на свободата, на личността, към ограничаването на гражданските права, това е широкият кръг от нейни бивши и настоящи симпатизанти. Затова в този вот тя не можеше да гласува "за".


Същевременно обаче нейните избиратели са и най-чувствителните към неразградените структури на ДС, към геополитическата проекция на енергийните проекти. Затова тя не можеше и да гласува заедно с БСП, ДПС и РЗС. Независимо от всички неща, които могат да се кажат за и против поведението на Синята коалиция, идеологически тя е изразител на консервативното дясно, различно както от национализма на Сидеров, така и от популисткия уклон на Борисов.


И това беше ясно заявено. По-големият проблем за сините е, че тезите им си остават чисто експертни, затворени в един тесен кръг от политици и че не успяват да изградят мост към много по-голямата група на хората с граждански рефлекси, която би могла да формира една стабилна и конкурентна електорална база.


А ГЕРБ успя ли да порасне, откакто е на власт?  Виждате ли новоизградени политици, еволюция при познатите лица?
- ГЕРБ не е замислена да изгражда и развива политици, това е партия, изградена около един човек. Което между впрочем важи и за почти всички останали. Още Иван Хаджийски пише, че българските партии се изхабяват бързо във властта, но никой не мисли за политическия резерв. Балкански синдром, толкова години не излизаме от него.


За разлика от политиците, добре стоят някои от министрите, такива, които държат да запазят експертното си излъчване и авторитета си в професионалните общности, от които идват.


Какъв ще е ефектът от всичко това върху ГЕРБ. Изобщо какво да очакваме до местните и президентските избори наесен?
-И без да сме особено прозорливи, можем да се досетим, че ако предпоставките останат същите – същият персонализиран и популистки стил на управление, същите дългогодишни мрежи на влияние, същата безотговорност на съд прокуратура, то и резултатите ще бъдат идентични. Нови разкрития, нови скандали.


Службите за сигурност започват да изглеждат като на глинени крака, върнаха се милиционерските вицове, сгъстиха са тоновете във външните оценки. От своя страна бизнесът със записи се оказа доходоносен като обществено влияние, а има ли търсене производство все ще се намери. С една дума, страхувам се, че е лоша спиралата, в която влиза страната; трудни времена, изискващи трудни решения. Въпросът е ще има ли кой да ги направи.


Ако ГЕРБ прочете т.нар скандал и като следствие от досегашния си хаотичен, непоследователен и силно персонализиран модел на управление, възможно е да се реши на по-цялостни, систематични и радикални действия. Да се откаже от милиционерски рефлекси в полза на институционални механизми – да направи законови промени, позволяващи отзоваването на свързаните с ДС посланици, да отстрани подобни личности от собствените си редици, да подреди енергийните си приоритети.


Разбира се, в година на избори чудеса не могат да се очакват, но може поне да бъдат дадени първи знаци. Дали, след като СРС удари, ще видим как Егото заглъхва и ГЕРБ европеизира модела си на управление, предстои да разберем в следващите месеци.


Разбира се, възможно е и друго. На базата на вота на доверие, който получи в парламента, ГЕРБ да втвърди партийната реторика, за да удържи достатъчно подкрепа до изборите. Не е изключено дори да я постигне, но така ще продължи да губи модернизационно и граждански ориентирана част от обществото. Не е сигурно, че тези хора лесно ще намерят за кого да гласуват. Но ще продължат да правят независими експертизи, да спорят, да търсят, и един ден ще кажат "аз поне опитах".

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 720 Неутрално

  ГЕРБ не са безгрешни. Направиха някои глупости, но са без алтернатива. Това го показват всички сондажи.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 2. 2 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 114 Неутрално

  Имам доста резерви към ГЕРБ. Обаче забележете какво става - като почнеш от ъндърграунда, преминеш през Доган и Станишев, родните ни бизнесмени и завършиш с Гоце Първанов всичко се е вдигнало срещу Борисов и компания. В добавка на това са и слугинажните телевизии като БТВ която знаете де факто чия собственост е.
  Трябва много да внимаваме и в никакъв случай да не оставяме да ни подвеждат такива хора и медии!!!
  Съгласен съм с коментар 1, че алтернатива освен ГЕРБ в момента няма.
  Не бива да се оставяме да ни излъжат отново.

  Пътят е целта! Конфуций
 3. 3 Профил на krasi_99
  krasi_99
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#1] от "Български патриот":
  Това, че ГЕРБ в момента няма реални опоненти е вярно, вярно е също така, че това е много жалка ситуация за българската политика и за всички нас.

 4. 4 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Наистина нелоша статия, доста балансирана. Радвам се, че половината българи поне мислят като мен. Тоест че макар и ГЕРБ да е доста зле, ДС е по-зле, и се оглеждат за истинска алтернатива. Ще видим... То и от нас си зависи в края на краищата.

  ALL IS WELL
 5. 5 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 993 Неутрално

  "Успехите с магистралите и спортните зали" - Това е най-голямата смешка. Коя магистрала са построили тия? Коя спортна зала са построили? За един километър новооткрити пътища мога да покажа сто километра новозакрити.

 6. 6 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#2] от "dimo 58":

  Много силно интервю!А бе гербаво ,не разбра ли че гоце и тиквата са една монета.Това ако си 58 набор с 58 мозъчни клетки,жална ни майка от такива българи на нивото на бълг.идиот.

 7. 7 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Безалтернативни са само тези под паметниците в гробищата.Не случайно е казано , че свято место пусто не остава.Истината е , че в момента голямата част от българските избиратели съзнателно са оставени в положение да нямат избор.Според Б.Димитрова около 52% няма за кого да гласуват.Ерго, точно това е голямото предизвикателство и да се надяваме че ще се намерят достойни и умни хора които един път за винаги да ни освободят от политиците на т.нар.български криминален преход от рода на Костов, Станишев, Борисов , Сидеров , Доган!

 8. 8 Профил на lim
  lim
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Написаното изобилства от очевидни истини, като дъвка с калций и нормално рН.
  А коментарите- ужас!!!
  Огледало на непреходна олигофрения:
  1. Б.Б.-тъп, но симпатичен!
  2. Останалите- тъпи гадняри!

 9. 9 Профил на krastitel
  krastitel
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Цитатът по-долу докосва есенцията на проблема - решението е тези хора описани по-долу да станат повече от половината и техният глас да се показва и упражнява по-често включигелно и чрез следващи политически лидери

  #Да, наистина, извън тези групи остават почти половината от избирателите, които се чувстват зле или направо отвратително, почти като в капан от създалата се ситуация. Те не приемат нито масовото подслушване и управление, при което равенството пред закона е подменено от равенството пред СРС-та, нито пък се чувстват една общност с Алексей Петров, ДС, енергийната мафия и пр., които надничат от отсрещната страна.

  Рамките, в които набързо беше затворена интерпретацията на ситуацията – от ляво ДС, от дясно милиционерски похвати, отне от тези мислещи и със запазени граждански рефлекси хора самочувствието и енергията на един възможен протест, за какъвто говори Юрген Рот. Нито тези хора сами, нито някоя политическа сила съумя да им предложи платформа, която достатъчно убедително да стане база на граждански натиск и искания.#

  krastitel
 10. 10 Профил на pierr
  pierr
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ей, герберите - какво ви става? Нещо почнахте да мрънкате - .."имаме кусори, но нямаме алтернатива..."??? Нещо май, а?

 11. 11 Профил на nsi52392249
  nsi52392249
  Рейтинг: 535 Неутрално


  До коментар [#7] от "dakl":

  Няма веднъж завинаги. Това е дълъг процес. Ние така си ги мислим нещата, хоп ББ и се оправяме. Преди царя и хоп, 880 дни. Да, ама не. Нещата тепърва ще се влошават, когато дневния ред бъде сменен от СРС с икономическите проблеми.

 12. 12 Профил на hohot
  hohot
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Интересно! Г-жа Димитрова изтънко ни внушава, че в скандалът, основен участник е и президента. Да не би и него да са го записали на флашка бе г-жа Димитрова, пък ние да не сме разбрали? А като се коментира колко "Синята коалиция" била чувствителна към свободата на личността, да не се забравят думите на черният боклук със сините джуки, когато се печеше законът за подслушването, че пред дилемата свобода или сигурност, той щял да избере и гласува за сигурността!

 13. 13 Профил на Well informed citizen
  Well informed citizen
  Рейтинг: 488 Разстроено

  Страхотно интервю! Браво на Боряна Димитрова!

  И в същото време много тъжно интервю. Защото е ясно, поне така мисля, че възможните изходи: „да направи законови промени, позволяващи отзоваването на свързаните с ДС посланици, да отстрани подобни личности от собствените си редици, да подреди енергийните си приоритети» няма как да се случат. Когато си събрал в редиците си 4-то и 6-то РПУ, как да приемеш закон, който да доведе до остраняването на ченгетата от редците ти? Как да повдигнеш въпроса за незаконното забогатяване, щом ти самият си забогатял по «странен» начин? Как да създадеш институционална среда, щом ти печелиш от играта с «телефонен жокер»?

  «Ако двама души се уговорят да елиминират конкурент - това е разговор. Ако обаче той стане публично известен, става скандал.» Не мисля така! В България НИЩО вече не е истински скандал! Може би е бутафорен скандал, но не е истински скандал. Скандалът е не просто изваждането на публично недопуснимото наяве, а ПОСЛЕДСТВИЕТО ОТ ТОВА. В БЪЛГАРИЯ КАКВОТО И ДА СЕ СЛУЧИ, НИЩО НЕ СЕ СЛУЧВА. Имаме президент, който е бивш доносник на ДС. Председател на Народното събрание, която не се срамува от това, че е била член на БКП. Министър-председател, който е на мнение, че е нормално всеки да бъде контролиран със СРС. Главен прокурор, който мълчи като (***). И хиляди други кошмари, от които нищо не следва. Освен, че хората се затварят по домове и кръчми и го удрят на "милиционерски вицове".

  CARPE DIEM!
 14. 14 Профил на Well informed citizen
  Well informed citizen
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Забравих да попитам, възможно ли е в България, в цялата тази ситуация, която Боряна Димитрова описва, да се правят „независими експертизи”?

  CARPE DIEM!
 15. 15 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 114 Неутрално

  До коментар [#6] от "andimo":
  Хубаво е когато човек пише да дава факти и дискутира. Аз ти давам идея - отговори ми с идея. Това е смисълът на тези форуми. иначе ако ще се обиждаме ОК. Започвам - червена тиква, комунистическа подлога и прочие.
  Не ме карай да падам до твоето ниво. Ако искам да говоря простотии ще отскоча до кръчмата.

  Пътят е целта! Конфуций
 16. 16 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  интересно интервю.
  Но казва това, което така или иначе знаем. Реалния ни избор в момента е между ГЕРБ и нерушимата коалиция БКП-ДС-организирана престъпност (персонализирана от Гоце, Доган, Станишев, Алексей Петров, руменовците, маргините, галевите и пр.) .
  ГЕРБ не е това, което гласувалите за тях очакваха. Разочарованието на мнозина е голямо, а част от тях просто не приемат да бъдат поствени пред такъв избор. Но все пак, това е реалния ни избор в момента, и ГЕРБ е много по-добър от другия вариант - но единствено поради простата причина, че абсолютно всичко е по-добро от другия вариант.

 17. 17 Профил на АК
  АК
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#16] от "Ментор":

  От ГЕРБ не съм разочарован, защото никога не съм бил очарован.
  Но от СДС и ДСБ разочарованието е необратимо, защото погребаха собственоръчно надеждата за декомунизация.

  На мен Бойко Борисов не ми пречи, за разлика от гоцетата, трактористите и самозваните месии на прехода.

  Всъщност на кого пречи Борисов?

 18. 18 Профил на donboneti
  donboneti
  Рейтинг: 221 Неутрално

  В същност никой не си дава сметка какво на практика става в държавата. Понеже имах нещастието да се сблъскам с институциите и при тройната коалиция и при сегашното управление видях, че нещата не само не са се променили към по-добро, а напротив. Борисов започна да се разпорежда със съдбата на хората, както го правеше навремето ЦК. Не виждам никаква разлика. По нищо не се различават и Борисов и гоце та дори и Алексей Петров. Това правителство няма никаква визия за управление, реформи, които са крайно необходими. Жаждата за кокала не е заради добруването на народа. Видя се че си Бойко и Гоце играят в един цирк. Ако едно управление се изчерпва само с построяването на 2 магистрали и то финансирани от вън, а в същото време икономиката колабира, дребния бизнес вече лека му пръст, а средния е в предсмъртна агония, то по какъв начин въобще би могло да бъде наречено успешно. Експертното ниво на кабинета е под критичния минимум. то се вижда и от скандалите. Покойно можем да наречем кабинета сборище на "калинки".
  И при всички тези факти някой социолози мре изумяват с изказванията си. Нямало алтернатива. Алтернатива винаги има, Няма незаменими хора. Тя алтернативата е ясна остава ние да я преоткрием.

 19. 19 Профил на Михал Мишкоед
  Михал Мишкоед
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Дадох + за ком.№18, тъй като покрива изцяло и моето виждане за нещата. Не съм симпатизант на никоя партия; искам тези, които управляват, да осигурят условия за приличен статус, а не статукво! В сферата, в която работя - реалната икономика - ГЕРБ се провали; не че предходните 3-4 нещо смислено са сътворили. Около нас - какво? - затворени болници, училища, безработица, непрекъсната несполучлива намеса на държавата във всичко. Не ме интересува как ще се казва и какъв е, но искам по делата да го позная. Да, ама не! Непрестанни каши, противоречия, настройка на хората едни срещу други за пълни глупости. Как пък за толкова години не се намери способен управник - уникални сме. Другите държави си имат Балцерович, Ататюрк, Маршал и пр., ние какво имаме - Сашо Апашо, Мургавина, Соколизация на проекти, непрекъснати грабежи от хората, унижения и каквото се сетите. Хората вече толкова са ги отчаяли, че и един свестен МАСОВ протест не можем да направим. Я вижте вчера в Турция - хиляди на улицата срещу един филм, който по принцип си е худ. измислица, представяте ли си ако почнат да им газят правата, както ежеминутно става тук? Шъ Съ опрайм, ама друг път. Иначе гледайте и четете " ТАйната", колкото си искате, мислете си само положително, ако и да сте безработни, болни, с призовка от СИ и прочее...

  Истината е някъде там ...
 20. 20 Профил на chocho2005
  chocho2005
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#17] от "АК": Веднага ти отговарям: пречи на българската икономика. Не могат да управляват. Това е. И аз съжалявам, но е факт. Почвам да си мисля, че е по-добре някой да ме краде повече(нали не си мислиш, че в момента не се прави), но да може да управлява държава. Не ме интересува дали ще бъде син, жълт или червен- те го могат. Сегашните не.

 21. 21 Профил на АК
  АК
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#20] от "chocho2005":

  И как по-конкретно правителството пречи точно на твоята икономика? На мен не ми пречи, а и знам, че правителството лесно може да попречи, но не може да помага освен ако не ограби едни за даде на други.


 22. 22 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Доста думи. Многократно предъвквани. Всеки дъвче на камбанария, която е най-близо до истината. Ами да предъвчем още веднъж по следния начин; България трудно ще се оправи защото:
  1. Бандитизмът е на всяка крачка;
  2. Шуробаджанащината е на всяка крачка;
  3. Клиентелизмът е на всяка крачка;
  4. Корупцията е на всяка крачка;
  5. Очевидна липса на медийна култура;
  6. Очевидна липса на почтенност в представителите на българската социология и политология;
  7. Защитаването на чужди интереси е на всяка крачка;
  8. Тотална липса на демократични рефлекси в обществото;
  9. Тотално налагане на фалшиви тези
  а) "...времето е наше..."
  б) "...има път и той е наш..."
  в) "...ние можем..."
  г) "...няма алтернатива на..."
  10. Тотална липса на самокритичност;
  11. Тотална липса на милосърдие;
  12. Тотална наличност на брутален, нагъл гьонсуратлък
  13. Липса на механизми за отстраняване на "боклука"
  ........
  Уморих се!

 23. 23 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#15] от "dimo 58":

  Не виждаш ли че герб икономически се сринаха?Кой се обажда на боко да вършат услуги на виден тимаджия?А тимаджията че не е плащал 3 месеца на работниците,защото на всички власти си плащал.Голямите врагове кукли на Златев.

 24. 24 Профил на jomarkus
  jomarkus
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Поздравления за добрия вкус на "Дневник", да запечати анализа на тази фантастична жена.

 25. 25 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 673 Неутрално

  "....Ако има група, която е възможно най-чувствителна към ценностите на свободата, на личността, към ограничаването на гражданските права, това е широкият кръг от нейни бивши и настоящи симпатизанти...."

  Не схващам. От една страна непрекъснато се лансира идеята, че ГЕРБ няма алтернатива, а от друга социолозите твърдят, че действията и пол. позиции, които заема "Синята коалиция" по ключови и стратегически въпроси, касаещи България СА алтернатива.

  И Ви питам - Защо "Синята коалиция" да не е алтернативата? Заради насажданата с години от влиятелни ченгета-доносници сляпа ирационална омраза към Костов ли?

  Ами...Язък за претенциите за образованост и интелигентност ако претендиращите продължават да се връзват на изтърканите номера на апаратните ченгета.

  Ами язък за всичката фалшива елитарност ако продължавате изборът ви да се свежда между:

  По-добре Бойко Борисов, въпреки че не успява и не успява, и не успява да се справя отколкото
  Иван Костов, защото..ами защото го мразя, а го мразя, защото - не отвори досиетата (ченгеджийска лъжа), фалира Балкан (ченгеджийска мега-лъжа), продаде Кремиковци за 1 лв. (популистка ченгеджийска лъжа), уби дете (журналистическа, ченгеджийска ТРУП-аджийска лъжа).

  Че Костов е икономиста и политика, който може да изведе България, а оттам и да се подобри ЛИЧНОТО ви финансово състояние и може би да изпълните мечтата си за люлеещ се стол на собствената Ви веранда - явно не е толкова важно, колкото е омразата ви.

 26. 26 Профил на toshi
  toshi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тази измислената, некадърна социоложка, какво се обажда.

 27. 27 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#25] от "agata_kristi":

  +++++++.Това е страхотен анализ.Искат популисти да им обещават ,и да ги спасяват.

 28. 28 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Икономиката се възстанови и сме в икономически възход! Вече и в съдебната система има положителни знаци и присъди! ТОВА СА ФАКТИТЕ! За това трябва да говори премиерът Борисов! Защото миналата година докато беше кризата всеки ден комунистите ставаха и лягаха с кризата и как правителството не се правяло! А сега кокаго е очевидно че кризата е свършила и това го признават и работодатели и синдикати и че дори може от септември месец да се повиши минималната пенсия и минималната работна заплата се опитват да отклонят вниманието с ченгеджийница! НЯМА ДА СТАНЕ!

 29. 29 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Бойко задължително НЕ ТРЯБВА да се включва в тая брутална ченгеджийница и компромати. Тя цели да компрометира него и да му сваля рейтинга и затова е на час по лъжичка! Забележете че докато беше в Япония нямаше флашки и в деня в който се връща пак се пускат записи! А Ваньо Танов отговаря перфекто и само с ФАКТИ И ДОКУМЕНТИ! Личи си че е честен и не крие нищо още като каза еч е готов да коментира фирма по фирма с документите и ако искат журналистите да си избират фирми на тото е готов да им отговори! А и той е ченге и така се получава ченгета срещу ченгета и няма проблем да се оправи с тях!

  Освен това Бойко още преди месеци той го каза "Аз назначавам и аз уволнявам всички в това правителство!" От министри, през зам министри, шефове на агенции и така надолу. И то не по формулата 3-5-8! Което най-ги боли че се махнаха политическите квоти!

  Апропо като говорим за приходни агенции на кое правителство ОСЪДИХА шефа на НАП??? На правителството на Гоце Петков и Станишев! Мария Мургина беше осъдена на 4години затвор за милиарди левове укрити данъци! А днес осъдиха и Сашо Томов!

  А шефовете на митниците по тяхно време марадоната и цайса избягаха в Гърция!

  Така че Бойко задължително не трябва да се включва в ченгеджийницата. Само ще загуби ако почне да им дама обяснения! А хора на които данъчен №1 е осъден на 4години затвор за източване на милиарди левове трябва да дават обяснение! Как Мургина е покровителствала и кражби на ДДС и фиктивен износ това трябва да каже Станишев Гоце и Румен Петков!

 30. 30 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Тези, които и сега заявяват че подкрепят днешната формация го правят защото ги е страх от срещата със собствената им вина ако свалят доверието си.

  Това не е позитивна подкрепа, а възползване от факта, че единствено страха работи единствено добре в страната и с това трябва да се приключи.

  България ще излезе по-силна от всякога ако повали кабинета за да направи същото и с доносниcat след това.

  http://www.youtube.com/watch?v=j5-yKhDd64s

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 31. 31 Профил на rhiad
  rhiad
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#12] от "hohot":

  Не си прав комсомолче. Първанов има страшно много грехове и един ден като стане ненужен и той ще цъфне с компромати - далавери, подкупи, лобиране, секс с мамлолетни проститутки и т.н. Прекрасен пример е Доган, който практически вече е политически труп.

  Модераторът е ПЕДЕРАСТ!
 32. 32 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#28] от "merkel":

  по какво разбрахте за подобряване на икономиката- по увеличените осигурителни вноски на всички категории работещи, по повишаващите се цени на стоките от първа необходимост- с повече от 20% за 1 година, по замразените заплати и пенсии,което дефакто е намаляване на заплати и пенсии в условие на нарастване на цените.
  един от първите критерий за подобряване на икономиката е ръст на цените на имотите- сега те продължават да падат и прогнозата е за 10% спад.

 33. 33 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Не знам защо, всички коментиращи официално скандалите леко ги захаросват. Между другото, така и Станишев и сие подцениха изказването на Доган, за обръчите на властта и това им струваше поне 10% на изборите.
  Това с липсата на алтернатива е меко казано тъпо, само си спомнете колко безнадежден беше Първанов на първите избори, да не говорим, че дори сега има 50% отвратени от досегашните политици. Тоест достатъчно потенциален електорат за нова звезда. Не знам кой му ги готви сканадалите и стратегията на Алексей Петров, но хич не е прост, за разлика от доста други публични лица. А и в ГЕРБ, като гледам има доста Троянски коне по дефиниция.

 34. 34 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#29] от "merkel":
  "Апропо като говорим за приходни агенции на кое правителство ОСЪДИХА шефа на НАП??? На правителството на Гоце,Петков и Станишев! Мария Мургина беше осъдена на 4години затвор за милиарди левове укрити данъци! А днес осъдиха и Сашо Томов!"

  Не искам да ставам адвокат на комунистите , ама не приписвай тези присъди на Пожарникаря .
  Мургина беше уволнена и дадена на прокуратурата февруари или март 2009, а Сашо Апашо още по-рано имам спомени за юни 2008.
  За присъдите на тези двамата Пожарникаря има принос колкото ланския сняг!
  Даже не ги е хванал та съда да ги пусне!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 35. 35 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 587 Любопитно

  Бих казал че тоя скандал е като БУМЕРАНГ , ТОЗИ СКАНДАЛ ЩЕ ВДИГНЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ рейтинга НА правителството .

 36. 36 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 748 Любопитно

  До коментар [#32] от "ivanj":
  Нешо да си чул/чел за световната криза. Посочи поне една европейска държава, в която да не са ограничени/намалени публичните разходи. Започни от Гърция и стигни до Англия и обратно. Даже в САЩ Обама обяви същото - и то за 4 години напред. На този световен фон, това, че у нас не са пипнати публични заплати и пенсии си е икономически подвиг. И че безработицата се държи на около 10 % - също. А ако на пролет/на есен потръгнат нещата и се вдигнат малко пенсии и заплати - тогава ще пишете, че е малко нали?
  Цените - също се вдигат по цял свят - чети защо. И пак - у нас на основните храни са се вдигнали само с 4-6-8 %, което е поносимо за кризисен период - особено в сравнение пак със света. Я посочи поне една храна с 20 % повишение за 1 г. - като пример, че аз не се сещам.
  Виж - че падат цените на имотите може би е добре, именно за бедните, които искат да се снабдят с/ползват такъв - не мислиш ли?

  Поздрави
 37. 37 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 800 Неутрално

  ГЕРБ загиват.
  Трябват им още 5-6 месеца и са се споминали.
  Борисов - позорна оставка, омразата на народа, и може би живот в изгнание в Бразилия.

 38. 38 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#20] от "chocho2005":
  ". Не ме интересува дали ще бъде син, жълт или червен- те го могат. Сегашните не. "

  Много вярно.
  Това което Боко е събрал около него е една пасмина, от които се изисква основно да го слушат, и да могат да стоят добре на телевизор.
  Повечето са доста некадърни хора, доста са регенегати от други партии, сменили коня в движение. Боко е такъв, той беше царски човек.

 39. 39 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#33] от "stoiank":

  Това с 10% мислиш, че беше случайно ли? Беше си техен ход. Те НЕИСКАХА да спечелят изборите. Напротив, искаха Герб да спечели.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 40. 40 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Боряна, предъвкани неща от форума ...Нищо ново ..) И откраднати мисли , оттук -оттам - пак на форумджий..))

  BIG AL
 41. 41 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "Скандалът със СРС-та удари по фундамента на управлението" а той отекна на кухо.

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 42. 42 Профил на slamenchovek
  slamenchovek
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За да твърдиш, че Б.Димитрова е измислена и некадърна социоложка трябва да си или много неосведомен или много предубеден. За съжаление голяма част от привържениците на Б.Б. са именно такива. Той затова е и на власт. Всъщност от 20 г. на власт са ритнитопковците / в т.ч. и тези на Гоце/ в буквалния смисъл на думата. Сега обаче са здраво притеснени, защото назрява сериозна криза, която може да помете сенчестата власт, която точи страната от 20 г. Недоверието към корумпираното ни управление и съдебна власт е в такива размери, че е пречка за реалното ни членство в ЕС. Отвън явно ще ни накажат по един или друг начин. Затова и всички тарикати около Бойко - Котараците, Мишо-Бирата, Стенлита и пр. се тревожат за интересите си. В заключение - да управляваш държавата не е като да риташ топка, трябва и акъл.

 43. 43 Профил на slamenchovek
  slamenchovek
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За да твърдиш, че Б.Димитрова е измислена и некадърна социоложка трябва да си или много неосведомен или много предубеден. За съжаление голяма част от привържениците на Б.Б. са именно такива. Той затова е и на власт. Всъщност от 20 г. на власт са ритнитопковците / в т.ч. и тези на Гоце/ в буквалния смисъл на думата. Сега обаче са здраво притеснени, защото назрява сериозна криза, която може да помете сенчестата власт, която точи страната от 20 г. Недоверието към корумпираното ни управление и съдебна власт е в такива размери, че е пречка за реалното ни членство в ЕС. Отвън явно ще ни накажат по един или друг начин. Затова и всички тарикати около Бойко - Котараците, Мишо-Бирата, Стенлита и пр. се тревожат за интересите си. В заключение - да управляваш държавата не е като да риташ топка, трябва и акъл.

 44. 44 Профил на gvalchanov
  gvalchanov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не става само с добри намерения и желание ,трябват и управленски умения.

 45. 45 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Ами, колкото и да е неприятно на някой, единствената алтернатива остава Синята коалиция, а те и искат и могат да изведат страната на пътя към успеха и добруването. Към времето, когато всеки гражданин на тази страна с гордост ще може да заявява - "Аз съм българин!"

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 46. 46 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#42] от "slamenchovek":

  Не разбрах каква е връзката между кадърността на Б. Димитрова, Котараците и Боко, и накрая ЕС? Би ли ми разяснил?

 47. 47 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 587 Неутрално

  България-страна с малко народ но толкова раздвоен и вражески настроен един към друг като никой по света!
  Като че ли това не е спирало да бъде така но сега като че ли е по изразено. Никое правителство с годините не се е опитвало да обидини този народ а по скоро да го раздели. Дори днес със тези ДС агенти и пр. други предатели работили за собствена изгода предавайки и най ближния си с цел лично облагоденствие. Мисля че трябва да се създаде наказателен закон отколкото "поощтрителена наредба" за спасение на нацията иначе тя ще бъде постепенно унищожена вътрешно и от само себе си.

 48. 48 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Как да разбираме това натрапващо се твърдение, че ГЕРБ е без алтернатива? Първо кога? днес, четвъртък 27 януари? или есента - по време на местните президентски избори? или към 2013-та при приключване на мандата?
  Текат процеси, приятели На ГЕРБ му се налага ежеднево да звема важни решения. Едни добри, други несполучливи, трети направо катастрофални. Паралено с това тече предизборна битка, която още в началото се изроди в безпрецедентна даже за България компроматна война. И мислите, че всичко това няма да се отрази на изборните резултати на ГЕРБ? Или казано с други думи, какъвто и гаф да направят гербаджии, все за тях ще гласуваме (щото нямат алтернатива)
  Защо се изключва като алтернатива ново правителство на ГЕРБ с друг премиер или някаква коалиция в рамките на този парламент. Това също е алтернатива, ако не на ГЕРБ, то на една сбъркана политика водеща до хаос.

  ГЕРБ спечели последните избори с почти 2 млн. гласа. Изключително малоумно е да си мислим, че тия 2 млн. гласа ще си стоят така замразени, неподвласни на реалните събития в икономиката, а защо не и на компроматите.
  Не съм социолог, но ви предлагам за размисъл една структура на електората на ГЕРБ.
  1. твърд електорат и то голям. Да, трябва да признаем, че Боко (за разлика от Царя) има доста голям твърд електорат - да речем близо 1 млн.гласа. Поведението на този електорат (подобно на същите на БСП, ДПС, СК) е близо до това: каквото и да става аз съм си фен на нашите. Трябва да мине повчко време и да се натрупат повечко гафове, за да се разколебае този електорат. Най-бързо се топи след изпадане от властта (ОДС днес трудно стбира 300 хил. гласа, но при загубата на изборите през 2001 г. имаше над 700 хил.гласа)
  2. Колебаеще се електорат - това са хора които симпатизират на Борисов, ГЕРБ, отделни министри или политики, но не са "коне с капаци" Те ЩЕ ИСКАТ ДОКАЗАТЕЛСТВА за да продължат подкрепата си. Понеже групата не е еднородна, едни държат на едно, други на друго, може да се предположи, че този електорат също ще намалява. ГЕРБ трябва да положи големи усилия за да го задържи при себе си. Както е тръгнало, лично аз съм песимист. Да речем, че този вид избирател е около 500-600 хил. души към момента.
  3. Изгубен електорат. Ако ми твърдите, че социолозите лъжат, че ГЕРБ губи подкрепа, значи попадате в т.1 Няма начин до тук ГЕРБ да не е загубил част от тия 2 млн.гласа. Просто е изключено, невъзможно! Избийте си го от главата. Въпросът колко е този електорат е вече спорен Аз го определям в границите 150-200 хил. гласа. Но не забравяйте, че той може да набъбне с пришълци от т.2
  4. Чужд електорат. Тук ГЕРБ, пак с уговорки че свърши нещо полезно, може да привлече чужд електорат - предимно хора гласували на предишните избори за Атака, РЗС и Лидер. Лично аз съм песимист, че ГЕРБ ще успее да привлече повече от тези гласоподаватели. По-вероятно е те да отидат при първоизточниците си - БСП (АБВ) и НДСВ!!!

 49. 49 Профил на trifon74
  trifon74
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Логическото заключение на Димитрова, относно това, че синята коалиция не можела да гласува "ЗА", понеже била против всякакво ограничаване на човешката свобода и нарушаване правата на личността,
  но не можела и да гласува "ПРОТИВ", понеже . . . . . . . . .
  така гласували от БСП , направо изумява с тъпоумието си.

  Що за идиотизъм е да гласуваш "на инат" !?

  Ако по такъв фундаментален въпрос на демокрацията се озърташ да видиш какво прави опонента ти преди да вдигнеш ръка, що за "демократ" си ?!

  Става дума за грубо, брутално потъпкване на основен принцип на демокрацията , каквото е масовото незаконно следене , подслушване , а "демократите" ми гласуват "Въздържал се" ! ! !
  Тоест - все едно ги няма.

  После се чудят, защо след преброяването на изборните бюлетини ,тях пак ги няма.

 50. 50 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Така както се твърди,че ГЕРБ няма алтернатива,така непрекъснато се прокрадват добри думи за СК,именно като алтервативни позиций,защитници на права и демократични ценности.Това е добър и обнадеждеващ признак,след години само на упреци и подигравки.Б.Димитрова,обае,много ясно казва,че СК не намира път към потенциалните си избиратели,че се държи експертно.Така е и това най-много възмущава!Ние сме петимни да видим мъже-водачи да видим събудени партий, ясни и категорични позиций.Половината от нацията е готова да подкрепи алтернатива,ами напрегнете се,създайте я.Сега е момента,когато БСП е още слаба,защото тя рано или късно отново ще наема.Вместо това,започват вътрешните противо речиа,правилен ли бил вота или не,какъв бил Костов и какво продал и т.н.Е.Сугарев се "съмнявал",в какво,във всичко в СК. Е.Дайнов пък още брани ГЕРБ.В."Атака" на първа страница-бунт всред сините заради вота.Между другото колко нефелни са сините политици личи от факта,че за двадесет години не успяха да си осигурят един ежедневник,една телевизия.Ще повторя това,което много пъти отбелязвам.И двте партий трябва да променят начина на функциониране,организациония си живот,целите и задачите на структурите си,изискванията си към партийните функционери и към кандитатите си и сигурно още много други неща.Не могат само две фигури,обикаляйки телевизийте да свършат онова което трябва да направи политическата агитация и убеждаване на хората.Сини лидериу.,събудете се!

 51. 51 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  ...ТОВА Е НОВИЯТ СЦЕНАРИЙ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ - написан преди време, но задействаш се от и при КОНКРЕТНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА - който повярва пак ще загуби - целта е да се пробутат напред ВЪВ ВЛАСТОВИТЕ СТРУКТУРИ нови лица по близки и безкомпромисни до олигархичните кръгове, защото никой не предполагаще ЗА СИЛАТА И ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТА НА НОВАТА СВЕТОВНА ИКОНОМИчЕСКА КРИЗА - мислеха да минат само с меки милиционерски мерки и номера от старите НОСТАЛГИчНИ НАСТРОЕНИЯ ОТ ТАТОВИТЕ ВРЕМЕНА , но нямаха този късмет - нещата се усложняват с всеки изминал ден, трябва им малко по-друг тип управление, защото този път НЯМА ЛАБАВО...

 52. 52 Профил на worner
  worner
  Рейтинг: 434 Весело

  Комунягите да се снишат щото не разбраха ли, че скоро власт няма да помиришат! Знам, че ви боли другари комунисти, но това е положението!

 53. 53 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  На Б. Б. хич не му пука.
  Той май не е тука!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 54. 54 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#49] от "trifon74":

  ЕДИНСТВЕНАТА ПРЕЗУМПЦИЯ БЕ, ДА НЕ СЕ ГЛАСУВА КАТО БСП ТОВА Е ТО...А НЕ ДРУГО...

 55. 55 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  До коментар [#49] от "trifon74":
  От Синята коалиция не са гласували ПРОТИВ, защото това би подкрепило едно завръщане на БСП на власт, а такива като теб с голямо удоволствие ще заявят, че те подпомагат завръщането на червените. Както и самата Б.Димитрова е казала между ДС-от ляво и МВР-от дясно не е оставено много място за интерпретация на ситуацията. Точно тук най-много личи наличието на хора които се опитват да дърпат конците, така че България да няма право на избор.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 56. 56 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#53] от "berbenkov":

  ТОЙ НЕ Е ТУКА - ЗАЩОТО МУ ПУКА, иска да отмине бурята да се сниши, както ДОГАН се крие по същата причина -чака в пристанището докато отмине БУРЯТА...туй е то Токийското турне и Бразилският воаяж...МИСЛИ КАК И КОЙ ДА ОТГЪРМИ КАТО СЕ ВЪРНЕ И ОПЪВА НЕРВИТЕ ОТ ТАМ...

 57. 57 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Гърченето и родилните сухи напъни ще продължат в безвремието дотогава докато не се прочисти управленският апарат и общественият живот от старите ДС кадри централно и по места основно и безкомпромисно, законно и със стара дата, експроприативно и безпощадно - ДОВЕРИЕ ЛЕСНО СЕ ГУБИ , НО МНОГО ТРУДНО СЕ ПЕчЕЛИ

 58. 58 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  ДОВЕРИЕТО - НАЙ-ВАЖНОТО НЕЩО НА СВЕТА, това трябва да се знае, защото ако се направи анкета всеки ще изтъкне ЗДРАВЕТО, но това не е така...това е една егоистична лъжа за самозаблуждение и съществуване макар и здрав, но в лъжа и недоверие - е*ахти и живуркането на плазмодийно ниво...ПРИМЕРИ МИЛИОНИ 21 ГОДИНИ...

 59. 59 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Е да, на сините им е доста сложно да определят отношението си към ГЕРБ и неговото правителство. В началото не беше толкова сложно на напоследък стана
  И все пак да ви припомня някои неща:
  1. СК и ГЕРБ преди изборите имаха доста близки програми. На тази база сините казаха: Давайте, управлявайте, ние ще ви подкрепяме на база съвпадение на програмите ни. Още повече, че сме все от ЕНП.
  2. По време на трудните 2009 и 2010 г. подкрепяха безрезервно тезата на герберите, че тройната коалиция остави УМИШЛЕНО множество икономически капани на следващото правителство (тройните не очакваха толкова висок изборен резултат на ГЕРБ, очакваха някаква коалиция със участието на СК, от там и клипа с брадвата).
  3. СК през цялото време признаваше, че трудностите в управлението на ГЕРБ в значителна степен се дължат на тежката световна икономическа криза. Сините нито веднъж не си позволиха популистките похвати да реват, че от как управлява ГЕРБ доходите са паднали и др. такива.
  Различията по тези три точки се появиха по повод конкретни управленчески решения на ГЕРБ, в областта на реформитането на администрацията, здравната и пенсионната системи, липсата на приватизация и най-ясно се откроиха при приемането на бюджета. Сините се въздържаха защото имаха съществени концептуални различия с ГЕРБ по повод бюджет 2010. И е важно да се отбележи, че техните различия бяха различни от тези на БСП, ДПС, РЗС.
  4. Сините безрезервно подкрепяха въздържането от подписането на договори по руските енергийни проекти и хвалеха ГЕРБ, че не се поддава на руския натиск. В тази област подписаните напоследък документи за Беляне и Южен поток същисаха сините и нямаше как те да не реагират.
  5. Сините подскачаха от радост и заявиха публично подкрепата си за отзоване на ДС дипломатите. Само дето бяха длъжни да отбележат, че това трябва да се отнесе и към други ДС-та заемащи ръководни длъжности в държавата.
  Къде са тук компроматите? Ами на сините им беше крайно неприятно да вземат отношение по компроматите без да са се произнесла прокуратура, съд... Това и казаха: искаме да се произнесе прокуратурата и гласуваха въздържали се. Освен това наблегнаха, че компроматите със СРС-та са им на втори план и че за тях за по-важни нещата от точки 1-5. Е, все пак казаха, че правителството изкуска от контрол СРС-тата и изказаха недоволство от изколзването на едни други СРС-та от мин. Цветанов в Парламента - на два пъти - без видими мотиви - и вероятно в нарушение на закона.

 60. 60 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  А, забравих да спомена поне още 3 точки на подкрепа - борбата с престъпноста, усвояването на евросредства и магистралите.

 61. 61 Профил на chbg
  chbg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "Български патриот":

  Обстоятелството, че ГЕРБ са без алтернатива за управлението на България, може за теб да е повод за гордост. За мен е най-голямата трагедия на България през целия т.нар. период на преход. Това означава, че България върви от лошо към по-лошо. От комунизма по-лошо може да бъде само окончателното затриване на държавата в резултат на некадърно управление. Жалко, че се наричаш патриот!

 62. 62
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:39 на 27/01/2011 от неговия автор.

 63. 63 Профил на Itzoto:otoztI
  Itzoto:otoztI
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#58] от "renegat":

  Браво, не го бях интерпретирал така, но съм напълно сагласен.
  И още който иска да разбере:
  Какво сигнализира доверието?
  Какво представлява доверието?
  Как да се запази доверието?
  Защо е толкова важно?

  Трябва да се запознае с концепцията за Морален Интегритет.
  Запознавайки се с Моралната Цялост ще разберете какво е правилно и какво грешно (без условности и гледни точки).
  И ще раберете, че всеки компромис с морала води до резултатите наблюдавани в България последните 70 години.

 64. 64 Профил на Old Bradyr
  Old Bradyr
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Фрий Софтуер за Криптиране / шифриране, кодиране / на SMS

  http://baibradyr.data.bg/files

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK