"Синята коалиция" внесе предложение да се възстанови стратегическият резерв от зърно

"Синята коалиция" внесе предложение да се възстанови стратегическият резерв от зърно

© Цветелина НиколаеваДепутатите от "Синята коалиция" Иван Костов и Махаил Михайлов предлагат да се възстанови стратегическият резерв от зърно - 300 000 т хлебна пшеница и 250 000 т фуражна пшеница, които да бъдат в държавния резерв.


Двамата депутати са внесли промени в Закона за съхранение и търговия със зърно.


Според тях поправката ще стабилизира пазара на зърно. В мотивите си те напомнят, че този стратегически резерв е бил премахнат през 2005 г. с несъстоятелния мотив, че не е подробно уредена функцията на държавния резерв да се използва като реакция при криза.
Предлаганите количества в стратегическия резерв не нахвърлят 15% от произвежданото количество зърнени храни и затова няма да се стигне до изкривяване на пазара, посочват още вносителите.


Костов напомни позицията на ДСБ, че увеличаването на цената на хляба е плод на картелно споразумение между големите производители, и отново призова кабинетът да се намеси.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK