Жалбите до Комисията по защита на личните данни са се увеличили два пъти

Жалбите до Комисията по защита на личните данни са се увеличили два пъти

© Цветелина БелутоваКомисията за защита на личните данни е наложила наказания за над 263 хил. лв. от които са изплатени близо 45 хил. За последната година жалбите са се увеличили със 100 % , като  това се дължи не толкова на увеличение на нарушенията, а по-скоро на инициатива на гражданите да търсят защита на правата си и преди да бъдат нарушени. Това заявиха от комисията, която представи отчета си за 2010 г.


За 2010 г. има комисията е получила над 320 хил. сигнала, докато за предходната година те са едва 45 хиляди. Част от жалбите в последствие са били оттегляни, след като т.нар. администратори на лични данни са отговорили на претенциите на гражданите.


От комисията отчитат и повишаване на жалбите подадени по електронен път. Много често обаче те не са с електронен подпис, което налага повторно потвърждаване на хартия, за да се знае, че оплакването е реално.
Увеличават се оплакванията за нарушаване на права в интернет. Става въпрос за нарочни сайтове, чрез които се разпространяват лични данни. Има и искания свързани със социални мрежи. Това заяви Катя Станимирова, директор Правни производства и надзор в комисията, която представи отчета. Документът ще бъде представен в парламента в края на януари.


През 2009 г. жалбите до комисията са били 45 хил. Основните оплаквания са били за събиране на  повече от необходимите лични данни и за копиране и сканиране на лични карти. Тогава най-често това се правело от централните органи на изпълнителната власт, финансово-кредитната система и мобилните оператори.


От комисията отбелязаха, че през 2010 г е имало жалби за пускането на лични данни в търговския регистър. Те не е трябвало да бъдат оповестявани по закон, но все пак са били публикувани. По една от тези жалби комисията е издала задължително предписание за премахване на документа. Освен това има  значително увеличение на жалбите, свързани  с действията по събиране на вземания.


"Самосезирали сме по две важни неща – неправомерното използване на данни при купуване на голям брой сим карти. Прави се проверка и в трите мобилни оператора", заяви Веселин Целков от комисията. Освен това комисията се е самосезирала за злоупотребата при бързите кредити. Има много различни кредитни институции, които предоставят кредити безприсъствено.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 2. 2
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK