Борисов: Искам да приключим с проблемите на БАН във вторник

Борисов: Искам да приключим с проблемите на БАН във вторник

© Красимир ЮскеселиевПремиерът Бойко Борисов ще се опита да изглади окончателно противоречията между правителството и Българската академия на науките (БАН) на среща следващата седмица. Преди две седмици за първи път от началото на реформата в академията нейни представители говориха с министрите на образованието Сергей Игнатов и на финансите Симеон Дянков. Тогава академиците лансираха идеята БАН да се превърне в "консултативен център към правителството, а не само към образователното министерство".


В началото на тази седмица Игнатов покани академиците на нова среща, която те напуснаха недоволни от разговора.


Обсъжданията бяха основно по предложенията към закона за БАН, в който е записано, че институтите ще се създават и закриват от правителството по предложение на министъра на образованието, след съгласуване или по инициатива на председателя на БАН. Проектът беше приет на първо четене преди Нова година.
"Поканете ръководството на БАН – да отидем и да видим и новите предложения, които има по проектозакона, и претенциите, които има към нас, и съответно нашия закон. Искам да послушам различните страни и да приключим темата с проблемите на БАН във вторник", казва премиерът по време на последното заседание на правителството, става ясно от неговата стенограма.


"Искам темата БАН във вторник да я приключим и гледайки ги всичките, и слушайки ги, да видим кой иска да им продава имотите, как да направим така, че това да й е гарантирано. Моето мнение е, че парламентът трябва да бъде този, който контролира БАН като институция. Но това така или иначе ще го говорим във вторник, когато се съберем всичките заедно", добавя Борисов.


Той нарежда на Дянков и Игнатов да се запознаят с всички предложения по проекта за промени в закона за БАН. "Някои от тях са доста логични и съвпадат с нашата визия. Това настоятелство, което предлагат, мисля, че е много добър вариант. За вторник да приключим тази тема. Свържи се с всички страни, говори, чуйте мнения, проблеми, за да може отивайки там, да ги решим", нарежда премиерът на министъра на образованието.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK