Близо 270 публични личности скрили от Сметната палата имущество

Преставяне на  одита върху финансовата дейност и имуществото на партиите за 2007 в сметната палата

© Антон Попов

Преставяне на одита върху финансовата дейност и имуществото на партиите за 2007 в сметната палатаСметната палата публикува списък с имената на 264 лица, заемащи публични длъжности, в чиито декларации има несъответствия между декларираното имущество и реално притежаваното за 2009 г.. Основно представители на местната власт (кметове, председатели на общински съвети, зам.-кметове) и магистрати са сред неспазилите закона. С някои изключения пропуските в декларациите им не са особено големи.


Сред политическите лица,


за които има несъответствия, е зам.-председателят на парламента Павел Шопов ("Атака"), който не е декларирал доходи в размер на 42 245 лв. от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество.
Силвия Хубенова от ГЕРБ не е декларирала, че съпругът й е взел на лизинг автомобил "Нисан Кашкай". Настоящият депутат от ДПС Митхат Табаков не е съобщил, че е придобил чрез делба половин нива в с.Черник, община Дулово.


Общинският съветник от БСП Георги Кадиев не е съобщил, че съпругата му има дялове в "Енерджи съплайн грийн" ЕООД. Илия Баташки от левицата пък не е съобщил, че жена му има дялове в "Карасура" ООД, гр. Чирпан, в "М и М ТУРС" ООД и "Теолина 2008" ООД - гр. Пловдив.


Дългогодишният зам.-председател на НДСВ и бивш финансов министър Милен Велчев, е пропуснал да съобщи, че жена му е купила дялове "Грийн пауър проджектс" ООД, гр.София. Секретарят на НДСВ и член на ръководството на партията Илчо Дуганов пък не е декларирал, че съпругата му е купила от община в град Средец широколистна гора.


Бившият председател на групата на НДСВ Пламен Моллов не е обявил, че е купил две паркоместа с обща площ 87 кв. м., от които застроени 40 кв. м. в гр. София.


Валентина Сандова Симеонова - зам.-министър на труда и социалната политика. Не е декларирала, че съпругът й е придобил дялове от новоучредено дружество "Вал консулт" ЕООД седалище гр. София.


Синът на бившия мюфтия – Недим Хаджинедим Генджев, който доскоро беше в комисията за финансов надзор, не е съобщил в декларацията си за напускане, че съпругата му има апартамент от 96 кв.м. в София, купен през 2004 г.


Общо 26 съдии, 22 прокурори и 11 следователи са скрили имоти


от Сметната палата. Доходи и сделки на съпрузите си не са декларирали и членовете на Висшия съдебен съвет Марияна Дундова (над 11 хил. лв.) и Стефан Петров (дялове в дружество).


Борис Балев от софийската градска прокуратура например не е обявил част от нива в троянско. Той е обвинителят загубил първото дело срещу бившия военен министър Николай Цонев. Людмил Петров от Върховната касационна прокуратура също не е съобщил, че е купил 5 дка. Следователят по делото за убийството на сестрите Христина и Росица Белнейски – Веселин Мартински не е декларирал автомобил, купен на старо.


Новият шеф на окръжния съд в Благоевград Катя Бельова, която пое поста след Красимир Аршинков, който беше проверяван за натиск по делата на съпругата му адвокат, не е обявила собственост във фирма на съпруга си. Съдията от Върховния касационен съд Надежда Зекова не е обявила 9000 лв. доходи от наем.


Сред представителите на местната власт


неспазилите закона са 17 кметове (включително районни), 47 зам.-кметове и 19 председатели на общински съвети. Нарушенията и при тях също са основно недекларирани имоти или доходи на членове от семейството. Няколко са случаите и на недекларарирани закупени автомобили втора употреба, както и на лизинг. Сред най-сериозните разминавания е това на кмета на Иваново Данка Матеева, която не е декларирала имоти на съпруга си – общо 67 дка, както и доходи от "непреработена земеделска и животинска продукция" за 1.894 млн. лв.


Кметът на Девня Атанас Кузев е пропуснал да обяви близо 15 000 лв. доходи на съпругата си като едноличен търговец. Зам.-кметът на Русе Атила Минев не е декларирал придобито от съпругата му избено помещение, предназначено за офис в града. Кметът на Свиленград Георги Манолов е пропуснал да спомене, че е дал като обезпечение на юридическо лице имот с площ 330 кв.м. с построена него жилищна сграда.


Кметът на Севлиево Йордан Стойков пък не е обявил, че си е закупил поземлен имот с площ 498 дка. Председателят на Общинския съвет в Девин Карамфил Каров не е декларирал ипотека върху апартамент около 180 кв.м. и имот с площ 1600 кв.м. с бензиностанция и газстанция в града.
Зам.-кметът на София от район Панчарево Иванка Русева не е декларирала два семейни автомобила както и участие на съпруга си в новоучредено дружество "Архитектурно студио Бояна" ЕООД.


В държавната администрация


областният управител на Софийска област Красимир Живков е включен в списъка като собственик на необявено паркомясто в Поморие.  Областният управител на Търговище Митко Стайков пък не е обявил, че съпругата му е купила дялове в "Емимаркет" - Омуртаг.


Шефката на Софийската здравна каса Мариета Йотинска не е посочила, че съпругът й има участие в "Макстар трейд", а колежката й от Хасково  Павлина Стоянова Куюмджиева - Михайлова- че съпругът й е получил 13 хил. лв от стопанска дейност. Не е обявила доходите на съпруга си  в размер на 10 хил лв. като едноличен търговец и зам.-шефката на ДНСК  Милка Гечева.


Изпълнителният директор на Железопътна администрация Симеон Ананиев не е обявил данни за притежавани от съпругата му дялове в ЛИХВА.БГ, а зам.- омбудсманът Яшар Хаджимустафа не е включил в декларацията си стар фолксваген голф.


Бившият председател на СЕМ Георги Лозанов пък не е обявил два апартамента в София и употребяван автомобил.


Изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Евгений Иванов не е декларирал 32 411 лв. доходи от друга стопанска дейност, въпреки че е имал това задължение като член на надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK