Според здравния министър касата се превръща в "държава в държавата"

Според здравния министър касата се превръща в "държава в държавата"

© Анелия НиколоваНе може здравноосигурителната каса да се превръща в държава в държавата. Това, че не е държавна структура, не означава, че трябва да води различна политика". С тези думи министърът на здравеопазването Стефан Константинов коментира различията между ведомството и оперативното ръководство на касата за новата методика, по която през тази година трябва да се финансират  болниците.


"Парите са в касата, министерството прави политиката. Има ли проблем с НЗОК, има проблем и за министъра и за правителството", посочи той.


През миналата седмица членовете на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)  не приеха методиката, защото нямали време да се запознаят с нея, и отложиха решението за днес. Константинов каза, че очаква ръководството на НЗОК днес да представи сериозна методика, в която ще се включат новите политики и резултатите от пререгистрирането на лечебните заведения.


Той отрече твърдението на директора на касата Нели Нешева вчера пред "Дарик", че е бил заблуден за методиката от свои съветници. По думите на министъра документът бетонира статуквото от миналата година като преразпределя парите според направените разходи в същата пропорция. По думите му, ако методиката бъде представена в този вид, не само представителите на държавата, но и на работодателските и на пациентските организации също ще гласуват против.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK