Инспекцията по труда ще сезира прокуратурата за 11 фирми, забавили заплати

Това явление трябва да престане. Не може хиляди фирми да плащат заплати, данъци и осигуровки, а шепа работодатели да не го правят, възмути се министърът на труда Тотю Младенов.

© Красимир Юскеселиев

Това явление трябва да престане. Не може хиляди фирми да плащат заплати, данъци и осигуровки, а шепа работодатели да не го правят, възмути се министърът на труда Тотю Младенов.Главната инспекция по труда (ГИТ) ще сезира прокуратурата за 11 фирми, които не са плащали на работниците от над 3 месеца. Това съобщи министърът на труда Тотю Младенов. "Има реална заплаха за живота на тези хора и сме длъжни да реагираме. Това явление трябва да престане. Не може хиляди фирми да плащат заплати, данъци и осигуровки, а шепа работодатели да не го правят. Ако искаме да живеем в правова държава, да има повече приходи в бюджета и възможност за увеличение на пенсиите, трябва да действаме по този начин", заяви Младенов.


Още в началото на януари той обяви, че 72 компании дължат заплати за 19 млн. лв. и се закани, че ако не започнат да се издължават до края на месеца ще ги "даде на прокуратурата". Само през януари предприятия платили близо половината от просрочени заплати. Последните проверки на инспекторите по труда са показали, че работниците в 16 фирми вече са получили всички забавени възнаграждения в пълен размер, но 14 от тях са забавили заплатите за период след проверката на трудовите инспектори. 45 са започнали да плащат част от тях по график, подготвен със синдикатите.


11 компании обаче не са направили "абсолютно нищо, за да погасят дори част от задълженията си", възмути се министърът на труда. Това са фирмите "Дейтрон", "Курортно строителство", "Интернешънъл паур секюрити", "Булгатекс", "Армилес-2004, "Сокола", "Автобусни превози", "Ален Мак", "Мостстрой" "Прециз Интер Холдинг" АД, "Мостстрой София". Всяка от тях има по над 100 служителя.
Министърът на труда заяви, че чл. 407 от Кодекса на труда дава право на инспекцията по труда да сезира прокуратурата. В него пише, че "когато контролните органи установят закононарушения, които съдържат данни за извършено престъпление или други правонарушения, те са длъжни да уведомяват органите на прокуратурата".


От главната инспекция по труда заявиха, че и преди са предавали подобни случаи на държавното обвинение, но оттам връщали сингналите с мотива, че става въпрос за административни нарушения.


На въпрос каква част от фирмите са забавили заплати заради това, че държавата им дължи пари по изпълнени поръчки Младенов отговори: "Никъде в трудовото законодателство не пише какви са причините за неплащането на заплатите. Те са дължими. Не е наша работа да изследваме какви са причините за неплащането им". Директорът на ГИТ Румяна Михайлова каза, че информацията от проверките показва, че основният проблем за бавенето на заплатите е междуфирмената задлъжнялост.


При проверките си от август 2009 г. до края на 2010 г. инспекторите по труда са
разкрили 3640 работника без трудови договори. Санкцията за всеки случай е от 1500 до 15 000 лв. Само през януари е имало нови 460 случая за работа "на черно". 13 от случаите са в трима подизпълнители на строежа на магистрала "Тракия", каза министърът на труда.


Румяна Михайлова каза, че през 2010 г. влезелите в сила наказателни постановления след глоби, наложени от ГИТ са за 11.5 млн. лв., от които са събрани по-малко от половината.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 61 Неутрално

  Колко ли от тези фирми са на наши партиини другари?

  Orda
 2. 2 Профил на simo_simov
  simo_simov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ще взема едно BMW X3 от магазина. Надявам се да изчакат около 3 месеца за да им дам парите. После да сезират прокуратурата.

 3. 3 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Няма ако.. да ги дава веднага на прокурор!

  .
 4. 4 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Прециз Интер е на покойният русенски феодал Генов от тях нищо хубаво не може да се очаква.Бивши комунистически мутри

 5. 5 Профил на nsi52392249
  nsi52392249
  Рейтинг: 541 Неутрално

  И като ги даде на прокурор какво става. Стига с тия прокурори.Я прочетете малко законите. Какво точно се иска от прокурора. Да каже че дължат пари ли? Та тези фирми не го оспорват. Ще ги плашат със затвор ли? Каква е разлика между това да дължиш данъци на държавата, пари по просроченти кредити и заплати на работниците? Разликата е че първите две са със предимство. Това е един обикновен граждански спор. Единствено инспекцията по труда може да наложи глоби, които съвсем не са малки, но това още повече утежнява положението на тези които си чакат заплатите.

 6. 6 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Ами и аз преди време това питах, какво общо има прокуратурата с неплащането на заплатите, не се сещам престъпление по кой текст от НК е неплащането на заплати! Още повече, че заплатите, в случая, се дължат от търговските дружества, те са юридически лица, а те не носят наказателна отговорност! Сещам се за вариант управителите на дружествата да ги съдят за измама, т.е. прокурорите ще трябва да доказват че управители умишлено са въвеждали в заблуждение работниците, че ще им плащат заплатите и са имали изначална идея, че няма да ги плащат тея заплати, ама тва някак си не ми се вързва как изобщо може да се докаже при формализма в наказателния процес! Има си инспекция по труда, тя да си налага административните наказания за нарушенията по КТ! Но те прокурорите са умни хора може и да измислят нещо по-различно!

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 7. 7 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#6] от "Stavrogin":

  За съжаление не съм юрист, но по законите на здравата логика, има възможност за наказателно производство. Това, че законът е бил лош и че системата била лоша - ами променете я, вместо да си миете ръцете с колегите.

  .
 8. 8 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  До коментар [#7] от "Perfanov":

  Що, според теб човека горе е Бойко Борисов или шефа ан парламента? Просто си изказва мнението, което е напълно вярно. Можеш да го приемеш и като съвет къде да тичаш, ако ти се случи.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 9. 9 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 874 Неутрално

  И защо трябва за всяко нещо в тая държава да се сезира прокуратурата? Хиляди чиновници на държавни заплати инспектират, проверяват, докладват, и накрая всичкото завършва със сезиране на прокуратурата. Не е ли по-логично просто инспекцията по труда да налага големи глоби на работодателите при подобни случаи? Или пък профсъюзите ( или самите служители) да завеждат дела против работодателите? Когато някой спре да си плаща заема за жилище, банките не сезират прокуратурата, нали така? Следват се просто други процедури. Чиновниците в БГ хем искат да получават заплати, хем някой друг да им върши работата.

 10. 10 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 874 Неутрално

  В Щатите например си има специализиран съд ( small claims court) за подобни случаи, където потърпевшите да могат да завеждат дела. Не е необходимо да се наема адвокат дори, защото случаите се смятат за доста лесни. Освен това, при сезиране на т.н. "U.S. department of labor" може да се стигне до големи глоби, докладване на кредитни агенции и разрушаване на кредитния райтинг на некоректните работодатели. А работгодатели с лош кредитен рейтинг няма да могат да получават кредити и това е най-лошото, което може да им се случи.

 11. 11 Профил на Cacafuego
  Cacafuego
  Рейтинг: 594 Неутрално

  поръчков популизъм - вадят го голям на определени фирми. Правят разни списъци с фирми, за които всички знаят че са мъртви и няма от къде да изкарат пари.
  Защо не дават на прокуратурата примерно БДЖ. Може и министър Цветков да вкарат в затвора.

  Едно съобщение е новина, само ако някой не иска то да бъде публикувано. Всичко останало е реклама!
 12. 12 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Когато държавна институция като НЗОК не плащаше 3-4 месеца на болниците това е 'бюджетно ограничение и делегиран бюджет', а когато работодателя е частно лице е мръсен изедник частник капиталист пиявица престъпник и е за бесене...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 13. 13 Профил на OCTAVIAN
  OCTAVIAN
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Баща ми има да получава над 10 хил. долара от СМП Метални конструкции за неизплатени заплати. Осъди ги преди 12 години и резултата е нула. Има един изпълнителен лист, който никаква работа не върши поради липсата на механизъм за принуда на длъжника. В действителност да ти дължи пари юридическо лице е равносилно на да пиеш една чаша студена вода.

  OCTAVIAN
 14. 14 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#9] от "kirsner":

  Заради коментар #13.

  .
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK