"Синята коалиция" настоя за пълна проверка на сделките с външния дълг

Димитър Бъчваров, зам.-председател на ДСБ

© Анелия Николова

Димитър Бъчваров, зам.-председател на ДСБСинята коалиция" настоя прокуратурата да направи пълна проверка по сделките с външния дълг в периода 2002-2003 г., направени от тогавашния финансов министър Милен Велчев. И ДСБ, и СДС настояха още Народното събрание да анализира доклада по случая, изготвен от частната консултантска компания "Индъстри уоч" по поръчка на финансовото министерство.


Миналата седмица министър Симеон Дянков внесе в Народното събрание резюме по доклада.
Според него, ако сделката с част от облигациите по външния дълг не беше осъществена, България би ги изплатила по-евтино след години, а загубите са около 1 млрд. лв. Целият документ е 55 страници.


Прокуратурата да извърши пълно разследване, настоя на пресконференция в понеделник зам.-председателят на ДСБ Димитър Бъчваров. В позиция по случая от партията настояват проверката да покаже:
- Кои лица са предложили да бъдат реализирани сделките с външния дълг и "участвали ли са тези лица, или свързани с тях лица в тези сделки като купувачи, или посредници при наличие на конфликт на интереси".
- "Била ли е осигурена дължимата защита на финансовите интереси на държавата от тогавашния министър Милен Велчев, включително чрез извършване на обичайните за сделки с подобен мащаб и характер анализи на рисковете, възможните вреди, както и на алтернативните решения;
- Кои длъжностни лица са предложили и одобрили конкретните схеми и гранични параметри на сделките и участвали ли са тези лица, или свързани с тях лица по-нататък в тях като купувачи, или посредници при наличие на конфликт на интереси".
Бъчваров поиска докладът на "Индъстри уоч" не просто да отиде в прокуратурата, а да бъде разгледан обстойно защото това е единственият вариант от сделките да отпаднат съмненията в корист и облагодетелстване за сметка на държавата.


От партията настояват още прокуратурата, съвместно с Националната агенция по приходите (НАП) да проверят сметките на Милен Велчев и на неговите заместници, взимали решения по сделките с дълга, както и на свързаните с тях фирми. "Проверката да установи наличието или отсъствието на преводи от страна на лица, участващи в сделките с външния дълг на България, и тяхното основание, за да се заключи дали министърът и негови заместници пряко или чрез свързани лица са се облагодетелствали от сделките с външния дълг на България", настояват от ДСБ.


Според ДСБ трябва да се търси отговорност и на премиера Симеон Сакскобургготски, защото през 2002 г. той е бил предупреден от лидера на ДСБ Иван Костов с писмо за евентуалните рискове на сделките с държавния дълг. "Такива прогнози имаше и от Светослав Гаврийски, и от Пламен Орешарски, и от други икономически експерти", припомниха от партията.


"Щетите са безспорни, а твърденията за някакви ползи от тези сделки са хипотетични, недоказуеми чрез реалните финанси и икономиката на страната", коментира Димитър Бъчваров. И допълни, че в хода на разследването има вероятност да се разбере, че "дори прочутите афери на цар Фердинанд пък с държавния дълг не са били от такъв мащаб".


"Не би могло с лека ръка да предположим, че просто не са знаели какви ще бъдат последствията, защото сега се чуват такива оправдания", подчертаха от ДСБ и напомниха, че отговорните за тези сделки лица са заемали постове в международни институции преди да заемат държавен пост. Според тях това изключва некомпетентност или прибързаност на действията.


От Пловдив лидерът на СДС Мартин Димитров също заяви, че "Синята коалиция" ще поиска Народното събрание да обсъди доклада за сделката по външния дълг. Парламентът трябва да излезе с решение и "отговорните за тази финансова операция да понесат последици", подчерта Димитров, цитиран от БТА. По думите му още тогава е било ясно, че сделката няма да е изгодна за България и затова не е била подкрепена от СДС. Според него ДПС също трябва да понесе политическа отговорност за
тази сделка, тъй като е дала своята подкрепа за нея.


Прокуратурата трябва да установи има ли злоупотреби, кой е замесен и точно колко са щетите за страната, настоя Мартин Димитров.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK