"Синята коалиция" настоя за пълна проверка на сделките с външния дълг

Димитър Бъчваров, зам.-председател на ДСБ

© Анелия Николова

Димитър Бъчваров, зам.-председател на ДСБСинята коалиция" настоя прокуратурата да направи пълна проверка по сделките с външния дълг в периода 2002-2003 г., направени от тогавашния финансов министър Милен Велчев. И ДСБ, и СДС настояха още Народното събрание да анализира доклада по случая, изготвен от частната консултантска компания "Индъстри уоч" по поръчка на финансовото министерство.


Миналата седмица министър Симеон Дянков внесе в Народното събрание резюме по доклада.
Според него, ако сделката с част от облигациите по външния дълг не беше осъществена, България би ги изплатила по-евтино след години, а загубите са около 1 млрд. лв. Целият документ е 55 страници.


Прокуратурата да извърши пълно разследване, настоя на пресконференция в понеделник зам.-председателят на ДСБ Димитър Бъчваров. В позиция по случая от партията настояват проверката да покаже:
- Кои лица са предложили да бъдат реализирани сделките с външния дълг и "участвали ли са тези лица, или свързани с тях лица в тези сделки като купувачи, или посредници при наличие на конфликт на интереси".
- "Била ли е осигурена дължимата защита на финансовите интереси на държавата от тогавашния министър Милен Велчев, включително чрез извършване на обичайните за сделки с подобен мащаб и характер анализи на рисковете, възможните вреди, както и на алтернативните решения;
- Кои длъжностни лица са предложили и одобрили конкретните схеми и гранични параметри на сделките и участвали ли са тези лица, или свързани с тях лица по-нататък в тях като купувачи, или посредници при наличие на конфликт на интереси".
Бъчваров поиска докладът на "Индъстри уоч" не просто да отиде в прокуратурата, а да бъде разгледан обстойно защото това е единственият вариант от сделките да отпаднат съмненията в корист и облагодетелстване за сметка на държавата.


От партията настояват още прокуратурата, съвместно с Националната агенция по приходите (НАП) да проверят сметките на Милен Велчев и на неговите заместници, взимали решения по сделките с дълга, както и на свързаните с тях фирми. "Проверката да установи наличието или отсъствието на преводи от страна на лица, участващи в сделките с външния дълг на България, и тяхното основание, за да се заключи дали министърът и негови заместници пряко или чрез свързани лица са се облагодетелствали от сделките с външния дълг на България", настояват от ДСБ.


Според ДСБ трябва да се търси отговорност и на премиера Симеон Сакскобургготски, защото през 2002 г. той е бил предупреден от лидера на ДСБ Иван Костов с писмо за евентуалните рискове на сделките с държавния дълг. "Такива прогнози имаше и от Светослав Гаврийски, и от Пламен Орешарски, и от други икономически експерти", припомниха от партията.


"Щетите са безспорни, а твърденията за някакви ползи от тези сделки са хипотетични, недоказуеми чрез реалните финанси и икономиката на страната", коментира Димитър Бъчваров. И допълни, че в хода на разследването има вероятност да се разбере, че "дори прочутите афери на цар Фердинанд пък с държавния дълг не са били от такъв мащаб".


"Не би могло с лека ръка да предположим, че просто не са знаели какви ще бъдат последствията, защото сега се чуват такива оправдания", подчертаха от ДСБ и напомниха, че отговорните за тези сделки лица са заемали постове в международни институции преди да заемат държавен пост. Според тях това изключва некомпетентност или прибързаност на действията.


От Пловдив лидерът на СДС Мартин Димитров също заяви, че "Синята коалиция" ще поиска Народното събрание да обсъди доклада за сделката по външния дълг. Парламентът трябва да излезе с решение и "отговорните за тази финансова операция да понесат последици", подчерта Димитров, цитиран от БТА. По думите му още тогава е било ясно, че сделката няма да е изгодна за България и затова не е била подкрепена от СДС. Според него ДПС също трябва да понесе политическа отговорност за
тази сделка, тъй като е дала своята подкрепа за нея.


Прокуратурата трябва да установи има ли злоупотреби, кой е замесен и точно колко са щетите за страната, настоя Мартин Димитров.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  то е ясно, че който е знаел за сделката преди да бъде обявена, е имал възможност да се нагуши в особено големи размери. И също така, че ако не е идиот, следи от това няма да се намерят.
  Т.е. да се докаже умишлено престъпление ми изглежда невъзможно, ще си останем само с основателните подозрения за такова.

 2. 2 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  И да не зависи на едно място проверката, защото случая е с брутални размери!

 3. 3 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Хубаво би било,прокуаратурата да си свърши работата,ама кога си я е вършила та сега?Тя прокуратурата ако си вършеше работата животът в Бг.щеше да е къде-къде по-друг.

 4. 4 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ментор":

  "чрез извършване на обичайните за сделки с подобен мащаб и характер анализи на рисковете, възможните вреди, както и на алтернативните решения"

  Ако липсва предварителен обстоен анализ, това вече си е управленско нехайство, което е подсъдимо.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 5. 5 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Не разбирам само защо журналистите от Дневник не са се сдобили с доклада от сайта на в-к Пари, където беше качен още миналата седмица. Тогава щяха да могат да напишат и нещо по самия доклад.
  Още по-странното е, че колегите им от Капитал явно разполагат с него, ако се съди по материала от последния брой "Сделка или не".
  Какво спира Дневник да коментира самия доклад?

 6. 6 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ментор":

  Е, все-пак би могла да се провери динамиката на личното благосъстояние на някои персони, замесени в сделката.
  И на техните братя, бащи и други близки роднини.
  Може да се започне с братя и баща Велчеви например...

 7. 7 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 822 Разстроено


  Питали Радио 'Ереван":
  - На какви проучвания се е опирала реализацията на сделката по външния дълг по времето на НДСВ?
  Отговорът:
  - Ще забогатеем, вЕрвайте ми!

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 8. 8 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#5] от "Nikolay":

  http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/01/26/1031851_vmesto_doklad_za_sdelkite_s_dulga_parlamentut_poluchi/

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 9. 9 Профил на Hristo Genev
  Hristo Genev
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Аз пък не разбирам :
  Как ще търсите отговорност на М. Велчев, когато той си прокара сделката през Народното събрание и събратята му от НДСВ я гласуваха?
  Кой точно ще е отговорен и как?
  Да , направил си е човекът анализ на риск и такъв за него сега НЯМА!
  Не , че ми харесва, обаче тва е положението.

 10. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  Още тогава бе ясно, че сделката бе направена именно с цел България да загуби, а други да спечелят. И защо документът не е публичен? Защо най-важните договори за България (тук става дума и за договора/голям шлем на Р.Овч.) са заскретени? Сякаш нарочно, за да се скрият от хората, които ще са натоварени с евентуалното изплащане на щетите!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1181 Любопитно

  За повече представителност и заради нашата продажна прокуратура одита да бъде извършен от финансова комисия на ЕС? И едва тогава материалите да отидат в съда!

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 13. 13 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Весело

  И от това какво ще стане?
  Някой Б. Б. за онова
  ще го хване!

  www.berbenkov.hit.bg
 14. 14 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Би било добре прокуратурата да провери защо правителството на Костов не замени дълга от долари в марки, както го съветваха всички, вкл. и международни агенции. Така при наследен дълг от 7,5 млрд. долара или към 12 млрд. лв. при курс 1,56 лв. за долар след 4 години само тези 7,5 млрд. долара станаха към 16 млрд. лева само от скока на долара.
  Велчев да си отговаря за неговата загуба от 1 млрд., Костов за неговата от 4 млрд.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 15. 15
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:40 на 31/01/2011 от неговия автор.

 16. 16 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1181 Весело

  До коментар [#14] от "др. Иванов":

  хехехехехехехе.......Значи Костов да замени доларите с марки, след като се знаеше, че ще се въвежда евро? И марките ще изчезнат....

 17. 17 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1181 Любопитно

  До коментар [#14] от "др. Иванов":

  В коя година скочи курса на долара?

 18. 18 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#14] от "др. Иванов":

  Би било добре,да не си толкова тъп,ама си!Цял свят знаеше,че марките ще престанат да съществуват на 01.01.2001 но явно ти не.СИРЕЧ,дълга ни автоматично щеше да преобразуван в евро.Та нали М.Велчев точно това направи,после долърът се срина спрямо еврото и цялата топурдия е за това.

 19. 19 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Те сините още навремето, когато правеха сделката си протестираха, обаче никой не им обърна внимание. Всички вече видяхме хотелите на Велчеви, обаче пак никой няма да им обърне внимание.

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 20. 20 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Като знаем нашата прокуратура ,какви проверки прави,просто ще се получи удар във въздуха

 21. 21 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Игрите с дълговите инструменти са сложни. Тям няма конкретен подпис, за да приложи прокуратурата обичайните си неефективни методи. Правителството на НДСВ, доколкото си спомням, дойде с намерението да управлява външния дълг по-ефективно. Костов не е оповестявал подобно намерение. Ефективността на НДСВ я видяхме, а за замяната на брейди-облигациите още в началото се знаеше, че е неизгодна. Но беше политически подкрепена и оправдана. Да му мисли българинът.

 22. 22 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 726 Неутрално

  В интерес на истината правителството на Костов ( по-скоро Станислав Гаврийски) направиха една много успешна сделка по български дългове спрямо банката на бившия СИВ. България дължеше ок. 900 млн. долара към нея. Гаврийски успя да закупи дългове на банката 16 цента за долар и да извърши прихващане срещу българските дългове. От тези сделки България спечели ок. 700 млн. долара благодарение на Гаврийски, който се оказа честен и компетентен човек. Казвам го за да покажа,че не всички дългови сделки са неизгодни. За жалост сделките на Велчев напълниха джобовете му. Още по-жалко е ,че не може да му се търси отговорност за това. Ако някой иска да му търси отговорност има начин: Раследващата агенция " Крол" извършва финансово-счетоводни анализи и връщане на откраднани пари. Имат доста добра репутация и струват скъпо, но поне дават резултати. Много се съмнявам, че някой ще ги потърси защото ще излязат доста неприятни факти. Ще си останем с "индустриалните наблюдатели" и домораслите ченгета и ще си говорим по форумите за неизгодната сделка докато Велчев във Фейсбук си публикува снимки от екзотичните пътешествия.

 23. 23 Профил на european
  european
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Кобургът довлече тези юпита, били много кадърни, щели да ни оправят за 800 дни. Всички те бяха приятелчета на сина му Кирил и явно дойдоха с цел да се нагушат. Такава беше целта и на "Негово Височество". И се нагушиха за наша сметка.Много ми се ще да си платят вересиите, но се съмнявам това да стане. С тази корумпирана и некадърна съдебна система едва ли нещо ще излезе от всичко това. Момченцето със змийския поглед си е направило сметката и е замело следите. Макар че следите остават под формата на хотели и други екстри.

 24. 24 Профил на yield
  yield
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Много интересен вариант има за изгрева и залеза на Слънцето от Западна България и Македония "Заклах вол на тоя рит кръвта му цъкна на оня"в различни варианти се среща вол,бик,овен червения цвят при захождане на слънцето според преданията не е нищо друго освен кръвта на слънчевата майка която слънцето посича понеже го е разсърдила,не му е приготвила вечерята затова и при банатските българи се среща израза слънцето "се ражда" вместо изгрява.

 25. 25 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 528 Неутрално

  НДСВ не дойде да управлява България. Тази "партия" дойде да управлява царските имоти и външния дълг.

 26. 26 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Неутрално


  ГЕНИАЛНО хрумване на синия МАТ'РЯЛ ....

  ВЕЛЧЕВ да разследва ВЕЛЧЕВ .......

  - Ало синьо патладжанено тикве .... ало Ибан-костов .... с това ли ще плашиш червенине прасета ..... с Велчев да разследва Велчев ..... датисеранаматряла ......

  - Можеше да ги уплашиш ако беше подкрепил Борис за вота на доверие ...... но не го подкрепи и се нареди в клозета при червените прашки ..........

  .... Ибанееее, Ибане .......

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 27. 27 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Абе толупи празноглави, марките да не ги обезцениха? Смениха се за евро. Всички външни фирми тогава казваха, че е по-безопасно дългът да е в валутата за окято е вързан лева, отделно доларът беше преминал през цикъл на падане, стигнал до малко над 1,30 ДМ и тръгваше да се качва. Вероятността далара да се качи беше с пъти по-висока от това в последствие да падне с толкова. Дори Дойче банк даваше най-високи прогнози 1Е за 1,20-1,22 долара, а стигно до 1,60. Това са случайни събития, с които наказателното право не работи. Затова само глупак може да прави искания като тези на празноглавците, а след като ги правят да си понесат и отговорността за своите си действия, от които държавата загуби 4 милиарда.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 28. 28 Профил на roko17
  roko17
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Сини мишоци с червена козина, я да видим какво стана със "сапио", а? С т.н. фондация "будущье для болхария", с т.н. фондация "дИмокрация", а? Нащастни комуняги.

 29. 29 Профил на roko17
  roko17
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#17] от "dobrich":В коя година скочи курса на долара?

  Селски, през 1992-ра.

 30. 30 Профил на roko17
  roko17
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#28] от "roko17":

  Как какво стана, ограбиха България, закриха в - к "Демокрация", червено-синя партокрация дИсЕ полюция.

 31. 31 Профил на liolio3
  liolio3
  Рейтинг: 59 Неутрално
 32. 32
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:38 на 31/01/2011 от неговия автор.

 33. 33 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Най-после нещо полезно и интригуващо!
  Някой трябва да обясни с думи прости на българите откъде дойде тази астрономическа сума!

  Yet another blue planet.
 34. 34 Профил на еврореалист
  еврореалист
  Рейтинг: 475 Весело

  Това трябваше да са го направили отдавна. По-добре късно, отколкото никога.
  Хем народът се кефи на правосъдието, хем така винаги ще можеш да се оправдаеш, че парите за пенсии са изхарчени от Царо и Станишев. Също и ако не ти стигне някой друг километър, за да завършиш някоя магистрала навреме - идеално. Тези какво чакат!

  "Гладен вълк и насред село влиза."
 35. 35 Профил на yield
  yield
  Рейтинг: 572 Неутрално

  знам че не ме искате
  а сините не сте Сини а морави щото тръгнахте от червени написаното от мен ще остане, да си знаете

 36. 36 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 675 Гневно

  Браво Ваньо! След като разследват дълга нека разследват и виновниците за виденовата катастрофа и защо ти не им потърси отговорност и парите, които изкрадаха.

 37. 37 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Весело

  Жестоко, някой ще прати ли Дянков на прокуратурата, защото от вдигането на акциза за цигарите е ощетил хазната с поне 200 милиона лева за предишната година? Ето, тук поне резултатите от правителствено решение, предложено и гласувано от правителството са директно видими, няма нужда 7 години да чакаме, нито да се плаща за оценки и анализи?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 38. 38 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#37] от "epoc":

  И копи/пейст от статията, с леки корекции:
  - "Била ли е осигурена дължимата защита на финансовите интереси на държавата от тогавашния министър Симеон Дянков, включително чрез извършване на обичайните за промяна на данъците и акцизите с подобен мащаб и характер анализи на рисковете, възможните вреди, както и на алтернативните решения;
  - Кои длъжностни лица са предложили и одобрили конкретните схеми и гранични параметри на акцизите и участвали ли са тези лица, или свързани с тях лица по-нататък в тях като купувачи, собственици или производители при наличие на конфликт на интереси"

  Директно визирам оня депутат от герб, който непрекъснато успява да отложи забраната за тютюнопушене в България.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 39. 39 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 697 Весело

  Сетиха се Мавъра и Пасторчето,да търсят под вола теле?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 40. 40 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#4] от "mapto":

  Сигурен съм, че предварителен обстоен анализ не липсва - все пак на времето доста се говореше по темата, обсъжда се и в парламента. Въпроса не е в анализа. Валутните курсове не могат да се прогнозират. Можеше и да спечелим, случи се така, че загубихме - всичко беше ненужен хазарт. От тоя хазарт с абсолютна сигурност печели само тоя, който знае за сделката преди всички други - той може да се нагуши независимо какъв е резултата по-нататък. Това и направи Велчев - рискува държавните пари, взе си неговото, държавата загуби. Държавата можеше и да спечели, шанса е 50-50 - тогава Велчев щяха да го обявят за гений.

  До коментар [#6] от "fireball":

  Велчев не е вчерашен. Преди това беше работил в инвестиционна банка. За спец не е проблем да скрие пари, има много начини. Сигурен съм, че ще излезе формално чист, както и роднините му. Брат му се води мениджър, не собственик.

 41. 41 Профил на hohot
  hohot
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Време е след почти 10 години да се проумее истината около управлението на дълга. А тя е проста - това беше честно и професионално управление, което през 2001-2005 г. допринесе значително за притока на инвестиции и модернизацията на държавата, за силния икономически и кредитен ръст.

  За периода 2001-2005 г. кредитите към частния сектор нараснаха от 2 млрд. евро до 18 млрд. евро, като лихвите по тях паднаха с 4-5%. Бяха изплaтени почти всички 5 млрд. долара брейди облигации, които носеха стигмата на фалита на правителството на Луканов. В номинално изражение държавният дълг падна наполовина, а съотнесен към брутния вътрешен продукт – още повече – от 74% на 28% към 2005 г., което отпуши рекорден приток на капитали към частния сектор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK