Тютюнопроизводителите ще получат субсидии независимо от състоянието на бюджета

Новите протести на тютюнопроизводителите доведоха до нови обещания от министър Найденов

© Анелия Николова

Новите протести на тютюнопроизводителите доведоха до нови обещания от министър НайденовИзплащането на държавната помощ за тютюнопроизводителите няма да бъде обвързано с изпълнението на държавния бюджет за 2011 година. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след среща с техни представители, предаде БТА.


В края на миналата година след протести на тютюнопроизводители пред Народното събрание той заяви, че ако през юни 2011 година има преизпълнение на бюджета, за тютюнопроизводителите ще бъдат осигурени 70 млн. лева. На срещата днес, която продължи повече от два часа, Найденов обеща подпомагането на сектора да бъде обвързано не с бюджета на страната, а с изготвянето на стратегия за развитие на регионите. Така тютюнопроизводителите при всички случаи щели да получат субсидиите от държавата.


Стратегията за тютюнопроизводителните райони ще се изготви от правителството, депутати и представители  на бранша. Нотифицираната държавна помощ за 2011 и 2012 година, която тютюнопроизводителите трябва да получат, е 143 млн. лева. Ако стратегията бъде готова до май, тютюнопроизводителите могат да получат половината от тези средства, обясни Найденов.
Некоректните фирми могат да останат без лиценз
На срещата тютюнопроизводителите са поискали държавата да се намеси за ускоряване на изкупната кампания за реколтата им, съобщи министърът. Той посочи, че има сигнали, че основните изкупвачи не спазват договорените срокове, и затова до края на седмицата министърът ще се срещне с представителите им, за да ги призове да изпълняват задълженията си. Може да се стигне до отнемане на лицензи на фирми, изкупуващи тютюн, добави Найденов. По закон до края на февруари фирмите трябва да изкупят договорените количества.


Комисията за защита на конкуренцията ще бъде сезирана заради съмнения за картелни споразумения между изкупвачи, които умишлено поддържат ниски цени при купуване на тютюна от производителите, каза още Найденов. Той посочи, че ако сигналите бъдат потвърдени, картелът ще бъде разследван. Така държавни експерти - бивши служители на закрития фонд "Тютюн", ще следят ценообразуването в кампанията.


Найденов посочи, че земеделското министерство ще откликне на искането на тютюнопроизводителите към областните дирекции по земеделие да бъде открита гореща телефонна линия, чрез която те да подават сигналите си за проблеми при изкупната кампания.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK