Здравният министър влезе в открит конфликт с касата

Проблемът е в методиката, по която касата ще плаща на болницата

д-р Стефан Константинов

© Анелия Николова

д-р Стефан Константинов
Предстои тежка година за пациентите, предупреди НПО


Няма начин здравната каса да бъде държава в държавата... Парите за здравеопазване са в касата, министерството прави политиката
Стефан Константинов, министър на здравеопазването


Война между здравното министерство и здравната каса няма, думите на министъра са неточни или извадени от контекста, а той вероятно е подведен от съветниците си
Нели Нешева, управител на НЗОК


Електронната система на НЗОК не приема новите кодове на клиничните пътеки и кой знае кога болниците ще получат парите си за януари. Тъкмо започна нормално разплащане от страна на касата и сега отново има проблеми
Динчо Генев, председател на Асоциацията на лекарите в болничната помощ


Контрата винаги е в пациента, това, което не се плаща с публични средства, винаги се доплаща от болния под различни форми - избор на екип, избор на стая, консумативи или дарение
Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването


Здравният министър влезе в открит конфликт със здравната каса заради нейни решения, потърпевши от които са малките болници и техните пациенти. Днес д-р Стефан Константинов обвини Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), че е "държава в държавата" и заради действията й страда имиджът на цялото правителство.
"Ябълката на раздора" е новата методика, по която касата ще плаща на болниците тази година. Според министъра "където е имало много пари, ще се дадат пак, а където са давани малко, ще се дадат още по-малко".


Този проблем вече пролича при общинските болници, които няма да могат да лекуват диагнози като комоцио и херния и пациенти в тежко състояние ще са принудени да обикалят от град на град.


Министърът обвини НЗОК и че саботира реформата му, като отказва да финансира купуването на ноу-хау за въвеждане на диагностично свързаните групи, които да заместят сегашните клинични пътеки. "Няколко довода се изтъкваха, че, видите ли, плащанията на болниците били проблем на държавата, на политиката на държавата, но не и на здравната каса. Доста странно обяснение", коментира министърът.


"Предстои тежка година за пациентите, защото има хаос и неяснота на всички нива", коментира пред "Дневник" д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването.


Концепцията за по-добро здравеопазване на министър Константинов, която беше приета от правителството през декември, предвижда от 2012 г. клиничните пътеки, по които сега НЗОК плаща на болниците, да бъдат заменени с диагностично свързани групи (ДСГ). Според мнението на експерти и световния опит те са финансово по-справедливи и пестят пари на системата, защото пациентите не се лекуват поотделно от съпътстващите болести.


За въвеждането на ДСГ са нужни 3 млн. лв. за ноу-хау и софтуер, обучение и свързване на базата данни на общопрактикуващите лекари, лечебните заведения, НЗОК и министерството. За пациентите въвеждането им ще означава, че болниците няма ги изписват само защото е изтекъл срокът по клиничната пътека, а когато са излекувани напълно.


Вторият проблем между НЗОК и министерството вече "натрупа практика". Общинските болници няма да могат да сключат договор със здравната каса за много дейности, които са предлагали досега. Това беше причината и за първия сблъсък между Константинов и НЗОК. От касата обявиха, че проблемът е в медицинските стандарти, написани от здравното министерство, но после се оказа, че е в завишените  изисквания в клиничните пътеки, договорени между касата и лекарския съюз и описани в Националния рамков договор за 2011 г.


В отговор на проблема касата написа указания, но още не е ясно дали те могат да се прилагат от болниците, ако противоречат на договора, който е по-висш документ. Спуснати са някакви указания, разписани от председателя на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов и от управителя на НЗОК д-р Нели Нешева, но няма яснота дали това решава проблема, коментира за "Дневник" д-р Динчо Генев, председател на Асоциацията на лекарите в болничната помощ и директор на общинската болница в Харманли.


Той съобщи, че се е появил и нов проблем - номерата на някои клинични пътеки са сменени и лекарите не могат да се отчетат, защото електронната система на касата не приема новите кодове. "Тъкмо тръгна нормално разплащане от страна на касата и сега отново ще започнат проблемите", каза д-р Генев.


Константинов призова касата да промени методиката, по която възнамерява да плаща на болниците тази година. По-малко пациенти ще имат достъп до болнична помощ, предупреди миналата седмица министърът. Той обяви, че новият подход с нищо не се различава от методиката, по която са определяни парите за лечебните заведения през 2010 г. и това е проблемът, защото които са получавали повече, през 2011 г. ще вземат още повече, а финансирането за "бедните" болници съвсем ще секне.


Според министъра е странно заложеното от касата разпределение на финансирането за четирите тримесечия - 30% : 30% : 30% : 10%, тъй като не е ясно какво ще се прави през последните два месеца на годината. Освен това в методиката е заложен буфер от 10%, който ще се разпределя по усмотрение на касата на определени болници.


Единственият коментар по тези проблеми дойде късно вчера от НЗОК - на въпрос на "Дневник" дали ще променят методиката, както искат министърът и болниците, от касата отговориха: "Надзорният съвет прие вчера проектометодиката с някои стилистични промени", без да коментират промените. 


"Големият въпрос е, че имаме пътеки, които са повишени, примерно лъчетерапията. Какво значи това, че ако на същата болница се дадат същите пари като миналата година, ако цената е повишена три пъти, значи три пъти по-малко пациенти ще се лекуват.


Това е един от големите недостатъци на методиката и това минира в бъдеще работата на цялото здравеопазване", обясни министърът.


Война между здравното министерство и здравната каса няма, думите на министъра са неточни или извадени от контекста, а той вероятно е подведен от съветниците си, каза през уикенда управителят на НЗОК д-р Нели Нешева, без да отговори на критиките по същество.


"Контрата винаги е в пациентите и това, което не се плаща с публични средства, в крайна сметка се плаща от пациентите под различна форма - купуване на консумативи, избор на екип, избор на стая или дарение", напомни Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Хората просто искат да бъдат лекувани. Независимо по каква пътека или каса. Неспособността на държавата чрез своите органи да осигури здраве на своите граждани означава... липса на държава.

 2. 2 Профил на huh
  huh
  Рейтинг: 475 Неутрално

  аз от статията се обърках, па не знам тия как работят...

  Господ здраве да ни дава и това е...

 3. 3 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Здравният министър здравен министър ли е или арменският поп, той има включително и законодателна инициатива в областта на здравеопазването. Ако той не може да се справи с реформите в здравеопазването просто да напусне, но е смешно да се оплаква от собствената си немощ. Става смешен.

  Кирил Кирилов
 4. 4 Профил на Георги Велев
  Георги Велев
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Абсолютен хаос. От известно време се опитвам да следя 'реформата' в здравния сектор и единствено се чувствам все по-объркан от непрестанните полузапочнати и недовършени опити за промяна.

  I pledge allegiance to the world nothing more, nothing less than my humanity ...
 5. 5 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  И това е третият здравен министър в това правителство, който е абсолютно безпомощен да се справи със собствените си задължения.

  Кирил Кирилов
 6. 6 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#1] от "moon74":

  абсолютно правилно - когато аз отида на лекар (или ме закарат с линейка, не дай Боже) не ме интересува дали ме лекуват по пътека, ДСГ или както там му викат. Не ме интересува откъде лекарите си получават заплатите, кой купува консумативи, кой и как определя цените. За мен е важно да получа адекватно и навременно лечение, да не ме изнудват (или близките ми) за пари под тезгяха и избори на екипи и други измами. Просто е. И да въведат здравни застраховки, които да анулират монопола на НЗОК. И това държавата иска, но касата не дава как да го разбираме? Касата ли е по-висш орган?

  low riders team
 7. 7 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#5] от "Кирил Кирилов":

  аз и за предишните министри (от Мими Виткова насам) не бих се обзаложил, че са много помощни...

  low riders team
 8. 8 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Гневно

  В тая шибана държава
  само пътят към Оня свят
  ни остава!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 9. 9 Профил на Бойко Борисов
  Бойко Борисов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#1] от "moon74":
  До коментар [#6] от "Comandante Marques":

  Ако преди да напишете коментар броите до 100 няма да е лошо. Когато парите изтичат или се крадат не може да има добро здравеопазване. Това важи и за всички останали сфери на държавния сектор.

  Властта на мен не ми трябва. Власт ми е дал народът със своето одобрение, което имам от години. Аз искам да дам властта на вас.
 10. 10 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#8] от "berbenkov":

  Левовете докато воюват,
  със смърт се хората лекуват.

 11. 11 Профил на mitaka41
  mitaka41
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#6] от "Comandante Marques":

  Според мен избор на екип означава признаване че има способни и калпави лекари. Иначе по какъв признак ще се избира екипа. Това означава, че като имаш пари ще си избереш способен екип, а ако нямаш-кучетата те яли. В най добрия случай ще те осъкатят. Това нито е справедливо нито демократично.

 12. 12 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Любопитно

  Само да попитам - за пациентите има ли надежда или те са труповете на бойното поле?

 13. 13 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3269 Неутрално

  Наште докторски шефове умрат да си купуват медицински софтуер.Мине се не мине година-две и айде дай милиони за ново ноу-хау. По мои груби сметки досега са наляли повече от 50млн в тая далавера и края се не види.
  А сападжийските простотии, хеле пък австралийски, със сигурност не правят операции, не поставятдиагнози, не гипсират крака и ръце, не сменят чаршафи и дори просто преслушване и кръвно не могат да извършат.
  Мечтата на всеки бюрократ, не само медицински, е да има софтверче дето само като натисне копчето и му свърши цялата работа докато той си чеше ушите например.
  И сега като му дадат на Константинов милончетата за поредната глупост и като почнат едни тренинги, едни банкети и семинари, едно усвояване за тикване на чавки в кутийките софверчето, отиде та се не видя. Току виж мандата минал и нов министръ дошел, а той разбира се ще уреди системата с нов, още по-модерен софтуер да смята и пише в бази данни и майчиното мляко на пациентите.
  Така както е тръгнало със сигурност ще догоним т.н. "развит свят" където близо 50% от средствата за здравеопазване отиват за застрахователи, статистици, ИТ специалисти, хомеопати, ваксинатори и прочие имитатори.

 14. 14 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 527 Весело

  До коментар [#9] от "Бойко Борисов":

  Я ги питай ,а не искат ли така също и като отидат в магазин или седнат в ресторант също така да си напълнят количката или да си поръчват каквото им падне без да се интересуват кой ще плати сметката и въобще защо трябва да се плаща след като те имат нужда

 15. 15 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#9] от "Бойко Борисов":

  Така, де. Нека няма кражби. Ама де го здравето?

 16. 16 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 672 Любопитно

  До коментар [#3] от "Кирил Кирилов":

  просто няма подкрепа от пожарно-милиционерската бригада - сложиха го колкото да закърпят положението, а сега той няма никаква тежест и започва да разчита на медиен натиск. което е обречено на провал.

  много тежко положение, а ако питаш борисов всичко е цъфнало и вързало - даваме 3 милиарда за здравеопазване, всичко е по мед и масло... пълен провал и то за за сметка на хората...

 17. 17 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 616 Неутрално

  От касата обявиха, че проблемът е в медицинските стандарти, написани от здравното министерство, но после се оказа, че е в завишените изисквания в клиничните пътеки, договорени между касата и лекарския съюз и описани в Националния рамков договор за 2011 г.
  ----------------------------------------------

  ...които облаготелстват малко на брой болници в страната....
  Ами изводът е, че Лекарският съюз въобще не го е еня за общинските болници в неголемите градове и по този начин принуждава хората да митарстват из цялата страна за една операция на херния или при катаракта на очите например.
  Кому е нужно това съсредоточаване на всички дейности само в няколко центра?

  un buen dia empieza con un solo rayo
 18. 18 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#16] от "Боги":

  Ако не друго то поне стенограмите от министерският съвет са вече публични, той там не се обажда. Ако иска да бъде министър на здравеопазването той трябва да има мнение как да се оправи това здравеопазване и да отстоява това мнение, в противен случай то просто е поредният министър шушумига без собствено мнение.

  Кирил Кирилов
 19. 19 Профил на Бойко Борисов
  Бойко Борисов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#14] от "goshogoshev":

  Важното е да се мрънка.

  Властта на мен не ми трябва. Власт ми е дал народът със своето одобрение, което имам от години. Аз искам да дам властта на вас.
 20. 20 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1391 Весело

  И моят случай е долу-горе такъв, като свършим парите влизаме в открит конфликт с жената.

  Yet another blue planet.
 21. 21 Профил на johny6
  johny6
  Рейтинг: 450 Неутрално

  За какво здравеопазване и за какво здраве става тук въпрос. Тук има бял геноцид, докога с това лицемерие.

 22. 22 Профил на jorotrifonov
  jorotrifonov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Чудя се в каква държава , повтарям в каква държава живеея. Министъра приказва хубави приказки , ама както казва един журналист -Да ама НЕ . Председателя на Надзорния съвет на НЗОК е зам.министъра на здравеопазването - има и още един зам.министър в Надзорния съвет . Питам се - Главата знае ли какво правят ръцете - Май всичко е мижай да те лъжа .

 23. 23 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#22] от "jorotrifonov":

  Всички се чудим. Затова чудесно живеем. Не е ли чудно?

 24. 24 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 506 Весело

  важното е стрелката ви да сочи 12, друго да не ви притеснява..

 25. 25 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3269 Неутрално

  До коментар [#22] от "jorotrifonov":
  Няма кво да се чудиш.
  Налице е няква новозеландско-австралийск врътка из високите етажи на МНЗ за точене на мангизи от българското здравеопазване.
  Очевидно са много нахални.
  Вече един министър го разкарват по съдилищата за "ваксини" от Нова Зеландия срещу свинския грип.
  Сега са тръгнали да кешират от "софтуер".
  И Константинов понеже го е шубе иска Касата да подпише сметката, та затова е ръчнал по телевизиите да оплаква на умрело.
  Сичката Мара втасала, и само австралийския софтуер ни требе да цъфнем и вържем.
  То няма бинтове и спринцовки по болниците, той "Софтуер та софтуер ни дайте".
  И тоя май не става за тая работа и нищо няма да свърши.


 26. 26 Профил на daniele
  daniele
  Рейтинг: 395 Неутрално
 27. 27 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3269 Неутрално

  Всъщност кюстендилския гинеколог се изцепи по битивито ачик-ачик че иска да засили едни 3млн. кинта на австралийци и те да бъдат платени от Касата в спешен порядък без много-много да задават въпроси.
  Къде му е заданието на министеро здравен какъв точно софтуер иска за реформата си? Как точно знае, че точно австралийци имат това неземно ноу-хау за оправяне на забатачени балкански здравни системи? Откъде изсмука тая цена?
  Плоско, Константинов, много плоско.
  Тия врътка така не стават и рано или късно ще ти скроят шапката.

 28. 28 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 773 Весело

  В интерес на истината,по цял свят т.н.здравеопазване е зле.
  Не знам на какво се надяваме?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 29. 29 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Бахта в министъра ако не можеш да си вземеш вноските за здраве и да ги управляваш според политиката на мнозинството ти.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 30. 30 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 664 Любопитно

  До коментар [#29] от "Десен":Проблемът не е в министъра ,а в комунистическото ръководство на Здравната каса и т.н. лекарски съюз.Наложителна е спешна тотална чистка от провокаторите.

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 31. 31 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  До коментар [#30] от "Аксел":

  Съгласен съм, че е комунистическо. За Нели Нешева бай Бойко специално разчисти пътя към здравната каса, но в случая какво е виновна касата. Не стига, че парламента открадна 1.5 млд. от здравните ни осигуровки и ги сложи в общия кюп от който мутрата харчи за каквото му скимне, да ни подслушва примерно, ами сега да плащаме и за новозеландските щурутии на това недоразумение здравния министър.

 32. 32 Профил на Дико
  Дико
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Добре де, я някой да ме светне - НЗОК не е ли ПОД министърът на здравеопазването? Какъв министър е ако не може просто да смени "надзорният съвет"? Как се очаква да се вземат реални решения, ако НЗОК, не е част от правителството?

  Кирил Кирилов също е прав.

  Белият негър иначе е прав. Навсякъде по света е така. Е може би не чак толкова зле, де

 33. 33 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Проблема е че плащат малцина, а се лекуват всички + циганите, които не са внасяли никога нищо. Фатмаци, ченгета, всичкото в кюпа. Отгоре на това дебела администрация да управлява на хората парите+ офиси и коли, секретарки. Е къде ще му излезе края?

 34. 34 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  проблема на българското здравеопазване е ,че никой не ще да плаща осигуровки ,ама всички искат да се лекуват като американския президент ,това важи особено за абсолютно неосигурените граждани -близо 2 милиона ,такива са пенсионерите или децата ,осигурявани от държавата на някакви измислени минимални проценти от 1-2лв месечно ,които на това отгоре държавата внася когато и скимне и затова останалите тежко болни ,които се нуждаят от скъпо лечение са много недоволни ,че парите не стигали и затова били виновни лекарите ,щото не щяли да ги лекуват ,а никой не казва ,че точно основните консуматори на здравни грижи не плащат за това абсолютно нищо и парите няма откъде да дойдат практически -по този въпрос има журналистическо табу.Така от прехвалените 3 милиарда лева до работещите пряко с пациенти лекари достигат близо 700-1000 лв месечно ,което е около 120 милиона годишно ,това са близо цели 2.0%от парите за здравеопазване -моля всички да обосноват точно какво очакват от лекарите в България ,защото е ясно ,че парите за здравеопазване се открадват или дават за други цели и се филтрират от огромна група чиновници и комисионери изградили система за източване включително и чрез софтуерни врътки ,така че парите да не стигат до реално работещите с пациенти здравни работници .Не може да има очаквания за администриране на всички потоци пари към реално работещите лекари ,накрая да им платят 20 стотинки за нощно дежурство ,да се очаква да бъдат адекватни на фона на огромните цени на всичко,а на това отгоре и да бъдат охрачвани и оплювани ,че не желаели да си вършат работата и убивали пациенти,ами системата предполага ,че при наличие на тежко болен на вратата на кабинета никой не поема разхода за неговото лечение-нито НЗОК ,нито община ,а както е видно и пациентите не желаят да доплащат нищо ,като довода е аз съм здравно осигурен ,може да е за 1 лев месечно ,но не ме интересува всички са длъжни безплатно да ме обслужат . така лечението става единствено за сметка на бюджета за лекарски заплати ,тоест ,ако детето от Горна оряховица го бяха спасявали адекватно според нормите ,цената от близо 100000 лв щеше да плати болницата ,а не НЗОК-тя щеше да даде 1000-2000 лв пътека ,колкото е цената на 1 ампула с лекарството за недоносени ,а са нужни 3 само в първото денонощие ,нямаше да плати и общината или местната милиция,които иначе са много заинересовани за правата на хората ,но си вземат за това пълните заплати , ,тоест хората работещи в това здравно заведение месеци щяха да са без заплати ,е затова става въпрос ,а и днес вестниците са пълни със случки на завърнати пациенти от болници -министъра не е виновен ,виновно е обществото ,което не можа да се отърси от синдрома ,че здравеопазването е безплатно и лекаря е задължен веднага да лекува който застане пред него и то безплатно и че за всичко са виновни само лекарите ,пАК ПОВТАРЯМ ОТ ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ,ДО РЕАЛНО ПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ В БОЛНИЦА И ИЗВЪН БОЛНИЦА ДОСТИГАТ ЕДВА 2 -2.5% ОТ ТАЗИ СУМА -ТОВА ИЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ ИЛИ ОБЩЕСТВОТО ДА БЪДЕ ГОТОВО ЗА ЛЕЧЕНИЕ ИЗЦЯЛО ОТ ЧУЖДЕСТРАННИ СТРУКТУРИ ИЛИ В ЧУЖБИНА НА РЕЛАНИ ЦЕНИ -ТАКА КАКТО СЕГА МНОГО БЪЛГАРИ ПЪЛНЯТ СКЪПИТЕ КЛИНИКИ В ИСТАМБУЛ ИЛИ ЗАПАДНА ЕВРОПА И ТАМ НЯМА ЛЕКАР ПО 1 ЛЕВ ИЛИ 2 ЛЕВА И ДА МУ СЕ КАРАШ И ДА СИ НЕДОВОЛЕН ,адекватен лекар на ниво вече струва близо 300000 евра при сегашния международен стандарт и по нататъшното му обучение е средно 10000 евра годишно само за продължаващо обучение в хода на работата .

 35. 35 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#34] от "tur671":

  Имаш всички основания да събереш този гняв. Със сигурност и аз не искам да наливам пари (под формата на здравноосигурителни вноски) в тази продънена каца, наречена НЗОК.

  Много проблеми си поставил, а според мен коренът на злото е само един и той се нарича МОНОПОЛ на НЗОК. Докато го има, само ще броим повече и повече проблеми - бягане от реални осигуровки, кражби на публични средства и мизерни заплати на онези, които реално носят тежестта (и призванието) да ни лекуват.

 36. 36 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#6] от "Comandante Marques":

  Най-сигурният начин да те рекитират нонстоп е когато никой не знае как работи системата, така че със сигурност те интересува как работи система. Не дай си биоже да отидеш на лекар и той ти гипсира здравият крак, вместо счупения тогава напараво ще ти затрещи.

  Моралът не е порок!
 37. 37 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Министърът да не се стиска за тия 3 милиона, ами да ги дава, важното е, нещата там да потръгнат.

 38. 38 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Крайно време е всички доктори и пациенти да се вържат в обща база данни, така веднага ще се вижда когато един пациент е опериран 5 пъти без той да знае например.

 39. 39 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Когато в Германия въвели диагностично свързаните групи разправят, че разходите за здравеопазване се качили с 35%. От къде ще се намерят ТОЛКОВА пари за здраве в държавата на шибаняците, министърът-мишка не казва. От въздуха иска 3 млн. да купел ноу-хау-то. А вече от 2012 - ако са живи дотогава Те - вашето дупе да е яко.

  Има и друго. За какъв грездей въведоха клиничните пътеки, а сега ще сменят механизма за оценка и разплащане на медицинските дейности. Наказани за фалшивата система с клиничните пътеки има ли? А, дрогарю Константинов. Дордето не проснеш 2-3 виновни кожи да се сушат, пари за ДСГ нема да има. Ясно ли е, мушмул?

 40. 40 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3269 Неутрално

  До коментар [#38] от "mick":
  Ама за кво им е софтуер да видят очевидното, човече?
  Влизат от касата в болница, броят пациентите и картоните и тряскат глобата.
  Другата седмица или месец в следващата болница.
  И така в продължение на година поне просто чиновниците от касата трябва да си вършат работата, за която им се плаща като контрольори от градски транспорт.
  На всеки му се прави здравен картон в две копия - едно при ДжиПито и едно в пациента където се отразяват болежките и леченията и човека си ходи с него из болниците.
  Също проверки на случаен принцип и здраво пляс през мазните кунки който се опитва да върти здравни шашми.
  Просто като боб.
  В продължение на година-две ще има изпищяли на умрело доктори и здравни чиновници, ама после нещата ще се наместят
  Кви софтуери, кви бази данни, кви компютри...


 41. 41 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До #34#.Напълно те подкрепям.Това е истината.Нито хората плащат,нито държавата плаща,пари няма,виновни са лекарите.Те са убийци ,некадърници, алчни типове.В миналото лекарите бяха най мощното пропагандно средство на комунистити."Виж те колоко сме хуманни,лекуваме скъпия си народ безплатно" и плащаха мизерни заплати на лекарите,разпределяха ги на работа по всички краища на страната,волю-неволю.Но,четкаха лекарите,по всякакви начини,това беше най независимото от политиката съсловие.Сега какво е,демагогията на държавата продължава под нова форма,пропагандата с лекарите продължава,но с обратен знак-"Те са виновни,точат касата,не лекуват,само пари ги интерисуват.Никой няма смелост да каже,че царят е гол."Пътеки,улици,шосета или диагностични групи,все едно,мизерията ще продържава.Държавата да не се прави на съдник,а да си поеме грижата за издръжка на болниците,както беше в началото на реформата и да преценява колко б-ци,какви и колко пари да им дава.Да се спре с измамата-избор на екип,фонд за подпомгане и др.измишльотини.А българинът да се отърси от комунистическата демагогия и от първия ден на детето си,да отделя по левче за здраве,така както са правили дедите ни.

 42. 42 Профил на tozi
  tozi
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Не спирам да си задавам, един простичък въпрос, а именно защо трябва да има НЗОК и клинични пътеки?!! И на децата стана ясно,че този модел на здравеопазване е сбъркан!!!!Кой има интерес да не се променя статуквото?! Истината е, че пари за здраве няма и това е най-страшното! Не може ли някой да излезе и да каже, че царят е гол, толково ли е трудно да се промени модела?!!!!

 43. 43 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#40] от "k_":

  Това с картоните си беше много добре, но за преди 30 години. Не че и сега няма да върши работа. Само, че вече сме в 21 век и би могло картонът на пациента да е електронен. Даже в този картон може да си пише и какви пари е струвало поотделно всяко лечение. И това може да се направи с една елементарна уеб базирана информационна система - с елементарни данни: пациент, дата, заболяване, лечение, цена, плащане от здравната каса - която после да се разшири с по-подробна информация. Даже и спешната помощ може да се отбелязва вътре, и после да е ясно кой трябва да цената на лечението - държавата, здравната каса или ако човекът не е осигурен - ами той самият.

 44. 44 Профил на ks
  ks
  Рейтинг: 5 Неутрално

  От здравните вноски, които всички ние заплащаме се формира един огромен ресурс, който би следвало да се разходва за здравните услуги които получаваме.
  За провеждане на политики и реформи в сферата на здравеопазването министъра да бъде така добър и да ползва средства от бюджета на подопечното му министерство.

 45. 45 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Здравната каса е "държава в държавата", защото е създадена на порочния принцип за задължителното здравно осигуряване. Не стига, че както държавата- като абстракция, изнудва собствените си граждани неабстрактно да плащат безбройни, непосилни данъци, така ги задължава да плащата и т.н. здравна осигуровка. Когато имаме "задължителност", не може да имаме свобода и пазар, няма условия за почтенност и конкуренция. Ако имаше реален пазар болниците щяха да се "бият" за болните, нямаше да им отказват хоспитализация и да ги разкарват стоци километри с линейките, докато накрая умрат(случаят с инсулт от вчера). Ако болниците бяха истински частни търговски дружества, функциониращи на пазарен принцип, всичко щеше да бъде абсолютно различно. Но в България всичко се "побългарява" , затова резултатите ни са плачевни. Старите комунистически кратуни немогат да си представят, че нещата могат да се развиват на свободен пазарен принцип, без командно административни задължителности. Социалните функции на държавата не се изразяват в това да изнудваш народа, а да го организираш, да използваш потенциала му, да реализираш парични средства от производство и принадена стойност , да осигуряваш за неорганизираните възможността за истинска безплатна медицинска помощ и безплатно образование. Кога ще дойде времето, когато няма да срещаме в страната си проявите на комунистическия псевдохуманизъм, според който "всичко е в името на човека, но на оня човек включен в списъка на привилигерованите" .

 46. 46 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3269 Неутрално

  До коментар [#43] от "mick":
  Разбира се, че ще се използва по ефективен начин за комуникация между ДжиПито и болниците освен по пощата. В края на краищата едно Джипи не изпраща по 50болни на ден в болница. Все ще намери време за 1-2ма на седмица (и то по време на епидемии) да им обработи документите в неговата база данни, чекмедже или там каквото е.
  Финансовите плащания нямат място в медицинската документация.
  Неосигурените не би трябвало да имат достъп до болнично лечение финансирано на солидарен принцип.
  Никой не живее вечно и всеки има лично право на избор как да прекара живота си и как да умре на тая земя.
  В момента милиарди хора на Планетата живеят без какъвти и да е достъп до медицински грижи. В същото време също стотици милиони са постигнали съгласие, че трябва да се плаща (и то не малко) някаква сума и са изградили здравни системи където могат да получат различни по стойност здравни услуги, но и там не живеят вечно.
  Ние сме в малко разкрачено състояние, където значителна част от населението просто не счита за нужно да се харчи за такива неща. Това е тяхно право и би било наивно и глупаво "плащащите" да се натискат да ги лекуват, ако те самите не желаят.
  В другия казус, когато неплащащите настояват да получат лечение е по-лесен и по-ясен. Там става въпрос просто за измама и не би трябвало проблем за "плащащите" да си защият правата и ресурсите, които са спастрили за кофти дни.

 47. 47 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Министър Питкин се опитва да критикува Дянков, но не смее директно а критикува Касата. Всички знаем че тя е под контрола на Хер Флик и това ще изяде главата и на този здравен. Плащане по Клинични пътеки е избрано защото се плаща най малко. Примерно влиза болния по КП за пневмония но същевременно има проблеми със сърцето, касата не плаща за сърдечни изследвания и лекарства защото е извън пътеката. При вкарване на ДСГ касата ще трябва да се бръкне и за сърдечните проблеми защото сърцето и белия дроб са свързани. Така ще се увеличат разходите с около 30 процента, но нали всичко е в името на болния. И лекарите няма да го изпишат по документи по едната пътека и да го приемат по другата за да може да излекуват болния...

 48. 48 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 782 Весело

  Докато назначавате лекари за министри, ръководители на НЗОК и на болници, така ще е.

  Крайно време е лекарите да разберат, че са лоши мениджъри (с незначителни изключения) и да оставят управлението на организацията и финансите на други!

 49. 49 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#46] от "k_":

  Финансовите плащания имат място във всяка една система, още повече медицинска. И както пациентът, така и докторите е добре да знаят кое колко струва.

 50. 50 Профил на snafuracer
  snafuracer
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Всеки месец давам по няколкостотин лева за данъци, но въпреки това се спасявам с частни лекари в частни болници. Не ме интересува какво не е наред - оправете го. Ако не - дайте ми шанс да не ги плащам тия пари, щото не знам вече кой ги краде, изгубих им края.

 51. 51 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  До коментар [#48] от "Знам и Мога":

  Славчо Чавдаров Богоев като беше НЕ лекар и министър на здравеопазването (17 юли 2003– 17 август 2005) при другаря цар, ти разбра ли нещо от промяна в здравеопазването ?

  Защо нещата няма да се оправят скоро ? Проблемът дами и господа ,другарки и другари е :
  1. Нежеланието на Хер Флик Дянков да осигури минимални средства за осигуряване на здравеопазване поне на африканско ниво. Махането на малките болнице е като да си свалиш кожуха в силно-мразовита зима и да мааш на гол гъз, щото не бил модерен вече този кожух.
  2. Монополът на НЗОК като партийна каса, държавна пирамида и безплатен спонсор
  3. Нежеланието на 2 милиона да се осигуряват и да лежат на гърба на други 2 милиона, които всъщност издържат 7.5 милиона.
  4. 65 години комунизъм и насаждания мит за 'безплатното' здравеопазване .
  5. Пречупването на Хипократовата Клетва през призмата на Ленинизма, Марксизма и пролетарския интернационализъм
  6. Министърът на здравеопазването ,който е слуга на политическата класа на власт и си трайка докато не дойдат последните 5 дни преди да го изритат.
  7. Лекарският съюз, който вместо да се разпадне, да си вземе куфарите и да се отправи към Терминал 2 на аерогарата седи и дреме като пуйка.
  8. Нежеланието на ЕС да дойде тук с ЕСФОР или подобни и да сдруса тъпанарите на власт като им отнеме властта и назначи генерал-губернатор управляващ Балканския Полуостров

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 52. 52 Профил на Kobra
  Kobra
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Първа стъпка от тази реформа трябва да бъде махане на ДДС върху лекарствата, имплантите, медицинските услуги!

  Noone needs the truth.
 53. 53 Профил на action
  action
  Рейтинг: 450 Любопитно
 54. 54 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 775 Гневно

  А така матряла на следващите избори пак да мисли с г...а си.
  Ама що да чака до следващите,не виждам протести ,демонстрации ,митинги,гражданско неподчинение
  извод -значи му е добре така ми хак да му е тогава.

 55. 55 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3269 Неутрално

  До коментар [#49] от "mick":
  Моля, моля.
  Доктора като облече бялата престилка и сложи слушалката трябва да забрави за каквито и да е финикийски знаци.
  Той трябва да лекува човеци, слага бъбреци, гипсира крака и ръце според това каквото е учил и както може.
  Така както попа по задължение попа опява безз да пита колко ще му платят.
  Ако са чорбаджии, ще платят цели сто пъти да му бият камбана, ако не само един път ще дръннат.
  Не може всяка санитрка цанила си задника за 300кинта да сменя подлоги да се праи на интересна и кешира по пет кинта да даде водичка на умиращите в болниците. 56. 56 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 775 Весело

  До коментар [#55] от "k_":

  Ми завърши медицина и открий кабинет ,лекувай безплатно
  или се цани в болница пак без пари да работиш.
  Ако не ти се чака да завършиш медицина ходи работи благотворително санитар ,що си губиш времето във форума?

 57. 57 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 775 Неутрално

  От друга страна си прав доктора трябва да е добре платен
  /за ситуацията в БГ от 2-3 хил до 10 000/според специалноста
  и компетентноста му ,та като облече престилката да мисли как
  да помогне най-добре на пациента а не как ,ще плати парното ,тока и какво ще ядът децата и жената.
  Аз мисля ,че щом разни държавни служители могат да вимат такива заплати ,редно е хората които ежедневно спасяват
  човешки живот също да са нормално платени.
  Друг е въпроса за матерялната база и апаратурата с която работят нашите доктори.
  Пищите при лекарски грешки и ревете за съд.Да отговорност трябва да се носи от лекарите ,но първо обществото нека осигури нормални условия за лечение а после да изисква
  от докторите./Изключвам разбира се случеите на явна немарливост и престъпна алчност/.

 58. 58 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 775 Весело

  Сега ,ще ревнат някой ми бедна държавата ,инжинери ,икономисти и тн вишисти взимали също малко.Да прави сте ма от инжинерна или икономистка грешка рядко умират хора.Та като е бедна държавата ,ще са постни и здравните услуги.Претенциите не към докторите а към тези дето ви управляват.
  Да уточня не съм доктор.

 59. 59 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Лявото полукълбо на мозъка на здравния министър влезе в открит конфликт с дясното.

 60. 60 Профил на Джефри Лебовски
  Джефри Лебовски
  Рейтинг: 1391 Гневно

  До коментар [#59] от "Веселин":

  Възможно най-доброто обобщение!  Браво, мейт...

  Whatever you like !
 61. 61 Профил на Мравояд Всеядев
  Мравояд Всеядев
  Рейтинг: 455 Неутрално

  тоя 6то не земе да се скрие,бре?

 62. 62 Профил на Мравояд Всеядев
  Мравояд Всеядев
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#59] от "Веселин":

  така написано, някакси изразявате надежда, че двете полукълба осъществяват контакт !!!

 63. 63 Профил на hyppocrates
  hyppocrates
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всички беди в здравеопазването се дължат на това, че ние, гражданите на тази страна, не знаем отговорите на два основни въпроса:
  1. Защо всички правителства на прехода досега упорито защитават монопола на здравната каса? Този монопол има пряка връзка с лошата организация на здравеопазването и лошото здравно обслужване на населението.
  2. Защо никой не казва какъв е относителният дял на брутния вътрешен продукт, който обществото предоставя на здравеопазването?
  Всички беди на здравеопазването се дължат на това, че то не е приоритет на държавната политика и в него влизат недостатъчно средства за осигуряване на съвременно медицинско обслужванве. От друга страна, здравеопазването е лошо организирано по начин, който създава възможности за кражби и далавери на всички нива на системата. Най-отвратителното е, че за всичко това вината се хвърля върху медицинските специалисти, към които се насъскват пациенти, медии и пр. Разбира се, има калпави медици с ниска квалификация и професионален морал. Но къде ги няма? Може ли за действията на подобни лица да се сатанизира цялото съсловие? Нима българските пациенти не получават добро медицинско обслужвае в по-голяма част от случаите, въпреки материалния недоимък и организационните проблеми? Случаите на професионална некомпетентност и небрежност заслужават обществено порицание и адекватно наказание. Същевременно прави впечаетление, че критиките към клиничната практика са свирепи, докато проблемите с лекарствоснабдяването, например, някои от които са абсолютно недопустими, не са подложени на критичен анализ и наказателни санкции. Наред с всичко останало е необходим строг и обективен вътресъсловен контрол в съответствие с критериите за добра медицинска практика.
  Съвременно образование, оптимална организация и адекватно финансиране - от това се нуждае българското здравеопазване. Всичко това може да бъде постигнато от медицинските специалисти при условие, че бъдат активно подпомагани от държавните институции, независимо от цвета и идеологията на управлението.

 64. 64 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Как иска г-н министъра с мандат от 2-3 години да направи нещо като реформа в област като здравеопазването без да има поне съгласието на работещите в тази сфера ? Та той там се е изпокарал с всички още на старта на мандата си.

  Същотото се отнася и за пенсиите, финансите и за образованието. Какви нови закони и какви реформи при положение, че никой никого не иска да слуша. Правителството се нуждае от публична дискуция и ангажиране на различни съсловия и широка поддръжка за решаване на вътрешните пробемите.

  Вместо това правителството избира темите с висок ПР ефект като борбата с корупцията, управлението на еврофондовете и други външнополитически крачки, които само отлагат във времето извършването на реформи.

  Правителството даже не иска публично да обяви приоритетите си. Реформи в какво и по кой ред ще прави. Не е по силите на единични специалисти, в отделни области да направят публична реформа без обществена поддръжка.

  Всичките по сериозни реформите в БГ остават и ще се отложат до изборите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK