Електронното преброяване: проблеми с паролите и въпросите (обновена в 16.15)

Страницата на НСИ, от която се извършва електронното преброяване

© Дневник

Страницата на НСИ, от която се извършва електронното преброяванеНяколко часа след официалното начало електронното преброяване на население се оказа сериозно затруднено, тъй като в продължение на половин ден потребителите не получаваха парола за достъп до анкетата в продължение на повече от час, показа проверка на "Дневник". Техническите трудности бяха преодолени към 14ч., но тогава се оказа, че съдържанието на част от въпросите не дава възможност за коректно попълване на анкетата.


До около 9 ч. системата работеше безпроблемно, но регистриралите на сайта на НСИ в по-късен час сигнализираха, че чакат да получат паролата си за достъп до въпросника половин и дори над един час. Това се случва за потребители, които ползват адреси на различни мейл провайдъри - abv.bg, hotmail.com, yahoo.com, gmail.com.Имате ли проблем?


Имате ли проблем да получите парола за достъп до страницата за преброяването? Разбирате ли зададените въпроси? Успявате ли да се свържете на обявения за информация телефон? Пишете ни за впечатленията си на [email protected] или съобщете чрез http://www.dnevnik.bg/live/ с етикет #преброяване.От НСИ предварително бяха направили уговорката, че 400 хил. души могат едновременно да влязат в сайта, без системата да блокира, но институтът не носи отговорност, ако потребителите имат проблеми с интернет доставчика си. Вчера сайтът беше недостъпен, а от пресцентъра на института обясниха, че затрудненият достъп е заради тестването на системата, и гарантираха, че всичко ще бъде наред, когато системата бъде активирана.


Обявеният телефон, на който потребителите могат да сигнализират да проблеми и да задават въпроси, даваше постоянно заето, сигнализираха читатели на "Дневник".


В същото време от Националния статистически институт обявиха, че 25 700 българи успешно са се
преброили
онлайн
. Шефът на института Мариана Коцева обясни, че има забавяния на паролите само за някои електронни пощи и допълни, че нейното семейство вече се е преброило онлайн след полунощ за около 40 минути.


Малко след 14ч., след като стана известно за проблемите с получаването на паролите, сайтът на НСИ започна да показва генерираната парола на самата страница веднага след регистрация. Така потребителите можеха да започнат попълването на анкетата и без да чакат писмо в електронната си поща. Потвърждението по мейл продължаваше да се бави с над един час.


В късния следобед от статистическия институт отчетоха, че за първите 12 часа от началото на електронното преброяване, са подадени и записани данните на общо 35 518 души, а броят на попълващите анкетите "се увеличава ежеминутно", като най-активни са участниците на възраст от 30 до 39 години.


Сайтът за преброяването онлайн беше отворен точно в полунощ и ще е достъпен до полунощ на 9 февруари. От 10 февруари започва същинското преброяване по домовете с преброители с анкетни карти на хартия. Глобата за отказалите да участват в преброяването - онлайн или чрез разговор с преброители, е 120 лв. на човек.


Инструкция за онлайн преброяването може да видите на http://www.nsi.bg/census2011/PDOCS2/Census_instrukcia.pdf. Указанието е преведено на руски и английски език. В онлайн преброяването могат да се включат само интернет потребители от България.


Хора, които вече са получили парола и достъп до анкетата, пък се оплакват, че се затрудняват от някои от въпросите.


Описвайки адреса си, потребителите имат възможност единствено да въведат номер на апартамент. Така живеещите  в ателиета (според нотариалния си акт и регистрация в общината), чиито номера обикновено дублират номерата на апартаментите в същия вход, няма как да опишат точния си адрес и би излязло, че живеят в апартаментите на съседите си.


Доста объркващо са формулирани питанията, свързани с т.нар. глава на семейството и домакинствата. Първо не става ясно каква е целта на запитването в анкетата, което изисква да бъде посочен глава на семейството. Освен това, системата задължава като такова да бъде описано лицето, от чието име се прави регистрацията. "Живея 12 години сама. Родителите ми нямат нищо общо с мен отдавна... нито живеем заедно, нито са вързани с доходите ми към мен, в случая се явява обратното. И какво трябва да напиша, че главата на семейството ми е кой????", обобщавачитател във форума на "Дневник". 


Проблем създават и следващите след това въпроси, свързани с работодателя, сферата му на дейност и професията на преброяваното лице. От НСИ дават възможност за избор според националния класификатор на професиите, но някои от тях се откриват в списъка изключително трудно. Същото важи и за сферата на дейност, която развиват компаниите работодатели.


Освен това системата не дава възможност да се зададе, че даден човек е пенсионер и едновеременно с това работи, което е доста често срещано в страната. Други преброили се се оплакват, че при опит да регистрират член от семейството, който е времонно на работа в Европейската комисия, това няма как да бъде направено, тъй като тя не отговаря на зададени като отговор опции за държавна или частна компания, а също и на посочените възможности за предмета на дейност за работодателите.


Объркване могат да създадат и някои въпроси, свързани с помещенията в жилището на преброяваните. Така например не е ясно как се отбелязва помещение, което се използва едновременно като всекидневна и кухня, тъй като според въпросника кухните или са отделни помещения, или са извън жилището, или въобще няма такива.


Читателка, която се е омъжила преди година и половина, пък сигнализира, че при въвеждане на имената по лична карта (с фамилията на съпруга й) и ЕГН, системата дава предупреждение, че няма съвпадение между име и ЕГН.


При онлайн преброяването на друго домакинство системата не приема за верен отговорът, че дете на 8 години, може да бъде грамотно. Въпреки че от ЕГН-то му ясно личи, че детето е родено през 2008г. и е навършило преди 11 дни посочените като долна граница от НСИ 8 години, сайтът не дава възможност то да бъде отбелязано като грамотно, тъй като възможните отговори на въпроса дали е грамотно са: 1.да; 2. не и 3: лице до 8 години включително. Системата позволява да се продължи с попълването на анкетата единствено, ако въпросното дете бъде отбелязано като лице до 8 г. (което фактически не е вярно) и като неграмотно (което също не е вярно, тъй като детето може и да чете, и да пише, въпреки че все още няма завършен първи клас).


Първите впечатления от преброяването, изпратени от читатели на "Дневник", показват недоволство  по-скоро от съдържанието на въпросите, отколкото от технически проблеми при регистрацията и попълването на анкетата.Имате ли проблем?


Имате ли проблем да получите парола за достъп до страницата за преброяването? Разбирате ли зададените въпроси? Успявате ли да се свържете на обявения за информация телефон? Пишете ни за впечатленията си на [email protected] или съобщете чрез http://www.dnevnik.bg/live/ с етикет #преброяване.

Коментари (280)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на qbn24558812
  qbn24558812
  Рейтинг: 1146 Любопитно
 2. 2 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Весело

  А, има си хас. "До около 9 ч. системата работеше безпроблемно" - ами ще работи безпроблемно я! През нощта, когато повечето хора не се регистрират, ами спят. Тя и една кола като не се кара, а стои в гаража, не създава проблеми.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 3. 3 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Наистина системата не работи както трябва.
  Опитах се да се регистрирам в сайта на НСИ в 9.30 ч. и вече почти час чакам парола, но не идва...
  Хубава работа, но нашенска, българска...

  Post tenebras spero lucem
 4. 4
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:14 на 01/02/2011 от неговия автор.

 5. 5 Профил на petiamarinova
  petiamarinova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Инструкциите са като за отбиване на номера - screen shots и малко текст - колкото разработчика да си вземе парите

  Спасението на преброяващите се - дело на самите преБОРЯващи се

 6. 6 Профил на peterap
  peterap
  Рейтинг: 510 Весело

  Наистина ли има въпрос за глава на семейството ? Според мен преброяването ще установи, че има повече ГЛАВИ отколкото семейства в българия

 7. 7 Профил на petiamarinova
  petiamarinova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ДАЛИ НЯКОЙ ЗНАЕ КОЙ Е правил системата???

  До момента не се срещат никъде данни за
  богоизбраната ФИРМА !!!

  ПАК НИ ПОХАРЧИХА ПАРИТЕ ЗА ЛИЧНИ ОБЛАГИ. Да им е сладко .....

 8. 8 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  'но институтът не носи отговорност, ако потребителите имат проблеми с интернет доставчика си.'


  Как па на всички интернет доставчиците ни са виновни, а не капацитета на сайта...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 9. 9 Профил на bat johnny
  bat johnny
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Някой да се е съмнявал че ще стане фал???

  Дюнери пробирам, ЕГН-та си набирам....
 10. 10 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1425 Весело

  Толкова сме работливи, че след започването на работния ден трафика умори системата.

  Иначе само ревем за пари и повишение на заплатите

 11. 11 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 654 Гневно

  Абсолютни смотаняци!

  И в морето ми е до колене .....................
 12. 12 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Като гледам, фирмата която е правила сайта май се казва Уеб Дизайн. Познавах едно време собственика, казва се Крум Попов. Премести си офиса на улица Крум Попов

 13. 13 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Явно обаче вече не е на тази улица

 14. 14 Профил на Kostadinov
  Kostadinov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#7] от "petiamarinova":

  Носят се само слухове. Напоследък обикновено ФАДАТА печели поръчките на НСИ....

  , сега не знам - няма данни

 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  До коментар [#13] от "Kotarak":

  Може да се е преместил на съседната й - Развигор

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16 Профил на Рол
  Рол
  Рейтинг: 602 Неутрално

  в 9.05 се регистрирах. в 9.11 кодът ми беше дошъл. /гмаил/

 17. 17 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2154 Разстроено

  До коментар [#11] от "БГА Балкан":

  Абсолютни смотаняци!
  ----------------------------

  Кой е виновен?

 18. 18 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 925 Весело

  По-голямата част от населението можеше да се се преброи съвсем спокойно по опашките за смяна на документите за самоличност - разполагаше се с огромен времеви запас все пак!

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 19. 19 Профил на wild.barn
  wild.barn
  Рейтинг: 338 Неутрално

  ------копи-от-друг-форум-----
  Здравейте моми и момци,
  На мен ми се случи същата хипер странна случка:
  Влизам, регистрирам се, за да получа парола по мейла......чакам....още чакам.....б@хти колко чаках.....
  Решавам, че поради гафа на сървъра нещо се е омазало и решавам да си направя регистрацията отново....попълвам полетата, Enter и.....шах с пешката. Полетата се самопопълват с информацията за лице, което НЕ съм аз. ЕГН, Л.К.....мейл, трите имена.....единственото съвпадение беше първото име. Замръзнах. Лични данни на лице, което дори не подозира, че това се случва. Аз не съм човек, който ще злоупотреби с тях, но факта, че веднаж се е случило ме навежда на мисълта, че ще се случи пак и някой може да не е така доброжелателен, като мен.
  В края на краищата на мейла получих 4 пароли, пак по неясна за мен причина.
  .....НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ----------------------------------------------------

 20. 20 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  С българско прокси не става ли?

 21. 21 Профил на Sibel
  Sibel
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Регистрирах се към 9.30 и още си чакам паролата на гмайл.

 22. 22 Профил на VaKY
  VaKY
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Дори и това не може да сработи, както трябва. Когато държавно ведомство прави опити да свърши нещо през интернет, те обикновено са съпътствани с провали и конфузи....

  Pro bono publicum with a bit more gusto
 23. 23 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#10] от "chevyvolt":

  Навсякъде по света трафикът се повишава с началото на работното време. Няма нищо общо с българите, заплатите и работата им.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 24. 24 Профил на Кака Пена от голямото село
  Кака Пена от голямото село
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Моята парола още си я чакам.
  Ще взема да изгледам някой филм докато дойде.
  И нямам никакъв проблем с доставчика си.

  Истинският софиянец се отличава с това, че си затиска киселото зеле в мазето с жълто паве.
 25. 25 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  В България може ли една държавна институция да направи нещо както трябва, без гафове, ей така за разнообразие?

  Кирил Кирилов
 26. 26 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Предполагам скоро ще чуем изявление, че хакери атакуват системата и НъСъИ не виновно за нищо. Фирмата изпълнител ще покаже логове... и тя няма да е виновна. А като я гледам тая форма за регистрация е " ела Вълчо, изяш ме"

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 27. 27 Профил на trifon74
  trifon74
  Рейтинг: 753 Неутрално

  .
  Системата не работи.

  Аз - също.

  Заради въпроса : "Глава на семейството" стигнахме с жена ми до бой.
  Сега съм повреден и също като системата - отказвам да отида на работа.
  Егати статистиката, егати преброяването . . .

 28. 28 Профил на detonator9
  detonator9
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Хората които отговарят за компютрите и подръжката нали се сещате как са назначавани?Все пак живеем в Бълхария или по скоро Лайнария.

 29. 29 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Кой ли е тоя кретен който задели само 9 дена за оналйн преброяването?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 30. 30 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 981 Любопитно

  Основателно ли ми искат ЕГН-то при регистрация в системата им ????

 31. 31 Профил на FakePath
  FakePath
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Защо ли не се учудвам?

  В цялата ни държава "всичко е безпроблемно" във фантазиите на чиновниците, но на практика те оставят без отговори, без помощ, без избор...

  Същото стана и с регистрацията в детските градини, с регистрацията на новите лични документи.... На това му се вика "хубава работа, ама чиновническа"

 32. 32 Профил на FakePath
  FakePath
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#30] от "ямболия":

  НЕ!!!!

 33. 33 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Аз успех и даже попълних. Не разбрах като записвам данните на жената и детето те трябва ли да попълват отделно? Опитах да звънна на телефона ама НСИ не си вдигат телефоните или дава заето.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 34. 34 Профил на FakePath
  FakePath
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#27] от "trifon74":

  Абсолютно! Да не би да живеем в някое патриархално-ислямистко общество?!?

 35. 35 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Тия луди ли са искат и номер на лична карта, и ЕГН- дата, година и месец на раждане не са ли достатъчни ? Егати да си копирам Л.К.и да им я пратя, не искат ли ....

 36. 36 Профил на Kostadinov
  Kostadinov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#30] от "ямболия":

  След тази регистрация ти искат ЕГН поне още 2 пъти - все едно никога не сиго въвеждал
  _ИДИОТЩИНА ...

 37. 37 Профил на DoPe
  DoPe
  Рейтинг: 537 Весело

  Израза 'Българска работа' трябва да се защити и да служа за запзена марка на държавата ни пред света

 38. 38 Профил на permanent
  permanent
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Аз пък се регистрирах и след 15 мин. си получих паролата. Това към 10:30...

 39. 39 Профил на trifon74
  trifon74
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Очаквам официално изявление на НСИ ,
  в което те ще обвинят за настъпилия срив в системата "Сименс" , "Майкрософт", ТПК "Здравко Бомбов" или NASA.

  Естествено, след изтичане на срока ще си търсят 120-те лева глоба от всеки непреброен.

 40. 40 Профил на МЛ Кинг
  МЛ Кинг
  Рейтинг: 8 Весело

  "-Аз чакаааам,чаааАКАМ вече час,но ..." имейла ми от НСИ не идва.
  Какво ще прааавя аз,докато ми свърши работното време?

  Глупаците се учат от своите грешки, а мъдрите - от грешките на другите.
 41. 41 Профил на cpnv
  cpnv
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Моята лична карта е КОПИРАНА поне 100 пъти - 4 при мобилни оператори, 18 пъти в банки, а пък в хотелите .....

  АЗ НЕ ИСКАМ ДА СЕ БРОЯ електронно, ама ако някой МЕ ПРЕБРОИ и даде фалшив адрес, к'во става - КОЙ Е ИЗВЪРШИЛ НАРУШЕНИЕ??
  И как ще го установят (нарушителя де) ???

 42. 42 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Предлагам, като наказание, служителите в НСИ да бъдт лишени от едно средномесечно възнаграждение. По очевидни причини.

  low riders team
 43. 43 Профил на Кака Пена от голямото село
  Кака Пена от голямото село
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Аз чакам вече ... повече от час.

  Истинският софиянец се отличава с това, че си затиска киселото зеле в мазето с жълто паве.
 44. 44 Профил на каруцар
  каруцар
  Рейтинг: 526 Весело

  На нас така си ни е добре като нещата не стават!

 45. 45 Профил на P.S.
  P.S.
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Чакам си паролата от 9.40 .. сега е 11.05

  Дрън дрън та пляс..
  На пробното преброяване се бях регистрирал и тогава пишеше, че регистрацията може да я ползвам завбъдеще.. нанайци.. можеше да се помнят данните от пробното и само да се преглеждат и потвърждават..

  хубава работа, ама Българска..

 46. 46 Профил на yradunchev
  yradunchev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#41] от "cpnv":

  Много добър въпрос... Какво правим, ако някой с достъп до личните ми данни, реши да се изгъбарка и ме преброи като афробългарин и напише куп неверни данни в анкетата? Верно - освен да ги попълни онлайн, трябва и да даде на физическия преброител десетцифрения код, което няма как да стане, но все пак системата ще обработва и съхранява и фалшивите данни, докато се разбере, че са невалидни... А сещате ли се колко е лесно да намериш съответствие м/у ЕГН и три имена? Например от сайта на НОИ за проверка на здравноосигурителния статус?

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 48. 48
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:42 на 01/02/2011 от неговия автор.

 49. 49 Профил на yradunchev
  yradunchev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  пък що да няма как да даде десетцифрения код на менте данните на физическия преброител? достатъчно е да посочи за мой адрес такъв на който той да дочака преброителя и да му връчи кода... мдам. ясно е от сега колко "достоверни" ще са данните от такова преброяване. очаквайте ръст на ескимоското население в България.

 50. 50 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 638 Неутрално

  При фактическо семейно положение липсва опцията
  "фактическа раздяла", което е много странно.

 51. 51 Профил на cpnv
  cpnv
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#46] от "yradunchev":

  Но този някой може да посочи "моите" данни на адрес, на който се намира инцидентно и неангажирано (без адресна регистрация) и тогава няма как да установят кой е истинския АЗ !!

 52. 52 Профил на lyuboZAR
  lyuboZAR
  Рейтинг: 466 Неутрално

  аз паролата си я получих, но формулярът настоява за "някакви временно присъстващи лица" да попълвам и не мога да го скипна това... смотана работа...

  here be dragons...
 53. 53 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1477 Весело

  Хи-хи... мойта още се генерира.
  Егати и работата, в България много онлайн потребилтели, чак да не поверва човек колко сме напреднали комуникационно

  Жената е покана за щастие
 54. 54 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 466 Гневно

  Ебаси жалката история! Ей, ОЛИГОФРЕНИ, имахте ГОДИНИ да го подготвите това преброяване! И от колко време го рекламирате това електронно преоброяване като постижението на века! Ебати нещастниците! То бива бива осиране, ама това е титанично дори за българските стандарти! Няма ли някой в тая държава да започне да си върши работата бе, ДМЕМ!
  И пръв път в историята на интернет някой, който иска регистрация се оправдава с интернет доставчиците за неполучена парола! МЪКА, МЪКА ГОЛЯМА И ГОРЕСТ НЕОПИСУЕМА!
  Хайде сега, ако може, фирмата-изпълнител да бъде обявена официално, а след това да се извини и да плати обезщетение! А субсидията на НСИ за следващата година да бъде намалена с парите изразходвани за създаването на системата (да ви таковам и системата, честно!) Не че нещо, ама просто така е справедливо! Тази интригуваща концепция се нарича "поемане на отговорност" и е популярна в страните, на които искаме да приличаме.
  Но, като се замисля, най-добре е тази страна час по-скоро да бъде закрита (като се започне с НСИ и КАТ). Стига сме се мъчили вече. Като не става, не става!

 55. 55 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2013 Любопитно

  Почаках, почаках, мейл така и не дойде... Реших да пробвам да се регистрирам пак. И успях. Със същите данни, същия имейл и прочие... Мейл пак не идва.
  WTF?!
  Според мен системата в момента изобщо не работи.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 56. 56 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1517 Весело

  Мда, 400 000 души... сигурно имат предвид "400 000 души могат едновременно да висят и чакат пароли"...

 57. 57 Профил на snafuracer
  snafuracer
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Хич и не съм се пробвал да се регистрирам, още вчера имаше индикации какви глупости са творили създателите на "системата".

 58. 58 Профил на yradunchev
  yradunchev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#51] от "cpnv":

  точно така. дано някой не се възползва, за да "вдигне" процента на някое етническо малцинство... ако поиска - нищо не му коства да го организира...

 59. 59 Профил на Kostadinov
  Kostadinov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  получих e-mail: "Вие се преброихте успешно".....

  Що за Български език:
  АЗ се ПРЕБРОИХ, ТИ се ПРЕБРОИ, ТОЙ (тя,то) се ПРЕБРОИ....

  ТЕ СЕ ПРЕБРОИХА ??????????????????

 60. 60 Профил на mitaka41
  mitaka41
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#33] от "dragozow":
  Не трябва. Същия проблем имах и питах НСИ

 61. 61 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#15] от "Тони!":

  Хумора ви ще го рзберат или Лозенчани или стари Софиянци ,

  Да поясня, на Развигор е 4 РПУ

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 62. 62 Профил на En route
  En route
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Все още си чакам паролата. Всички линии за заети. Общо взето пак ще ни обясня, че потребителите са виновни. Явно пак ще има изненадани.

  Пътуващ
 63. 63 Профил на yradunchev
  yradunchev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#59] от "Kostadinov":

  а как трябва да е?! "ВИЕ се ПРЕБРОИ успешно" ли?!

 64. 64 Профил на nmemory
  nmemory
  Рейтинг: 352 Весело

  До коментар [#19] от "wild.barn":

  ОМГ ман ВТФ Оо.

  Плис донт паник

  "Дер ис но съч кънтри " Лонг лив слави трифонов

  рам памет решения
 65. 65 Профил на yradunchev
  yradunchev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  интересно дали системата е вързана за ЕСГРАОН и дали приема за валидни ЕГН-та на починали граждани... тогава вече ще е много много осрано положението.

 66. 66 Профил на mitaka41
  mitaka41
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Аз също се преброих. но има един голям въпрос. Много хора работят в чужбина, а за тях трябва за се запише:в какво фирма работят и един куп глупости.Моя син работи в Европейската комисия, е тя държавна ли е или частна и какъв е предмета на дейност. От НСИ ми отговореха: Е, пиши там нещо

 67. 67 Профил на Kostadinov
  Kostadinov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#63] от "yradunchev":

  Словосъчетанието АЗ СЕ ПРЕБРОЯВАМ звучи идиотско !!
  По скоро аз съм въвел успешно данните си за пребОряване 2011

 68. 68 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Че е българска работата на НСИ няма съмнение.Но че е българско и нашето нетъпрение е факт.Електронното преброяване ще продължи до среднощ на 10 февруари,т.е,цели десет дена.А ние,най-нетърпеливите българи се юрнахме още рано сутринта на 1 февруари да се преброим и се натрупахме както обикновено на опашка.Обратно на смяната на личните документи,където всички се юрнахме в последните дни на изтичането на този срок.Почти съм сигурен,че нашето нетърпение,на т.н. компютърджии ще бъде задоволено още в близките 1-2 дена,след което на сайта на НСИ ще настъпи спокойствие и скука.

 69. 69 Профил на Константин
  Константин
  Рейтинг: 640 Весело

  Хубавите неща ставали бавно, не припирайте

 70. 70 Профил на yradunchev
  yradunchev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#67] от "Kostadinov":

  не си бил в казарма предполагам... нищо идиотско няма в словосъчетанието "аз се преброявам"...

 71. 71 Профил на chekanitsa
  chekanitsa
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#68] от "molesan2":

  Да не забравяме, че наша черта е и изчакването на последния момент. Мога да се обзаложа, че ще има брожения, удължаване на срокове и прочие )) Мила родна картинка.

  Между другото и аз вече 2 часа чакам паролата си за достъп. Даже ги бъзнах лекинко на мейла им)))

 72. 72 Профил на c0ng0
  c0ng0
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Пример за една от големите държавни тайни е цената на тая система. Ако я обявят официално може да има сблъсъци по улиците. Защото сложността й е от в диапазона 10-20 хиляди лв. заедно с прилична печалба, а действителната цена съм сигурен че е поне 10 пъти повече, може и 100.

 73. 73 Профил на Todo
  Todo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Тия от НСИ веднъж на 10 години имат една работа да свършат и се окъкват.

 74. 74 Профил на ръца пръца
  ръца пръца
  Рейтинг: 860 Весело

  тююююю как можахме изобщо да си помислим, че системата ще работи безпроблемно
  радвам се на чувството за хумор на всички коментиращи
  и отчитам какви сте ми първенци, да се емнете още часове след началото на преброяването да се регистрирате! ЯКО

  птицата може да се влюби в риба, но къде ще живеят...
 75. 75 Профил на Kostadinov
  Kostadinov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#72] от "c0ng0":

  ДО СЕГА НИКОЙ НЕ Е СПОМЕНАЛ КОЙ я работи тая система и КОЛКО Е ВЗЕЛ и ще взима до края на обработката !!!!

  Миналата година в НСИ си "избраха" с конкурс един никому неизвестен ИТ директор - затова ще да е било

 76. 76 Профил на Иванка Ишева
  Иванка Ишева
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Продължаааааааааавам да си чаааааааааааааааакам паролата, вече повече от два часа.

 77. 77 Профил на klaram
  klaram
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Опит за регистрация в 8.30ч. втори опит-час по късно- все още нямам никаква парола!И каква ще е вината на интернет доставчика ми ако не си получа изобщо паролата ?Опитите да се свържа с НСИ също безуспешни......

 78. 78 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Направих две "преброявания" в рамките на около 90 мин. Ако получаваният код е пореден номер на брой преброени, за това време са се преброили около 22,000 души. Ето светлото ми мнение накратко (само да отбележа, че се занимавам с програмиране и дизайн и тези, които изглежда да са направили това, даже са ми малко нещо конкуренти):

  - Регистрирането прави проверка за вече въведени и/или несътоветстващи мейл, егн, лична карта, така че да не може един човек да се регистрира като себе си повече от веднъж. Датата на раждане не се взема автоматично, за да бъде попълнена ръчно и да се избегнат грешки. По-натътак всички дати на раждане и пол се вземат от ЕГН-тата.

  - Явно има проблем с предвидения капацитет на подаваните заявки за регистрация и пращането на мейли. Не мисля обаче, че е оправдано да е безкрайно по-голям заради пиковете в първите часове (сега) и последните - на 9-ти.

  - Въпросниците са с ясни въпроси и недвусмислени отговори.

  - Определено прави изключение вторият въпрос за главата на семейството.

  - Има добри пояснения и директно под въпросите, и когато се посочи "?" в кръгче с мишката.

  - Проверките за грешки и съобщенията за тях са ОК (пробвах няколко неверни неща нарочно). Описанието на грешките е изведено на очевадно място в горната част на екрана с червено, а и проблемите въпроси/отговори са маркирани в червено, така че се открояват добре и поправката става бързо и лесно.

  - Преминаването от екран на екран в отделните части на въпросника става практически моментално и няма никакво забавяне.

  - Ясно е отбелязано кои въпроси не са задължителни.

  - При посочване на валиден ЕГН полът и датата на раждане се въвеждат автоматично.

  - При попълване на някои полета зависимите от тях се активират или деактивират веднага съобразно отговорите.

  - Кодът, който трябва да се представи по-късно се "появява" в сайта при приключване, а не се праща с мейл, което спестява времето и раздразването от още едно изчакване.

  Моята оценка за тая част от проеброяването - 9.5 от 10.

  СЕРИОЗЕН проблем обаче е споменатото от другите читатели автоматично показване на лични данни за други лица.

  Поради това ми е трудно да дам оценка по-голяма от 2 като цяло. Жалко.

 79. 79 Профил на Джефри Лебовски
  Джефри Лебовски
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Засега не бих желал да си споделям личните данни (не че от толкова институции ЕГН-то ми е кой знае каква тайна), но за едното https не се подлъгвам Особено като има твърде много оплаквания покрай сайта

  #fail

  Whatever you like !
 80. 80 Профил на chekanitsa
  chekanitsa
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#76] от "Иванка Ишева":

  Добре дошла в клуба ( има няма 1 милион членове )

 81. 81 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Имам въпрос. Кому е нужно да се попълват такива подробни данни за квадратури, работна дейност и прочие? И не би ли трябвало тези данни да се предоставят единствено по желание, за евентуални статистически нужди?

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 82. 82 Профил на Marin Aganderov
  Marin Aganderov
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Аз пък вече час и половина си чакам паролата......

  Fortuna favet fortibus
 83. 83 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 852 Неутрално

  При мен паролата дойде бързо, но директно замина в спама!
  Добре, че се сетих да проверя там!
  Тъй, че всичко е възможно!
  Инак електронното преброяване е добре направено, като намерих според мене една грешка: няма възможност да се зададе, че даден човек е пенсионер и едновеременно с това работи, за да успява все пак да преживявя - нещо, което е доста често срещано явление в България, предвид мизерните пенсии!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 84. 84 Профил на pesho1921
  pesho1921
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Откъде накъде ще налитам сам, да се броя електронно? Те имат зор, нека ме открият.
  Пък и сигурно софтуерът им не е съвместим с всички версии на Уиндоус, тъй както тоя на Икономедия или пък на НАП за проверкаа на здр. осигуровки. Решило некво програмистче, че всички българи си сменят компютрите всеки месец, щото то има нов служебен.

 85. 85 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 898 Весело

  До коментар [#79] от "Джефри Лебовски":

  Nobody f***s with the Jesus

 86. 86 Профил на Andon Staykov
  Andon Staykov
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Заради въпроси относно квадратура на кухнята и "глава на семейството" се отказах. Ще чакам да дойде човек на вратата, за да му кажа, че квадратура не знам, а глава на семейство няма, всичко е по равно.

  А най-готино е обяснението за "глава на семейството" - този, който плащал сметките. Че ние ги плащаме заедно бе, хора!
  В кой век живеем? Да бяхте писали, че глава е този, който бие партньора си !

 87. 87 Профил на mnodulgaregforma
  mnodulgaregforma
  Рейтинг: 466 Весело

  Ще бъде много забавно ако НСИ публикува подробности от договора с фирмата изпълнител! Както обикновено де...

 88. 88 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Какви пароли бе, при мен изобщо не се отваря никакъв сайт? Таймаут и това е...

  http://ide.li/
 89. 89 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#84] от "pesho1921":

  5 изречения = 5 глупости.

 90. 90 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1517 Весело

  До коментар [#86] от "groober":

  Питай го също каква е разликата между "глава на семейство" и "глава на домакинство", или е направено така, за да не се карат съпрузите и всеки да е "глава" на нещо. Той - на семейството, тя - на домакинството.

 91. 91 Профил на Sibel
  Sibel
  Рейтинг: 810 Неутрално

  11.55 паролата пристигна!

 92. 92 Профил на 1000
  1000
  Рейтинг: 524 Неутрално

  просто мога да обобщя, че проблемите при това онлайн преброяване, както и други проблеми в родния ни пейзаж са главно от това, че навсякъде е пълно с некомпетентни и зле обучени хора

  So wenig eine Hyäne vom Aase läßt, so wenig ein Marxist vom Vaterlandsverrat!
 93. 93 Профил на Hristo G Petev
  Hristo G Petev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хора фирма Уеб Дизайн е правила сайта на НСИ но не е правила сайта за преборяването и функционалностите свързани с него. Фирмата , която е правила преброяването не желае да се разкрие. Не съдете невинните.

 94. 94 Профил на Елена Ангелова
  Елена Ангелова
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Много полезни коментари на хората които вече са опитали. Можеха поне да сложат на уебсайта нещо, което да намекне, че паролата може да се забави. Има доста странни неща и такива формулирани неясно. Абе, българска работа.

  Елена
 95. 95 Профил на S. Stoykov
  S. Stoykov
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#86] от "groober":

  Хм, аз сериозно се чудя дали да се преброя електронно. А това с главата на семейството е пълна простотия!

  "A wise man will make more opportunities than he finds."-Francis Bacon
 96. 96 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  С АйПи-та извън страната се получава това:


  Network Error (tcp_error)

  A communication error occurred: "Connection refused"
  The Web Server may be down, too busy, or experiencing other problems preventing it from responding to requests. You may wish to try again at a later time.

  For assistance, contact your network support team.

  Поздрави.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 97. 97 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 540 Неутрално

  започна преброяването на дивите зайци

  за чиста и свята република-но не с този народ
 98. 98 Профил на e_milen
  e_milen
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "chevyvolt":

  поразяващо вярно, не случайно сме най неефективната икономика в Европа

 99. 99 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#39] от "trifon74":а защо не и нивото на дунав.

  за чиста и свята република-но не с този народ
 100. 100 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Аз сравнително лесно се "преброих", но когато опитах същото да направя и за моите родители с техните данни, но чрез моя и-мейл, системата не ме допусна. Някой знае ли какъв е проблема?
  Създадох си отделен мейл в пощата на "Гугъл" и отново фал?!?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK