Глутница нехайни общини

Глутница нехайни общини

© Георги КожухаровМиналия месец само за седмица София беше осъдена два пъти от граждани, ухапани от бездомни кучета. В първия случай Административният съд реши, че кметът на общината трябва да обезщети жена с 4000 лв., а дни по-късно градската управа беше осъдена и на 25 000 лв. обезщетение от бащата на нахапано дете.


Макар да не са прецедент в страната, такива дела са рядкост. От днес обаче всеки кмет може да бъде глобен дори само за присъствието на бездомни кучета по улиците: с 1000 - 2000 лв. за едно животно и с по 2000 – 4000 лв. за всяко следващо. Това гласи Законът за защита на животните, който е в сила от 31 януари 2008 г.

Законът даде на общините 3-годишен преходен период да разрешат проблема с уличните кучета с хуманни средства - кастрация, прибиране на животните в приюти и програми за осиновяване, но никоя не успя. Официалната статистика на София за броя на четирикраките бездомници например сочи, че по тази линия над кмета Йорданка Фандъкова теоретично от днес виси потенциална глоба от между 20 млн. и 40 млн. лева (според преброяванията кучетата тук са около 10 000). Подобни санкции висят и над останалите кметове. Персонално. Ами сега?


Глутница нехайни общини

© Георги Кожухаров


Тригодишна дрямка и необосновани оправдания


От Министерството на земеделието и храните (МЗХ), което контролира (по закон) работата с бездомните кучета, заявиха пред "Дневник", че законът трябва да бъде променен и преходният период за общините да бъде удължен с няколко години. На това мнение са и кметовете, които масово се оплакват от липса на пари за покриващи нормативите кучешки приюти и работа с бездомните. МЗХ обаче не се ангажира с конкретен срок да внесе законовата поправка, а докато това се случи, всеки е в правото си да подава жалби срещу кмета на общината си. Глобите могат да налагат регионалните ветеринарномедицински служби, подчинени на земеделското министерство, както и регионалните екоинспекции към министерството на околната среда.


Очевидно е, че масовите санкции за кметовете ще са безсмислени – те могат да имат само назидателен ефект и с нищо няма да подобрят нещата. Изтичането на 3-годишния срок е по-скоро повод за преглед на свършеното от местните управи до момента. А то, оказва се, не е достатъчно – някои даже не са си направили труда да преброят бездомните четирикраки и да създадат задължителните по закона програми за овладяване на популацията им.


За 3 години едва 60-70% от общините са намерили време и желание да разработят програми за намаляване на кучетата по улиците. При това много от тези програми са чисто формални – те не са базирани на реално преброяване и анализ за източниците на кучетата по улиците. Това показват данните на Националната ветеринарномедицинска служба. Останалите общински администрации и съвети въобще пък не са направили програми. За нехайството си спрямо жителите на общината и скитащите по улиците животни те подлежат на специални санкции от НВМС. Ветеринарната служба може да ги принуди да си свършат работата и да ограничат броя на кучетата, прибирайки част от тях в срок не по-дълъг от 2 месеца - ако това не стане, има право да ги санкционира със 150 лв. за всяко "наднормено" куче. При повторно неспазване на разпореждането на НВМС, с максимален толеранс 1 месец, глобата набъбва на 500 лв. на куче. От службата засега отказаха да назоват пред "Дневник" конкретните общини нарушители, но заявиха, че санкции ще има. Реални резултати в намаляването на популацията тя отчита в София, Бургас, Русе, Добрич, Варна, Видин и Шумен.


В момента НВМС обработва докладите за изпълнението на общинските програми, които подчинените й регионални служби бяха длъжни да представят до 31 януари. По-късно обобщените данни трябва да бъдат докладвани от земеделския министър Мирослав Найденов пред правителството.


Глутница нехайни общини

© Георги Кожухаров


София


Макар че според столичното общинско предприятие "Екоравновесие" тази година кастрацията ще обхване 100% от бездомните животни, прибирането на кучетата от улиците е все още в неясното бъдеще. По думите на зам.-кмета по екологията Мария Бояджийска общината не може да прецени от какъв нов преходен срок се нуждае, т.е. кога проблемът може да бъде трайно решен: "Нека да не си поставяме нереалистични цели и да не даваме празни предизборни обещания." В момента се пише нова 4-годишна програма за кучешката популация, уточнява Бояджийска.


По последни официални данни бездомните кучета по улиците в столицата са около 9500. Макар че за последните 3 години броят им е намалял двойно благодарение на кастрацията, е ясно, че има още доста работа за вършене. Глутниците в някои столични квартали като "Бъкстон", "Овча купел", "Павлово" и др. са достатъчно красноречиви. Както е известно, много от тези бездомници са изхвърлени на улицата домашни кучета или техни потомци. Заради това миналата година с помощта на районните кметства Столичната община например организира масова безплатна кастрация на дворните кучета в селата около София, които също са източник на уличната популация. През март пък съвместно с фондация "Четири лапи" "Екоравновесие" за пръв път ще влезе в ромските квартали, които са развъдник на кучета, съобщи Бояджийска.


За прибирането на кучетата ще са необходими и нови приюти, отговарящи на нормативните изисквания – пространство за животните, хигиена и медицински грижи. В момента работят два общински приюта - в столичния кв. Сеславци и в Горни Богров, който се стопанисва от неправителствената организация Animal Rescue. В София има и още няколко частни приюта. Още преди 2 години общината обяви, че планира нови кучкарници в кв. "Младост" и в кв. "Надежда". "Проучванията за "Младост" обаче показаха, че там отстоянието от жилищните блокове няма да е достатъчно, и се отказахме", каза зам.-кметът. Тази година вероятно ще започне работата по друг проект – в кв. "Подуяне". В годишния бюджет на общината за него са заделени 600 000 лв. и вече се подготвя подробният устройствен план за него, посочи тя.


За да облекчи приютите и да намери нормален дом на кучетата, в следващите години общината планира и масови кампании за осиновяване, за които вероятно ще търси съдействие от организациите за защита на животните, обяви Бояджийска. До момента осиновяването е твърде слабо. Единствено управляваният от Animal Rescue приют може да се похвали с успех в тези кампании – организацията вече е намерила стопани на стотици кучета в чужбина.


През миналата година в София събираемостта на таксата "куче" се е повишила 8 пъти спрямо 2009 г., съобщи Мария Бояджийска. Таксата е 24 лв. и около 4000 стопани са си я платили. Една от причините е започналата през лятото акция на столичния инспекторат по кварталите в часовете за разходка на домашните любимци. Числото обаче е твърде далеч от реалния брой на домашните кучета в столицата – около 250 000, според проучване на "Маркет линкс" отпреди няколко години. Таксата цели да стимулира кастрирането на домашни кучета – от нея се освобождават стопаните, които кастрират и регистрират кучетата си. За тях и кастрацията е безплатна.


Глутница нехайни общини

© Георги Кожухаров


Пловдив


Бездомните кучета в Пловдив са осезаемо по-малко от софийските. Според последното преброяване, правено през 2009 г. от "Четири лапи", те са около 700, посочва ресорният зам.-кмет Александър Долев. До есента на 2009 г. Пловдив разполагаше с "приют" за кучета, но след серия жалби на местно сдружение за защита на животните за нарушения, заведението беше понижено в "амбулаторен комплекс", т.е. място, където животните могат само да се кастрират, не и да се задържат продължително време.


От няколко години общината планира нов кучкарник, който по предварителни оценки ще струва около 1.3-1.4 милиона лева. "Ще търсим международни програми за финансиране на приюта, защото общината в условията на финансова криза не може да задели тези пари", каза Долев.


По думите на Долев междувременно, за да спази закона, общината ще наеме приют - изпълнител на дейностите по кучета. "Съвсем скоро ще обявим обществената поръчка, съществува дори вариант някой от софийските приюти да се ангажира с безстопанствените животни тук", добави той.


Зам.-кметът твърди, че с проверки, кампании и няколко шумни глоби от 100-300 лв. за стопани общината е постигнала значителна събираемост на таксата за кучета от 20 лв. Около 1000 са регистрираните домашни кучета тук.


Варна


"Наистина ли от днес влиза в сила законът? Мисля, че беше удължен до края на годината!", изненада се ресорният зам.-кмет на Варна Веселин Петров. "Работим по въпроса, имаме кучкарник. Резултатите са добри!". Така отговори Петров на въпроса има ли Варна общинска програма за овладяване на кучешката популация и какви са резултатите от нея до момента. Днес зам.-кметът не можа да даде точни данни за за броя на уличните кучета в момента. За "по-точни данни" Петров препрати към заместника си Стойчо Бакалов, който обаче днес не отговаряше на мобилния си телефон.


"Нямам какво да ви кажа. Ще говоря само ако ми наредят от пресцентъра на общината!", отговори пък управителят на общинския приемник за безстопанствени кучета Иван Радев. Той категорично отказа да отговори с какъв бюджет за работата с кучетата разполага в последните 3 години, каква е годишната статистика за уловените и кастрираните животни през този период, колко са евтаназираните и по какви причини.Пресцентърът на общината също не даде отговор на въпросите.


В края на миналата седмица няколко неправителствени организации се оплакаха, че община Варна им отказва да работят доброволно в приемника за бездомни кучета в с. Каменар, въпреки че не разполага с необходимия капацитет за справяне с работата. Според активистите от приюта отказват дарения - както пари, така и храна. Краткият отговор на Стойчо Бакалов на среща с тях неотдавна бил, че парични дарения няма да бъдат приемани, тъй като самият той се съмнявал "в чистотата на намеренията на спонсорите, дори те да са извън България".


Радев пък мотивира забраната за внасяне на храна с опасението, че така между животните, прибрани от улицата, можело да избухне зараза. "И с една торба салам да дойдат гражданите, пак няма да ги пусна", заявил той. Активистите обаче подозират, че системното недохранване на животните вероятно е начин за умъртвяването им в приемника.


Според председателката на организацията "Германо-българска помощ за животните в Добрич Мария Великова точно по тази причина повече от половината от 500-те бездомни кучета, настанени в приюта на сдружението в Добрич, са прибрани от варненските улици. "Т.нар. "приют" в с. Каменар е крайно недостатъчен, каза тя. Местата в него са не повече от 40 за няколко пъти повече животни. Да не говорим за условията там, които са абсолютно недопустими, според съвременните норми за отглеждане на животни". По думите на Великова част от бездомните кучета, прибрани във Варна се транспортирали на други места, като изобщо не стигали до кучкарника.


След посещението си в приюта в Каменар неправителствените организации нееднократно алармираха, че клетките му са пълни с маркирани животни, включително и майки с малки кученца, че условията там са нехигиенични, а животните се държат гладни. Според Мария Казакова от Националната фондация за защита на животните приютът още от 2008 г. отказва помощ, включително  под формата на медикаменти за кучетата. В доклади на организацията се твърдеше също, че трупове на умрели от глад животни са били изхвърляни край варненските села Осеново и Куманово. До днес  нито едно от тези твърдения не беше потвърдено, нито отречено от варненската общинска администрация, отговорна за спазването на ЗЗЖ.Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kritikar
  kritikar
  Рейтинг: 513 Гневно

  Живея в района на пазара на Красна поляна. Дали са кастрирани или обезпаразитени, не знам, но районът е пълен с бездомни кучета, които се разхождат необезпокоявани сред гражданите. Пиша двойка на администрациите по тая линия. Чиста двойка!

 2. 2 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Мдам, и еди н мармот завива шоколада в станиол

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 3. 3 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Някакси в процеса на четене в ума ми изникна следния спомен от филм:

  Mr. Blonde: Are you gonna bark all day, little doggy, or are you gonna bite?
  Mr. White: What was that? I'm sorry, I didn't catch it. Would you repeat it?
  Mr. Blonde: Are you gonna bark all day, little doggy, or are you gonna bite?
  http://www.imdb.com/title/tt0105236/quotes

  П.П.
  Впрочем, домашната ни кучка е кастрирана

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 4. 4 Профил на plamen shopov
  plamen shopov
  Рейтинг: 1366 Неутрално
 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  За десети път щеповторя в този форум, че и Букурещ и Атина решиха проблемите си с кучетата преди години. Тогава кмет на Букурещ беше сегашният им президент.
  Но... географията понякога лъже. Защото излиза, че софия не се намира между Атина и Букурещ, а някъде в Сомалия или между индия и пакистан.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на nixanbal
  nixanbal
  Рейтинг: 1203 Весело

  "за последните 3 години броят им е намалял двойно благодарение на кастрацията"

  Единственият случай, в който "ние ги хващаме, те ги пускат" важи в обратен ред.

 8. 8 Профил на campanelle
  campanelle
  Рейтинг: 116 Гневно

  Помиярите и сметениците да се застрелват от упор!
 9. 9 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#6] от "о. Павел":

  Много 'християнски' метод. Не се учудвам за многото поговорки с попове из България.

 10. 10 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Заглавието е много яко!
  Но!
  Оставете животинките на мира, оставете Екоравновесие да си върши работата.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 11. 11 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Страхотни снимки! Ако Екоравновесие наистина си вършеше работата, сега нещата щяха да изглеждат по-добре

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 12. 12 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Дневник, не е лошо да отидете и до приюта в Сеславци.

  И там ще стане страхотна фотосесия. За съжаление много тъжна и депресираща.

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 13. 13 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Още една от прекрасните теми за пенсионерско хленчене. Кучетата в София намаляват и почти всички са кастрирани. Когато изляза от вкъщи, последният ми проблем са уличните кучета. Преди това са хлъзгавите и неравни улици, паркираните коли по тротоара, строежите, на които се работи цяла нощ, агресивните и неспазващи никакви правила шофьори, мръсните, неотоплени и неспазващи разписание автобуси. А животните са симпатични, невинни и весели на фона на озлобените хора, които мразят тях, другите хора и себе си.

 14. 14 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#8] от "campanelle":

  да и след няколко упора брюксел пак ще ни санкционира с някоя глобичка
  тия бяха преди 89-та сега е 2011-та и има по подходящи начини за справяне

 15. 15 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 276 Разстроено

  В Овча купел има бездомни кучета който са крастави, поради това ма е страх да разкарвам моя питбул

  Ортодоксален комунист
 16. 16 Профил на DeniKul
  DeniKul
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Би било прекрасно да се реши този проблем най-накрая. Бездомните кучета са опасни! Непредсказуеми са и разнасят болести. Дано сега кметовете се активизират, стреснати от глобите и да се приключи с този проблем!
  Надявам се също да се прилагат и глобите за стопани, които са изгонили нежеланите си домашни любимци на улицата.

 17. 17 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Ами как така МЗХ ще подготви промени.Нали той министърът, Миро"Мазното", кадър на НДСВ, ДПС и преминал плавно в ГЕРБ, се справи успешно с кучетата на София, заедно с началника си ББ и със зам. началничката Бояджийска. После, паметта народна не е къса, посочи София като положителен пример за разрешаване на проблема.
  И сега хайде Фандъкова да плаща. Ама от кои пари? Тези на данъкоплатците. Ами да ги вземат от партийната субсидия, това са пак пари на данъкоплатците или от личните им сметки.
  И да ги вложат направо за разрешаване на проблема. А не да пишат актове, наказателни постановления, обжалване и отиде направо в кучешката популация. Пресмятане размера на санкцията и директното и превеждане от сметката на ПП ГЕРБ по сметка на столична община за мероприятия за безпризорните кучета.
  И малко безвъзмезден труд на виновните: от Софиянски до Фандъкова, с полагане на грижи за кученцата. И по един час гледане на Енимал планет за обучение и възпитание.Като си платят билетите. И стига са ритали мачленца, че само се излагат: Скок от Терминал 1 на Терминал 2 и обратно.Обществено полезно ще е скок от кучешки приют 1 към кучешки приют 2 и така нататък.

  apoloniy
 18. 18 Профил на rosinant
  rosinant
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А да сте чували драгалевския, божурищския и т.н. израз "да направим кученцата софиянци?" Често малки кученца се пускат на оживени места в столицата с надеждата, че същите ще бъдат осиновени от някого. Не всички разбира се. Някои не оцеляват, други порастват на улицата. В нашия блок има две такива бисерчета - просто се появиха една нощ във входа. Много си ги обичам, кастрирани са, но това не ги прави по - малко опасни. Животинките имат лошия навик да гонят по улицата цигани и клошари... Опасявам се, че някой ден двете просто ще изчезнат или още по - лошо някое дете ще намери труповете им в градинкната.
  По моето скромно мнение на кастрация следва да бъдат подложени не само уличните, но и домашните любимци, които не са предназначени за развъждане. При постоянното "довнасяне" на кучета в градовете е достатъчно да имате на лице една разгонена кучка (улчна превъзходна) и едно мъжко куче изведено на разходка и оставено от стопанина си да потича, за да получите от това уравнение 3 до 8 бъдещи бездомни муцунки.
  Общината може и да е отговорна за уличните животни (кучета и котки), но всеки от нас носи отговорност за членовете на своето семейстно, включително и тези на четири крака.

 19. 19 Профил на balada
  balada
  Рейтинг: 497 Неутрално

  За Кучетата и хората

  Сещам се че едно време имаше едно предаване с име „За мишките и хората”. Не че си спомням за какво беше, но името съм го запомнил....Ако настъпиш без да искаш мишка, може и да не забележиш, ако настъпиш човек, ще се извиниш, най-много да чуеш някоя „благозвучна”, но нелицеприятна реплика, но всичко приключва дотук. Ако обаче без да искаш настъпиш куче, най-вероятно ще бъдеш ухапан. Ако кучето е и с по силен характер (и физика), може да стане агресивно и да те нахапе зверски. И не може да се сърдиш. Животно е! Няма как да разбере. Е, в такъв случай защо повечето домашни любимци са разхождани от стопаните си без каишка и без намордник? Като им направиш забележка (на собствениците), ако са добронамерени, започват да ти обясняват, че кучето не хапело, че било много добро и т.н. Е, както на нас хората понякога ни е нервно и сме раздразнителни, така и кучетата най-вероятно имат такива дни. Защо постоянно да чуваме, че някое дете било зверски нахапано? Добре ли е като минаваш през някой парк постоянно да се стряскаш, от някое куче дето връхлита....спокойно, ти обяснява стопанина с благ поглед, то така си играело. Даже не му хрумва да го отдалечи от теб, защото например детето ти се страхува. И как не....ако водиш детенце на две години – и дребно куче е по –едро от детенцето. Да не говорим за чистотата – аз например съм виждал само един единствен път някой да изчисти след кучето си. Затова градинките и детските градини са пълни с кучи лайна – повечето собственици въобще не им пука от това че замърсяват. Това са разбира се разсъждения на човек, дето смело мога да кажа обичам животните. Винаги съм искал да имам куче. Но от друга страна какви условия ще има това животно – живот на третия етаж в една стая, и в банята. Три разходки, ако има късмет. И то къде...пред блока за кратко защото бързаме за работа или на детската площадка....нали само там има трева и две дървеница. Ами че това е противоестествено. Всяко животно заслужава да живее в естествената си среда. Да има къде да играе, да тича, да маркира територия, да ловува....ако е такава порода. А какво предлагат тези така наречени дето „Обичали животните”... -затворено нещастно животно, дето ако му провърви в събота или неделя ще види как е в природата...иначе от къщи до тротоара сред колите или сред децата в близкия парк да се изпишка...и пак обратно. Да не говорим, че някои стопани си кастрират кучетата - по спокойни били или като им остарее кучето ....го зарязват някъде. Съвсем непригодно да се приспособи разбира се след дългото килийно отглеждане. Така че това е – нито кучето щастливо, нито децата и родителите спокойни, нито градинките чисти. Ако нямаш пари за Това е то – три в едно, както се пееше в една песен. Ако не можеш да пееш...не пей, ако нямаш условия....не гледай куче.

  www.svode.com

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на big_sad_bear
  big_sad_bear
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "balada":

  Ако може да бъде някакво успокоение за тебе, положението с кучешките лайна не е по-добро в "Столицата на Европа" Брюксел. Аз живея тук и е същото - никой не събира на кучето си лайната и аз не го правя винаги, особено когато кучето си свърши работата в корените на някое дърво.

 22. 22 Профил на ruru
  ruru
  Рейтинг: 225 Разстроено

  Най-лоши кучета са хората.

 23. 23 Профил на ruru
  ruru
  Рейтинг: 225 Разстроено

  Виждате ли колко са тъжни очите на кучетата?

 24. 24 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#21] от "big_sad_bear":

  Там, където се подвизавате дисциплината винаги е куцала в това отношение, елате ни на гости в Г-я да погледнете, колко кучешки изпражнения има по улиците. Пък и Брюксел не е критерии прекалено много чалми и арабески има, за да е приятно!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 25. 25 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 931 Весело

  До коментар [#6] от "о. Павел":

  Може и с отрова за плъхове Има ефикасни методи Пичове и още 100 години да удължат срока пак ще е същия хал. Тия в общината няма да се мръднат да направят нещо ако не ги принуди някой. Та затова гледайте един епизод от Отечествен Фронт на Карбовски там едно младо момче, беше взело инициативата в свои ръце или пък чакайте да ви ухапе улично псе и после съдете общината. Всъщност може и да стане доходоносен бизнес това като гледам съдът е проработил да 4000лв. за ухапване не са никак малко или ?

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 26. 26 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 551 Неутрално

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/05/26/906888_da_osudish_durjavata_-_vuzmojno_i_mnogo_evtino/

  Много добра новина, граждани на България, търсете си правата, нека накараме тази неадекватна администрация най-накрая да се размърда. Този закон е една добра възможност за това. Проблемът с кучетата е огромен. Не бива да си затваряме очите. Каква Европа, какви пет лева, какъв Шенген. Ние елементарни проблеми не можем да решим. Ако ние не ги принудим, те никога няма да си помръднат пръста. Наскоро един чужденец ме попита, дали кучетата са свещени животни в България, както кравите в Индия. Нямам против животинките, но това не може да продължава така. Грехота е и спрямо тях. Тези некадърници достатъчно ни хвърлят прах в очите.

  След като в повечето европейкски страни такъв проблем няма, то няма начин да не може да се реши и в БГ. Нещо обещанията на ББ. започват да ми миришат на приятни пожелания, нали уж до три години щеше да се реши този проблем в София, е господин Борисов, те две и половина минаха, а проблема се задълбочава, ако така ги решавате всичките ни проблеми, амин.

 27. 27 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#21] от "big_sad_bear":

  това, което казваш е вярно, но има и други страни, където не е така, нека да се поучим от тях.

 28. 28 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#25] от "CIA Germany":

  Това е обикновено убийство, ако наистина си в Germany, ето ти един гезетц, не съм им фен на германците, те за всичко имам орднунги и това прави системата много сложна, но в този случай може да се поучим от тях. И кучешките лайна там повечето хора ги събират, защото спипат ли ги, и ако наблизо има осигурени торбички за кучешки екскременти глобите са големи.
  http://www.gesetze-im-internet.de/tierschg/BJNR012770972.html

 29. 29 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Мен не ме е страх, че ще ме изнасили някое куче. За какво се прахосват тия пари за кастрация, тогава?

  Нужни са енергични и адекватни мерки, а не ново отлагане!

 30. 30 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#6] от "о. Павел":

  Преди някой ден, бездомни кучета изядоха жив човек на гробищата в Дупница

  Ортодоксален комунист
 31. 31
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:37 на 01/02/2011 от неговия автор.

 32. 32 Профил на Kobra
  Kobra
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Най-хуманния метод за справяне със бездомните кучета е да се затегне контрола над домашните кучета. Данък, паспорт и всичко както си му е реда. А колкото при завареното положние със вече съществуващите такива, обърнете се към предишния кмет на Пловдив, който разпореди всички бездомни кучета под ножа. Щото на човека като доктор, му е писнало всяка седмица да оперира по 10 деца от кучешка тения. Така че за съжаление няма хуманен метод за справяне със сегашната ситуация в София.

  Noone needs the truth.
 33. 33 Профил на alec
  alec
  Рейтинг: 8 Весело

  Кучетата могат да разрешат проблемите на здравеопазването в България и това с клиничните пътеки и скъпите изследвания!
  Да минат на щат към касата.

  Кучетата могат да диагностицират рак!И куп други заболявания.С нюха си!
  За информация British Medical Journal и списание Gun към BMG

  България може да е първа да го приложи на практика!

 34. 34 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Глутница нехайни общини и стада послушна рая.Хора неможещи или нежелаещи да решат един обикновен проблем ще решават по сложни.Просто забравете.Да влязат европейците !!!

 35. 35 Профил на big_sad_bear
  big_sad_bear
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "CIA Germany":

  Арабеските нямат кучета. И пишете на правилен български, защото трудно се разбира - например "критерии" е множествено число - сигурно думата, която търсите е "критерий". Няколко запетайки също няма да навредят. А сравнението с Брюксел го дадох, защото за съжаление много хора го използват като пример. Иначе за забрадките и чалмите съм съгласен. Не че в Германия няма де, ама ....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK