Половината строежи в чашките на язовирите са узаконени

Институциите са вдигнали ръце от постройки в забранени зони

От 1470 проверени обекта в т.нар. чашки на язовирите в страната 748 са незаконни и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) ще трябва да ги премахне. Това обявиха министрите на регионалното развитие  и на околната среда Росен Плевнелиев и Нона Караджова след приключилата проверка на 53 язовира с национално значение. 722 строежа на места, на които е забранено да се строи, обаче не могат да бъдат съборени.  


Началникът на ДНСК Милка Гечева повтори, че причината е, че макар да са в нарушение на Закона за водите, те са изрядни по Закона за устройство на територията. Сградите са строени с всички необходими разрешителни, а главните архитекти на общините, които са ги издавали, се оправдават с липсата на граници на санитарно-охранителните зони на язовирите, посочи Гечева.


ДНСК няма правомощия да премахне тези сгради, нищожност на строителните разрешения може да обяви само съдът, в случай че друга институция ги обжалва, каза началникът на ДНСК. Освен това половината от постройките в чашките са били узаконени през 2002 г. и 2003 г., когато е имало такава възможност.
Според  Закона за водите достъпът до вододайните зони е забранен и те трябва да бъдат оградени и определени от институции като НЕК, "Язовири и каскади", "Напоителни системи", "Софийска вода" и другите стопани на язовирите. Това обаче и до ден днешен не е направено около девет язовира. Между тях са "Кокаляне", който е авариен за водоснабдяването на София, както и варненският "Цонево".


Според министър Плевнелиев общинските администрации са главните виновници за незаконното строителство. "За язовир "Ивайловград" от 2007 г. никой от кметовете и главните архитекти не е сигнализирал в министерството", посочи той. Освен това редица общински поземлени комисии дълги години са възстановявали частни парцели в чашките на язовирите, по трасетата на магистрали и дори в националните паркове, каза Плевнелиев.


Екоминистерството не е открило незаконни зауствания на отпадъчни води от сгради в язовирите, отчете екоминистърът Караджова. Ведомството й обаче е открило 33 незаконни сметища около водните басейни - главно строителни отпадъци на неизвестни фирми. Отговорността за почистването им е на кметовете и те са получили предписания да ги махнат. При събарянето на стотиците незаконни обекти също ще се образува строителен отпадък и кметовете трябва да ги премахнат, в противен случай ще бъдат санкционирани, предупреди Гечева.


Сред незаконните сгради, които подлежат на събаряне, има както бараки, така и масивни сгради, отчете министър Плевнелиев. Около 300 от тях ще бъдат премахнати със заповеди на ДНСК. Събарянето трябва да стане за сметка на собствениците, но ако се наложи принудително премахване, ще бъде отпуснат допълнителен бюджет на строителния контрол, добави министърът.


Най-много са незаконните постройки около язовир "Ивайловград", където е т.нар. Весело село от имения на митничари - от 195 проверени обекта 169 се оказали незаконни. На "Искър" от 329 проверени обекта 103 са нередовни. Собствениците обаче имат срок до края на април да представят документи и чак през май ще стане ясно колко строежа реално ще бъдат премахнати.


Отсега нататък екоинспекциите вече ще правят непрекъснати проверки на язовирите, обеща министър Караджова.Проверките в числа:


722 строежа са на забранени места, но не могат да бъдат съборени
1470 обекта са проверени около 53 язовира с национално значение
33 сметища са открити край водоемите  

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Интересно защо не извадят статистика колко незаконни строежа е разрешила Столичната община под ръководството на бай Бойко!?

 2. 2 Профил на ahorra
  ahorra
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#1] от "svoboden":

  Ако е издадено надежно разрешително то строежите не са незаконни.Което е построено без строително разрешение е незаконно.

  ahorra
 3. 3 Профил на chichekov
  chichekov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Нямам думи...
  И защо ли се чудим, когато престъпниците се разхождат по улиците и се надсмиват на съдебната ни система...
  Как е възможно - действия, които са против интересите на обществото - да бъдат квалифицирани, като законни или полузаконни* - на база на това, че някой корумпиран служител е издал документ, като се възползва от "празноти" в нормативната уредба ...
  Защо ли се чудя ? - живеем в Държавата на "неограничените възможности" ...
  __________________________________________________
  * - напъва ме, да направя сравнение с полу...н

 4. 4 Профил на Mladen Varbanov
  Mladen Varbanov
  Рейтинг: 594 Неутрално

  ...Строим си в чашките,
  ще ни хванат за ташките!...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK