Борисов спря реформата в БАН, за да избегне "пъклен план" на Първанов

Борисов спря реформата в БАН, за да избегне "пъклен план" на Първанов

© ДневникСамо ден след като президентът Георги Първанов заплаши, че ще наложи вето на бъдещия закон за Българската академия на науките (БАН) и се обяви против промените, премиерът Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ ще оттегли проекта.


"Целта на президента Първанов беше, когато заплаши, че с вето ще върне нашия закон, аз днес да не искам да го оттегля. Все едно го оттеглям под натиск. Това му беше пъкленият план в случая, защото знаеше какво ще направим днес", заяви Борисов, който вчера се срещна с учените.


От стенограма на последното заседание на кабинета стана ясно, че премиерът е поискал проблемите с БАН да бъдат решени до вторник. Законопроектът, който беше приет на първо четене от парламента, предвиждаше голяма промяна - институтите на академията да се създават от правителството и да се контролират от министъра на образованието. Така реформата беше спряна за пореден път (виж графиката).
"Изпадаме в ситуация, в която най-свидното, най-милото - науката и БАН, да се превърне в ябълка на раздора. Ние сме готови да изтеглим законопроекта", коментира Борисов. "Искаме с разум и мир да приемем закон за БАН. БАН не е държава в държавата. Изрично казвам, че ще се съобразим с всички предложения", допълни той.


Борисов смени радикално и друга идея от проекта на ГЕРБ за академията - тя да е контролирана от кабинета. Премиерът предложи вчера БАН да се отчита на парламента. "Така че, ако БАН иска да продава имоти, да отиде и да го заяви пред  парламента", уточни Борисов. По-късно лидерът на БСП Сергей Станишев похвали премиера за оттеглянето на законопроекта и настоя партията да участва активно при обсъждането на стратегията за научните изследвания.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Оти герберите ги ручаха жабетата?

 2. 2 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 845 Неутрално

  "Целта на президента Първанов беше, когато заплаши, че с вето ще върне нашия закон, аз днес да не искам да го оттегля. Все едно го оттеглям под натиск. Това му беше пъкленият план в случая, защото знаеше какво ще направим днес", заяви Борисов, който вчера се срещна с учените.


  Някой разбра ли смисъла на това изречение?
  То общо взето и Пената ще състави логически по-издържано изречение от Тиквата.

 3. 3 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До Боко писаха 6 нобелови лауреата, събраха се над 7000 подписи в подкрепа на БАН от световно-известни учени, директорите на всички световно-известни академии като Британската академия на науките и Европейската такава му писаха ЛИЧНО писма, имаше статии за БАН в най-известното научно списание в света "Нейчър" и в Таймс. Това е ВЪНШЕН натиск. На него не му пука каво ще каже матрЯла, но европейския му образ е достатъчно зацапан, за да си позволи съвсем да се замаже. Между другото, в западната преса проблемът с БАН беше описан много по-точно и ясно от всички писания по въпроса в нашите медии

 4. 4 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#1] от "tralala2010":

  ++++++++++++++++++++++++++++

  Боя се обаче, че много хора не знаят вица.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 5. 5 Профил на Пешо Атома
  Пешо Атома
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#2] от "kirsner":

  Абе логика, железна!!
  А може би страх!!

 6. 6 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Стартира „Президентски пъклен план“ – естествено, по „Кабинетска пълна лудница“!

 7. 7 Профил на artery
  artery
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да де, ама за тази "сделка" ръководството на БАН си е направило сметката без кръчмаря. В резултат: БАН влиза в схемата (капана) на Дянков, т.е. институтите да се свиват в орязания бюджет и учените да гладуват; а за сметка на това БАН да не се реформира... И двата процеса водят неминуемо до разпад на БАН.
  Атаката на Дянков изобщо не е избегната, само закратко е отложена. След няколко месеца Дянката, Игнатов и техните слуги (райчевци/дайновци и тем подобни) ще почнат пак да реват: нямате резултати, няма реформа, само се мотаете с безсмислени атестации и закони, пак режем бюджета. Не разбраха ли феодалните старци, че без необходимите реформи не може да мине номерът?!

 8. 8 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 736 Весело

  До коментар [#3] от "Mai Tai":
  Съгласно м/ународния одит поръчан от БАН около 1/3 от институтите са на високо ниво и трябва да се развиват (финансово и кадрово), 1/3 са на средно ниво и 1/3 - на ниско и много ниско. Очевидния извод беше ръководството на БАН да направи реформа - да укрепи силните и да затвори слабите институти. Така щеше да освободи много пари и да докаже, че може да управлява науката - и дори да иска и повече средства.
  Реформа не беше направена, механично бяха слети силни и слаби институти (Президентът пише за същото) и започнаха писъци за съсипване на българската наука, продажба на имоти и пр. На които реагират разбира се и чужди експерти - без да ни знаят в детайли ситуацията.
  Пита се - трябва ли нашите пари да се сипват в "каца без дъно", за поддръжка на слаби институти, и в същото време да няма за силните такива - донасящи ползи и авторитет?
  А дали си чел статията на "Нейчър" - в нея пише, че парите за наука в Румъния и България са малко, но Румъния значително по-добре "управлява" науката си и върви напред в тази посока. Това се мъчи да почне да прави и правителството, а вече и Президента: БАН да престане да е безконтролна институция, която само иска пари, а да започне да управлява, контролира и да се отчита (за успехи и неуспехи) пред обществото.
  М/у другото утре (3.02) БАН се отчита как работи по европейски проекти. Много правилна стъпка - БАН трябва да ни се отчита за всеки похарчен/спечелен лев/евро/долар.
  Ако разбираш нещо от наука - иди - ще научиш доста.


  Поздрави
 9. 9 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 426 Неутрално


  До коментар [#8] от "Starec":

  Значи ли това, че трябваше да се закрие института по тракология?
  Не е ли по-разумно просто да се понижат в ранг секция към някой институт.

 10. 10 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#7] от "artery":Защо да е атака?! Факт ли е, че няма истинска реформа, а псевдо такава?! ДА, факт е! Факт ли е, че докторантите и постдокторантите им бягат - ДА, факт е! Факт ли, че цялата реформа е само освобождаване на неудобните - ДА, факт е! Факт ли, че там където нямаше накъде и трябваше да има пенсионирания, пенсионираните връзкари ги преназначиха - ДА, факт е! Факт ли е, че огромна част от наемателите, не само че имат смешни наеми, но са спряли да ги плащат и БАН забравят да си потърсят парите - ДА, факт е! Факт ли е, че няма нито един съкратен чиновник - ДА, факт е!....

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 11. 11 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#8] от "Starec":БАН с тяхната псевдо реформа превърнаха този одит в ненужен куп хартия и става само за вторични суровини или за санитарни нужди! Този одит вече НЕ Е актуален и валиден.

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 12. 12 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Весело

  Само аз ли си мисля, че целия шум свързан с една експертиза на едни СРС-та, които БАН още не е предала?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 13. 13 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 628 Весело

  До коментар [#11] от "BBC":На директно предаваната среща с БАН се видя как всички академици и депутати,вкл.от бсп,се смееха на поредното гоцево плагиятство.Поредният му пъклен план бе публично размазан и предизвика серия от благодарности и възхвали към Борисов от всички академици и опозиционни депутати.

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 14. 14 Профил на woodshed
  woodshed
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Дневник, учудвам се, че показвате некоректност, пристрастност или просто недобра осведоменост. Законопроектът никога не е бил гласуван на първо четене в парламента. На първо четене мина само през ресорната комисия.

 15. 15 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  Борисов спря реформата в БАН, заради изборите през есента на тази година!

 16. 16 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 628 Весело

  До коментар [#15] от "dobrich":Подвеждаш се по тъпото заглавие на Медияпул-Борисов ЗАПОЧНА реформата и изритва ченгетата от ръководството на БАН.

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 17. 17 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  До коментар [#16] от "Аксел":

  Не съм чел Медиапул. Просто констатирам, че Б.Б. е спрял всякакви крайно наложителни реформи в държавата заради изборите през есента. И се е отдал на много голям популизъм!

 18. 18 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#8] от "Starec":

  Моля те не ме разсмивай, като се опитваш да убеждаваш хората, че правителството искало да развива науката в БГ както това правят румънците! Бил ли си в научна организация в Румъния и познаваш ли хора от румънския политически елит?! Сравнението в Нейчър м/у Бг и Румъния е убийствено, също както убийствена е разликата м/у румънските политици ( говорещи по 3 чужди езика свободно) и нашия Боко и Цвъки! Там политиците вместо да си направят от кражби по 5-6 апартамента, използваха личните си връзки и направиха научни центрове, спонсорирани от Запада, за благото на народа си (и на региона). Тук какво са направили по лична инициатива - като почнеш от Желев и стигнеш до Боко???

 19. 19 Профил на Мара Попович
  Мара Попович
  Рейтинг: 374 Неутрално

  А дали не е сделка БАН да анализира СРС-тата ,както трябва,срещу нов закон!

 20. 20 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 845 Неутрално

  #18, ти много нещо ги превъзнасяш румънците.
  Техните политици са абсолщтно същите корумпирани далавераджии като нашите. Техният президент е същия популист и ПР-джия като ББ. То и оня, дето беше вътрешен министър при Станишев ( не Р.Петков, ами следващия) казваше че знае три езика - освен традиционния руски, знаел македонски и сръбски. Та и румънските политици поназнайват по същата схема и заради езиковата близост, я френски, я италиански, ама с английския например повечето са доста скарани. Вземи единия, та удари другия- това може да се каже в пълна степен и за България, и за Румъния.

 21. 21 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#20] от "kirsner":

  А ти откъде знаеш? Познаваш ли румънски политици? И живял ли си в Румъния? Или така си говорим....

 22. 22 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#19] от "mata_hari":Сделка е! Три дни преди срещата писах, че законът ще бъде изтеглен в резултат на СРС проверката.

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 23. 23 Профил на artery
  artery
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "BBC":

  съгласен: не атака, ами нещо като обсада с катапулти (шах-шейх)... Май вече БАН-ръководещите нямат полезен ход.
  И поради фактите, които BBC очертава в коментар [#10]!
  Ами доносниците, доносниците??

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK