Разходите за инвестиции се оказаха главен буфер на бюджет 2010

Обобщени данни за бюджет 2010 финансовият министър Симеон Дянков предостави още в началото на януари. Сега обаче се вижда кои пера на бюджета са били изпълнени по-добре и къде е имало проблеми.<br />

© Дневник

Обобщени данни за бюджет 2010 финансовият министър Симеон Дянков предостави още в началото на януари. Сега обаче се вижда кои пера на бюджета са били изпълнени по-добре и къде е имало проблеми.Инвестициионните разходи на държавата са били буфера, от който са постигнати най-големи спестявания през миналата година. За това и дефицитът на консолидирано ниво е 2.78 млрд. лв.(3,9% от прогнозния БВП), а не 3.26 млрд. лв. (4.8%), както бе записано в актуализацията на бюджета.


Очаквания това да се случи имаше още миналата година, когато финансовото министерство съобщи, че нарасналите социални плащания изземват ресурс, който би могъл да се използва за инвестиции. По-късно се видя, че резервът за извънредни и неотложни разходи също няма да бъде изхарчен напълно, но едва днес, когато министерство на финансите публикува официалния бюлетин за изпълнението на бюджета, се виждат истинските мащаби. Само по републиканския бюджет (в него се записват разходите на министерствата) инвестиционните разходи са изпълнени 76%, което означава, че държавата е инвестирала 24% по-малко, отколкото е планирала в началото. В същото време текущите разходи са изпълнени 96%, което означава, че и при тях има малка икономия, а преизпълнение има при предоставените трансфери, зад които стоят преводи към НОИ. Повече средства са предоставяни също на висшите учебни заведения, държавните медии и БАН. За сметка на това пък икономии са постигнати от вноската на България в общия бюджет на ЕС.


При приходите също има преизпълнение по някои пера, което да компенсира недостатъчната събираемост по други. Така например от заложени 3.9 млрд. лв. приходи от акцизи, реално събраните са 3.56 млрд .лв., или недосъбраните средства са 8.5%. Непълно изпълнение има също и при приходите от корпоративен данък, като те се компенсират от събраните по-големи постъпления от ДДС с 6.9%.
Най-плачевно пък е изпълнението на планираната приватизация. За миналата година държавата разчиташе да си осигури 201 млн. лв. от продажбата на свои дялове в различни компании, но реалността показа, че в хазната са постъпили само 5.6 млн. лв., или неизпълнението е 97.2%.


С актуализацията на бюджет 2010, която беше окончателно одобрена на 8 юли, се занижиха значително целите за събираемост на приходите. Затова и сега се отчита пълно или близко до пълното изпълнение, но ако се прави сравнение с първоначалните планове, неизпълнението е сериозно.

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 869 Весело

  "Изпълнението на данъчните приходи се развиваше в рамките на актуализираните разчети за годината, като данъчните приходи по републиканския бюджет са изпълнени на 100,2%."

  Това се казва професионализъм!

  П.С. Няма ли вече да фалира държавата, чакам форумните разбирачи

 2. 2
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:54 на 01/02/2011 от неговия автор.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4 Профил на yield
  yield
  Рейтинг: 616 Неутрално

  По груб начин казано излиза че е по добре да не инвестираме
  което навява мисълта че ще се търси печалба от"дълг".

 5. 5 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#1] от "nqma zna4ka koi":

  Професионализъм?
  Я пробвай пак, след като прочетеш внимателно, че става въпрос за изпълнението на данъчните приходи в рамките на актуализираните разчети за годината..
  Актуализираните. През май. На ремонтирания бюджет. Като изпълните още два такива "професионални бюджета и ще цъфнем.

  Ecrasez l’infâme
 6. 6 Профил на pierr
  pierr
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#1] от "nqma zna4ka koi":

  Ей тъпчо, нали затова са го актуализирали този бюджет бе! От такива бетони като теб на човек му се иска да гласува за Алексей Петров! И ще го направим!

 7. 7 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Гледам, с два дена закъснение министерството на фантасмагориите се сетило, че трябва да публикува информационния бюлетин. Бюджетното салдо по КФП към края на 2010 г. е отрицателно в размер на 2 783.4 млн. лв., което се формира от дефицит по националния бюджет в размер на
  2 870.5 млн. лв. и излишък по европейските средства в размер на 87.1 млн. лв.
  Бравоооо... Излишъкът по едропейските средства е... 87 милиона. През 2009, га средствата бяха замразени излишъкът по това перо бе..80 милиона.
  Кво викат от кабинета на Борисов? Увеличихме усвояването на средства по фондовете 10 пъти?
  А Дянков вика, че ги усвоявали като Станишев.

  Ecrasez l’infâme
 8. 8 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Ако се прочете по-внимателно, ще се разбере защо бизнеса, МСП, не само се задъхва, ами е на път съвсем да умре.
  Ако продължим анализа и сравним с изпълнението на антикризисните мерки, съсвсем ще лъсне финансовия гений на пъпчивото момче от СБ и на неговия началник.
  Помпиер и струяр.

  apoloniy
 9. 9 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Цитат от "Дневник"
  "Прогнозите за бъдещето за съжаление не са добри. Нищо положително не се е случило, за да очакваме възстановяване на пазара и намаляване на безработицата. Очаквам, че през 2011 г. безработицата не само няма да намалее, но и ще се увеличи. Особено в сектора на информационните технологии, не само малките, но вече и средни предприятия отиват към фалит. Положителни сигнали има единствено при експортно оринтираните фирми, но те няма да могат да компенсират проблемите на вътрешния пазар. Утежняващ фактор е намалението на парите за обществени поръчки, които лишават бизнеса от допълнителни срества и надежда за оцеляване", заяви Йордан Кисьов, член на управителния съвет на БАИТ и член на КРИБ

  apoloniy
 10. 10 Профил на yield
  yield
  Рейтинг: 616 Неутрално

  четем, по още веднъж
  в сатията се говори за Мащаби а бюджета прави минимални отклонения от планираното,с прихващания тук-там

 11. 11 Профил на yield
  yield
  Рейтинг: 616 Неутрално

  а какъв мащаб ще направите "разбирачите", моля
  при 76% от сто еми то няма 2:1

 12. 12 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Ами ако обещанията за приватизация през борсата не се бяха оказали просто прах в очите на инвеститорите и нямаше мераци за национализация на пенсионните фондове, може би щяха да изпълнят и това перо.

  www.economistbg.com/
 13. 13 Профил на yield
  yield
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Стефан може и да имате икономически познания некакви
  но математически сте зле,Ви казвам.

 14. 14 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Не се безпокойте!Близачите и подкрепячите щракат минусчета. Даже и на Дневник. Ако минусчетата пълнеха бюджета и произвеждаха БВП, цена нямаше да имат тези дребни душички. Толкова са зомбирани горките.

  apoloniy
 15. 15 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#10] от "yield":

  Четеш? Я пробвай пак...
  От кое планирано бе? От онова което бе внесено в кутия за пица в Парламента през есента на 2009, или от "планираното" през юли 2010 са минимални отклоненията, га се видя че Дянков е катастрофирал челно в прогнозите...

  Ecrasez l’infâme
 16. 16 Профил на yield
  yield
  Рейтинг: 616 Неутрално

  графа какво бе да ти ръкопляскам ли че сипеш
  умнотии

 17. 17 Профил на Zurigo
  Zurigo
  Рейтинг: 582 Весело

  До коментар [#3] от "be_google":

  Много си зле, ще знаеш.

  Results are obtained by exploiting opportunities, not by solving problems. Peter Drucker
 18. 18 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  До коментар [#12] от "Hristo Hristov":

  Момента не е много удачен за продажби! Има и по добри начини за финансиране. А и те са останали страшни активи- булгартабак топлофикациите /те май са пасиви/.....

  Любовта ще спаси света!!!
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 20. 20 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 869 Весело

  До коментар [#5] от "Graf":

  Още като се приемаше бюджета неведнъж се Натвърди за чугуните, че най-вероятно към средата на годината бюджетът ще се преразгледа поради засилената динамика на икономическите процеси в световен мащаб! Нещо повече - половин Европа преразгледа бюджетите си - предполагам, защото и те са некадърни! Понеже и това не е достатъчно предлагам да прегледаш предходни бюджети, където прогнозите приходи се разминаваха с колосални проценти, които след това бяха профуквани в края на годината!
  Също така може да допълним, че разходите са по рамката от неактуализирания бюджет! Толкова за катастрофите, фалита на държавата и дрън, дрън! Бяха отчетени рекордно ниски нива за финансиране ама то пък това се дължи на спекулации, забравих извинявай! Е какво друго ни остава освен да се преклоним пред гения на Дянков! 3.9 касов дефицит - чакаме покана за "чакалнята"

 21. 21 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#20] от "nqma zna4ka koi":

  Айде сега изброй страните от ЕС които през миналата година си актуализираха бюджета. Да е6а и квиченето по дебила. Не стига че задълбочи кризата през 09-та, омаза всичко през 10-а, ами и внесе проекто законите за данъците през есента. Та едвам се прие бюджет преди нова година. Ама бюджетите надолу дали са приети? Имаш ли идея това до какво води?

  А бе я кажете поне кога дебила смята да се издължи? И да почне да отчита бюджета на начислена основа. Че предпоследно вече требеше да е факт.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 22. 22 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1525 Весело

  До коментар [#20] от "nqma zna4ka koi":

  А за другите бръщолевения си пий хапчетата.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 23. 23 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#3] от "be_google":

  Да, шоковото удвояване на МРЗ е една от най-добрите световни практики.
  Прави се непрекъснато в най-развитите държави.

  То е защото в тези държави много обичат инфлацията и гледат да я предизвикат с всички възможни средства.

 24. 24 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#20] от "nqma zna4ka koi":

  Не мога да ти помогна да не се излагаш. Хич.
  "Е какво друго ни остава освен да се преклоним пред гения на Дянков! 3.9 касов дефицит - чакаме покана за "чакалнята""

  Чакайте. Ама трябва да преодолеете процедурата по свръхдефицит, а после да се огледате, дали е останало нещо в резерва на кабинета. Защото още една година с 2.7 милиарда касов дефицит и сте към нищото.
  Абе, верно ли ти дават некой лев за простотийките де ръсиш? Ебаси сушата откъм интелект е в ГЕРБ.

  Ecrasez l’infâme
 25. 25 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#20] от "nqma zna4ka koi":

  "Още като се приемаше бюджета неведнъж се Натвърди за чугуните, че най-вероятно към средата на годината бюджетът ще се преразгледа поради засилената динамика на икономическите процеси в световен мащаб!"

  http://www.capital.bg/vestnikut/kapital_prim/2009/10/07/796300_debatite_po_bjudjet_2010_zapochnaha/

  Прочети коментар 2, още 2009 там се казва, че бюджета не става, ама важното е вие гербавите да тропате и рапортувате. После динамиката ви била виновна. Що не реализирахте приходи за бюджета от тази динамика, а генерирахте загуби от неадекватно повишаване на акцизи и неплащане на извършени държавни поръчки (непостъпило ДДС в бюджета)?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 26. 26 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#24] от "Graf":

  Не си ли чул, че процедурат по свръхдефицит е прекратена?

 27. 27 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#26] от "kaka_ginka":

  Не съм чул. Чул съм, че ни наблюдават с интерес от ЕК. А Жорко Ангелов, във блога си, се подиграва на хвалещата се мутра, че бил блъгодарил за неслучили се неща.
  Бе кво ти преразказавам. Ето, чети си го: http://ikonomika.org/?p=5197

  Ecrasez l’infâme
 28. 28 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#26] от "kaka_ginka":

  како гинке, чекай да те питам нещо. В ГЕРБ всички ли сте бавноразвиващи се, или от щаба на милиционерите са избирали с конкурс пациентите за форума на Дневник?
  Ако мога да си позволя един съвет. Не пиши за икономика. Пиши за манджи, цветя, за това колко е красив Боко, за Цвъ и мечтите му за президент... Все нещо ще се получи. За икономика, публични финанси и други сложни теми си трай.. Поне няма да предизвикваш хилеж у пространството.

  Ecrasez l’infâme
 29. 29 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 775 Разстроено

  Както и да си чешаме пръстите по клавиатурата вече е ясно
  това правителство тотално се дъни в икономическата си политика,във финансовата само се дъни /без тотално/.
  Лошото е ,че и в другите си политики също се сгромолясва с трясък .Извода може да е само един :И да има желание да направи нещо положително /в което аз доста се съмнявам/
  просто няма капацитет да го стори.
  Ми да си ходят тогава ,стига експерименти на гърба на народа!

 30. 30 Профил на pl_dichev
  pl_dichev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#29] от "Крез": Изключително прав си! Липсата на капацитет е очевадна. А до искането - много хора искат да са перфектни секс машини, но като не го вдигат?

  има умисъл за да съществуваме
 31. 31 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#3] от "be_google":

  кви чужди инвестиции сега никой няма кинти и се е свил
  от къде да дойдат кинтите като никой не отпуска до като не се стабилизират големите икономики каквото и правителство да ни управлява няма шанс за чужди високи инвестиции в бг

 32. 32 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  До коментар [#19] от "be_google":
  Как да си обясним тогава, че не са ги разпродали всичките на безценица? Ако е от страх от избирателите да им пишем 6, ако няма купувачи, каква част от вината да поемат?

  Любовта ще спаси света!!!
 33. 33 Профил на kazkad77
  kazkad77
  Рейтинг: 552 Весело

  Тази година, ако я доизкарат, съветвам Дянки и герберастите да си гонят преизпълнение на приходите и да не пестят от инвестиции, а от кюфтаците на Фидоска!

 34. 34 Профил на yield
  yield
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Дядо белобради ряпа взе да вади.
  С две ръце я хваща, силно се напъва, пъшка и опъва - тя се не поклаща. Дядо баба вика.
  Тича баба Мика, тича, дядо хваща. Двамата напъват, ряпата опъват - тя се не поклаща. Баба внучка вика. Малката Иглика припва, баба хваща. Трима се напъват, ряпата опъват - тя се не поклаща. Внучка Шарко вика.

 35. 35 Профил на yield
  yield
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Шарко за Иглика се юнашки хваща. Четирима се напъват, ряпата опъват - тя се не поклаща. Шарко Маца вика. Маца от зимника тича и се хваща. Петима се напъват, ряпата опъват - тя се не поклаща. Най-после Писана викна и Гризана. Гризана се хваща. Здравата подхваща. Дружно се напъват, пъшкат и опъват, ряпата измъкват, в къщи я замъкват. И там всички с нея сладко се гостили. Три дни яли, пели и се веселили.

 36. 36 Профил на nikipopov
  nikipopov
  Рейтинг: 8 Гневно

  Аве Вас не ви разбирам , дефицит в рамките на 4 % от БВП
  И какъв точно ви е проблема, освен че имате някакви напълно налудничеви разбирания за икономика.
  2010 година трябваше да не се сринем, да можем да задържим стабилно положение.
  Вие седите тука и го обръщате на засипване с критики на ГЕРБ.
  Е добре, на Вас по готино ли щеше да ви бъде да има 10 % инфлация и дефицит от 30 % щото сме вдигнали пенсиите на хората които не произвеждат почти никакъв БВП щото са ПЕНСИОНЕРИ.
  Оставете малко работа да се свърши , малко инфраструктура, да бъде подредена тая държава щото иначе ще трябва да плащаме пенсии и здравни осигуровки и да си седим с високи заплати и 20 % инфлация ...а тя като тръгне нагоре няма спиране !

 37. 37 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 775 Гневно

  До коментар [#36] от "nikipopov":

  Ми айде деее 20 и кусур години чакаме да се подреди нещо
  в таз кочина.Ще критикуваме ГЕРБ защото не си изпълняват предизборните обещания.Кво ми говорят глупости само
  /а и ги вършат /акциза за цигарите// Кво се бият в гърдите като
  макаци като се вижда ,че всичко го кара на оцеляване.
  Що преди изборите бяха велики и обещаваха на килограм
  а не са спазили и 30% от обещаното /бе какви 30%/
  По точно какво са спазили питам?
  Ми да взема и аз утре да се кандидатирам да обещавам като за последно пък после все ще ми е виновен арменския поп и сушата в сахара.
  Ба....ти и гадните популистки лъжци.

 38. 38 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#28] от "Graf":

  А нещо по същество имаш ли да кажеш или не ти е по силите да отидеш по-далеч от стереотипи за манджите и цветята?

 39. 39 Профил на victorio
  victorio
  Рейтинг: 8 Гневно

  До коментар [#37] от "Крез":
  Пълно с червени драскачи и плачливи нещастници. Какво искате да се случи - съседни държави се сринаха, а вие очаквахте че тук строителния балон ще продължи да пълни бюджета ли? През 2009-а приходите на бюджета бяха с доста милиарди под планираното от Станишката и интересно защо тогава си мълчахте. И какво направиха червените с толкова излишъци? - Пълна нула, пръснаха ги за глупости, а на всичкото отгоре вдигнаха пенсиите с 20% точно в началото на кризата.
  А и защо плачете толкова за бюджета - всички ли сте на помощи, та сте така загрижени? По-добре свършете нещо полезно.
  Са -

 40. 40 Профил на НАТАРА
  НАТАРА
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Аз нещо се обърках - да не би случайно да са забранили правописа и добрия тон?!
  И още мога ли да помоля някой от професионалистите по-горе да ми каже за кой да гласувам?
  Отсега казвам - без предложения да ходя в чужбина или на майната си. Там съм бил - не ми харесва! ->
  И така - "+" и "-"...

  Единственото безспорно качество на българите е мрънкането.
 41. 41 Профил на НАТАРА
  НАТАРА
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Алексей Петров

  Единственото безспорно качество на българите е мрънкането.
 42. 42 Профил на НАТАРА
  НАТАРА
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Сергей Станишев

  Единственото безспорно качество на българите е мрънкането.
 43. 43 Профил на НАТАРА
  НАТАРА
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Георги Първанов

  Единственото безспорно качество на българите е мрънкането.
 44. 44 Профил на НАТАРА
  НАТАРА
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Волен Сидеров

  Единственото безспорно качество на българите е мрънкането.
 45. 45 Профил на НАТАРА
  НАТАРА
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ахмед Доган

  Единственото безспорно качество на българите е мрънкането.
 46. 46 Профил на НАТАРА
  НАТАРА
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Иван Костов

  Единственото безспорно качество на българите е мрънкането.
 47. 47 Профил на НАТАРА
  НАТАРА
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Татяна Дончева

  Единственото безспорно качество на българите е мрънкането.
 48. 48 Профил на НАТАРА
  НАТАРА
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Бойко Борисов

  Единственото безспорно качество на българите е мрънкането.
 49. 49 Профил на НАТАРА
  НАТАРА
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Яни Янев

  Единственото безспорно качество на българите е мрънкането.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK