Проблеми при старта на електронното преброяване

НСИ очаква 40% да попълнят онлайн анкетата

Така изглежда въпросникът на НСИ в интернет

© Георги Кожухаров

Така изглежда въпросникът на НСИ в интернетПроблем с достъпа до анкетата и неяснота при част от въпросите белязаха началото на електронното преброяване на населението, започнало в полунощ на 1 февруари. От Националния статистически институт (НСИ) очакват 40% от българите да изберат интернет варианта.


Много от читателите на "Дневник" сигнализираха, че чакат повече от час за паролата, с която могат да влязат в анкетата и да я попълнят. Шефката на института Мариана Коцева обясни, че проблемът е и в интернет доставчиците. "Специалистите, разработили системата, поддържат контакт с тях и се опитват да засилят трафика", каза Коцева. Малко след 13 часа вчера все пак беше намерено решение - паролата стана видима за потребителя още при регистрацията му на сайта на преброяването и можеше да се използва веднага, без да се чака да пристигне на личния му имейл.


Коцева каза още, че малко след полунощ сайтът е бил блокиран за 20-ина минути от съображения за сигурност – за да се предотврати "пробиването" му. "Очакваме критични ситуации. Всички проблеми се отстраняват незабавно", гарантира Финка Денкова, шеф на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ.
Във връзка със сигурността читател на "Дневник" сигнализира, че при опит да влезе в системата сайтът на НСИ заредил личните данни на друг човек със същото собствено име. Отговорът на НСИ гласеше, че такива случаи не би трябвало да има, защото защитата на системата била много висока.


Потребители, пробвали да попълнят анкетата, се оплакаха, че част от въпросите са неясни или предизвикват затруднения. Сред тях са автоматичните класификации на професиите и сферите на дейност. От НСИ обясниха, че ако потребителите не намират своята професия сред въведените в системата, могат да отговорят на въпроса по своя преценка. Същото важи и за сферата на дейност, която развиват компаниите работодатели.


Читателка, която се е омъжила преди година и половина, сигнализира, че при въвеждане на имената по лична карта (с фамилията на съпруга й) и ЕГН, системата дава предупреждение, че няма съвпадение между име и ЕГН.


Объркване предизвика и питането за глава на семейството. Освен въпросителните каква е целта на това питане читател на "Дневник" сигнализира, че системата задължава като "глава" да бъде описано лицето, от чието име се прави регистрацията. Използваното разделение на помещенията в жилището също поражда въпроси. Не е ясно как се отбелязва помещение, което се използва едновременно като всекидневна и кухня, тъй като според въпросника кухните или са отделни помещения, или са извън жилището, или въобще няма такива.


Други потребители алармираха за проблеми, които поставят под съмнение достоверността на информацията, която ще получи НСИ. Става въпрос за случай, при който в една сграда жилищата са разделени на апартаменти и ателиета с дублиращи се номера, а в онлайн анкетата не се прави разлика между различните типове имоти. Така може да се окаже, че в едно жилище живеят повече домакинства от реалното.


Въпреки проблемите към 12.45 ч. се бяха преброили 35 518 души, а "броят им се увеличава ежеминутно", обявиха от НСИ.Факти


Системата за електронно броене струва 620 000 лв. и е разработена от консорциум "Ей Си Ен консултинг". В него участват фирмите "Абати", "Сиела софт енд паблишинг" и "Нео сървисис". Още близо 900 хил. лв. са разходите на НСИ за оборудване и софтуерни права. Общият бюджет на преброяването е 28 млн. лв. От НСИ се надяват да спестят част от средствата с електронния вариант. Около 19 млн. от средствата са предвидени за възнагражденията на 55 хил. анкетьори и контрольори, които институтът нае за изследването.


Анкетната карта ще може да се попълва онлайн до 24 часа на 9 февруари. От 8 ч. на следващия ден до 20 ч. на 28 февруари преброяването ще се прави от анкетьори чрез посещение на домакинствата. От НСИ предупредиха, че всеки извън този период е "преброител менте". Всеки анкетьор ще има определен "преброителен участък", максимум 3-4 входа от един блок. Ако не успее да намери няколко пъти живеещите в едно жилище, той ще е длъжен да попита съседи или домоуправителя има ли хора в него или да го запише като необитаемо. Глоба от 120 лв. ще се налага само на онези, които са намерени от анкетьорите, но са отказали да участват в преброяването.


Анкетьорите не са длъжни да уведомяват с бележка във входа хората за часовете, в които смята да ги посети. Това може да го направи за тяхно улеснение, казаха от НСИ.
Данните за преброяването трябва да се отнасят до 1 февруари 2011 г. независимо от датата на попълването. Така например починал на 2 февруари трябва да бъде преброен като жив.
Друга новост е, че за първи път анкетьорите ще са длъжни да събират информация и за бездомните в техните преброителни участъци.Въпроси и отговори


Как да попълня преброителната карта в интернет?
- Първо трябва да се регистрирате на сайта на преброяването http://www.nsi.bg/census2011. За целта трябва да въведете имейл адрес, ЕГН, трите си имена и номера на личната си карта. От НСИ уверяват, че данните са защитени и ще се използват само при регистрацията. Електронната карта се състои от отделни секции с въпроси, които трябва да попълните последователно. Запазването на данните става с натискането на бутон "Потвърждаване". При успешно попълване системата ще изпрати на електронната ви поща "системен уникален код". Този код трябва да дадете на анкетьора, който ще посети дома ви между 10 февруари и 28 февруари, като не е нужно да го пускате вкъщи.


Как да дам кода на преброителя, ако не може да ме намери на адреса ми?
- Можете да го оставите на съсед или на домоуправителя, който ще го предаде на преброителя.


Към кой момент трябва да се отнасят попълваните данни?
- Данните, които попълвате в анкетната карта, трябва да са валидни към 1 февруари 2011 г., когато е т.нар. критичен момент на изследването. Ако след тази дата се роди дете в семейството или почине близък, това не трябва да се отразява в отговорите.


Кой адрес да попълня, ако този от личната ми карта се разминава с този, на който живея в момента?
- Целта на изследването е да направи моментна снимка на населението към 1 февруари 2011 г. Заради това трябва да попълните информация за жилището, в което живеете в момента.


Мога ли да попълня данни за домакинството на родителите си?
- Да, но трябва да се регистрирате отново в системата с различен имейл от този при регистрацията за преброяването на вашето семейство и с името и данните на някой от родителите ви. В противен случай системата ще отхвърли информацията, защото не фигурирате сред членовете на домакинството.


Как да преброя хора, които временно пребивават вкъщи?
- За тях трябва да попълните ЕГН, гражданство и настоящ адрес. Важно е да преброите временно присъстващите във вашето жилище, за да не останат непреброени лица, уточняват от НСИ.


Как се преброяват съквартиранти?
- Ако в една стая или жилище живеят трима съквартиранти с отделен бюджет, те трябва да се преброят по отделно, тъй като статистиката ги отчита като самостоятелни домакинства.


Преброяват ли се чужденците, които са в България към 1 февруари 2011 г.?
- Само тези, които имат разрешение за краткосрочно, продължително или постоянно пребиваване, както и получилите закрила по Закона за убежището и чужденците.


Ще се преброяват ли гражданите, отсъстващи от страната по време на преброяването?
- Преброяват се само отсъстващите за по-малко от година, т.е. напусналите след 1 февруари 2010 г.


Как ще се преброяват студентите в чужбина
- Ако не са се връщали в България повече от година, ще трябва да се преброят в страната, в която учат. Попълването на онлайн въпросника може да се прави само от България.От форума - Хубава работа, ама българска


Чакам си паролата от 9.40... сега е 11.05 На пробното преброяване се бях регистрирал и тогава пишеше, че регистрацията може да я ползвам за в бъдеще... можеше да се помнят данните от пробното и само да се преглеждат и потвърждават...
Хубава работа, ама българска...
p_s


Че е българска работата на НСИ, няма съмнение. Но че е българско и нашето нетърпение, е факт. Електронното преброяване ще продължи до среднощ на 10 февруари... А ние се юрнахме още рано сутринта на 1 февруари да се преброим и се натрупахме както обикновено на опашка. Почти съм сигурен, че нашето нетърпение... ще бъде задоволено още в близките 1-2 дена, след което на сайта на НСИ ще настъпи спокойствие и скука.
molesan2


Не са само паролите проблемни. Адресът, на който живея, е улица с номер 21-23. Оказа се, че не мога въведа този номер. Мъчих се как ли не, накрая го въведох 2123
Kotarak


Супертъпанарски въпросник, чак се вбесих. Според тия, ако не си се бракувал, трябва да си живееш с родителите или с баба си. Ей... от НСИ, не сме 70-а година на миналия век... Живея сама от 18-годишна и нито родителите ми, нито който и да било друг ми поддържа стандарта на живот.
bgpainter


Инструкциите са като за отбиване на номера - screen shots и малко текст - колкото разработчикът да си вземе парите.
petiamarinova


По-голямата част от населението можеше да се се преброи съвсем спокойно по опашките за смяна на документите за самоличност - разполагаше се с огромен времеви запас все пак.
The 8


В цялата ни държава "всичко е безпроблемно" във фантазиите на чиновниците, но на практика те оставят без отговори, без помощ, без избор... Същото стана и с регистрацията в детските градини, с регистрацията на новите лични документи... На това му се вика "хубава работа, ама чиновническа".
$


Много хора работят в чужбина, а за тях трябва да се запише: в каква фирма работят и един куп глупости. Моят син работи в Европейската комисия - е, тя държавна ли е или частна и какъв е предметът на дейност. От НСИ ми отговориха: "Е, пиши там нещо."
mitaka41


Заради въпроси относно квадратура на кухнята и глава на семейството се отказах. Ще чакам да дойде човек на вратата, за да му кажа, че квадратура не знам, а глава на семейство няма, всичко е поравно. А най-готино е обяснението за глава на семейството - този, който плащал сметките. Че ние ги плащаме заедно бе, хора! В кой век живеем?
groober


Ще бъде много забавно, ако НСИ публикува подробности от договора с фирмата изпълнител! Както обикновено де... 
mnodulgaregforma 

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dphrag
  dphrag
  Рейтинг: 402 Весело

  смях, смях
  "Шефката на института Мариана Коцева обясни, че проблемът е и в интернет доставчиците. "Специалистите, разработили системата, поддържат контакт с тях и се опитват да засилят трафика", каза Коцева"

  виновни им ISP-тата

 2. 2 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1472 Любопитно

  Проблеми?

  Да има изненадани?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 3. 3 Профил на darco1965
  darco1965
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В един коментар пишеше "хубава работа, но българска" и за съжаление е точно така. Аз се регистрирах в 7,30 и получих паролата си в 7,40 часа на 01.02.2011 г. Тези 10 минути са фатални само ако става въпрос за човешки живот. Очевидно тук случаят не е такъв.
  Все пак имаме на разположение 9 дни.
  Организацията няма нищо общо с детските градина, по-скоро става въпрос за нагласата, че те нещата по принцип няма да се получат.
  На г-на със син в Европейската комисия не вярвам, че така са му отговорили от НСИ, тъй като синът му ще се брои там където живее.

 4. 4 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  До коментар [#3] от "darco1965":

  Все пак излагацията е факт.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 5. 5 Профил на kp
  kp
  Рейтинг: 233 Неутрално

  дали мога да се преброя от чужбина. точно в този период ми се налага да отсъствам. но сайта дори не се зарежда при мен, за да получа информация. сега ще ме глобят ли 120 лв

  И едните и другите са маскари!!!!
 6. 6 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#5] от "kp":

  Ако към момента на преброяването сте в чужбина, вашите близки в България ще ви преброят като временно отсъстващо лице.
  А нищо не пречи и да ви преброят все едно сте си в България.

  Аз се преброих без никакъв проблем за десетина минути.
  Системата, поне при мен, работеше безупречно.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 7. 7 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Преброих си семейството много лесно. Май беше след обяд, защото паролата излезе директно при регистрацията, не я чаках на имейл. Иначе на някои от въпросите за професиите и фирмите се чудих малко.

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 8. 8 Профил на Think
  Think
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Преброяването става бързо.Ако сгрешиш системата не позволява да преминеш по-нататък.Успех!

 9. 9 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Всъщност системата явно се се самозаспамила, нещо, което въпреки големия бюджет разработчиците не са отчели. На мен обаче ми е интересна сумата от 900 хиляди, дадена за хардуер и лицензи, която ми се струва, меко казано, прекалено завишена за система, която ще се използва 10 дни.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 10. 10 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#4] от "Руслан 21":

  Все пак няма никаква излагация - системата си баца, макр и с малко забавяне. А това, че някой мрази да чете указания, си е негов проблем.
  Ааа - и да не забравим, че за българина е МНОГО важно на всякъде да вижда издънки, дори и там където ги няма.

  Моралът не е порок!
 11. 11 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1416 Весело

  А, не може да бъде

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 12. 12 Профил на Malta
  Malta
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да ви кажа нямахме никакъв проблем с паролата на старта или с каквото и да било друго, но ..у нас живее моя роднина с дете под 6 години, едно домакинство сме, но зор видях докато регистрирам детето...велика отврат и нагласяне, казвам ви...Още по-идиотска е частта с професиите, описанията на дейностите и още други неща. Работя с класификатори толкова години, а не намерих своята длъжност във фирмата, четох в трудовия си договор кодове, нагласях по сходство..Не зная точно какви изводи и групировки ще се правят после от данните, но подозирам пак неточности и "стъкмистики" ))..

  Mal
 13. 13 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Всички се оплакваха от доставката на паролата по пощата. Нима са дали срок 1 час за да се преброим по интернет? Аз си поисках паролата на обяд и вечерта спокойно се преброихме с приятелката ми без никакви пролеми. Интересно ми е обаче колко от хората, които се оплакват са прочели инструкциите и то от началото до края?

 14. 14 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#10] от "dnk":

  Това да ти дойдат 5 емейла с пароли или да ти се попълнят данните на някой друг за тебе не е излагация така ли?

  г-жо Мариана Коцева:
  1. "Такива случаи не би трябвало да има" - не би трябвало, не означава, че не се е случило. То не би трябвало да има и не изпратени пароли, но има.

  2. Не знам колко компетентна сте, но думата "интернет доставчик" означава че доставят интернет. С две думи, те нямат нищо общо с доставката на е-мейлите. Само идиот би твърдял, че интернет доставчика е виновен за неполучената поща. По-правилно беше да кажете: "gmail, yahoo, abv, mail, hotmail са тъпаци. Ние изпратихме писмата, но те не успяха да се справят."

  Според мене, въобще не сте имали представа кой е получил емейл, кой е получил 5 и кой въобще не е получил.

  Типична българска му работа, все някой друг е виновен!

 15. 15 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 684 Весело

  При мен вече изписваха паролата на екрана... Можело значи и по-просто.

  "На перона щом пристигне
  Поездът червен
  Със бутилка ще напиша
  Старий ПРЕБРОЕН!"

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 16. 16 Профил на deko71vr
  deko71vr
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Системата е "боза" При регистрацията ми даде парола за достъп но системата ми дава "грешна парола"въпреки че в ел пощата също е изписана тази парола.Опитах да направя нова регистрация но системата дова че вече има такъв регистриран потребител.На другия ден опитах отново но системата вече ми даваше че няма активна регистрация и се наложи да я правя отново естественно получих нова парола Слава богу започнах да попълвам анкетата но от бързане защото свободнато ми време беше ограничено допуснах грешка при попълване на името и след като завърших анкетата системата ми даде №.......
  До тук добре.Оказа се че след като открих грешката си системата не ме допуска да редактирам анкетата.Свързах се с оператор но от там ми казаха "КАРАЙ нали егенето е вярно системата ще открие грешката" в което се съмнявам
  Може ли някой да ми обясни тогава какво реално преброяване е това? Или това преброяване е кото всичко в тази държава ПРОСТО ФОРМАЛНОСТ ДА ОТБИЕМ НОМЕРА

 17. 17 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#16] от "deko71vr":

  >Системата е "боза"

  Абе боза, боза, ама СКЪПА боза.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 18. 18 Профил на kndmv
  kndmv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Абе, стига сте мрънкали. Работи ли - работи. Хайде минете нататък.

  В сравнение с останалите електронно услуги НСИ са слънце.
  Я опитайте да си подадете декларация за имот или кола електронно в Столична Велика Община?!

  Сякаш не помните как се срина системата за детските градини. При това се предполага че доста по-малко потребители имаше.

  Представа си нямате от електронни услуги, обаче можете да мрънкате по цял ден...

 19. 19 Профил на Васко
  Васко
  Рейтинг: 282 Гневно

  Какво е това мрънкане не ми е ясно. Вчера влязох в сайта на НСИ в 12 часа и в 12ч. и 30 мин. се бях преброил. Системата си работи безупречно. Ако на някой нещо не му е ясно значи проблема си е в него , а не в системата. Но нали трябва да се оплюе всичко.Аман от кисели хора, като че ли само лимони ядете.Вие сте безупречни отвсякъде!!!

  vasko
 20. 20 Профил на chbg
  chbg
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#5] от "kp":

  За съжаление не можете да се преброите от чужбина и това е поредният абсурд, създаден от българската администрация: Снощи (01.02.2011) по време на предаването "Аз се върнах", излъчвано от канала на Българската национална телевизия BNT World, съобщиха, че системата за електронно преброяване функционира само на територията на България!!! В същото време госпожата, даваща разяснения, любезно помоли българските граждани, пребиваващи ВРЕМЕННО в чужбина, също да се преброят. След като системата функционира само на територията на България, възниква логичният въпрос:
  КАКЪВ Е НЕЙНИЯТ СМИСЪЛ ВЪОБЩЕ, след като временно пребиваващите в чужбина трябва да се върнат в България специално само, за да се преброят. Този въпрос е явно с повишена трудност за онези, които са създали поредния БЪЛГАРСКИ АБСУРД.

 21. 21 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#19] от "инж.Васил Кабзималски":

  И аз минах без грижи, но като виждам deko71vr какво е написал, последното което се сещам е "безупречно".

  Имало било и по-лоши сайтове на бг-администрацията. Ами има; особено за нап не знам адекватни псувни. Обаче има много интернет магазини - които като архитектура са значително по-сложни от 4,5 форми - които работят без глупости.

  Та за 500 хил.лв. - колкото чух че струва - не струва! Това не е мрънкане, а констатация: някой гербер е прибрал комисионна!

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 22. 22 Профил на synthy
  synthy
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Това е най-скъпата анкета, която изобщо може да се направи. Половин милион за анкета с 34 въпроса. Ето къде отиват парите от данъците. Егати... на всичкото отгоре е и калпаво направена. За тези пари трябваше копче да не можеш да кажеш за изпълнението.

 23. 23 Профил на simeona33
  simeona33
  Рейтинг: 8 Весело

  Ей, колко сте НЕОБЕКТИВНИ! Близо 1 000 000 души са се преброили по интернет само за 4 дни! Системата работи и то добре и това е очевАдно! Ако някои има проблем не си е чел указанията и кара на сляпо. То се изисква елементарна грамотност. Ако я нямате си чакайте преброител да му разкажете и толкова! Престанете само да пишете гадости! Аз като гражданин съм доволна за първи път от държавна институция!!!

 24. 24 Профил на simeona33
  simeona33
  Рейтинг: 8 Весело

  А като гледам какви точни данни се пишат за фирмите изпълнители съм убедена, че това е злобна атака от тяхната конкуренция! Тъпото е! Аз се радвам, че спестих държавни пари от моите данъци! Ей, наистина се ядосах....

 25. 25 Профил на matilde
  matilde
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Руслан 21, търсиш проблеми? Ето ти проблеми:
  http://trekto.info/prebroiavane-2011

  Milen.Ivanov, напълно съм съгласна с теб, че основната цел на държавното образование е ЗАТЪПЯВАНЕТО!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK