Експерти препоръчват отделен закон за БНТ и БНР

Радомир Чолаков

© Надежда Чипева, Капитал

Радомир ЧолаковСтатутът и финансирането на БНР и БНТ като обществени медии да бъдат уредени в отделен устройствен закон. Това препоръчва работната група, изготвила концепцията за нов медиен закон, съобщи БТА, като се позова на зам.-председателя на работната група Радомир Чолаков.


Концепцията вече е предадена в Министерския съвет и препоръчва на кабинета да се изработят два закона - един общ за аудиовизуалните медийни услуги и специален устройствен закон за БНР и БНТ.


Работната група препоръчва да се запази бюджетната субсидия за БНР и БНТ, както и ограниченото им право да продават рекламно време в досегашните размери. Не се предвижда обединение на БНР и БНТ, защото двете медии отказват да съдействат в тази посока, заяви Радомир Чолаков. В концепцията обаче се обръща внимание, че има големи възможности за икономии по линия на т.нар. споделени услуги на двете медии.
За първи път медийният сектор направи подобен труд, който оттук нататък което и да е правителство и
законодател няма да може да заобиколи, посочи Чолаков. Сега Министерският съвет трябва да приеме концепцията и да възложи техническата работа. Има си експерти, специалисти по законодателство и в Министерския съвет, и в отделните министерства, които на базата на концепцията, на съществуващия
Закон за радиото и телевизията и на европейските образци могат да напишат законите, коментира Чолаков.


В средата на 2010 г. стана ясно, че управляващите готвят нов медиен закон, чиято идея е в него да бъдат включени ограничения за концентрацията на собствеността. "Трябва да се знае каква политика води самата медия и кои са хората в нея, които носят отговорност", заяви тогава председателят на парламентарната комисия по медии Даниела Петрова (ГЕРБ). Според нея, когато се говори за собственост и прозрачност в медиите, трябва да се постави въпросът за баланса и търсенето между икономическите и социалните потребности. 

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Решение № 19 от 21.XII.1993 г. на КС на РБ по конст. д. № 11/93 г.
  Поради тези съображения и на основание чл. 149, ал. 1, т. 1 от Конституцията Конституционният съд
  РЕШИ:
  1. Частна е собствеността на гражданите и юридическите лица. Собствеността на държавата и общините е публична и частна. Изключителната собственост на държавата върху обектите, посочени в чл. 18, ал. 1 от Конституцията, е публична. Останалите обекти, които са собственост на държавата и общините, са тяхна публична или частна собственост в зависимост от вида и предназначението им. Режимът на тези обекти се определя със закон.
  2. Член 19, ал. 2 и 4 от Конституцията предвиждат създаването на условия и гаранции за разгръщането на свободната стопанска инициатива, основана на частната собственост. Принципните условия и гаранции се създават чрез закон. При упражняването на частната собственост всички правни субекти са равнопоставени. Член 19, ал. 2 и 4 се отнасят не само за гражданите и юридическите лица, но и за държавата и общините.
  3. Правомощието на Министерския съвет по чл. 106 от Конституцията да организира стопанисването на държавното имущество се отнася за правата и задълженията на държавата, които са парично оценими. Като висш изпълнителен орган той определя от кого и по какъв ред се стопанисва това имущество, освен ако със закон е предвидено друго.
  Задължението на държавата е да създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност - чл. 19, ал. 2 от Конституцията

 2. 2 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Радомир Чолаков юрист във "Вестникарска група България" (българската фирма на ВАЦ).

 3. 3 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Статутът и финансирането на БНР и БНТ като обществени медии да бъдат уредени в отделен устройствен закон. Това препоръчва работната група, изготвила концепцията за нов медиен закон, съобщи БТА, като се позова на зам.-председателя на работната група Радомир Чолаков.
  Част от нестандартната му презентация, която предизвика дискретен смях в залата, бе идеята му да монтира в БНТ часовник, съобразен с летоброенето на маите. Той ще напомня на служителите на телевизията колко време остава до апокалипсиса, който според древния календар ще настъпи на 21 декември 2012 г.

  http://www.novinar.net/news/radomir-cholakov-iska-dva-tcifrovi-kanala-po-bnt_MzMxODs2NA==.html

 4. 4 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Принципът на Радомир Чолаков
  : не предложиш ли идея, на която да ти кажат "Евала", хвърчиш
  http://prnew.info/radomir-cholakov-iurist-predsedatel-na-komisiqta-za-jurnalisticheska-etika-v-pechatnite-medii-ku-ku-be-fabrika-za-shansove/

 5. 5 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Актовете на Конституционния съд са окончателни (чл. 14, ал. 5 ЗКС). Решенията му са задължителни за всички държавни органи, юридически лица и граждани ( чл. 14, ал. 6 ЗКС), включително и за Конституционния съд, включително и за Радомир Чолаков. Съдът не може да отменя, изменя или да обявява за недействителни собствените си решения. Такива правомощия Конституционният съд няма и не може наново да поставя на разглеждане и да пререшава по същество решени дела. Никой не може да се позовава на недействителност на влезли в сила решения на Конституционния съд.

 6. 6 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Минусите слагат минуси, защото си мислят, че тук се оценява техния живот.

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  До коментар [#6] от "latch059":

  Ти си тотално изперкало неудачно комуне,и за това ти слагаме минуси,дано се вразумиш,НО НАДЕЖДА НЯМА!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Важното е:
  1. Да се запази държавната субсидия.
  2. Да не се бъркат в рекламния пазар.
  3. Ще напрайме закон за БНТ. След т'ва и закон за БНР. След т'ва....
  4. Едни "експерти" ще вземат едни пари.
  5. Да ви е.ем експертите.....

 9. 9 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 289 Неутрално

  ЗАКОН за радиото и телевизията
  Този закон урежда медийните услуги, предоставяни от доставчици на медийни услуги под юрисдикцията на Република България.
  Българското национално радио и Българската национална телевизия са юридически лица със седалище София.
  Българското национално радио и Българската национална телевизия осъществяват оперативно управление върху имуществото - държавна собственост, което им е предоставено до влизането на този закон в сила.

 10. 10 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz2":
  По е лоша простотията на "lz2"и от лошотията.
  Радой Ралин

  Цъкай минуси "lz2" на коментарите. Животът ти "lz2" те е затрупал с минуси, положи ги един върху друг мислейки, че ще ти станат на плюсове.


 11. 11 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#8] от "Хи-хи":
  Съгласно чл. 10, ал. 1 и 2 ЗНА, с един нормативен акт следва да се уреждат обществени отношения от една и съща област, а когато вече е издаден нормативен акт, да се уреждат с неговото изменение и допълнение, а не с отделен акт.Изискването на чл. 15, ал. 1 от Закона за нормативните актове (ЗНА) е нормативният акт да съответства на Конституцията и на другите нормативни актове от по-висока степен.

 12. 12 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Клаус Шрамайер бивш втори човек в посолството на Германия в София и добър познавач на България - Правна слепота мъчи кабинета “Борисов” и може да се превърне в опасност

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  Експертите да препоръчат приватизация на БНТ и БНР, покрай тях и на БТА. Новият собственик да си решава проблемите с законите, служителите, рекламата и т.н.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 15. 15 Профил на diogen_l
  diogen_l
  Рейтинг: 733 Разстроено

  А защо да не обединят радиото и телевизията ?
  За да има отделни директори зам.директори , зав.отдели, секретарки, коли , обслужващ персонал ...
  И все с тънката сметка, че там ще попадне я стрина Пена , а вуйна Минка , щерката Зузи или племенникът Тъпчо...
  Много странно е КАКЪВ ЕКСПЕРТ е едзин бюрократ, който не виждам да има един публикуван или излъчен материал , а се бута на шефските места ? Естествено, че при него има КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ , но това на тъпите мафиози от ГЕРБ дори не им прави впечатление !...
  До коментар [#11] от "latch059":
  „… Това не говори добре нито за юридическата компетентност, нито за кадровия потенциал на партията…”
  ……………………………………………………………………………………………………………………………. Ами как да говори добре, след като ГЕРБ СИ Е милиционерско-фелдфебелск партия, която насъбра един куп малоумници от третия ешалон на БКП-то и започна да прави политика Добре, ама нали е казано, че е по-добре таралеж за възглавница, отколкото полицай за приятел! Та какво стана ?! Разказа ни играта , и сега да се чудим как да се отървем от него …


  Племе , за което Андрешко и Бай Ганьо са едва ли не национални герои , племе , което и през време на робство се е прочуло с предателствата си, племе , което СЪС СТОЛЕТИЯ стои със „ свалени панталони „ силно наведено напред, че чак удря с челото си пода , НИКОГА няма да стане НАРОД , а още по-малко НАЦИЯ !

  Ще си остане винаги ПЛАМЕ !...

  ШИБАНО МАЛОУМНО ПЛЕМЕ !

  Хайде сега " цъкайте" минусите , малоумници нещастни !!!
  От истината , казана в очите боли ! НАЛИ ?! ...


 16. 16 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#14] от "mitko11":
  Друга е идеята, ...чети-Медиите под контрол
  Забележителните постижения на пропагандата
  Ноам Чомски

  В средата на 2010 г. стана ясно, че управляващите готвят нов медиен закон, чиято идея е в него да бъдат включени ограничения за концентрацията на собствеността. "Трябва да се знае каква политика води самата медия и кои са хората в нея, които носят отговорност", заяви тогава председателят на парламентарната комисия по медии Даниела Петрова (ГЕРБ).

 17. 17 Профил на bubana
  bubana
  Рейтинг: 402 Неутрално

  И двете медии са каци с пробито дъно. Пръмова ицоца БНТ и я доведе до фалит. Сега неуморно граби директорът на БНР Тодоров, обграден от шайка бандити продажни журналисти. Затова и не искат обединение или пък някакви икономии. Държавата нехае за това, което се случва. Доказателство е последният одит на Сметната палата в БНР, доказващ крупни далавери. Но какво от това? Грабежът продължава!

 18. 18 Профил на Mladen Varbanov
  Mladen Varbanov
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Ето го новия стратег - мухъл неземен. Ясно какво иска ГЕРБ - тотален контрол.

 19. 19 Профил на solta
  solta
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Разбира се, че е най-добре за БНТ и БНР да има отделен закон!!!

 20. 20 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#19] от "solta":
  Разбира се, че е най-добре и за "solta" и за "pipera" да има отделен закон!!! Дилмано, Дилберо, "solta"- отивай да садиш пиперо...

  http://www.youtube.com/watch?v=Rt5F4TJcBlY

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK