ГЕРБ и "Атака" отхвърлиха искането за комисия по случая в Горна Оряховица

ГЕРБ и "Атака" отхвърлиха искането за комисия по случая в Горна Оряховица

© Юлия ЛазароваДепутатите от ГЕРБ и "Атака" отхвърлиха искането на "Синята коалиция" да се направи парламентарна комисия, която да проучи случая в болницата в Горна Оряховица. След гласуване и прегласуване искането на десния съюз беше отхвърлено със 61 гласа "за" и 90 "против". "Въздържали се" гласуваха 16 народни представите от ГЕРБ и двама независими.


Ръководството на ГЕРБ не видя проблем в разнородното гласуване на колеги
В ръководството на ГЕРБ не бяха притеснени или заинтересовани от решението на някои свои колеги да гласуват "въздържал се", а не както останалите - против, сформирането на комисия за случая в Горна Оряховица. Те дори не бяха проверили и кои са конкретните народни представители. Съпредседателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев на шега заяви, че явно колегите му са искали да направят демонстрация към "Синята коалиция" (която на вота на доверие към кабинета беше "въздържал се"). Зам.-председателят на парламента Анастас Анастасов също каза, че не вижда никакъв проблем и няма да проверява кой е бил "въздържал се" от ГЕРБ. В управляващата група не изразиха съмнение, че с вота си народните представители са се опитали да покажат, че не са съгласни с действията на вътрешния министър Цветан Цветанов в случая.

Вече повече от месец десният съюз настоява за такава проверка във връзка с инцидента, при който бяха арестувани лекари от болницата в Горна Оряховица заради намерено мъртво бебе в здравното заведение. В средата на декември Цветанов прочете от парламентарната трибуна записани разговори между лекарите, които бяха задържани по подозрение за убийство на новороденото, а по-късно освободени. Тогава Цветанов заяви, че "едно бебе е било умишлено умъртвено". Впоследствие петорна експертиза постанови, че най-вероятно бебето е било родено мъртво, но прокуратурата обяви, че експертизата не е напълно категорична.


Още преди да излезе експертизата, от "Синята коалиция" поискаха подробно проучване и предупредиха, че ако Цветанов е извършил нарушения или е дискредитирал лекари, ще бъде поискана оставката му.
Вчера от прокуратурата заявиха, че не са открили нарушение по случая с изнесените от вътрешния министър разговори между лекари от болницата в Горна Оряховица. Сигналът, че Цветанов е разгласил разговори от специални разузнавателни средства, беше подаден от БСП. Според прокуратурата информацията е била декласифицирана по установения от закона ред. "В рамките на своите правомощия и с оглед възникналото обществено напрежение наблюдаващият прокурор е преценил, че конкретните доказателства по делото трябва да бъдат оповестени, което е направил на пресконференция", се казва в съобщението на Софийска градска прокуратура.


Един от най-сериозните въпроси, който притеснява и мен, и "Синята коалиция", е поведението на вътрешния министър Цветан Цветанов, който произнася присъди, обяснява кой е виновен и за какво е виновен още преди да се е произнесъл съдът. Това заяви в дебатите лидерът на СДС Мартин Димитров. Той подчерта, че това не е нормална европейска практика. Ако друг вътрешен министър на държава - членка на ЕС, си позволи подобно поведение, това би предизвикало много сериозен скандал, допълни той.


Зам.-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов (ГЕРБ) репликира, че дебатът се е превърнал в дискусия за поведението на вътрешния министър. На практика искането за създаване на анкетна парламентарна комисия не касае този въпрос, подчерта Анастасов. Допълни, че темата за използването на СРС-та по случая може да бъде проверено от съществуващата парламентарна подкомисия с такъв ресор. По петорната медицинска експертиза пък трябва да се произнесе прокуратурата, която трябва да реши дали да я приложи по дело или да иска нова. Досега няма такова становище, редно ли е тогава да се произнасяме ние сега и какво ще стане, ако по-нататък обвинението реши да иска нова експертиза, попита той.


По-рано в дебата лидерът на ДСБ Иван Костов призова Народното събрание да не бяга от отговорност по случая, защото така както е почнало да бяга от отговорност, може и да добяга до предсрочни избори. Защо се кри една съдебно-медицинска експертиза, защо се крие какво точно е станало в болницата, хората трябва да са наясно тези лекари убийци ли са, или Цветан Цветанов се е изхвърлил така страшно, заяви още Костов.


От БСП и ДПС подкрепиха искането да има анкетна комисия, докато от ГЕРБ развиха тезата, че няма нужда от това, след като прокуратурата вече е извършила своята проверка, не е установила нарушения и парламентът трябва да се съобрази с това становище на компетентната в случая институция. Становището на софийската прокуратура е излязло твърде удобно ден преди днешното обсъждане, отговориха им обаче от левицата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK