Националната здравна карта е готова, но от нея нищо не зависи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Алооооо Дневник! Препоследно - каса или карта?!

 2. 2 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 571 Гневно

  Превод:
  "Похачихме няколко милиона, имаме резултати, но не можем да ги ползваме"

  Да ви ... майката без извинение!

  Писна ми да се върши нещо с единствената цел да се отчете дейност, без реално да има нужда и полза от него.

  "One-upmanship is the systematic and conscious practice of making one's associates feel inferior and thereby gaining the status of being "one-up" on them.
 3. 3 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  И за какво ми я правиха тогава тая здравна карта?

  Че тя е чист социализъм бе! На всеки човек - задължително по 1 свръхмодерна болница да има. Нищо лошо, ама въпросния човек да се бръкне и да си я плати!

 4. 4 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  А след последните му изяви, можем спокойно да кажем, че Гойко определено не умее да подбира здравните си министри. След предишната откачалка, сега привика тоя синдикалист, дето освен да осигури доходите на докторите, за нищо друго не го е еня.

 5. 5 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Е то к'во стана сега - вместо да затваряме болници в малките насел. места ще треба да се откриват нови. Пък в големите градове - обратно...... София плаче, че се пълни с "провинциалисти" и нараства по население, но по принцип такава концентрация има само в бананови държави....

 6. 6 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#1] от "chevyvolt":

  Браво! Оправихте го

 7. 7 Профил на Z    V
  Z V
  Рейтинг: 1528 Любопитно

  До коментар [#1] от "chevyvolt":

  Kaрта!!

  Брой легла от всека болница по области ще се покриват от касата.


  Русия ZZZаVършVа Vойната, която сащ Zапочна 2014.
 8. 8 Профил на Z    V
  Z V
  Рейтинг: 1528 Разстроено

  До коментар [#5] от "Хи-хи":

  Еми преди 1994 имахме над 7оо болнични заведения на територията на България.
  Специлизираните беха пак в София.
  Сега имаме само 270 държавни и около 5о частни.
  Къде да се лекуват хората, ако са болни ?
  Дай предложение?

  Русия ZZZаVършVа Vойната, която сащ Zапочна 2014.
 9. 9 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ржевски":

  Никой не може да каже колко са държавните и колко са частните. Щото много от държавните се управляват като.... лична собственост. Какво стана със "десетохилядниците" - тия дето вземат по десетки хиляди мес. заплата от държ. болници. И същите тези маймуни си връткаха гъза пред камерите и ни обясняваха как трябва да се закрива..... щото така имаха шанс да станат "стохилядници".

 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  Тоя не става и за чеп за зеле.

 11. 11 Профил на Z    V
  Z V
  Рейтинг: 1528 Весело

  До коментар [#9] от "Хи-хи":

  Ами капитализъм младежо
  Между другото в България са идвали над 12 специалиста от Европа, все от различни държави да дават съвет, как да се организира здравеопазването ни със здравна каса.
  Резултатът ти е ясен.

  Но ето ти тука справка колко са държавни. Имаш право, че през 2ооо при бюргера от Испания направиха закон и всички болници станаха нещо като акционерни дружества ама общинска собственост.
  Подробности не зная, че не ме интерсува изобщо, какво правят.
  Но законът го пишат като роман. Един ден трият , на другия ден напишат десет нови страници и така към то 15години вече  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0

  Русия ZZZаVършVа Vойната, която сащ Zапочна 2014.
 12. 12 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ржевски":

  Капитализмът далеч не е най-подреденото нещо, но това тук е пълен хаос и е специално "отглеждан"...

 13. 13 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 64 Неутрално

  Айде и този се оплете като пиле в кълчища. Зор зор за здравна карта а после тя нищо не решава. Ами за какво я правихте и потрошихте милиони народни пари?

  Orda
 14. 14 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Някой успя ли да разбере от обясненията на министъра колко са държавните и общински болници в България?Демек,болниците,кито се издържат от нашите данъци?Болниците,които все са затънали в дългове,щото са "ръководени"от умели"мениджъри".На които държавата все опрощава дълговете,т.е.плаща ги с наште пари.

  За мен това е интересно и това е същността на проблемите в здравеопазването-броят държавни и общински болници,който в България е уродливо голям!

  Не броят на леглата.На болниците!

  Щот всяка болница си има администрация,техн.персонал,парк,чистачки,бай Пешо параджията и т.н.И директор,който върти далавери!

  Много болници,много директори,много далавери!

  Толкова ли не може да го разбере министъра?

  Що няма една частна болница с дългове?
  Здравната карта трябваше да реши точно това-колко държавни и общински болници трябва да се закрият!
  А министърът казва,че картата нямала значение-т.е.искаме да ги запазим всичките!

  Социализъм!В министерството на здравето и в лекарския съюз!

 15. 15 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Защо стигнаха дотук ли? Ами като се поставят нещата на обективна основа-нужният и реалният брой на легла на регионална основа - става ясно ,че някъде не само не трябва да се закриват редица болници/здравни заведения ами държавата трябва и да строи нови.То е лесно да им се прибират парите на хората , ама си има и някакви макар и минимални задължения на държавата към тях.Та ако продължат в тая насока- да детайлизират картата,ще стане ясно не само че на някои места няма легла,ами и няма необходимото мед.оборудване,необходимия брой лекари,защото чантаджиите и политпроститутките ,или по просто казано политическите курви с различен цвят на дрехите досега, ликвидираха здравеопазването на доста места в страната, а то не е като железария- струпваш едно помещение,караш един -два камиона със стока и готово.

 16. 16 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Всичко започва с конституцията, която казва, че всеки гражданин трябва да има достъп до качествено здравеопазване. Ако оставим само частните болници, както някои хора предлагат, то тогава ще попаднем в ръцете на алчните бизнеси, които нямат за цел да ни лекуват, а да ни вземат парите. Също така, ако няма държавни болници, то тогава държавата не може да си изпълнява задълженията по конституция. Толкова за това дали трябва да има държавни болници.

  Защо ни трябва картата: за да се знае къде, колко и какви легла са необходими. Ако това не се знае държава може, без да се усети, да налива пари там, където не трябва. Т.е. дори и да изглежда, че от здравната карта няма полза, тя е изключително важен документ, необходим за разработката на цялостна, интегрирана стратегия за здравеопазването.

  Какви са основните проблеми в болниците: 1) липса на ресурс (или дълго чакане за прием) и 2) прекалено много свободен ресурс, който струва пари. Тези два проблема изискват непрекъснато следене на потреблението, внимателно напасване на ресурсите към него и употреба дори и на най-простите научни модели от страна на управителите. За да могат в болниците да приемат спешни случаи е необходимо малко по-интелигентно планиране на плановите пациенти. Без здравна карта това е невъзможно. Тук е момента и да кажа, че видимо няма проблем с начния ресурс в България. По-скоро проблемът е в неговото разпределение и управлние и, отново, който без здравна карта не може да бъде решен.

  Последно, нищо няма да се промени докато не се дефинират критерии за заетост и употреба на ресурсите в болниците и качество на услугите. Към момента такива липсват и следователно управителите на болници нямат база, на която да се отчитат и/или сравняват. Това е. Всичко друго, например диагностично свързаните групи и т.н. са просто методи за финансиране. Те не са методи за подобряване на работата на болниците.

 17. 17 Профил на Hristo Genev
  Hristo Genev
  Рейтинг: 515 Разстроено

  И таз панацея се оказа плацебо!
  Докога ваша немилост?

 18. 18 Профил на it
  it
  Рейтинг: 471 Неутрално

  "В Националната здравна карта са описани и болниците, с които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) трябва да сключи договор, защото това се изисква по закон, обясни д-р Константинов. Тези здравни заведения са 57 и са всичките, които са 100% или над 51% държавна собственост".

  Явно министърът не знае, че в България различните форми на собственост са равнопоставени. Не е важно дали една болница е държавна, общинска или частна, а дали покрива изискванията на медицинските стандарти за персонал и апаратура. Коя болница ще избере пациента (т.е. на коя болница ще даде своите пари чрез здравната каса), трябва да зависи само и единствено от неговия личен избор. Каква е тази глупост - една държавна болница може да не отговаря на стандартите, ама по закон Касата трябва да сключи договор с нея?

 19. 19 Профил на Z    V
  Z V
  Рейтинг: 1528 Любопитно

  До коментар [#12] от "Хи-хи":

  Аз бих казал, че капитализмът подмина България.
  Дойде неговия по-голям брат империализма и ни разплака майката.

  Русия ZZZаVършVа Vойната, която сащ Zапочна 2014.
 20. 20 Профил на Васил Величков
  Васил Величков
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  И на база каква статистика определиха, в кой регион, колко хора живеят?

  До колкото си спомням Националното преброяване започна вчера - данните от предишното такова са доста стари, предвид миграционните процеси в страната (и извън нея)...

  А, и още - страхотно предложение - променяме закона, че НЗОК няма да подписва договори с болници, ако вече е покрита квотата от легла за региона, но пък видиш ли, държавните болници подписват договори автоматично и задължително, независимо дали са "кенефи" или са управлявани и поддържани читаво...Страхотен комунизъм, отново...

  Татко на двама
 21. 21 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#18] от "it":
  напълно прав сте. по принцип е глупост да се наричат "болници" медицинските заведения, които не покриват изискванията. Просто всички болници трябва да покриват минималните изисквания, а частните нека да се специализират или да се конкурират директно на базата на качетво на услугата. Ще бъде тъпо обаче, ако държавните болници са много по-добри и всички искат да се лекуват там; тогава опашките пред кабинетите ще станат километрични и ще чакаме за прости операции с месеци. В крайна сметка, обаче, здравната карта е първата стъпка към по-правилното разпределение на здравния ресурс. Надявам се това да бъде разбрано от тези, които в момента го смятат изработването й за безполезен разход.

 22. 22 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Здравната карта не е излишно занимание. Тя трябва да бъде императив т.е. Колко болници, колко медицински центрове, колко джипита и т.н. и нито един кабинет повече от споменатото в нея. Който иска да разкрив кеф му и клиника, но без договор с касата. Така е в белия свят.
  Но този министър Питкин въобще не ги разбира тези неща. Тази карта беше готов още при министър Баба Яга, но тя няма никакъв смисъл ако не е законово подплатена и е празен лист ако не се започне с остойностяване на медицинския труд. Трябва от една инжекция до мозъчна операция да бъде определена цена. И то цена пазарна а не измислена от Хер Флик.
  След като се направи първата стъпка остойностяването, втората е Здравната карта и последна - Информационно осигуряване. Когато някой нещо направи трябва да се отрази веднага там в касата/касите какво е направено и колко струва. без тези три неща мистър Питки може да прави фокуси но само в тила на врага...

 23. 23 Профил на Зам. Директор
  Зам. Директор
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Аха, на лекар "Вътрешни болести", Джий Пий ли му викате в Бълагария вече.

 24. 24 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2039 Весело

  До коментар [#18] от "it":

  "Коя болница ще избере пациента (т.е. на коя болница ще даде своите пари чрез здравната каса), трябва да зависи само и единствено от неговия личен избор." Аз избирам университетската болница "Людвиг Максимилиан" в Мюнхен, особено ако съм с инфаркт докато съм в Банско.
  Баси, от такива "умници" не останаха ни лекари, ни пациенти в страната.

 25. 25 Профил на galega
  galega
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "wanderer":

  Нещо не си разбрал. Става дума за това, че ако в Банско има 1 държавна и 1 частна болница, и двете изпълняват стандартите, имат акредитация за дейност, но държавната покрива броя легла, определени от здравната карта за този район, то тогава касата ще сключи договор само с нея. И така пациентите от Банско нямат избор дори между наличните 2 болници в техния град! Такава ще бъде реалната ситуация в повечето малки градове, където се е намерил някой паралия да инвестира в болница, а не в мол. Така частните болници умишлено се фалират. И това ако не е комунизъм!

 26. 26 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Извинете, а кой ще ни лекува на тези болнични легла ? Специалистите са на измиране или вече отпътуваха, а нови специалисти не произвеждаме, защото факултетите нямат интерес в това. Ставаме бананова република и по нивото на лекуващите лекари.

 27. 27 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 571 Неутрално

  И от този нищо не става.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK