Пенсионно-осигурителните промени влязоха в сила

От 1 януари 2012 г. осигурителния стаж за пенсия ще започна да се повишава с по 4 месеца на година. Мъжете ще имат право да се пенсионират, след като са работили 37 години и 4 месеца, ако са навършили 63 години. За жените условието е 34 години и 4 месеца стаж и 60-годишна възраст.


Това предвиждат промени в наредбата за пенсиите, които правителството одобри вчера. Така измененията в Кодекса за социално осигуряване, въвеждащи пенсионната реформа, влизат в сила окончателно.


Нарастването на осигурителния стаж ще продължи до 2020 г. включително. Тогава мъжете ще се пенсионират след 40 години труд, а жените - след 37 години. От 2021 г. ще започне да се увеличава пенсионната възраст – с по 6 месеца на година. За мъжете увеличението ще продължи до 2024 г., когато те ще могат да прекратят трудовата си дейност на 65 години. При жените нарастването ще продължи до 2026 г., когато пенсионната възраст ще стигне 63 години.
За полицаите и военните

От догодина ще започне да се увеличава и стажът за пенсия за полицаите и военните с по 4 месеца на година. През 2012 г. те ще могат да се пенсионират независимо от възрастта си, ако са работили 25 години и 4 месеца. Две трети от тях трябва да са прослужени в системата. Увеличаването на стажа ще продължи до 2020 г. Тогава, ако са започнали работа на 20 години и не са спирали да се трудят, полицаите и военните ще могат да се пенсионират още на 48 години, или с 15 години по-рано от мъжете, работещи труд от трета категория.


За учителите

От 2012 г. осигурителният стаж за учителите също ще започне да расте с по 4 месеца на година. През 2020 г. мъжете в професията ще могат да се пенсионират след 28 години в класната стая и при навършени 60 години. За жените стажът ще стане 25 години, а възрастта 57 години. 


За майките

От тази година месечният размер на обезщетението за бременност и майчинство ще се изчислява от осигурителния доход на жените за последните 18, а не 12 месеца, както беше до края на 2010 г. Според управителят на НОИ Христина Митрева така ще се намалят злоупотребите, при които жените започват да се осигуряват върху много по-висок доход, след като разберат, че са бременни. Организации на майките обаче възразиха с аргумента, че така ще бъдат ощетени жени, които скоро са започнали да работят. В техния случай обезщетението за недостигащите месеци ще се пресметне върху 240 лв., което ще намали сумата.


За безработните


Срокът за регистрация на безработен в бюро по труда става 7 работни дни след прекратяването на договора. До 31 декември 2010 г. той беше 3 месеца. След като останат без работа, съкратените ще имат три месеца, за да подадат заявление за отпускане на обезщетение в НОИ. Това означава, че ако бъде уволнен на 10 февруари, безработният трябва да се регистрира на борсата най-късно до 21 февруари и да пусне заявление до НОИ до 10 май.


Ако спази сроковете, той ще получи помощ за безработица от деня на уволнението си. Ако е закъснял без уважителна причина, обезщетението ще се плаща от датата на подаване на заявлението до НОИ. За дните на закъснение безработният няма да получава пари. Мотивът за промяната беше да се води по-точна статистика, а също и незаетите да бъдат обхванати по-бързо от програми за квалификация и образование.


Положителна новина е, че отпада таванът за размера на помощта. Тя вече е 60% от осигурителния доход за последните 18 месеца. До скоро размерът беше ограничен до 240 лв. на месец, а с промените може да стигне и 1200 лв., ако човек се е осигурявал върху 2000 лв.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 479 Гневно

  Още един антисоциален закон влезе в сила. Дано след време под ударите му попаднат и тези , които послушно вдигаха ръчичка за приемането му , да станат безработни и да не могат да се пенсионират , защото няма да съберат 40г. стаж! Най-жалкото е , че тон за тези промени даваха финансисти , които имат изкривена представа за случващото се в икономиката ни. Липсват ни в правителството , парламента и изобщо сред политиците , предприемачи , които да да насочват икономиката и националното ни стопанство така , че да се създават нови и съвременни предприятия , осигуряващи достатъчно работни места за намаляване на безработицата и повишаване на благосъстоянието на българите и България !

 2. 2 Профил на febra
  febra
  Рейтинг: 583 Неутрално

  обърнете внимание, моля, че помощ за безработица 60% от дохода се получава от съкратените служители и работници

  "Attitude is a little thing that makes a big difference" W. Churchill
 3. 3 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  40 години за работещите дето изхранват с рушветите си милиционери които пък ще се пенсионират на 25
  Това е едно милиционерско правителство.
  Това не е пенсионна реформа.
  Ние искаме - индивидуални вноски. Всеки да получава толкова колкото САМ е внесъл.
  Стига комунизъм.
  НОИ е фалирал!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 4. 4 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#3] от "Десен":

  Скъпи прятелю, на когото често съм слагал плюсове на постовете ти, знаеш ли какво е да се самоосигуряваш в пълния смисъл на думата? Това значи да си откриеш един спестоен влог и да си внасяш спестявания за пенсия. Виж си процентите осгуровка за пенсия в НОИ, сметни си сумата и ще видиш, че за около 10 години пенсионерствуване тези пари ще ти свъшат!!! Ако получаваш пенсия в размер, определен по сегашната формула на НОИ!!! А след това?? Гладен и жаден ли да стоиш и да студуваш през зимата? При този вид пенсионно осигуряване, след изчерпване на личния "пенсионен" фонд, се преминава на СОЦИАЛНИ подпомагания - сиреч - ОТНОВО ЩЕ ЛЕГНЕЖ НА ПАРИ ОТ БЮДЖЕТА, пак РАБОГЕЩИТЕ със своите ДАНЪЧНИ ОТЧИСЛЕНИА ще ти плащат масрафа да живееш!!!! Тъй че, раздавай го по КРОТКО!!! Накрая пак ще опреш до комунизма, за да оживееш!!!
  PS. Относно т.н. доходност на пенсионните фондове, искам да те светна, че в Австралия кризата отнесе повече от 50% от спестяванията им там, а доходността за 2009 г беше почти нулева!!!!! Това е ДРУГАТА ЕКСТРА , за която "соросчетата" от отворено общество не ти гоорят. Важно е да пълтиш на Сорос фондовете!!!! Които един ден като тези на РобертМаксуел ще се окажат ИЗПРАЗНЕНИ!!!!! След това ще "го гризне акулата "и него....

 5. 5 Профил на Михал Мишкоед
  Михал Мишкоед
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Замислих се : +1,8% нагоре вноски във фонд "Пенсии", вдигане на бариерите за получаване, и едновременно : без индексиране размера им. Значи, типично за бандитите от Герб, движение на пари САМО в едната посока - към бюджета / разбирай, към тях/ : повече приходи, намалени плащания в резултат на изхвърлените от системата и замразени разходи на нива от преди 2 години. Хитричко, нали? А бедните - да го духат! Типично, по Гербофренски. Егати геноцида. Египет туй, Египет онуй - ами елате ни вижте. Народът мре като мухи, но Гербофрените строят ли строят... с пари за пенсии. Българоубийци!

  Истината е някъде там ...
 6. 6 Профил на peticata
  peticata
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тези от герб са някакви нещастници - не знаят или не искат да знаят колко хора остават без пенсия и доходи след пенсионната им реформа.Просто им е бедна фантазията какво ще ги сполети на изборите наесен.Чакам с нетърпение да се насладя на изборния им крах!

 7. 7 Профил на hartofilax
  hartofilax
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не се притеснявайте, след 20 - 30 години 60 - 70 процента ще са цигани и турци. Държавицата ни ще е по-зле от Йемен. Всички остатъци от метал ще са отдавна продадени, българите отдавна ще са убити или изядени (или избявали овреме), останлите ще умират от глад, едиствения поминък на държавата ще е най-голямото световно сметище на света, боклуците ще са на камари по-високи от Рила и ще сме световен лидер по складиране на химически и радиоактивни боклуци, за което ще получаваме жълти стотинки. (които ще отиват за охрана на тръбопроводите пренасящи газ и нефт за други държави).

 8. 8 Профил на hartofilax
  hartofilax
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Така, че какъв НОИ, какъв процент, кви 5 лева, като сегашните 20 годишни никога няма да доживеят до пенсия. Не и в тая държава. Не и с тия храни, с тая мръсотия, с тва здравеопазване и тия доходи. Няколкото рекордьори успели да се пенсионират, ще бъдат с пенсии от сорта на 1 - 2 долара на месец, защото 80 - 90% от населението ще е циганин, дето не знае какво е държава, данък, осигуровки.

 9. 9 Профил на alkash1o
  alkash1o
  Рейтинг: 217 Гневно

  ЕДВА ЛИ ДРУГ , освен " гербер" с болен мозък МОЖЕ ДА НАПРАВИ СЛЕДНОТО ИЗЯВЛЕНИЕ:

  "Всички сте се загрижили дали хората ще могат да се пенсионират, а КЪДЕ ПИШЕ ,ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТ ", попита експертът от министерството на труда Емил Мирославов.......

  Разбрахте ли сега СЪЩНОСТТА на "рИформата" и морала на ГЕРБ ?

  ТОВА Е ИМЕННО ЦЕЛТА НА ТОВА ИДИОТСКО УПРАВЛЕНИЕ - ДА СИ ТЪПЧАТ ГУШИТЕ С НАШИТЕ ПАРИ ЕЖЕМЕСЕЧНО , но НИКОЙ ДА НЕ ДОЖИВЕЕ ДО ПЕНСИЯ !

  ГЕРБЕРСКА НАГЛОСТ !


  На ПЪРВО ВРЕМЕ , а е и КРАЙНО ВРЕМЕ управляващите МАЛОУМНИЦИ да осъзнаят , че ДЕМБЕЛИТЕ ТРЯБВА да внасят ОТ ЗАПЛАТИТЕ СИ своите здравни и социални осигуровки както всички останали българи!
  ТОВА СЕ ОТНАСЯ ЗА ВСИЧКИ от бюджетната сфера като СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТА и ПРЕМИЕРА и се премине през мързеливите даскали и тъпите милиционери и наглите „доктори „ и некадърните чиновници и малоумните „овенни „и корумпираните данъчни и разни ватмани … !!

  БЕЗ изключения и БЕЗ КОМПЕНСАЦИИ !!!


  ТОВА СЕ ОТНАСЯ и за онези, които ИЗОБЩО НЕ ПЛАЩАТ –роми, тарикати , и всякакви други боклуци !
  ЗА ТЯХ ДА ИМА ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД ,ако не искат да плащат!!

  ДА СЕ ПРЕМАХНАТ наследениете от Тато привелегии милиционери , военни , спецслужби и други подобни да ползват привелегии за ранно пенсиониране и да получават по 20 заплати накуп !!!

  Само една антидепресивна програма е подействала досега: запушване на всички пробойни, от които изтичат ненужни разходи, а най –ненужните са точно протестиращите полицаи, военни , даскали, данъчни и още цяла кохорта ТЪРТЕИ , чучнали на държавната софра , свикнали само да лапат и да претендират …
  Като са толкова кадърни – да напуснат бюджетните длъжности и да излезнат на пазара на труда, който веднага ще ги оцени колко са „ умни „ и „ кадърни „ ! Но не го правят, защото и за чеп на бъчва не стават !!!

  Проектът "Бойко": http://valentinfortunov.com/wordpress/?p=360
 10. 10 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 426 Гневно

  А хората с увреждания-тях кучета ги яли.

 11. 11 Профил на mars_attack
  mars_attack
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#10] от "simeon":

  Защо така бе , човече ?
  Нали хрантутим , издържаме и глезотим 63 000 милиционери , 45 000 зелени чорапки и 450 000 търтеи ,всички с МОЗЪЧНИ УВРЕЖДАНИЯ , накичили клона на държавния бюджет! ...

  Тук ОЧЕВИДНО можете да намерите крещящо доказателство че има една НЕДОСТЪПНА за българина мозъчна функция - МИСЛЕНЕТО !
 12. 12 Профил на BG
  BG
  Рейтинг: 920 Неутрално

  До коментар [#2] от "febra":

  ами то е така навсякъде, помощ за безработица няма, ако ти сам напуснеш работа!

 13. 13 Профил на BG
  BG
  Рейтинг: 920 Неутрално

  До коментар [#6] от "peticata":

  ОПС, МАЙ СБЪРКАХМЕ ПРОГНОЗКАТА

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK