Кметът на Варна отново влезе в открит конфликт с Росен Плевнелиев

Останките от х-л "Рамона" стоят неразчистени трети месец на плажа "Чайка - централен" край Варна. Според МРРБ вината за това е на варненския кмет и администрацията му.

Останките от х-л "Рамона" стоят неразчистени трети месец на плажа "Чайка - централен" край Варна. Според МРРБ вината за това е на варненския кмет и администрацията му.Втори скандал в рамките само на малко повече от половин година избухна днес между варненския кмет Кирил Йорданов и министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев. "Криминален роман, прочетен отзад напред, в който няма нито вина, нито престъпление". Така в типичния си стил варненският кмет Кирил Йорданов определи обвиненията, които Регионалната дирекция "Национален строителен контрол" (РДНСК) отправи вчера към него и администрацията му, заради несвършена работа по извозването на строителните отпадъци от съборения в края на миналата година незаконен хотел "Рамона" в местността "Трифон Зарезан" крй Варна. "В епилога на романа се казва: разкрито е тежко криминално престъпление. Идентифициран е неговият извършител. Като започнеш да четеш обаче отзад напред, ти става ясно, че няма такова деяние, няма такъв деец и няма вина", каза Йорданов, който е бивш съдия.


Повод за спешно свиканата днес пресконференция на варненския кмет стана писмо на РДНСК с вчерашна дата, в което се съобщаваше, че със заповед общинската администрация във Варна е възложила на фирма "Хидрострой" да извози строителните материали, имущество и отпадъците, останали след принудителното премахване на "Рамона". Дружеството обаче не е изпълнило нарежданията на кмета и не е разчистило терена след събарянето на хотела. Според РДНСК обаче от общината също не са упражнили контрол върху "Хидрострой" за изпълнението на заповедта. Така според писмото заради безотговорността на администрацията, ръководена от Кирил Йорданов, срещу виновните служители от общината ще бъдат образувани административно-наказателни производства.


От ДНСК съобщиха също, че ще предприемат спешни действия за извозване на строителните отпадъци и за разчистване на плажа "Чайка – централен.
Днес в своя защита варненският кмет заяви, че никъде в заповедта на местната дирекция за строителен контрол за събарянето на триетажната сграда в местността "Трифон Зарезан" не е посочен срок за извозване на строителните отпадъци. Според него ще в одобрения проект на компанията "Д Макс 2002", избраната от РДНСК за събаряне на обекта е записано, че почистването на строителната площадка трябва да се извърши едва след изпълнението на противосвлачищните дейности, които ще гарантират общата устойчивост на ската. Дотогава отпадъците трябва да се складират в долната част на свлачището с цел неговото временно укрепване.


"Има поне три причини, поради които в момента извозването на строителните отпадъци от "Рамона" няма как да бъде осъществено, каза Кирил Йорданов. Няма път, по който да премине строителната механизация, отпадъците трябва да се складират в основата на свлачището и да играят ролята на укрепващ елемент и накрая премахването на остатъците ще дестабилизира участъка и в този смисъл би било безотговорно", каза варненският кмет.. Според становището на фирма "Геозащита", цитирано от Кирил Йорданов, територията , на която се е намирал "Рамона" влиза в обсега на действие на строителна забрана. "Тя включва, както събарянето на обекти, така и изнасянето и извозването на строителни отпадъци", обясни Кирил Йорданов.


По време на спешно свиканата по този повод пресконференция кметът на Варна декларира, че остатъците от разрушения хотел ще бъдат извозени едва след като бъде извършено укрепването на брега и изграждането на планираната естакада. "Всичко това ще стане едва след като като община Варна получи необходимото разрешение от министъра на регионалното развитие и благоустройството, каза Кирил Йорданов. Извозването на строителните отпадъци от свлачищна зона спада към дейностите, които се извършват само след заповед на министъра", обясни Йорданов.


Кирил Йорданов каза също, че при всяко положение ще атакува в съда наказателното постановление, което МРРБ възнамерява да издаде срещу него.


По-късно следобед пресслужбата на общинската администрация разпространи копие от писмо на "Геозащита" Варна до министъра на Регионалното развитие, в което се твърди, че несъществуващият вече х-л "Рамона" всъщност е действал като противосвлачищно съоръжение.


Това не е първият конфликт на варненският кмет Кирил Йорданов с министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев.


През юни м.г. между кмета на Варна и министъра на регионалното развитие Росен Плевнелев избухна скандал заради пет разрешителни за строеж, издадени на "Холдинг Варна". С тях трябваше да започне реализирането на спорния им проект "Алея Първа" в крайбрежната зона на града. След остра реакция от страна на МРРБ стана ясно, че още на 21 април 1997г. МРРБ е издало заповед за забрана на строителството върху земи от проекта "Алея първа" във Варна. "До този момент тя не е отменена, така че е в сила, каза Росен Плевнелиев. Разрешенията за застрояване на крайбрежието на Морската градина във Варна за нас са голяма изненада и въпросителна, а за действията си главният архитект на Варна Петър Йорданов трябва да понесе своята отговорност", коментира още той.


По този повод кметът на Варна разпространи до медиите писмо на Регионалното министерство от февруари м.г., подписано от Плевнелиев, което според него разрешава строителството.


Отговорът на Росен Плевнелиев бе даден в предаването "Тази сутрин" на "bTV". "За разлика от кмета на Варна в МРРБ ние казваме категорично и ясно нашето становише. Там (на алея Първа, бел. ред.) има едно свлачище. На това свлачище ние сме разрешили да има укрепителни работи и не сме отменили нашата заповед за забрана на строителството, обясни министърът. Не може един кмет да се покрие, един главен архитект да се скрие. Не може те да си измиват ръцете с някакво писмо".


Пак по повод на конфликта, избухнал около скандалния проект Плевнелиев обясни, че МРРБ не издава строителни разрешения и община Варна трябва да престане да използва МРРБ като удобно извинение. "Не е толкова трудно и не е толкова тежко. Излизаме пред гражданите на Варна и казваме: Ние като община сме "За" този проект, защото...аргумент първи, втори, трети. Сложихме си подписа и точка по въпроса".


Подобна категоричнос обаче администрацията на Кирил Йорданов не е демонстрирала и до днес.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK