Без болнична реформа в изборната година

Националната здравна карта е готова, но ще се прилага най-рано от 2012 г.

Без болнична реформа в изборната година

© Дневник
Развенча се митът, че клиниките са много над световните стандарти

Обещаваната от 2006 г. Национална здравна карта, която трябва да определи къде, колко и какви болници има нужда в България, е готова. Тя развенчава мита, че в страната има много повече болници и легла в сравнение със световните стандарти. В същото време показва, че лечебните заведения са разпределени неравномерно, като сегашната политика на здравната каса ощетява засегнатите региони.


От здравната карта обаче няма да последва дългоочакваната реформа. Документът беше представен днес от министър д-р Стефан Константинов и лично той призна, че на този етап дава само полезна информация. Причината е, че Законът за лечебните заведения не позволява касата да отказва договори с болници и така да се съкращават излишни или да се регулират по региони.
Константинов, трети поред министър на здравеопазването в кабинета "Борисов", се оправда, че е заварил това положение, и обеща до няколко месеца да подготви промени в закона. Като причина за забавянето той изтъкна и необходимостта броят на леглата, който сега е единствен критерий за преструктурирането или закриването на лечебни заведения в даден регион, да се обвърже със съответните болници и техните компетенции.


Така на практика в годината на местни и президентски избори няма да има закриване, сливане или преструктуриране на болници.


В здравната карта са описани 57 държавни болници (университетски, специализирани и областни), с които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) трябва задължително да сключи договор. "Описали сме само държавните, защото само на тях мога да наредя да подпишат с касата", обясни министърът. Те ще влязат в базов списък с болници, с които след промените в закона НЗОК задължително ще работи.


В списъка ще влязат и други лечебни заведения, а останалите ще се конкурират за договор на основата на предлаганото качество. Касата, която сега е длъжна да подпише с всяка болница, ако отговаря на критериите за дейност, след промяната ще има право да отказва, когато е достигнат максималният лимит за даден регион. Тези, които не успеят да подпишат, ще трябва да оцеляват по друг начин или да се самозакрият. Това обаче ще влезе в сила най-рано от следващата година.


По последни данни регистрираните болници в страната са 308. Картата показва още, че най-много болнични отделения (45%) предлагат средно ниво на медицински услуги, 26% - ниско, а 29% от клиниките могат да извършват качествени, иновативни операции и процедури.


"Това правителство искаше да пристъпи към административно закриване на болници и явно се е отказало от този подход или го отлага заради предстоящите избори", коментира пред "Дневник" д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Той напомни, че някои от областните здравни карти, на база на които е изготвена националната, се оспорват в съда.


Методиката за определянето на необходимите болнични легла е разработена на база на световните стандарти - минимум 4 и максимум 5.9 на 1000 души. Сметката за България показва, че едва 427 легла са над максимално допустимите. Проблемът обаче е, че са много неравномерно разпределени из страната (виж картата).


В малките общини са по-малко, а точно там с новата политика на здравната каса тази година ще бъдат дадени по-малко пари и ще се лекуват по-малко диагнози. Последиците за пациентите в тези градове са не само че няма легла, а и не могат да бъдат лекувани от много болести и ще трябва да се разкарват до по-големите лечебни заведения.


Днес д-р Константинов се опита да успокои положението, като обеща, че от болниците тази година ще се изисква да отговарят на медицинските стандарти, написани от министерството му, а не на по-високите изисквания, каквито въвежда НЗОК. "За пациентите всичко ще е като миналата година и ако няма забавяне на плащанията, здравеопазването ще е по-спокойно", прогнозира Константинов. Утре здравната каса ще каже окончателно как ще разпределя средствата.


От Националната здравна карта се вижда, че освен по градове е неравномерно и разпределението на леглата по видове. Близо 80% от леглата са за активно лечение, или с около 2 хил. повече от необходимото. Най-голямо е превишението в хирургичните отделения, но затова пък има недостиг в реанимациите, които се грижат за оперираните.


Според министъра не може да се говори за административно преобразуване на легла за активно лечение в такива за долекуване. "Когато намерим финансови средства, ще се появят и легла за долекуване", каза д-р Константинов с уговорката, че самата дума "долекуване" не му харесва, защото му напомняла за "доработване", "дооправяне".

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1291 Весело

  С 10лв осигуровки на месец и 80% крадци в системата надайте се на здравеопазване..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 2. 2 Профил на принцът
  принцът
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Така ако я карат със реформата, няма да направят никаква реформа, след което ще се опитат да дадат някакъв псевдо напредък точно преди следващите парламентарни избори и ще се чудят що губят електорат...
  Ей, искам да главувам за ГЕРБ, обаче ако така продължават да затъват разни основни реформи, като СЪДЕБНАТА и здравната нещата ще се разколебаят....

  Светът не е толкова прост, колкото ни се иска.
 3. 3 Профил на batekure
  batekure
  Рейтинг: 213 Неутрално

  разбрахте ли какво е демокрацията сега, в изборни години (тоест всеки 2 да не се предприема нищо или от страх да не се разубеди електоралната база или от опозиционна страна за да се компрометира партията на власт.
  и много е важно проблемите никога да не се разрешават докрай, за да има за какво да се дискутира и при следващите мандати.

 4. 4 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#2] от "принцът":
  То ако под реформа се имаше в предвид подобряване - да, но под думата реформа последните 20 год. се има в предвид СЪКРАЩАВАНЕ и УНИЩОЖАВАНЕ, и в тази връзка по-добре ГЕРБ да не правят никаква реформа. А образованието днес след 20 год. реформи е далеч по-зле от онова което беше преди 20 год.

 5. 5 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Тя развенчава мита, че в страната има много повече болници и легла в сравнение със световните стандарти. В същото време показва, че лечебните заведения са разпределени неравномерно, като сегашната политика на здравната каса ощетява засегнатите региони.

  Е, тези изречения казват почти всичко. И за демагогията на управлявалите ни и за дереджето на което сме...

  Ecrasez l’infâme
 6. 6 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Че реформа тази година няма да има е ясно.
  Само да не допуснат хаоса от миналата.
  Макар, че засега май са си взели поука- имат някакъв диалог с БЛС, подписаният Национален рамков договор, Здравната карта..../то май щеше да е по-добре да изчакат преброяването, не знам сега на базата на какви данни са я правили/

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 7. 7 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#5] от "Graf":

  Не вземай заключенията, направени от "Дневник" за достатъчно вярни. Аз поне многократно съм се убеждавала, че там явно пишат хора, които трудно могат да разберат как сами си противоречат - ето ти нагледен пример
  --------------------------------
  В здравната карта са описани 57 държавни болници (университетски, специализирани и областни), с които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) трябва задължително да сключи договор. "Описали сме само държавните, защото само на тях мога да наредя да подпишат с касата"

  А по-надолу:

  По последни данни регистрираните болници в страната са 308.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 8. 8 Профил на prodanov_
  prodanov_
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#2] от "принцът":

  съдебната не се влачи, след няколко месеца ще има резултати. Макар че съдебната с-ма няма да е независима, ще има реформи.

  До 9. ІХ. 1944 г., тази паметна дата, българският народ се намираше на ръба на една бездънна пропаст! След девети той направи съдбоносната крачка напред! - Тато
 9. 9 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Т.е не могат да направят заключението -"Картата развенчава мита, че в страната има много повече болници и легла в сравнение със световните стандарти" - защото в картата не са включени данните от останалите 251 болници

  un buen dia empieza con un solo rayo
 10. 10 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#7] от "rayo":

  Не е така. По закона за лечебните заведения, министъра е длъжен да сключи договор с касата за "университетски, специализирани и областни" тъй като той е принципал или там има държавно участие.
  Разликата 308-57 са общински и частни здравни заведения.
  Те могат да сключат или не договор с касата по собствена преценка.
  Друг е въпроса пред какви критерии са изправени от касата и дали са в състояние да ги изпълнят.

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 11. 11 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#1] от "Раз печки, раз кюнци":

  Сещам се за един от 80% крадци, който дори не знаеше, че ако е бил в Щатите а не в ЕС трябва да си плати здравните вноски. По някакво недоразумение в момента е министър на финансите. Което не попречи Пирогов да приеме детето му по спешност. Я си кажи, ти тези 80% от феновете на герб ли ги изброи?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 12. 12 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#10] от "drakar65":

  Аз си мисля, че когато се прави здравна карта, тя трябва да е обективна, защото количеството пациенти е една константна величина (казано с приближение, разбира се) и те всичките ползват услугите на тези 308 болници. Дали са държавни или с друг вид собственост е без значение, когато се търси съотношението брой легла/ численост население в даден район.
  Поне в моите представи, за да се определи дали предоставените болнични услуги надвишават многократно нуждите на страната, трябва да се имат в предвид всички болници, а не само държавните.

  Друг е въпросът за разпределението им по страната - и мисля, че няма да сгреша силно, ако кажа, че като изключим общинските, останалите частни болници са концентрирани в София, Варна, Пловдив, Ст. Загора. и че там естествено съотношението бр. легла/пациенти отдавна е извън нормалното

  un buen dia empieza con un solo rayo
 13. 13 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  не мога да повярвам, 3-ти здравен министър прави решаваща реформа за доброто здраве и накрая се оказва, че това е поредното фиаско на Буби Тиквоча. Той, по цял ден се труди и страда за лошия, шибан - биха добавили други материал, а накрая най-големия опит за изпускане от хан аспарух насам се осъществява. боже, боже.......... как лошите хора не вярват на услията на човека и доктора по физическото БуБу.

  Времето е наркотик, много от него убива.
 14. 14 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Така наречената Здравна Карта е един безсмислен документ . Партийците са решили да 'фърлАт образно едни 5 лева и ще дадат само тези 5 лева независимо от нуждите на страната за адекватно европейско здравеопазване. Нищо няма да ги разколебае да си правят каквото си решат, без някакви аргументи да могат да им повлияят. Нито има толкова злоупотреби колкото спекулират, нито има толкова болници, нито има толкова легла. Скоро няма да има и персонал и тогава закриването на здравни заведения ще е естествен процес. Фактите са: застаряващо население, повишен дистрес, повишена заболеваемост , повишени нужди от здравни грижи. Страната с най-малко разходи за здравеопазване в ЕС и по-малко от някои африкански страни има оядена партийна класа. която се чуди как да се 'оптимизирали' разходите за здравеопазване така ,че да няма преразход. И даже краде от внасяните здравни вноски за да си осигури средства за помпозна пропаганда как се строят магистрали. При комунистическите режими човешкият фактор няма значение. Важни са само показните строежи, тържествените откривания и магистрали отиващи към светлото бъдеще. Нищо ,че може и да няма доживели, които да им се радват.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 15. 15 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#12] от "rayo":

  По принцип си прав. Според мен са имали в предвид/ когато са писали закона/, че държавата трябва да осигури съществуването на държавните здравни заведения, а общинските и частните- конкуренция Всеки има право да открива такива, ако отговаря на стандартите.
  Например,преди малко чух, че може би ще закрият хирургичното отделение във В.Преслав, защото не отговаряло на тези стандарти.
  С една дума не се очертава светло бъдеще пред малките общински болници.

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 16. 16 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 572 Неутрално

  При нас просто нещата са толкова объркани, че в министерството не случайно 5 години са я мъдрили тази карта. Но понеже правят сравнение със "световните стандарти" на бр.легла - численост население, то изнесените данни не са показателни. Не вярвам в другите страни да са броили само общински или само частни болници, взима се цялата величина.

  Другото, което споменаваш - за договорите с касата - министърът казва, че касата няма право да откаже такъв договор на която и да е болница, стига тя да отговаря на критериите.......... и така се получава мизерното съществуване на една огромна част от тях, защото де факто касата е основната "хранилка" за всички тях, при вида на икономическото състояние на населението. Естествено мощните болници в София и няколкото други града с помощта на държавата получиха оборудване по различни програми и задържаха прилични специалисти на работа при тях. В по-малките населени места нямат такава възможност за модернизиране на лечението и хората използват своите осигуровки на друго място............колкото и да е жалко, но натам вървят нещата, до закриване на малките болници и обезлюдяване на една огромна част от страната

  un buen dia empieza con un solo rayo
 17. 17 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1520 Любопитно

  Без ..... реформа.
  Всеки може да попълни многоточието.

  Някой от апологетите на ГЕРБ може ли да ми каже за ЕДНА реформа, която да са провели за последните 1.5 години!??
  А дойдоха именно с този мандат, нали!???

  Това че батаците по болниците остават го изпитват на гърба си ВСИЧКИ нормални хора!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 18. 18 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 873 Неутрално

  В графиката не са включени частните болници ?

 19. 19 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#17] от "B52":

  Реформираха подслушването с едни 100 милиона лева народни пари и го издигнаха до нови, неподозирани висоти.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 20. 20 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Те 100те милиона за подслушване са ги сложили в графата Уши-Нос-Гърло...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 21. 21 Профил на принцът
  принцът
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#4] от "_dan_":

  Под реформа разбирам ЕФЕКТИВНА работа, което значи боклуците и цицачите да са пак на държавна издръжка, но само при едно условие : ако са в затвора!

  За тази цел трябва всички да се научат да мислят как да свършат по-качествено и повече работа с по-малко ресурси и за по-малко време, вместо да се чудят как да не свършат нищо и да отчетат максимално тежко изглеждащ 'резултат' като реално не е свършено нищо, а само са изхарчени едни пари.

  Светът не е толкова прост, колкото ни се иска.
 22. 22 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  "Без болнична реформа в изборната година"

  Дал бог живот и здраве! Нали такъв беше слоугънът на здравната ни каса. Вярвам и вие сте вниквали в иронията, която се лее от тази крилата фраза.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 23. 23 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#1] от "Раз печки, раз кюнци":
  Ти мое нежелано лакомство си или неграмотен, или никога не си работил, или никога не си плащал здравна осигуровка,която е 8% върху минимум 240 лв. или минимум 420 лв. В първия случай това са 240х0,08 = 19,20 лв. , във втория 420х0,08 = 33,60 лв. И в двата случая я няма твоята цифра 10 лв. Следователно, бъди здрав и стой далеч от здравеопазването.
  Тичай сега да хапнеш печки и кюнци.


  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 25. 25 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Вижте, ако действително в България има 308 болници и всяка една драпа да съществува, тя няма начин да не лъже, за да измъкне пари от НЗОК, защото реално там са парите, а не в населението. И понеже ресурсът там не е предвиден за толкова болници при 7 милионно население, от които половината сигурно са освободени от плащане, то реформата е само една - съкращаване на техния брой драстично или поне на тези, които ползват ресурса на касата. Но с това няма да се реши въпросът за равномерното им разпределение в страната, за да имат достъп всички. Нужно е ограничение на броя болници по области. Като искаш да създадеш болница - или купуваш вече съществуваща или се обединяваш с някоя там закъсала, или я създаваш в район, където има недостиг на качествени медицински услуги. Там вече можеш да привличаш пациенти и от други области, ако си добър, но местното население трябва да има достъп до качествена помощ, а не да тича в София за всичко

  un buen dia empieza con un solo rayo
 26. 26 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Здравната каса да сключва договори с когото пожелае, така се отварят вратички за корупция.
  Нещо ми се струва, че и този министър е пътник.
  А ГЕРБ, да се сетят защо хората гласуваха за тях, частните здравни фондове беше едно от основните неща, които очаквах отъ тях.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 27. 27 Профил на ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ
  ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ
  Рейтинг: 8 Гневно

  Докога, ще ни правят на идиоти, а може и да сме такива. Този здравен министър учил ли е аритментика? Той не може да смята. Ужас.
  Казва, че ни трябват 43 984 болнични легла. 4 на хиляда души.
  Това прави население от 10 996 000души. Тука реално живеят 6 000 000 другите емигрираха. Над 1500 000 са зад граница икономически и политически и етнически емигранти. Значи 24 000 легла стигат.
  Да не говоря, че през 2009 год като се намали с 40% броя на болните измислени ,че са на болничен режим се оказва, че са употребени 15 000 легла. Какви европейски и световни стандарти, каква медицина? Богда ни пази.

 28. 28 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  До коментар [#26] от "Краси":

  Гласуваш за частни здравни фондове - получаваш национализация на резерва на здравната каса. Коментарът е излишен.

 29. 29 Профил на bzm6
  bzm6
  Рейтинг: 367 Неутрално

  ....,а и без гербер4ета след изборите,4е се оказаха по-некадърни и от царските хора

 30. 30 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Развенчан е мита за броя на леглата, но не и за броя на болниците, които са твърде много за 8 милиона души. 5 малки болници са винаги много по-скъпи за издръжка от една голяма със същия брой легла. В големите болници в Германия операционните работят ПЛАНОВО 24 часа в денонощието. В селските болници в България „специалистите” си бъркат в носа през по-голямата част от времето. Освен това няма как една малка болница да е широко-профилна, с най-различни специалисти, с много отделения, не може да си позволи да си купи уреди за по 5 милиона лева парчето или ако случайно някак си ги купи, търси начин да ги ползва за щяло и нещяло, само и само да печели пари по пътеки от здравната каса. Огромен проблем е и нежеланието на повечето лекари да работят и да живеят в глухата провинция. В България и до ден днешен качеството на живота в големите градове е по-добро от това в малките населени места. Аз страшно много обичам Родопите, но има качествено училище за сина ми в Мадан, например? Има ли кой да му преподава уроци по пиано там? Ето защо малките провинциални болници, които са 99% общински, са обречени на посредственост. В ТЯХ НЕ СЕ ПРЕДОСТАВЯ КАЧЕСТВЕНО МЕДИЦИНСКО ОБСЛУЖВАНЕ. Те поемат един пациент, „лекуват го” уж до някъде за да получат пари по пътека от здравната каса и после, като се установи, че все още е болен, го пращат в ГОЛЯМАТА БОЛНИЦА в Пловдив, Плевен, София и т.н. В София има цели 22 стратегически важни болници, които държавата иска да запази – най-вероятно специализирани болници. Един приятел случайно откри на рутинен преглед огромни сърдечни проблеми, налагащи спешна сърдечна операция. В Пловдив, най-големия медицински център след София, има 6 хирурзи, които могат да правят такива операции. Всичките му отказаха, защото рискът да умре бил прекалено голям. В крайна сметка проф. Чирков го прие в София и го оперира успешно. ЕДИН ЕДИНСТВЕН Е ЧИРКОВ ЗА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ – УНИКАЛЕН. Каква заплата заслужава той, според вас, а? 700 лева или 7000? По малка от някой си Гара Дембеле, примерно, или по-голяма? Една и съща като хирурга в Мадан? И знаете ли кой най-добре ще урегулира нещата – ПАЗАРЪТ, приятели, ПАЗАРЪТ НА МЕДИЦИНСКИ УСЛУГИ. Добре урегулирани пазарни отношения са разковничето, в това съм 300% убеден.

 31. 31 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 470 Неутрално

  А между другото реформа има, колкто и да е колеблива - постоянно се завишават изискванията, които болниците трябва да покрият и това е единствения правилен критерий дали една болница трябва да съществува или не. Ако някоя община държи да издържа болница и освен това МОЖЕ ДА СИ ГО ПОЗВОЛИ, никой не ги е спрял. Да инвестират ПАРИ в сгради, апаратура, специалисти, да направят най-добрата болница на балканския полуостров, ако искат. Ако смятат, че техните граждани го заслужават. Ако смятат, че за техните граждни е по-важно да имат хубави пътища, да инвестират в пътища. Общинско САМОуправление.

 32. 32 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 470 Неутрално

  А поне половината общини не могат въобще да съществуват самостоятелно на собствена издръжка, което поставя въпроса защо съществуват като самостоятелна административна единица - за да разиграват шепа местни "политици" местно самоуправление?

 33. 33 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 470 Неутрално

  И ако има трудно достъпни и отдалечени райони в България, защо по дяволите трябва непременно да се поддържа МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА там. какво пречи Мохамед да отиде при планината, а не тя до него. Какво пречи в Мадан да има Бърза помощ и болнични автобусчета, които да извозват болните и тези, които отива на свиждане, до окръжната болница в Смолян два пъти дневно? Как можаха да въведат такива автобусчета за учениците по селата, а пък на никой до сега не му е дори хрумнало, че може да се организира и в болничната помощ? Толкова ли скъпо или трудно е да се поддържа, примерно, един хеликоптер във всяка област за наистина спешните случаи? КЪДЕ ВИ Е ЪКЪЛА, БЕ, министри, депутати и прочее политически и партиен елит? Защо не мислите като мениджъри и не решавате проблемите?

 34. 34 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Проблемът е друг - казваш да отиде в болницата в Смолян. А знаеш ли колко областни болници в България нямат дори апарат за изследване на храносмилателният тракт по цялата му дължина при положение, че ракът на тези органи е сред най-разпространените в страната и смъртността при него е много голяма още в съвсем нормална възраст. Аз съм за това да се развиват областните болници, а не да се тъпчат в София. Знаете ли колко семейства се преместиха в София само защото не могат да се лекуват - те или децата им в собствения си район? Тук по-горе един от Вас каза - районът ми харесва, но искам музикална школа с пиано за детето ми. И това е вярно - трябва да се поддържа едно добро на ниво на образование и школите по изкуствата в градовете, за да имат специалистите нормален живот. Затова трябва да се грижат областите.
  Друго - най-добрите болници в Щатите не са в Ню Йорк, нито точно във Вашингтон. St. Jude Hospital е в щата Тенеси, MDAnderson е в Тексас, Johns Hopkins Hospital е в Балтимор
  В България всичко се концентрира на едно място, а това е лишено от смисъл.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 35. 35 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Много крадат тия чиновници бе много затова няма пари в системата.Няма контрол няма отчетност.Трябва чатала на врата и бой през пръстите иначе няма оправия с това крадливо племе.

 36. 36 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До rayo - ами както виждаш от картата, държавата иска да запази за себе си като стратегически важни университетските болници в София, Пловдив, Плевен, Стара Загора и Варна, военните в София, Пловдив и Сливен, транспортните в София, Пловдив и Варна и ВСИЧКИ ОБЛАСТНИ БОЛНИЦИ. Във всяка една област да има ПОНЕ по една КАЧЕСТВЕНА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА (бившите окръжни болници), в която да си струва да инвестираш необходимата апаратура, а лекарите да имат минимума добри условия за живот, каквито предлага областния град. От там нататък нека да оставим на касата да прецени с колко още и с кои болници да сключва договори. И точно затова е хубаво да има повече от една каса или най-малкото една държавна и няколко частни.

 37. 37 Профил на Мравояд Всеядев
  Мравояд Всеядев
  Рейтинг: 425 Неутрално

  шайка нещастници, некомпетентни измамници разпределят разни блага някъде, като и за следпия е видно, че дори не могат и да крадат както трябва....защо ли изобщо ги четем тия новини,като че ли нещо хубаво може да излезе от това правителство (освен може би новата операция the players...)

 38. 38 Профил на pesho1921
  pesho1921
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Проблемът е, че и населението е твърде непропорционално разпределено по територия. Имаме прекалено големи градове и много опустяли села. Например, една 5 милионна д-ва в центр. Европа, им столица от 0,5 милиона, втори град с 300 хил и трети със150 хил.
  (У нас са: 1х2 млн, 2х0,5, 2х200 хил, 8х100 хил)
  Останалият народ, в оная 5 милионната, живее в градчета с по 8-15 хил човека. В тия градчета има болници с качествено обслужване, апаратура, персонал.
  У нас как да стане?

 39. 39 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#2] от "принцът":

  Съсласен съм с Вас,продължаващото бягство от основни реформи в страната започва да носи само минуси на правителството,а идват избори.От друга страна, като се огледаш на около виждаш,че няма друг,кой да поеме тежкия хомот на управлението.

 40. 40 Профил на гт
  гт
  Рейтинг: 1291 Весело

  Интересно, дали някой раздели 1 160 000 000 лв на 57, и същото число на 44 000?!

  Ами пък ако преразпределим правилно и тези ~ 5 000 легла, освен другите...

 41. 41 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#36] от "the_european":

  Това, което пишеш е хубаво пожелание на държавата само - вече 20 години си пожелалаваме, а картината е съвсем различна - финансирането отива в 2-3 града, да не кажа основно един и всички пациенти са превърнали живота си в такъв на колела. Нищо не се прави за страната, абсолютно нищо вече 20 години. Показват болниците в София по телевизията и ме е срам да кажа на техния фон каква мизерия е дори в областните болници. Като че ли в тези градове не живеят хора и те не си плащат данъците и осигуровките.

  В здравеопазването парите биха стигнали за неголямото население което имаме, ако те се теглят само за лечение в подготвени за това по всички критерии многопрофилни болници - тези 57, които са съществували и преди. Но със съществуващите условия за точене на касата от кого ли не, няма как да стане - парите свършват бързо, всички се напреварват да надписват още щом ги отпуснат, за да осигурят съществуването на своите заведения (консумативи, енергия, медикаменти, заплати и прочие) и до там. За пациентите нищо не остава. Сега лекарската гилдия се опитва да ни замазва очите, че всички болници са достатъчно за държавата, защото използват готово събраните пари - колкото напишат, толкова им плащат, кой ги проверява. Т.е. нашите осигуровки отиват не толкова за лечение на хората, колкото за издрържане на една камара болници от общата хранилка. И това нещо задължително трябва да се промени. Не да ми налагат допълнително плащане, а да оптимизират числото болници за малка страна като нашата

  un buen dia empieza con un solo rayo
 42. 42
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:07 на 03/02/2011 от неговия автор.

 43. 43 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#40] от "гт":

  Аз направих изчислението за 53 болници (предполагам, че военните болници като отделни структури с изключение на Централната са твърде много за силно съкратената ни армия - те могат да имат свои отделения към областните в съответните градове) -

  или 1 160 000 000 : 53 са 22 милиона на година за болница грубо имаща 830 легла (общо 44 хил)... това съвсем не е малко, още повече че събираме два пъти повече вноски

  un buen dia empieza con un solo rayo
 44. 44 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#36] от "the_european":

  Не се заблуждавайте ,че една малка болница не може да лекува пневмонии или да оперира апендицити. Тя си има определен кръг диагнози с които може да се справи успешно. И не винаги централна болница значи най-добрата болница. Аз лично знам една малка болница в която хирургията развиваше наистина дейност и там младите хирурзи имаха повече опит в операциите от техните колеги със същия стаж в София, защото шефа им беше учител и им даваше възможност да оперират, докато хирурзи в софийските клиники, просто държаха с години екартьорите чинно и мирно, защото или оперираше някое протеже или пациентът беше протеже и така и никога не им бе дадена възможност нещо да направят самостоятелно.
  Идеята няколко болници само в големите областни центрове е абсурдна и означава само едно- пациентите ше мрат по пътя, защото за някои час и половина по шосетата ще е фаталния час и половина.
  А и капацитетът на час (грубо казано) на централните болници няма как да бъде качен при нарастващия поток болни към тях.А ентусиазма на централните болнични директори бързо ще увехне, когато видят ,че претовареността и увеличения обем работа на болниците им пак не кореспондира със заплащането от НЗОК или поне плащането изостава от темповете на нарастващото натоварване. Изобщо пациентите ги чака листа на чакащите за операции в централна болница.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 45. 45 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#33] от "the_european":

  А това с хеликоптерите е абсолютна смешка.
  Санитарен вертолет в САЩ струва 9000 долара само издигането му във въздуха и след това 87 долара за всеки прелетян километър (http://www.wftv.com/news/16810836/detail.html). Направи си сметка дали е възможно за България , когато на хирурга у нас плащат 20 стотинки разположение на час :
  http://www.bglekar.com/bglbgl/?p=1431

  Изобщо престанете да слушате глупостите на управляващите тиквеници...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 46. 46 Профил на pierr
  pierr
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#44] от "Dr_Doolittle":

  Ей, а оставете и бизнеса да се върне от работа и да се изкаже по въпроса.... Майтапя се, разбира се - просто много точно сте го казали. Дет се вика взехте ми думите от устата... Браво!

 47. 47 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#44] от "Dr_Doolittle":

  Малките общински болници трябва да съществуват и да са оборудвани да правят всички неотложни операции и лечение. Не е проблемът в тях. А в това, че хората от дадена област не могат да получат диагностика и адекватно лечение при малко по-сложни заболявания от апандисит и херния.
  233 000 болни от рак регистрирани в страната, само тази година 33 000 души, от тях 4000 нови случаи на рак на гърдата, още толкова на рак на белия дроб, на панкреаса и дебелото черво..........................къде се лекуват тези хора - продават всичко и пътуват да търсят лечение.........
  иска ми се това правителство да се замисли, че няма как това да стане в 5-6 центра, трябва да се мисли за качествена ранна диагностика и лечение и в областните болници

  un buen dia empieza con un solo rayo
 48. 48 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Гневно

  Знам само ,че пари за здравеопазване няма /не се дават,казват нямяло/
  Също така здравеопазване без пари на исканото от нас качество
  не може да се постигне.
  Извода е или да се намерят пари и затегне контрола по разходването им или ще се примиряваме със лошо здравеопазване.
  Като гледам гласят ни второто.

 49. 49 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  За съжаление никой не ходи на профилактични прегледи. Такъв ни е балканския манталитет - 'не ходя на лекар и не се изследвам да не ми открият нещо' . Желязната логика на щрауса или както преди са му казвали - 'камилска птица'. А голяма част от злокачествените заболявания са напълно лечими. И не само те. Няколкостотин хиляди българи са с високо артериално налягане , болят ги главите и ........... пият аналгин. След някой казва ' А бе как така това момче си отиде , нищо му нямаше '.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 50. 50 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#49] от "Dr_Doolittle":

  Сигурно повечето от хората са така, но аз отидох при някои смущаващи ме симптоми............и нямаше апарат, елементарен апарат. Трябваше да чакам 3 седмици за час в София. И нямам увереност, че не ме "претупаха", защото за толкова пари, толкова. Поне на думи слава Богу ми нямаше нищо. Но си спомням за един мой колега, който вероятно месец или два усещаше, че нещо не е наред, ужасно отслабна и при прегледа му в местната болница в Ню Джърси се усъмниха в бета-лимфома. От изследванията до началото на самото лечение мина точно една седмица и това момче е живо и здраво. Работеше с нас в лабораторията още след 3-ия месец след края на химиотерапията.................каво да говорим - няма опашки, няма мотаене и един спасен живот. От другата страна - едно друго момче, мой съсед в нашата татковина си замина от същата тази болест на 23 години, на 2 години беше само по-млад от моя колега............само че тук всичко се протака до невъзможното.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 51. 51 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Знам, че реагирам много остро към "реформите" и опитите да ни промиват очите в България особено в здравеопазването. Но примерът, който дадох не ми позволява да приема, че не може и в България да се скъси пътя на пациента до лечението и той да има достъп за това близо до мястото, където живее. Защото понякога и една седмица време от диагнозата е достатъчна да спасиш човек дори и с трета степен на лимфома. В България обаче все още не мислим за хората като ценност, за голяма жалост, затова не правим реформи за тях, а не известно за чии интереси.

  un buen dia empieza con un solo rayo
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK