Шествековен чинар в Гърмен ще представи България в класацията за европейско дърво на годината

Шествековен чинар в Гърмен ще представи България в класацията за европейско дърво на годината

© (cc) klearchos via FlickrЧинар на над 600 години спечели приза "Дърво на годината" в България и си осигури място в класацията за европейско дърво на годината. Дървото е номинирано от 17-годишната Мария Софтова от Гърмен и получи най-много гласове в онлайн гласуването – 1700 от 6000 уникални гласа. Конкурсът започна от началото на септември, а гласуването за 10-те финалисти се проведе от 15 ноември до 3 януари.


Наградата за Мария Софтова, която го е номинирала, е рафтинг приключение. Това тя научи на официална церемония в София.


Дървото е едно от двата т.нар. "Заградски чинари" в Гърмен. Вторият такъв е на 300 години. Мария Софтова разказа, че решила да номинира именно този чинар, тъй като много обича своето родно място. Информация за дървото взела от местен поет.
Самото дърво е високо 24 м., обвивката му е 10,5 м. В самият ствол на чинара има хралупа, която се получила по време на Османското робство,. Според преданието, еничари са опитвали да го горят и тогава се получава дупка, която не е могла да зарасне.


Мария не скри радостта си, че именно чинарът в Гърмен спечели в класацията "Дърво на годината" у нас, защото "и по вид, и по история, той заслужава да се бори".
Той ще участва в класацията за Европейско дърво на годината, където ще се състезава с първенците на Румъния, Унгария, Чехия и Словакия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK