Касата обещава повече пари и справедливост за болниците

Болниците ще работят с отворено бюджетиране в рамка, обяви директорът на НЗОК Нели Нешева

© Красимир Юскеселиев

Болниците ще работят с отворено бюджетиране в рамка, обяви директорът на НЗОК Нели НешеваНа болниците тази година ще бъдат изплатени малко повече пари спрямо 2010 г., и то по-справедливо. Това обеща управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Нели Нешева, която вчера представи новата методика за определяне на делегираните бюджети на лечебните заведения за 2011 г.


С всички актуализации миналата година касата е изплатила общо 1.085 млрд. лв. за работата на здравните заведения по клиничните пътеки. Тази сума обаче е била разпределена за 13 месеца, защото с нея касата плати и за ноември 2009 г., което прави по около 83 млн. лв. на месец за болниците.


За тази година са предвидени 1.160 млрд. лв., но с тях ще се разплащат и лекарства с рецепта от НЗОК, като сумата за медикаменти е 60 млн. лв. Така средствата за лечебните заведения ще са 1.1 млрд. лв., но ще са за 12 месеца, което прави около 91 млн. лв. месечно за болниците, изчисляват от здравноосигурителната институция.
Новата методика за разпределение на парите предвижда болниците да искат определени суми на базата на дейността си от миналата година и променените цени на клиничните пътеки. Районните здравни каси ще ги разглеждат и определят прогнозни бюджети за цялата година, след което те ще бъдат одобрявани от централата.


Директорите на болници ще могат да прехвърлят средства от един месец в друг в рамките на тримесечие. "След 20 февруари лекарите ще знаят с какви средства разполагат до края на годината, болниците ще работят с отворено бюджетиране в рамка", обяви Нешева. На практика промените означават, че директорите на болници ще трябва да предвидят много точно колко пациенти и с какви диагнози ще им се явят в следващите три месеца.


Нели Нешева обяви още, че няма промени в методиката за разпределянето на средствата заради критиките от страна на здравния министър д-р Стефан Константинов. Той лично на мен не ми се е обаждал със забележки, обяви тя. Това означава, че малките общински болници ще са с орязан достъп до клинични пътеки, т.е. няма да могат да лекуват масови диагнози като комоцио и херния.


Министърът е против методиката, защото според него много пациенти ще останат без помощ. Според Константинов на болниците не може да им се налагат по-строги условия за работа, отколкото са медицинските стандарти на здравното министерство. Константинов обаче няма реална власт над здравната каса.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  Цитат: 'отворено бюджетиране в рамка", обяви Нешева. '

  Нещо като презерватив с дупка...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 2. 2 Профил на sorens
  sorens
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Каква е тази Нешева!
  Какви са тези хора!
  Кой им дава право да се разпореждат с моя здравен данък и да си играят на здравно осигуряване?
  АВТОБИОГРАФИЯ

  Име: Д-р Нели Петкова Нешева
  Дата на раждане: 15.04.1961
  Семеен статус:
  Омъжена, с две деца

  Професионален опит:
  2009 - 2010
  Министерство на здравеопазването, Главен секретар
  2008 – 2009
  Столична община – дирекция „Здравеопазване”, Директор
  2000 – 2007
  Водещи фармацевтични компании
  1997 – 2000
  3-та АГ Болница, Акушер гинеколог
  1989 – 1997
  3-та Работническа болница – София, Лекар ординатор
  1987 – 1989
  Районна болница – Ботевград, Лекар ординатор
  Образование:
  2009
  НБУ – София, Публична администрация
  1987
  Медицински Университет – София, Хуманна медицина

  - КОИ СА ТЕЗИ ВОДЕЩИ ФАРМАЦЕВТИЧНИ КОМПАНИИ, ЗА КОИТО Е РАБОТИЛА 7 ГОДИНИ?
  - ЗАТОВА ЛИ ПАЗАРА НА ЛЕКАРСТВА НАДХВЪРЛИ 2 МЛРД ЛЕВА!
  - ОПИТА И КАТО МЕНИДЖЪР Е САМО 2 ГОДИНИ (ПРИ бб В ОБШИНАТА И ПАК ПРИ НЕГО В ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ)
  - ЗАЩО ЧОВЕК ОТ СКЪПО ПЛАТЕНИТЕ ФАРМАЦЕВТИЧНИ КОМПАНИИ ОТИВА НА РАБОТА В СОФИЙСКА ОБЩИНА, В ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО?
  ... МОЖЕ БИ ЗА ДА СТИГНЕ ДО ЗДРАВНАТА КАСА И ДА ОБСЛУЖИ БИВШИТЕ СИ РАБ

 3. 3 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1220 Любопитно

  Защо ли изпитвам огромно недоверие към думите и намеренията на госпожата?

 4. 4 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Никой не казва никога и никой от така наречените журналисти и не пита колко % от всички събрани пари отиват за издръжка на администрацията на тази каса, която явно не си върши работата

  investments.dir.bg
 5. 5 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  реформата определено тръгна и това го усещат и лекарите ,налице са първи загинали пациенти завърнати от вратите на големи болници с диагнози ,че са здрави ,само след часове те са клиенти на погребалните бюра ,трагичното е ,че пак се опитват да ги върнат в извънболничната помощ ,където уж дадоха някакви 11 стотинки на пациент за денонощна помощ от страна на джипитата -нещо което е явно неизпълнимо.Нека сега касата обяви след първото плащане колко от джипитата са получили тези 11 ст и колко от тях са извън големите градове ,аз ще ви кажа че не са повече от 10% ,това предполага че още едни 9 милиона се връщат в бюджета на касата и ще потънат в джобовете на алчните аптекари ,а народа ще се лекува все по малко и по малко и достъпа му до дипломиран лекар ще е все по отдалечен и невъзможен ,не случайно продължава пропагандата срещу лекарското съсловие ,но видиш ли никой не протестира и не проверява масовото самолечение в аптеки и незаконни дрогерии в цялата страна и никой не контролира продажбите на забранени за употреба без рецепта лекарства ,там всички са доволни и журналисти ,а и Ани цолова няма нали -тя е по клиниките ,когато някой осран самолекувал се пациент е дошъл в тежко състояние и чака лекарите да го лекуват за своя си сметка,щото касата не плаща тежки случаи и като го завърнат от вратата ,щото никой не им плаща необходимите реални средства за лечение са виновни САМО ЛЕКАРИТЕ НАЛИ ,касата не е виновна ,там журналистически разследвания няма ,не се питат например директори на болници как са покрили разхода на недоносено дете с 30 дена лечение в болница ,родено от мизерна майка неспазила никакви изисквания за женска консултация и неносеща никаква отговорност за това -само лекарите носят отговорност нали ,пациента не ,защото лекарите в тази страна са отрепките на системата парцали ,с които журналистите си бършат задниците ,факт е че от прехвалените милиарди за здравеопазване до работещите с пациенти лекари досктигат реално не повече от 2.5%от парите и е факт ,че само след 5години в голяма част от страната ще е отдавна забравена възможността да се прегледа жив пациент при дипломиран лекар специалист независимо колко ще е скъпа тази услуга и независимо от бюджета на същата тази каса !!!!!

 6. 6 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Касата обещава повече пари и справедливост за болниците

  това сега какво трябва да означава, няма ли случайно закон по който да се определя на кой какво се полага или ще разчитаме на бащицата( майчицата) да е на кеф и да е справедлива

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 7. 7 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Касата обещава повече пари и справедливост за болниците??? АБЕ ТОВА...КАСАТА, ТОВА ДЪРЖАВАТА-УЖ ВСЕ НЯМАТ ПАРИ!??? А КАК ДА ИМАТ, КАТО ПЕЧАТАНЕТО И КОНТРОЛА ВЪРХУ ПЕЧАТАНЕТО Е ВЪРХУ ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ!??? А ТЕ, ...ВМЕСТО ДА НИ ДАВАТ ПАРИ, ИЗПРАЩАТ НЕКАДЪРНИЦИ/КАТО РАЗНИТЕ ИМ КАЛИНКИ/...ПОСЛЕ ...НЕ СТЕ СИ ИЗПЪЛНИЛИ ТЕЗИ КРИТЕРИИ, НЕ ЗНАМ КАКВО НЕ СТЕ ИЗПЪЛНИЛИ-НАКРАТКО НЯМА ПАРИ ЗА ВАС! ТОЛКОЗ! НИЕ ПЕЧАТАМЕ ЕВРО И ЗА ВАС, ЗАЩОТО СТЕ В ЕС, НО ВИЕ НЯМА ДА ГИ ПОЛУЧАВАТЕ! КАРАЙТЕ СИ С ВАШИТЕ ЛЕВОВЕ, САМО ЧЕ И ТЕ ...СА ПОД КОНТРОЛА НА НАШИТЕ ОБЩИ ПРИЯТЕЛИ/ГОСПОДАРИ/ ОТ ИЛИ ТАКА НАРЕЧЕНАТА СВЕТОВНА БАНКА, ИЛИ ОТ ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ МЕЖДНАРОДЕН ВАЛУТЕН ФОНД!!! ХА ДА ВИ ВИДИМ КАКВО ЩЕ ПРАВИТЕ, КАТО НЯМА ПАРИ И ПАК НЯМА ДА ИМА! ЗАТОВА СМЕ ВИ ПРАТИЛИ И ЩЕ ВИ ПРАЩАМЕ ВСЕ ОТБОР ИДИОТИ ...ОТ НАШИТЕ ЕКИПИ! А как да няма пари, като Тано Танов заявява, че са хванати 80 милиарда къса цигари! Я някой да сметне по десет стотинки ако се продава единият къс=колко пари ще спечелят до краят на годината??? Точно 8 милиарда лева!!!? Тогава какво се оплакват, че няма пари??? Или и те ...за това са сложени, за да тормозят българският народ с немане??? Или има някаква друга схема за тези уж конфискувани стоки и пари??? После които ще отидат в касите на ГЕРБ??? Я се замислете какви ги вършат само???

 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Неутрално

  Директорът на НЗОК Нели Нешева да ми върне 100-те лева, които НЗОК откраднаха от мен преди три години.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#8] от "Храбър":Надай се к..е на пияна жена.

 10. 10 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#5] от "tur671":

  Не се ядосвай. Виктор Николаев с Ана Цолова са като две гарги кацнали на оградата, оплюващи безогледно цялото медицинско съсловие щото не работят с главата си , а с устата си. Ама много е лесно както се търкаляш на стола с колелца в студиото с климатика, да коментираш някаква друга професия. Това го могат 95 % от зрителите им без говорни дефекти. Трудно е, обаче да работят някаква обществено полезна професия при която се носи отговорност. И за това са станали говорители...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 11. 11 Профил на kony
  kony
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ами не са виновни Ани Цолова или Викторчо -те са само ПАПАГАЛИ, ясно е, че някой друг им пише репликите, те просто ги четат. По същия лицемерен начин постъпиха с децата с увреждания- никой от тях не взе да гледа (било и само за 1-2 месеца) такова дете у дома си. Това е поръчково медийно изпълнение за настройване на хората срещу отделни гилдии -днес лекари, утре съдии, после полицаи или учители. Не лекарите са парцалите, а тези журналисти, които явно не са наясно, че всеки САМ трябва да отговаря за действията или бездействието си.

 12. 12 Профил на ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ
  ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ТАЗИ ТЕМА не се ли изтърка? Преди дни Нзок плати задълженията си по клиничните пътеки от месеците Юни и Юли миналата година. Значи освен откраднатите със закон
  1 500 000 000,00 лева, някой краде още един милиард с разсрочено плащане.
  За енти път питам докога ще мълчим? Къде са ни парите двата милиарда лева. Някой сметна ли, че неграмотното министърче доказа със здравната карта, при четири на хиляда болнични легла в България живеят 10 996 000 човека.
  Стига .!!!!
  Липсата на първоначално образование при лекарите е много опасно явление. Ако така знаят и медицината господ да ни е напомощ.
  Хора събудете се!!. Тия извършват грабежи и убийства.

 13. 13 Профил на katzo
  katzo
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Аз пък обещавам на касата, че ще се справи с тва си обещание!

 14. 14 Профил на pesho1921
  pesho1921
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Каката има егаси номенклатурната биография. Още със завършването си - хоп в София, докато другите са по разпределение в селата 3-4 годинки. За няколко седмици в Ботевград, за парлама, но то все едно пак в СФ. Оттам по бързата процедура по запазената писта за комунистически отрочета - АГ. След това административна кариера, дето ги назначават по партийна линия и никога с конкурси.

 15. 15 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#14] от "pesho1921":

  ти какво си очаквал

 16. 16 Профил на frantotti
  frantotti
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Не мога да повярвам, че след всички прокурорски проверки, които текат в Транспортна болница в София срещу директора й - Николай Червеняков и всички доказани злоупотреби, най-накрая беше уволнен единствения човек, който му се опълчи открито - зам. директора Д-р Райко Цветков. Това е България - работиш 30 години в една болница, идва един измамник, за една година съсипва болницата от злоупотреби и първият понеже не може да си трае докато съсипват мястото, в което е работил цял живот става неудобен и го уволняват. Един достоен човек остава без работа, един крадец - продължава да си краде. И никой не каза нищо - никъде. Страааашни сте, медиите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK