Правителството ще повишава заетостта сред младежите с обучения и стажове

Правителството ще повишава заетостта сред младежите с обучения и стажове

© Анелия НиколоваДелът на безработните младежи (15-29 години) трябва да намалее три пъти до 2020 г. Това е един от приоритетите в политиката на пазара на труда в националната програма за реформи на правителството. По последни данни на Националния статистически институт над една пета от младежите са безработни. Според заложената цел в програмата на кабинета в следващото десетилетие делът им трябва да се намали до 7%. Това ще става чрез "комплекс от мерки, насочени към повишаване на техните знания и умения съобразно потребностите на пазара на труда и чрез инициативи, улесняващи прехода от образование към обучение (стажуване, чиракуване, възможности за съчетаване на обучение и заетост)", е записано в документа.


В края на миналата година министерството на труда започна схема по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", по която младежи могат да изкарат 6-месечен стаж по специалността си. Целта е да придобият трудови навици и да станат по-пригодни за пазара на труда. Сред задачите в националния план по заетостта на министерството на труда за 2011 г. е до 4 месеца след регистрирането си като безработни 25% от младежите да бъдат включени в курс за обучение или програма за субсидирана заетост.


Липсата на квалификация и на трудов опит са основните пречки пред намирането на работа от хората до 29 г. Данните на Агенцията по заетостта показват, че повече от половината от  регистрираните на трудовата борса над 65 хил. младежи са най-много със завършен осми клас. Друг проблем е, че работодателите често поставят неизпълними условия за стаж и опит пред младите или им предлагат ниска заплата, заради което те се обезкуражават да търсят работа, отбелязват специалисти по човешките ресурси.
Другата основна цел в програмата на кабинета е увеличаването на заетостта сред хората в предпенсионна възраст (55-64 години) до 53% до 2020 г. или с 10% повече спрямо края на миналата година. За постигането й министерството на труда ще разчита основно на схемите за квалификация чрез ваучери, които се финансират от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".
За постигане на по-добро съответствие между търсене и предлагане на труд в средносрочен план ще бъде изградена национална система, която ще  "осъществява регулярно и систематично проучване, анализиране и прогнозиране на потребностите на работодателите от работна сила с определени знания и умения".


"Информацията и прогнозите ще се използват при планиране и определяне на приема по специалности в средните и висшите училища, което ще рефлектира върху характеристиките на работната сила, излизаща на пазара на труда, а така също и при обучението на възрастни", се пише в стратегията на кабинета. Заетостта сред хората между 20 и 64 години трябва да стигне 76%. По данни на НСИ от края на миналата година равнището й у нас е 66.4 на сто.

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hm_
  hm_
  Рейтинг: 466 Весело

  Време е ! Повече стажове, повече кадърни младежи и повече работа за нас студентите!

 2. 2 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Това го знаем..и сега има милиони такива програмки, които впрочем напълно обезсмислят официалният коефициент на безработица...Проблема е, че това са програми без потенциал и бъдеще...по-малко от 10% от преминалите ги някога ще влязат в реалната икономика...още по-малко пък поради знанията си придобити в тях..Просто всичко е едно лудо преливане от пусто в празно..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 3. 3 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 466 Гневно

  Махайте работещите пенсионери и всичко ще си дойде на мястото!

 4. 4 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Гневно

  Да вземе правителството да уволни работещите пенсионери поне от държавните учреждения? Пълно е със здрави като бикове овенни и милицЮнери? А уж работата им била много трудна, та ги пенсионират по рано. С двойно по големи пенсии от останалите???..... Такива програми като горепосочената са залъгалки за баламите!!...

 5. 5 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Особен ефект към изпълнението на тези намерения ще окаже и решимостта на същите тези управници да вдигнат възрастта за пенсиониране до 67 години. Това е то.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 6. 6 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Един мухлясъл мозък на "личност" между 18 и 29 години, който още в основното училище е отвикнал да учи, да възприема знания общокултурното му развитие, след това дори не е минавал покрай професионалните гимназии / доскорошните техникуми!/, демонстриращ пълна липса на желание и за физически труд, свикнал да бъде " с у б с и д и р а н " от скромните пенсии на баба и дядо, ПРОСТО НЕ ВИЖДАМ КАК НЯКОЙ ЩЕ МОЖЕ ДА ГО НАКАРА ТЕПЪРВА ДА СЕДНЕ ДА УЧИ И СЕТНЕ ДА РАБОТИ. А да не забравяме, че някога държавата е финансирала В Е Д Н Ъ Ж неговото образование, което дори и ОСНОВНО, си е 100% фиктивно! И сега какво, държавата втори път ще финансира тези тунеядци в жалък опит да ги накара да прочистят мозъка си от мухъла и да се доограмотят и случайно да придобият, ПО ДОКУМЕНТ РАЗБИРА СЕ, ПРАВОТО ДА УПРАЖНЯВАТ НЯКАКВА ПРОФЕСИЯ. А тоя социален министър Тотю Младенов нямал пари за повишение на заплати и пенсии, пък намира пари да харчи от данъкоплатеца, демек да налива в каца без дъно. Не, аз като редови и добросъвестен данъкоплатец не съм съгласен дори 1 / Е Д И Н!!! / ЛЕВ ОТ ПЛАТЕНИТЕ ОТ МЕНЕ ДАНЪЦИ ДА СЕ ХАРЧИ ЗА ТАКАВА НАЛУДНИЧАВА ИДЕЯ.

 7. 7 Профил на Албена Тодорова
  Албена Тодорова
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Дано не е поредната инициатива "на парче".
  А "чиракуване"-то звучи почти зловещо.

 8. 8 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 982 Любопитно

  Тия на снимката още не знаят всъщност колко са обречени!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK