(Не)точни сметки

(Не)точни сметки

© Юлия Лазарова
За пет месеца правителството отпусна над 1.5 млн. лв. на няколко църкви и манастири. Сред тях се набиват на очи манастирът в брезнишкото с. Гигинци и строящият се храм "Св. Николай" в Бургас, към които управляващите са особено щедри. Малкият манастир получи от правителството общо 210 000 лв., а черквата в кв. "Меден рудник" - 300 000 лв., или общо една трета от държавните средства, разпределени между 12 църкви и манастири.


През 2006 г. монасите от Гигинци печелят и проект по САПАРД за 80 хил. лв., с които купуват биволици. Дейността им не остава незабелязана - манастирът е посещаван няколко пъти от двама премиери - Сергей Станишев и Бойко Борисов. Отделно от държавните субсидии двата храма привличат и големи дарения от частни лица, сред които председателят на надзорния съвет на Корпоративна банка Цветан Василев и собственикът на футболния клуб "Левски" Тодор Батков.


"Дневник" провери на място какво прави двете църкви толкова притегателни за дарителите, държавни и частни.


На информационната табела на строителната площадка на новата църква "Св. Николай Чудотворец" в бургаския кв. "Меден рудник" пише "Строител Атрим" ЕООД, гр. Бургас, представлявано от Атанас Асенов Топчиев". Дружеството е собственост на Мая Чаушева, регистрирано през 2009 г., а от разговора ми с Топчиев разбрах, че двамата са съпрузи.
За строителството на храмовия комплекс досега общината в Бургас е предоставила 465 хил. лв., съобщиха от пресцентъра й. Правителството също се включи в реализацията на проекта, като в рамките само на два месеца - на заседанията си от 8 декември м.г. и от 27 януари, отпусна за него общо 300 хил. лв. Теренът, върху който се строи "Св. Николай Чудотворец", също е дарение от държавата. Близо 3600 кв.м земя  бяха прехвърлени безвъзмездно в собственост на църковното му настоятелство на 2 февруари 2006 г.


Сайтът bg-patriarshia.bg съобщава, че строежът на църквата е започнал тържествено в присъствието на кмета Димитър Николов в началото на октомври 2008 г. от фирма "Доломит", като за целта  бургаската община е отпуснала 250 хил. лв.


 Проектът


Според проекта на архитектите Паруш и Ивилина Зафирови "християнският комплекс" в най-големия панелен комплекс на Бургас "Меден рудник" ще включва трикорабна базилика от 527 кв.м застроена площ, 144 кв.м за офиси, библиотека и читалня, 240 кв.м за кухня и трапезария за социално слаби и спални за поклонници, както и 165 кв.м за кабинети по вероучение и жилище за свещеника.


"Когато започвахме през 2007-2008 г., стойността на проекта беше около 5 млн. лв. Сега с падането на цените целият комплекс ще излезе вероятно около 3.5 млн. лв.", казва отец Емилиян, председател на църковното настоятелство.


За довършване на строителните работи ще са нужни не по-малко от 780 хил. лв. Позлатените куполи ще струват още около 120 хил., иконостасът - 200 хил., оттам нататък започват полилеи, свещници, стенописи... По думите на отец Емилиян нищо още не е сметнато "до стотинката", защото работата е на много ранен етап.


Изпълнителите


"С "Доломит" се разделихме, защото имаше нарушения по договора и настоятелството реши да го прекрати, обяснява неохотно отец Емилиян. Имаше злоупотреби, нещата приключиха, няма смисъл да се коментират."


Според Вълкан Янев, секретар на Сливенската митрополия, изборът на фирмите, на които се възлага строителството на църкви, обикновено пада върху такива, които имат опит в този бизнес, тъй като това е специфична и сложна дейност. Не е ясно как митрополията е определила опита на "Атрим" на Мая Чаушева, регистрирано в същата година, когато е възобновено строителството - през 2009 г.


"Мисля, че офертата на "Атрим" беше най-ниската, най-добрата. Казаха, че имат и каменоделци, които сега ще ни трябват, имат реставратори при тях, дадоха ни списък на църквите, по които са работили", обяснява отец Емилиян. Според него фирмата е била избрана "с вътрешен конкурс" от църковното настоятелство в състезание с още четири компании, чиито имена не можа да си спомни.


"Бюджетно упражнение"


На правителственото заседание през декември премиерът Борисов съветва министрите "да не се свидят", когато става въпрос за пари "за началника". В същото време системата за контрол върху финансовите операции в Българската православна църква е достатъчно неясна. Според чл. 231 от устава на БПЦ  "отчетникът (длъжностно лице, което получава приходи и извършва разходи в църковните учреждения - бел. ред) дава след изтичане на бюджетното упражнение отчет за извършените приходно-разходни операции по изпълнение на бюджета".


Друг текст (чл. 236) уточнява, че "епархийското началство упражнява надзор върху подведомствените си църковни учреждения и отчетниците при тях чрез контролните органи на митрополията". Но на въпроса за контрола на средствата, които се изразходват за новия бургаски храм, секретарят на Сливенската митрополия препраща към църковното настоятелство, което е пряко ангажирано със строителството.


Вероятно този доста либерален модел на отчетност позволява цената на комплекса, в който дарители влагат лични пари, а местната и централната власт - парите на данъкоплатците, да се колебае между 4 млн лв. (според сайта на община Бургас), около 3 млн. лв. (по данни на отец Емилиян) и 2.2 млн. лв. (сметнати от управителя на "Атрим" Атанас Топчиев).


На този фон в шуменското село Царев брод се случват съвсем други неща. Там има бенедиктински манастир, основан още през 1904 г. В него сега са останали пет монахини, които, без да получават нито лев от държавата, организират дневни занимални за децата от селото, през лятото посрещат детски лагери и се грижат, колкото им позволяват силите, за психично болните, настанени в крило от манастира им, което някога пак държавата им е отнела.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Любимец 13
  Любимец 13
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Така е на пръв поглед, но в Божиите дела невинаги 2 и 2 прави 4.

  Щом така е решил Бог, значи толкова милиона е трябвало да излезе строителството на храма. Аз лично не бих се наел да ревизирам Неговите решения.

 2. 2 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  1600 евро/m² за църковен комплекс с дизайн отпреди 200 години??? За такава сума се строят жилища в Копенхаген

  http://pavel-yanchev.blogspot.com/
 3. 3 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#1] от "Любимец 13":

  Той в момента се занимава със СРС-та, не му е до храмове.

 4. 4 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "Б.Б.: Винаги съм ви казвал: Правите ли нещо за началника, никога няма да се свидите. Така че днес искам да се чуеш с него и да ми кажеш, последно, за да го впишем в тази точка."
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2011/01/27/1032920_redakcionen_bezotchetni_pari_za_nachalnika/

 5. 5 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  Бургас има стара традиция за злоупотреби при строежи на храмове. Първата българска църква в града, "Св. Св. Кирил и Методий", окончателно завършена 1929 година, е минала със скандал за поръчка на по-евтини материали, които пък били таксувани като по-луксозни и разликата влязла в нечии джобове - скандалът е отразен и в книжката издадена по случай завършването на храма. В къщи имаме един екземпляр, защото прадядо ми е бил всред ктиторите и всеки от тях е получил по една бройка от публикацията.
  Та нищо ново под слънцето де...

  E PLVRIBVS VNVM
 6. 6
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:04 на 04/02/2011 от неговия автор.

 7. 7 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  Кенсико, личи си, че не си запознат с православната символика на храма като сграда. Той е разчленен на няколко пространства - олтарно пространство в апсидата зад иконостаса - изобразява Рая, кораб - светът на покръстените, предверие - светът на катахумените. Това са задължителните части. Може да има и двор ограден с колонада и с фонтан/чешма в основната ос. Храмът е задължително ориентиран изток-запад, което също е символ. Централният купол обозначава центъра на Света. Има и вертикално деление - под, стените до височина приблизително човешки бой, стените над тази височина - според размерите на храма са разделени в два до четири регистъра - на светците и на сцените от живота на Господ Исус Христос и Дева Мария-Богородица на Земята. Регистърът на светците може да е един или до три. Над това е сводът - видимото небе (изобразяват се звезди), а над него - ангелските сфери и в купола - Бог вседържител. Пандантивите на купола се държат от четиримата евангелисти.
  Тук можах да ти изложа само груби очертания на проблема - ако те интересува - има писано.
  Към архитектурната символика има и символика на светлината и звука в храма - главно трябва да са равномерни. Храмът е Нов Йерусалим и там не грее слънце, а Божията светлина, а тя няма точков източник и е равномерна, без нощ и без ден. Така и звукът се носи равномерно, защото гласът Божий стига навсякъде, а херувимската песен, с която вечно служат пред Божия Престол тези много висши Ангели - Свят е, Свят е, Свят е, Господ Бог Саваот (на силите) оглася равномерно Новия Йерусалим.

  Всичко това има своя опора както в теологичната доктрина, така и в литургичната практика. Няма как особено да се опрости архитектурата и да се махнат символите. Иначе, с един приятел архитект сме мислили проект за по-модерен параклис - става, но все пак не е лесно да се спазят всички изисквания на канона.

  E PLVRIBVS VNVM
 8. 8
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:04 на 04/02/2011 от неговия автор.

 9. 9 Профил на mgmst
  mgmst
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Въпросът е доколко БОГ има нещо общо с всичко това .

 10. 10 Профил на chernomorski
  chernomorski
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Хареса ми статията. Темата й не е за стила и канона, а за далаверата, която прозира отвсякъде - държавна власт и попска безотчетност. Този бъдещ християнски храм комулира прекалено много грехове, за да вярваме, че ще върши онова, което правят петте монахини в шуменското село. Християнската етика е грубо нарушена още при изграждането на храма, защо да се съмняваме, че това няма да продължи и впоследствие?
  Е, как тогава да одобрявам харченето на пари от държавния бюджет за едната вяра, давани ей така на доверие? При тази безотчетност в църквата и пълното й мълчание за престъпни прегрешения на нейни служители, как да подкрепяш едно такова безвъзмездно финансиране? И за какво,мислите, говори тази щедрост на власт имащите? Тези пари биха се върнали стократно, ако се инвестират в конкретни млади таланти, в реализация на техни иновации, в защита и реализация на родни или чужди изобретатели! Това ще направи повече хора вярващи, защото вярата на човек не тръгва от храма, а го вкарва там когато той я усети в себе си. Статията поражда много въпроси…

 11. 11 Профил на Pavel Varbanov
  Pavel Varbanov
  Рейтинг: 434 Весело

  И сега като построят този голям храм, като тръгне един поток от туристи към Меден рудник...Бургас да забрави за почиващите на море през лятото туристи...

 12. 12 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  Кенсико, в Чехия се строят малко модерни църкви - хората не са особено вярващи. По-скоро се реставрират стари.
  Иначе, ако намекваш за многото модерни църкви на Запад, след Латеранския събор католическата литургия е опростена значително, а след Втория Ватикански събор (1963) има още промени, които днес обаче не се приемат еднозначно. Барокът на Запад е преход од символизъм към алегория в църковната архитектура - което не е същото. И нещата остават така вече 400 години. При протестантите храмът е още по-опростен символично.
  Както писах в предишния си пост - пробвахме се с приятел-архитект за проект за модерен параклис, стана, но не успяхме да избягаме съвсем от традицията - конструкцията с купол и апсида и с арки е задължителна. Може да се променят прозорците, материалите, стилът на украсата (но и там има канонични изисквания). Просто Византия е разработила философска система за храма толкова съвършена, точна и ясна, че и векове по-късно е почти непроменима.

  E PLVRIBVS VNVM
 13. 13 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 808 Гневно

  Не мога да повярвам, че парите ни се харчат за безсмислици като църкви - популизъм! Да не говорим, че потъват в сивите авоари на БПЦ.

  Хората, на които им липсва соцът, трябва много сериозно да се замислят как щеше да изглежда България днес, ако БКП не бе сдала политическата власт
 14. 14 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "Купола в России кроют чистым золотом -
  Чтобы чаще Господь замечал.", пее Висоцки.
  Не знам за божията милост ли, от куртоазия ли или по чисто електорални съображения, но днешните се оляха във флирта си с църквата. То не бяха еврофондове, дарения от общините, помощи от бюджета на държавата... Да сложат и разпятия с лика на Бойко и да приключват маневрите! Дали ще види Господ обаче златните куполи на БЪлгария, че да й помогне...

 15. 15 Профил на Николай Цаневски
  Николай Цаневски
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Проблемът е в това че по официална статистика на НСИ 100% (през 1992) и 96% (през 2001) от българите са вярващи. Това естествено не е вярна статистика, но служи като база за определяне на субсидиите за религиите.

  За да корегираме тази грешна статистика извоювахме в преброяването 2011 за първи път да има отговор "НЯМАМ ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕ" - възползвайте се от това и се отбележете като такъв за да не излезе пак че всички сме вярващи. Колкото по-малко са вярващите, толкова по-малко основание ще има държавата да пръска данъците ни като помощи за религиите.

  Ето ги въпросите от преброяване 2011:
  http://media.snimka.bg/8006/022266487-big.jpg

 16. 16
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:04 на 04/02/2011 от неговия автор.

 17. 17 Профил на nanrico
  nanrico
  Рейтинг: 541 Гневно

  Тези тъпи кратуни от ГЕРБ флиртуват с църквата, която е по своята същност също толкова мафиотска и безумна структура ...
  Това разхищение на средства на дължавата , за да се пълнят гушите на църковната пасмина е не само възмутително - това е и престъпление !
  Проблемът ни е , че нямаме и прокуратура, която да опъне ушите на самозабравилите се попскси гъзолизци !

  На който му трябват църкви - да си дава парите и да си строи !

  Държавата е отделена от църквата и нито е морално, нито е законно да прахосва парите ни за строежа на църкви !

  „Свестните у нас считат за луди” http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=236324
 18. 18 Профил на ot4eto
  ot4eto
  Рейтинг: 488 Гневно
 19. 19 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 562 Гневно

  Масонската боза "ДНевник" пак нападна Христовата църква. Не си гледат собствената закъсалата фирмичка. Но, Той Бог вижда. Затова тиражите на това вестниче падат всекидневно, както и качеството на материалите. Кога ли съвсем ще изчезне, както създателите, които си обраха крушите от потъващия кораб)))

 20. 20
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:16 на 04/02/2011 от неговия автор.

 21. 21
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:04 на 04/02/2011 от неговия автор.

 22. 22 Профил на oziris7
  oziris7
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Как се пилеят пари в тази държава. А после пищят, че няма за наистина важните неща.

 23. 23
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:04 на 04/02/2011 от неговия автор.

 24. 24 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#19] от "Vassco":

  Проява на съвсем християнска смиреност, любов към ближния и умереност. Пропуснах добро възпитание. Браво, браво! Имаме какво да научим от Вас.
  Едва ли има по-голяма ирония от това, организация, чиито глави са кадрувани от агентурния апарат на тоталитарна държава, да се нарича "Божия". Жалко за членовете ѝ, които наистина са духовници, а не политици, мутри и търгаши, едва ли им е лесно в тази компания.

 25. 25 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#1] от "Любимец 13": Нещо подобно е казал и Айнщайн за изкривяването на пространството ...

 26. 26 Профил на pafel
  pafel
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До колкото си спомням именно телевизия СКАТ алармира за нередностите по строежа на тази църква и то не по-малко от преди 1 или 1.5 години

 27. 27
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:14 на 04/02/2011 от неговия автор.

 28. 28 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1344 Весело

  До коментар [#19] от "Vassco":

  Хайде, Васко! Дръж се сериозно! Чети тук:
  http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2011/02/03/1036189_nilsun_dnevnikbg_e_na_treto_miasto_po_poseshtaemost_ot/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK