Кой как помага "на делото" в "Св. Св. безсребърници Козма и Дамян"

игуменът Евгений

© Красимир Юскеселиев

игуменът Евгений
За пет месеца правителството отпусна над 1.5 млн. лв. на няколко църкви и манастири. Сред тях се набиват на очи манастирът в брезнишкото с. Гигинци и строящият се храм "Св. Николай" в Бургас, към които управляващите са особено щедри. Малкият манастир получи от правителството общо 210 000 лв., а черквата в кв. "Меден рудник" - 300 000 лв., или общо една трета от държавните средства, разпределени между 12 църкви и манастири. През 2006 г. монасите от Гигинци печелят и проект по САПАРД за 80 хил. лв., с които купуват биволици. Дейността им не остава незабелязана - манастирът е посещаван няколко пъти от двама премиери - Сергей Станишев и Бойко Борисов. Отделно от държавните субсидии двата храма привличат и големи дарения от частни лица, сред които председателят на надзорния съвет на Корпоративна банка Цветан Василев и собственикът на футболния клуб "Левски" Тодор Батков. "Дневник" провери на място какво прави двете църкви толкова притегателни за дарителите, държавни и частни."Колкото поиска (игуменът - бел. ред.), за да завърши манастира, ние му го дадохме. Няма да го издържаме до края на света този манастир! Той ги увеличава непрекъснато. Супер лукс е." Думите на министъра в оставка Божидар Димитров по повод исканията на игумена на манастира "Св. Св. Козма и Дамян" край брезнишкото с. Гигинци обиколиха сайтовете в края на миналата година. В комплект с отговора на премиера Бойко Борисов от същото заседание на правителството: "Винаги съм ви казвал: правите ли нещо за Началника, никога няма да се свидите."
Провокирани от репликите, отидохме на място да проверим "суперлукса" в манастира, който според снимки от сайта на обителта е бил полуразрушен само допреди три-четири години.


Не можем да се отървем от комунистическото мислене, че някой трябва да се грижи за нас – така игуменът на манастира "Св. Св. Козма и Дамян" архимандрит Евгений отговаря на въпроса дава ли и църквата пари за неговото възстановяване, както това правят държавата и многобройните дарители.
Той уточнява, че владиката дава благословение и дотам – "винаги и сега".


Според него държавата е длъжна да отпуска средства за храмове, които имат историческо значение, а всички манастири са се строели с волните пожертвования на населението. По думите на игумена манастирът, който през годините се е използвал и за пионерски лагер, и като място за отглеждане на животни от местните хора, от 70-те години е паметник на културата. Но документи за това няма.


Още в началото на разговора с игумена прави впечатление неговата находчивост. Уточнява, че от стопанството, в което се отглеждат предимно биволи (купени с евросредства от спечелен проект по САПАРД!), монасите в манастира могат да се издържат спокойно, но не могат да осигурят средства за ремонтите.


А те са наистина мащабни – това личи още от пръв поглед. Едното крило на полуразрушения някога манастир днес и изглежда, и е наистина луксозно в сравнение с много други в страната. Изцяло обновена е магерницата, построени са два параклиса, кула, фиала (първото в България съоръжение за водосвет, обяснява архимандрит Евгений), беседка. Външно е обновена и църквата, предстои реставрацията на стенописите вътре. Постройките на стопанството също са нови.


Игуменът, роден през 1957, веднага след казармата става монах. Служил е в Рилския манастир и в Света гора. Разказва, че е дошъл в полуразрушената обител край с. Гигинци през 1998 г. и тогава дори нямал идея за възстановяването му. Първите девет години определя като "борба за оцеляване".


Обяснява началото на строителните работи с "божие чудо" - разказва как първото дарение било от жена от Смолян преди няколко години, която сънувала, че трябва да даде на манастира средствата от презентацията на своя книга, 600 лв. С 1000 лв. се включила и кметицата на града Дора Янкова и така започнало всичко.


Малко след това бившият земеделски министър в правителството на тройната коалиция Нихат Кабил (ДПС) прави сдружение за възстановяването на манастира. Връзката с Нихат Кабил станала покрай "пътечка до министерството", която игуменът и монаси направили покрай връщането на имотите на манастира и вече всички ги познавали там.


Освен държавата - 150 000 лв. с решение на Министерския съвет и 60 000 лв. от бюджета на Дирекцията по вероизповеданията, дарители сега са предимно интелектуалци, няколко бизнесмени, различни общини, банки, фирми. Всички са публикувани в сайта на манастира, дори и оставилите 5 лв.


Сред най-крупните дарители се откроява мажоритарният акционер в Корпоративна банка Цветан Василев с близо 400 хил. лв., с които се строи един от параклисите, под който ще има приемна. Индивидуални дарители са още собственикът на футболния клуб "Левски" Тодор Батков с 30 хил. лв. и винопроизводителят Любомир Живанкин с почти същата сума. Дарител е и лидерът на "Атака" Волен Сидеров с 500 лв.


Сред фирмите, предоставяли средства на манастира, се открояват "Елаците Мед" – 20 000 лв., банка ОББ - 15 000 лв., строителят на магистрала "Люлин", турската "Мапа-Дженгиз" с 10 000 лв.


Един от най-сериозните дарители е и монахът в манастира отец Никанор, осигурил повече от 90 хил. лв. По време на посещението ни той не беше там, но отдавна е известен в медиите с превъплъщението на финансовия анализатор и брокер на "Насдак" Христо Мишков, както е светското му име, в служител на Господа.


Въпреки щедрите частни спонсори на манастира средствата за довършването на ремонта пак не стигат. За игумена е трудно да направи точна сметка колко още ще са необходими, за да се завърши всичко. Но със сигурност щели да са "доста". Заради липсата на достатъчно пари не можели да си позволят да наемат фирми за ремонтните работи, затова използват отделни работници.


В плановете е включено и построяване на паметник на жертвите на комунизма, тъй като там са избити много противници на стария режим. Веднага след установяването на отечественофронтовската власт светата обител е превърната за няколко месеца в място за задържане, след това в нея е разквартирувана и войскова част.


Тук са държани под стража приближени на двореца лица, по-първи хора от местното население, довеждани са и концлагеристи от лагера "Богданов дол" да секат дърва. Част от тях са разстрелвани без съд и присъда и набързо заравяни в близост до манастира, пише на сайта на обителта.


На въпрос с какво манастирът е спечелил благоразположението на правителството Борисов, за да му отпусне толкова много пари в сравнение със скромното или липсващото финансиране за други храмове (с някои изключения по морето), игуменът отрича да се радва на някакво специално благоразположение.


Аргументът му е, че държавни пари получават още от предишното правителство на тройната коалиция. В сайта на светата обител са посочени 300 хил. лв. "субсидия" от Министерския съвет през март 2009 г.


На изпроводяк архимандрит Евгений заръчва с това, което ще напишем, да призовем който може да помага "на делото".

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Ами според мен е пределно ясно, че са отпуснали тези пари на този манастир, защото ще изглежда добре на PR снимката. Бойко така управлява.

  ALL IS WELL
 2. 2 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Шибаняк смотан - ВЪН ОТ НИМ!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 3. 3 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не се казва "безсребърници", а безсребреници.

 4. 4 Профил на zdravass
  zdravass
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Ами да! Нека да се построят и пооправят малко църкви и манастири, не само джамии!

 5. 5 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Не разбрах какво ни казва статията - колко до момента са инвестирани и това нещо лошо или добро е, или просто нещо да се намираме на приказки като кибици? Поредното крякане на поредната авторка - научете се да пишете ясно, конкретно и разбираемо. Стига с това "В реката тече вода".

 6. 6 Профил на Емануил
  Емануил
  Рейтинг: 462 Любопитно

  абе Дневник изведнъж почнахте да плюете по Църковните служители, важното е че това правителство дава , а през последните 65 години кое правителство е дало??? и колко е дало 1,5 млн от 30 млд и повече БВП. поне малко се засрамете, по добре за Църкви от колкото за звездите на Пайнер. Евала че го правят, да продължават все така.

  http://www.erepublik.com/en/referrer/embeca
 7. 7 Профил на Hristo Genev
  Hristo Genev
  Рейтинг: 470 Гневно

  До коментар [#6] от "eddybg":

  Дали имаш понятие колко пари от държавния бюджет отиват в БПЦ като помощ безвъзмездна?
  Дали си видял Светия Синод да е дал пари за нова църква , сиропиталище , болница или нещо друго?
  Да ти е известно, че църквите, строени със средства на дарители , не са собственост на настоятелството, а на БПЦ?
  Да си забелязъл откъде са даренията( пъвите са показателни, Дора Янкова-върла комунистка- дава пари за манастир в Пернишко, защо ли?) и как се казва храмът на манастира?
  По какъв начин ли е свързан руския светец с Гигинци?
  А да сте чули колко стотици декара гори си е "върнал" този манастир и как - по свидетелства на енориайши?!
  Аре, баста!
  Един от най-ярките примери за пълното обсебване на православието от фарисеите! Това по тяхному!
  БПЦ е бизнес и то за много милиони!
  Който се чувства длъжен да дава за БМВ, копринени раса и още кой знае какви глезотий да го прави, само не ми ги жалете тези мошеници!
  Да не би да са възродили някаква друга вяра освен тази в Момона?!

 8. 8 Профил на Николай Цаневски
  Николай Цаневски
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Аргументацията на МС да дава пари на религиите (от нашите данъци) е фалшивия голям брой вярващи според статистиката на НСИ. От предното преброяване през 2001 излиза че 96% от българите имат религия - това естествено не е вярно. Проучване на Българската социологическа асоциация от 2009 показва че 21,7% българи не вярват в съществуването на Бог - следователно те няма как да имат и принадлежност към която и да било религия.

  В преброяването през 2011 за първи път има възможност да отбележите че сте НЕРЕЛИГИОЗЕН и че НЯМАТЕ ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕ. Отбележете го ако сте такъв за да спрем раздаването на нашите пари на религиите :

  http://media.snimka.bg/8006/022266487-big.jpg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK