И главният прокурор лансира законови промени за подслушването

Главният прокурор Борис Велчев лансира идеи за законови промени, с които да се въведе по-строг контрол при използването на специални разузнавателни средства (СРС). За по-строг контрол вече заговори премиерът Борисов Борисов и поиска да се събере работна група с магистрати и с правосъдния министър Маргарита Попова.


Велчев представи своите идеи пред парламентарната подкомисия за контрол на СРС, където беше извикан за обяснения по СРС скандала. Трябва промяна, която да гарантира, че заявителят ще получава цялата информация от подслушването, каза Велчев.


Не изключи възможността да се ограничи броят на престъпленията, за които е разрешено прилагането на СРС. Друга идея е само шефовете на окръжни прокуратури да имат право да подават искания за подслушване до съда, а не всеки обвинител.
Пред депутатите Велчев не изключи възможността директорът на митниците Ваньо Танов да е бил подслушван и след като разписаните за него СРС са били прекратени. Уточни, че митническият шеф е бил подслушван 2 месеца, но след като данните не са се потвърдили, не е искано  удължаване на използването на СРС.


Шефът на комисията за контрол на ДАНС Камен Костадинов (ДПС) пък изрази съмнения в твърденията на бившия агент Росен Миленов, подслушвал Танов, според когото записите са автентични. "Към този момент се затвърждава убеждението ми, че по-голяма част от нещата, които той говори, не са били част от неговите функционални задължения и няма откъде той да ги е знаел", заяви Костадинов.


Според източници, цитирани от "Медиапул", докладът за контрабандата в България, изпратен от вътрешния министър Цветан Цветанов до премиера миналото лято, е целял единствено атака към Танов. Според анонимен сигнал до агент на ДАНС шефът на митниците се гласял да вземе от канала 50 000 евро, а този сигнал е послужил за аргумент да се прилагат СРС.


След като не са открити доказателства за връзки между Танов и заподозрените в контрабанда, прилагането на СРС-та е прекратено. По неофициална информация обаче малко след това Танов отново бил сложен на подслушване заради съмнения, че покровителствал фирми. Според депутати не е изключено срещу Танов да има и трета разработка, пише още електронното издание.


Междувременно в парламента набират скорост слуховете, че вътрешният министър е изпаднал в немилост и вероятно ще бъде освободен. Подобни информации се явиха още в първите дни на скандала, но вчера политици от опозицията "насрочиха" оставката на Цветанов за "близките дни". В ГЕРБ са пестеливи на коментари, високопоставени политици само обясниха, че не са чули за готвена смяна.


Неофициално обаче признават, че ситуацията около вътрешният министър е доста напечена. От опозицията пък разказаха вчера, че поведението на Цветанов пред вътрешна комисия в сряда е било драстично променено - вместо нападателен, както досега, бил "по-нисък от тревата".


Политик дори се позоваваше на думи на Борисов пред приятели "на маса", където изразил намерение да накаже Цветанов. Според депутатът гневът на Борисов идвал от това, че не знаел за съществуването на запис на разговора му с Танов за Мишо Бирата. ДневникЕвропейски социалисти искат ЕК да провери законността на българските СРС


Европейската комисия да изиска цялостната информация от българските власти за разширеното използване на специалните разузнавателни средства (СРС) и да провери тяхната законност спрямо европейското законодателство. За това настоя групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, съобщиха от пресцентъра на българските социалисти в ЕП. Искането е внесено от тримата български евродепутати от левицата и трима техни колеги от Словакия, Великобритания и Румъния. Те питат ЕК дали ще инициира законодателство за по-строга защита на личните данни, като отбелязват огромния брой разрешения за СРС в България.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK