Ивайло Калфин се опасява, че можем да станем втора категория европейци

България трябва да се присъедини от самото начало към "Пакта за Европа", ако не иска да превърне гражданите си във второстепенни европейци. Този призив отправя към правителството евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ивайло Калфин.


Той визира предложението на германския канцлер Ангела Меркел и на френския президент Никола Саркози, одобрено по принцип от другите лидери на страните от ЕС, за подобряване конкурентоспособността на ЕС. Инициативата вече стана популярна като "Пакт за Европа" и предвижда в срок от една година 17-те държави в еврозоната, използващи общата валута, да вземат решение за взаимно признаване на дипломите и професионалните квалификации, както и други мерки, свързани с размера на заплатите, възрастта за пенсиониране и строгата бюджетна дисциплина.


Целта е да бъде насърчено свободното движение на работници. Според Меркел и Саркози тези стъпки трябва да се приемат спешно, за да се подобри конкурентоспособността в еврозоната и да се стабилизира общата валута.
Калфин твърди, че първата стъпка, която България трябва да направи, е да признава дипломи от европейски университети в България. Сега съществуващата процедура предвижда легализация на дипломите, която е тежка, скъпа и силно бюрократизирана и е поверена на нарочен орган в Министерството на образованието и науката, на което е поверена преценката на дипломите.


"Единствената проверка, която трябва да се прави за дипломите, е за тяхната достоверност и тя трябва да се запази, за да се избегне повторение на случаи като този с Калина Илиева", убеден е Ивайло Калфин. Той добавя, че очевидно всички аргументи за автоматичното признаване на дипломите, които не се разбират от българското правителството, се споделят от канцлера на Германия и от президента на Франция.


Калфин е категоричен, че ако не се вземат мерки и България да се присъедини към пакта, страната ни ще се превърне във второкласен член на ЕС, образованите в Европа българи ще останат в страните от еврозоната и изтичането на мозъци от страната ще се задълбочи.


Що се отнася до общия европейски документ, лидерите на ЕС възложиха на председателя на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой да развие плана съобразно изискванията на Лисабонския договор. Европейският пакт за конкурентоспособност вероятно ще бъде приет от страните от еврозоната още в началото на март, а лидерите на ЕС ще го одобрят на 24 и 25 март на следващата си среща в Брюксел.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK