Спасението на БАН е в създаване на настоятелство, смята министър Игнатов

Създаването на настоятелство в Българската академия на науките е вариант за спасението на БАН, стана ясно от изявление на министъра на образованието Сергей Игнатов в предаването "Сеизмограф" на bTV. Според него в този орган ще влизат поне двама министри, имащи пряко отношение към работата на БАН, предишни председатели на академията, бизнесмени, експерти и др.


Предстои обаче да се уточни как ще се избират членовете на настоятелството. За момента има само разпределение на квотите. Игнатов посочва, че като има такъв орган, той може да контролира как се харчат парите в БАН и да определя кои проекти да се финансират и в каква степен.  


Преценката ще става на базата на приетата стратегия за научна дейност, която посочва приоритетните области, в които да се работи. "Ако има настоятелство и парите свършат, от БАН ще отидат при неговия председател и ще му кажат - трябват ни пари за това и това, а той ще трябва да ги намери", обясни министърът.
Сергей Игнатов каза, че не се чувства бламиран от премиера заради оттеглянето на законопроекта за БАН. Министърът обясни, че острата реакция срещу предложенията на кабинета са били заради невъзможността на голямата част от учените в академията да влязат бързо в новите реалности.


Сергей Игнатов поясни, че кризата в БАН е част от общата криза на идентичността на цялата интелигенция. Според него голяма част от интелигенцията не е осъзнала, че страната има нужда от нов тип знание, за да не изостава България от другите държави.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 694 Неутрално

  България отдавна трябваше да си прочисти научната система както стана това в Източна Германия след обединението например. Там всички институти на бившата академия на ГДР бяха подложени на външен одит, за това дали отговарят на международни научни стандарти и дали са перспективни. Тези получили позитивна оценка бяха преструктурирани и приобщени като самостоятелни институции в научната общност на обединена Германия докато негативно оценените (повечето) бяха директно закрити. В някои случаи на тяхно място бяха създадени нови институти на чисто и с нови структури. А самата академия се превърна в Берлин-Бранденбургската академия на науките, организация без институти, обединяваща видни учени и подпомагаща перспективни, дългосрочни проекти (както е била пруската академия, какти са другите академии на науките в Германия, както е Royal Society и както в била БАН преди 9.9.44.).
  Освен това всички учени бяха подложени на одит, дали научната им квалификация и постиженията им отговарят на позицията която заемат (по западни стандарти разбира се) и в последствие голяма част от научния персонал беше уволнен или деградиран, защото се оказа че не отговаря на изискванията.
  Това се проведе и в университетите.
  Това трябва да стане и у нас и чак тогава може да има рев за повече пари.

 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Весело

  хехехехехехе.....Другарю Игнатов, не се излагайте с тия настоятелства?! Имало ги е когато българите са нямали държава - по времето на османското владичество....Не ви се праят реформи, това ви е проблема. Къде по лесно е да правите популизъм....

 3. 3 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Спасение за БАН няма! Могат да бъдат спасени само някои институти, ако директорите им тръгнат от врата на врата да просят. Иначе до три години там няма да остане и един човек под петдесет!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 4. 4 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 506 Весело

  Ще е много интересно да има настоятелство, само че на принципа на протектората - да бъде изцяло от ЕК и да се отчита пред Европейския Парламент!

 5. 5
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:51 на 05/02/2011 от неговия автор.

 6. 6 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Неутрално

  В края на тази и началото на следващата година ще започнат да се откриват нови работни места в R&D в Америка и Европа. Тогава ще започне поредното и вече последно изтичане на мозъци от България! До пет години България ще остане без кадри на възраст под 60 години в основни дисциплини по математика, физика, химия. Така след няколко години Бг. бизнес ще се окаже в още по-голяма висококвалифицирана кадрова дупка от тази през 2008.
  Е, за Съботинов и Игнатов винаги ще има пари за пенсии като Академици ....

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 7. 7 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#6] от "BBC":

  Какви учени, то скоро инженери няма да има - сегашните добри инженери са 50-60 годишни. Тогава и да направят корпоративния данък от 0%, пукнат инвеститор няма да дойде! Това ни чака.

 8. 8 Профил на beli_brod
  beli_brod
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#1] от "antikommunist":

  Много добър коментар, ама къде спаха всички правителства досега?

  Официално: Принудителното обдухване остава до края на сезона
 9. 9 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#1] от "antikommunist":

  А у нас ДС кадрите са най търсени - имат по 4-5 трудови договора с Университети (освен в БАН). Така че проблемът не е в БАН, а във всички управляващи до сега, включвам и Боко. Той само си говори, докато ДеСарите завземат нови и нови трудови позиции....и не само трудови.

 10. 10 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Закрийте БАН!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 11. 11 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Разстроено

  Сергей Игнатов е бламиран от премиера заради оттеглянето на законопроекта за БАН. За сетен път се убеждавам, че нашите водещи политици са малоумници. Гоце и Боко се замерят с празнодумие - кой по-рано го е казал и кой от кого е преписал. В същото време каруцата, наречена БАН продължава да си стои в блатото и никаква, макар и мъглява перспектива на хоризонта не се очертава.
  БАН е структура, която по никакъв начин не може да оправдае разходваните от държавата пари за издръжката и. Гоце използва популисткият подход да застане на страната на протестиращите и да се вживее в ролята си на техен защитник. Боко пък се уплаши, че една голяма група хора няма да гласуват наесен за него, поради което сви байраците и позорно подви опашка. Резултатът от този популизъм и страхът от загуба на имидж е ЗА СМЕТКА НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ, които ще продължат да плащат за съществуването на колоса на глинени крака, наречен БАН.
  Кой какво спечели и кой какво загуби, преценете вие!

 12. 12 Профил на Зам. Директор
  Зам. Директор
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Точно този ход ще създаде още по-голяма и невиждана по размери КОРУПЦИЯ.

 13. 13 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Пълни глупости от настоятелства , кооперации и ТКЗС-та тази държава нищо добро не е видяла .

 14. 14 Профил на ПоБОЙКО
  ПоБОЙКО
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Настоятелство на БАН? Министър Игнатов или е изперкал или като много религиозен е член на някое религиозно настоятелство.
  Всъщност д-р Борисов и съмишленика му Игнатов може би наистина са измислили науката.
  Затова, когато зазвучи "Напред науката е слънце..." - ясно, нали?

  Внимавай на прелеза, защото може и да не е за влак.
 15. 15 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Спасението на БАН е правителството да си отиде

 16. 16 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#15] от "latch059":
  ... и не само на БАН

 17. 17 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 284 Неутрално

  болните герберо - атакисти- седесари клечат в коментарите да цъкат минуси- те само това си могат. И нищо друго смислено и полезно. Горките нещастни същества. ...

 18. 18 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  Наистина, само казаното от № 1 може да помогне на БАН, но няма как да стане - няма кой да го проведе. ГДР си имаха Западна Германия. Ние си нямаме.

  E PLVRIBVS VNVM
 19. 19 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  По принцип е правилна идеята за настоятелство - така е по света, но на БАН е нужна преди всичко реформа, и най-вече лустрация на комунонекадърниците.
  Само че не са пожарникарят-премиер и два пъти бламираният така наречен министър, които могат да направят тази реформа. Никак не им достигат интелектуален капацитет и познания в областта на управление на науката.
  Факт е, че двамата си правят оглушки вече година и половина за изключително наглото противоконституционно постановление на Станишев за "заплатите" на така наричащите се академици и член-кореспонденти.

 20. 20 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  ОТМЕНЕТЕ ТОВА ПОСТАНОВЛЕНИЕ! Проверете законосъобразността – а също така и "морала" – на постановлението, с което МС даде депутатски заплати на така наричащите се академици и член-кореспонденти - в мнозинството си не учени, а представители на тлъстата комунистическа номенклатура! По инициатива на Станишев бяха отпуснати доживотни депутатски заплати (1900 лв.) на академиците, член-кореспондентите трябва да вземат 30% от заплатите за академиците. Невероятно гнусно и нагло безобразие на некадърната крадлива пасмина, наречена тройна коалиция, осъществено за сметка на Данъкоплатеца! Чрез титлите академик и член-кореспондент абсолютно безспорно се предоставят привилегии! Те са противоконституционни! Чрез тях грубо се нарушава една от фундаменталните разпоредби в Конституцията, а именно член 6, който гласи: “(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.” Сред академичната общност е известно, че автентичните учени сред гореупоменатите две групи са около 20%. Другите са номенклатурчици и техни асоциати. Решението, освен всичко останало, е епохално по своята ЦИНИЧНОСТ И НАГЛОСТ, като се има предвид положението на пенсионерите и бедните! ОТМЕНЕТЕ ТОВА ПОСТАНОВЛЕНИЕ!

 21. 21 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Припомням защо така нареченият министър е бламиран НЕ ВЕДНЪЖ, а вече ДВА ПЪТИ!
  Първият беше, когато неговият така наречен закон за развитието на академичните кадри ПОЛОВИНАТА беше обявен за ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНЕН! До този момент - при 20 години Бг-демокрация и наличие на КС - се беше случвало само отделни думи или най-много едно изречение от закон да бъдат обявени за противоконституционни.
  Половин закон противоконституционен - в такава ситуация вносителят трябва на минутата да подаде оставка!
  Ама къде ти оставка от българин? От комунист или от отрок на комунист и т.н.?

 22. 22 Профил на supernova
  supernova
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Тоз министър пълен с идеи като едикакво си с едищо си.

  A brand new star.
 23. 23 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Много се развеселявам кат всекви малоумни фрустрати тръгват да дават мнение за БАН и наука.
  Апропо, некой от горните мое ли ми каже що смята, че в БАН имало криза, че била в блато и прочее простотии...?

 24. 24 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Гневно

  До коментар [#23] от "pyn":

  До коментар [#23] от "pyn":

  Момче, държавните ВУЗ-ове в Бъгария осигуряват от 20 до 40% от заплатите на служителите си от СОБСТВЕНИ приходи, а не от държавната субсидия. Какъв е този % за Институтите на БАН? Виж с какви простотии се занимава Академикът ви http://www.rodina-bg.com/index.php?m=108&id_news=449&lang=1
  Питай го колко държавни пари е похарчил за това и колко е спечелила БАН от това? Аз ще ти кажа, че балансът за БАН е отрицателен, защото целта на Акедемикът ви е да уреди наследствените си имоти в Бургас и между другото и за да оправдае честите си командировки до там. Поискайте справка колко командировки до Бургас реализира шефат ви и как се е реализирала БАН в морския град. Като се осведомиш за това ще разбереш, че нямаш основателна причина за веселба!

 25. 25 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#24] от "Дедо Либен":

  Поредните глупости. Бе къв Бургас, кви пет лева...
  Тва ли е тежката криза в БАН?
  И да те светна- БАН има собствени приходи съпоставими със субсудията си, но те са от проекти и не могат да се използват за заплати. Как правят тоя фокус ВУЗовете, не знам.

 26. 26 Профил на goshot
  goshot
  Рейтинг: 8 Гневно

  """Министърът обясни, че острата реакция срещу предложенията на кабинета са били заради невъзможността на голямата част от учените в академията да влязат бързо в новите реалности.....
  Сергей Игнатов поясни, че кризата в БАН е част от общата криза на идентичността на цялата интелигенция. Според него голяма част от интелигенцията не е осъзнала, че страната има нужда от нов тип знание, за да не изостава България от другите държави."""""

  Правителството и най-вече Игнатов се мотаха две години с реформите в БАН, а сега учените и интелигенцията били виновни! С бездействието си те позволиха на ръководството на БАН да се организира и да спре промените в закона за БАН!
  Сега какво, в настоятелството ще влиза Юхновски, този, който в последните 15 години, колеше и бесеше в БАН! Той ли пак ще ръководи!?

 27. 27 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#26] от "goshot":

  Така е - той индивид имА наглостта да се кандидатира за четвърти път за председател - вече в ЕПОХАЛНО НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА, след като два пъти променяха Устава на БАН, за да може тоя руснак да бъде председател.
  Беше избран чрез съдействието на днешния така наричащ се председател на БАН, но беше изхвърлен - принуден да подаде оставка - под безпрецедентен натиск на общественото мнение.
  И такъв индивид да влезе в настоятелството. Пожарникарски работи ....

 28. 28 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Весело

  До коментар [#25] от "pyn":

  Момче, с тези си разсъждения дълго ще ходиш гладен из БАН!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK