Очакван (д)ефект

Очакван (д)ефект

© Цветелина Белутова
България може да загуби 80 - 120 млн. евро от програмата за селските райони
 

Има голям риск тази година България да загуби между 80 и 120 млн. евро от Програмата за развитие на селските райони. Това става ясно от междинната оценка за нейното изпълнение, изготвена от консултантската компания "Агротек" (Agrotec), с която "Дневник" разполага.


Средствата са от бюджет 2009 на програмата, а срокът за неговото усвояване изтича в края на тази година. Според одиторите от "Агротек", които са правили оценки по същата програма и в други страни - членки на ЕС, в България изпълнението на повечето мерки изостава значително в сравнение с количествените цели (според заключението на доклада от общо 22 мерки само една - за младите фермери, се изпълнява в срок).
Цялостното изпълнение на програмата се оценява като силно небалансирано, има фаворизиране на отделни мерки, селскостопански подсектори, отделни типове инфраструктурни проекти, както и административни области. Сериозен е рискът бюджетите  на 7 мерки - от общо 22 - да не се оползотворят.


Одиторите са работили по оценката от лятото на 2009 до ноември 2010 г. Документът, който ще бъде  основа за евентуално преразпределение на бюджета по програмата, е  завършен окончателно през януари.


Повечето от заключенията са очаквани от консултантите по европроектите, които отдавна предупреждават за сериозните трудности в работата на програмата. И от земеделското министерство, и от фонд "Земеделие" съобщиха, че се работи за преодоляване на слабостите, като надеждата на двете институции да загубим по-малко пари е Брюксел да разреши преразпределение на средства между различните мерки.


София все още не е изпратила официално искане за това. Процедурата на одобрение обикновено трае 3-4 месеца и ако приключи, след като започне приемането на нови проекти в средата на годината, шансовете да се спасят повечето средства силно намаляват.


Прогнози за загубите


Негативните ефекти от късното стартиране на програмата - през пролетта на 2008 г. вместо в началото на 2007 г., както и от административните проблеми тази година ще се материализират като загуба на средства, смятат одиторите. Преди няколко месеца от асоциацията на консултантите предупредиха, че през 2011 г. трябва да бъдат изплатени около 500 млн. евро, но няма достатъчно подписани договори, а по част от проектите се изисква по-дълго технологично време за изпълнение.


"Реално през 2011 г. няма как да бъдат платени всички тези пари", каза в интервю за "Дневник" председателят на асоциацията на евроконсултантите Красимир Киряков. По думите му "вече не се говори дали ще се загубят средства, а въпросът е колко ще се загубят".


От земеделското министерство коментираха пред "Дневник", че техните разчети не съвпадат с тези на одиторите и има вероятност да се загубят значително по-малко от цитираните между 80 и 120 млн. евро. От ведомството на Мирослав Найденов обаче не уточниха колко. Оттам допълниха и че предприемат мерки за справяне с проблема, за да се подобри усвояването на средства по непопулярните мерки.


За целта още през февруари щяла да стартира мащабна разяснителна кампания, включваща семинари, медийни публикации, брошури. Ще започне и прием на проекти за плащания по "Натура 2000", както и по гарантираните бюджети. "За усвояване на бюджет 2009 се предвижда още създаване на добра организация във фонд "Земеделие" за разплащане на всички договорени проекти", отговориха още от министерството на въпросите на "Дневник". Те обаче обвързаха плащанията с евентуалното преразпределение на средства по програмата, което предстои да се поиска от Брюксел.


Системни проблеми в управлението


Системните проблеми в управлението на програмата са в основата на загубата на средства,  става ясно от междинната оценка. Освен закъснението в старта й с повече от година (през пролетта на 2008 г. вместо в началото на 2007 г.), което трябва да бъде наваксано, проектите се одобряват бавно.


Според данните в оценката за периода 2008-2009 г. са били оценени и сключени над 4800 договора, а плащания са извършени за повече от 2000 от тях. "Този брой е много малък в сравнение с планираните почти 60 000 договора общо по програмата", са записали одиторите. Те са изчислили, че оттук нататък трябва да се одобряват средно по "около 14 000 заявления годишно", за да бъдат изпълнена целта. По данни на фонд "Земеделие" през последната година и половина, когато работата беше  ускорена силно, са изчистени около 11 000 стари бизнес плана, но и  това темпо не е достатъчно, за да се изпълнят критериите.


Одиторите препоръчват подсилване на административния капацитет. В доклада е записано, че сериозен проблем е честата смяна на ръководството както на фонд "Земеделие", така и в ресорните дирекции в министерството. Не е разпределена добре работата между централната администрация на фонда и регионалните структури. Даден е пример с проверките по проекти, които се правят от служители в централата. Според одиторите това не е ефективно от гледна точка на административни разходи, а и служителите по места познават по-добре отделните райони.


Фаворизирани сектори и "безполезна" подкрепа


Друг основен проблем на програмата е неравномерното усвояване на средствата според междинната оценка. Освен че поставя под риск бюджетите на неатрактивните мерки, ако ЕК не разреши прехвърлянето им, това е в противовес на целта на програмата за диверсификация на земеделския сектор.


Одиторите отчитат, че проектите по една от най-атрактивните мерки - за модернизация на земеделски стопанства, са свързани предимно с отглеждането на технически култури (основно зърнени) и почти няма инвестиции в животновъдство, отглеждане на плодове и зеленчуци и др., които също са възможни като финансиране. Отделно процентът на безполезна подкрепа по тази мярка (евросредства за инвестиции, които фирмите имат ресурс и сами да направят) е значителен - 33.6%, или общо 81 млн. евро. Според одиторите средният процент на безполезната подкрепа в различните страни е между 10 и 20 на сто.


Проблемът с концентрирането на средства в едни и същи области се наблюдава и при общинските проекти. Там хитът е ремонт на пътища. Отделно най-много проекти са подали фирми от  Добрич, Варна, Стара Загора, а други области в страната, като Кърджали например, изостават. Затова одиторите препоръчват преразпределението на средствата да се обвърже с конкретни цели и дори региони.


От земеделското министерство уточниха, че предложената в междинната оценка схема за прехвърляне ще бъде в основата на българското искане, но ще търпи промени. Оттам казаха още, че предстоят неформални срещи на комитета по наблюдение на програмата и представители на ЕК, след което официалното искане на България ще бъде изпратено. Обсъждала се и възможността в мярката за земеделски стопанства да бъдат изключени секторите, за които оценката е показала висок процент на неполезна подкрепа, казаха още от агроведомството.


България може да загуби 80 - 120 млн. евро от програмата за селските райони
 

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ТИХоЛОВ
  ТИХоЛОВ
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Интересно в годишен разрез, колко е разликата между годишната вноска на държавата България в ЕС и сумата от усвоените фондове на същия ЕС. Едно 20% спрямо вноската би била добра и достатъчна сума за захранване на българския партиен апарат и българската "демокрация". Защото това предизвиква спокойствие, но не пълно. За да е пълно спокойствието ни, голямата част от данъците в България отиват за премии на "активистите" на властта, за поддържане на репресивния апарат и за СРС-та. Защото ни е пълно спокойствието, са ни пълни самочувствието и включваме в БВП изпращаните пари от българските гурбетчии за преситените роднини. Няма лошо, но...

  Само времето има много време. Дори да не е спряло, пак може да ни гледа сеира.
 2. 2 Профил на Николай
  Николай
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Сапо чакайте министъра да се изкаже между акциите си по магазините. Ще се окаже, че все още Станишев е виновен. Този човек така и не намери време за срещи със земеделските производители, така и не намери време за развитие на стратегия на отрасъла - пък и защо: това е много труд и никой не те вижда, а пък докато да се разхождаш по телевизиите си е кеф, та барем и малко рейтинг закачиш.

 3. 3 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#2] от "ending":

  дааа=аа, проиави се като перфектен готвач на дюнер и риба по Никулден на ъгъла долу пред министерството подлъган от ТВ водещия У.Бъчваров...изкара малко кеш по празниците...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK