ДПС внесе промени срещу следене на комуникации без контрол

Христо Бисеров

© Анелия Николова

Христо БисеровДа се прекрати възможността прокуратурата да получава без съдебно разрешение достъп до трафични данни - разпечатки от телефони и информация за интернет трафик. Такива промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС) е внесъл зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров, съобщиха за "Дневник" от централата на партията.


В края на януари проверка на "Дневник" установи, че заради законови непълноти прокуратурата заобикаля изискванията и на практика всяка трета проверка за това кой с кого общува в интернет и по телефона става без разрешение на съдия. Преди последните промени на Закона за електронните съобщения (ЗЕС) през март 2010 г. достъпът до трафични данни на мобилните и интернет доставчиците ставаше по реда на Закона за специалните разузнавателни средства.


Чрез промяната в ЗЕС този ред беше отменен. Новият режим определи кои са органите, имащи право на контролиран от съда достъп до тази информация, но от изброените институции отсъства прокуратурата. Така тя се позовава на Наказателно-процесуалния кодекс, който й позволява да следи трафични данни без съдебен контрол.
Тази непълнота в закона дава възможности за неговото заобикаляне - по образуваните досъдебни производства наблюдаващите прокурори имат възможността да изискват от мобилните и интернет доставчиците информацията директно, посочва Бисеров. Те се позовават на липсата на специален ред, който да се отнася до правомощията на прокурора, и използват общото задължение на всички органи, юридически и физически лица да съдействат на обвинителите.


По този начин оперативните органи в МВР, ДАНС и другите служби получават възможност да заобикалят задължението си да мотивират своите искания и да ги подлагат на предварителен съдебен контрол, ако са получили прокурорска заповед, твърди депутатът от ДПС. Затова Бисеров предлага промени в ЗЕС, според които режимът за достъп до трафични данни само след съдебно разрешение, валиден за спецслужбите, да се прилага и за органите на досъдебното производство.


След статията на "Дневник" шефът на парламентарната подкомисия за контрол на СРС Явор Нотев ("Атака") обеща спешни промени в Закона за електронните съобщения. Почти двадесет дни обаче управляващите не успяха да измислят как да "ремонтират" текста. Това направи ДПС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK