КАТ: Старите винетки затъмняват стъклата, глобата е 20 лв.

КАТ: Старите винетки затъмняват стъклата, глобата е 20 лв.

© ДневникСтарите винетки, както и стикери за застраховката "Гражданска отговорност" за минали години затъмняват предното стъкло на автомобила и шофьорите ще бъдат глобявани с 20 лв., защото възпрепятстват видимостта. Това заяви главен инспектор Антон Антонов, началник на сектор "Пътен контрол" при отдел "Пътна полиция". Той уточни, че за 2010 г. са наложени само четири такива санкции на шофьори.


Всички стари лепенки на предното стъкло, които са за минали години или периоди, задължително трябва да бъдат махнати, в противен случай шофьорите ще бъдат глобени, обясни Антонов.


Катаджиите обаче няма да глобяват водачите на автомобили, ако не са изписали регистрационния номер на колата на винетката, каза зам.-директорът на Главна дирекция "Охранителна полиция" в МВР Алекси Стратиев. Причината е, че няма законово изискване за изписване на номера, допълни той.
В кроя на миналата година в парламента бяха внесени поправки в Закона за пътищата, които предвиждаха от 1 януари 2011 г. на винетката да се изписва номерът на автомобила. Целта беше да се намали употребата на един и същ стикер от няколко коли. Измененията обаче още не са минали на първо четене през парламента и не е ясно кога ще бъдат приети. 


В момента максималната санкция, която може да ви наложи КАТ за липса на винетка или използването на фалшива, е 100 лв. Промените в закона предвиждат глобата да стане 300 лв. за физическите лица и 400 лв. за фирмите.


За 2010 г. КАТ са наложили 15 000 глоби за нередовна винетка, каза Антонов. Той не можа да посочи на каква стойност възлизат общо санкциите, както и каква част от тях са събрани.


Около 40 млн. лв. от глоби, наложени от КАТ, са влезли в държавния бюджет за 2010 г., което е около 52-53% събираемост от всички наложени санкции, каза Алекси Стратиев.


Постъпленията от винетки за 2010 г. са 194 млн. лв., каза Александър Косерков, директор на дирекция "Пътни такси и разрешения за специално ползване на пътищата" в Агенция "Пътни инфраструктура".


В края на януари имаше объркване с това дали полицаите ще глобяват за стари винетки. Шефът на пътната агенция Божидар Йотов заяви, че подобно наказание няма да има, като обясни объркването с чиновническа грешка.Полицаите глобяват все по-често и за мръсни номера


Пътна полиция глобява все по-често шофьорите с непочистени регистрационни номера, като глобата за това е до 50 лв. съобщи пред агенция "Фокус" Стойчо Константинов, началник сектор в "Пътна полиция". От началото на годината заради нечетливи номера са били издадени 142 фиша, като за 2010 г. подобните постановления са били над 600. Константинов обясни увеличението с топенето на снега и калта по улиците.  Близо 30 % от колите в България са между 15 и 20 годишни, като нови автомобили до пет години са едва 8 %, заяви Константинов. Все пак  все по-малко по пътищата се движели колите от времето на социализма - "Москвич", "Трабант", "Жигули", "Лада" и др. "Тези автомобили станаха антика. Преди ден, ако знаете какъв лъскав москвич видях... Моят автомобил е над 17 години – "Фолксваген Пасат", и трябва да ви кажа, че външният вид на москвича беше два пъти по-лачен", заяви още  Константинов.  Ограничение за движение на старите автомобили няма, доколкото са технически изправни.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK