Приказка с (не)очакван край

Кметът Емил Дичев в кабинета си по времето когато беше пример за успешно усвояване на евро средстваНа 17 декември миналата година, в края на последния ден от работната седмица, кметът на Белослав Емил Дичев беше арестуван за получаването на подкуп от 5000 лв. Само два месеца по-рано Дичев беше сочен като пример за успешно управление на усилията по усвояване на европейски средства.


Арестът хвърли петно върху една от най-дълго продължилите истории на успеха в местното самоуправление в страната. И още нещо - разкри пробойни в законодателството и припомни максимата "Всяка крушка си има опашка!" (в случая от фирми).


Браво, Емо!
Кметският мандат на Емил Дичев, прекъснат в края на миналата година, беше трети поред. През първия Дичев успява да осигури за Белослав външно финансиране в размер на 12 млн. лв. През втория - 20 млн., а за първите три години на третия мандат - 45 млн. лв. За сравнение - бюджетът на Белослав за 2010 г. е 5 млн. лв., с 1.5 млн. заложени собствени приходи.


Използването на финансиране от европейските фондове позволи на Белослав да стане първият град в България с напълно подновени водопроводи и канализация. Срокът до приключването на друг проект (за 5.5 млн. лв.) за подмяна на водопроводната инсталация в с. Разделна дели Белослав от още едно челно място – на община, завършила напълно изграждането на интегриран воден цикъл в населените си места.


Друга сметка показва, че само за три години общината е разработила 15 проекта, от които Министерството на регионалното развитие и благоустройството е одобрило пет, на обща стойност над 33 млн. лв. И понеже успехите привличат, на 14 октомври м.г. за откриването на водопровода и канализацията в Белослав пристигнаха премиерът Бойко Борисов и отговорният за еврофондовете министър Томислав Дончев.


"Когато има свестен и активен кмет, на държавата й е лесно, каза тогава Борисов. Тук се вижда, че над 3 млн. лв. от проекта за обновяването на водоснабдяването на града, които са били спестени, не са откраднати, а са върнати обратно и кметът на Белослав си е свършил работата. Браво, Емо!"


Два месеца по-късно по повод ареста на Дичев Борисов каза, че не си спомня името му, но знае, че това е един от най-успешните кметове на малки общини.


Обратната страна


Малко преди 3 ч. сутринта на 1 февруари 2007 г., няколко месеца преди да обяви кандидатурата си за трети кметски мандат, Дичев беше събуден от взрива на самоделна бомба, поставена пред гаража му на варненската улица "Басанович". Разследването не успя да докаже, че взривът е бил предназначен за сплашване именно на кмета на Белослав, а извършителите останаха неизвестни. Горе-долу от това време обаче датират и обтегнатите отношения на Емил Дичев с Борислав Борисов, който в края на миналата година му предаде белязаните 5000 лв.


До средата на декември 2007 г. Борисов е съдружник с украинския гражданин Виктор Нечитайло в компанията "Брод 1", която се занимава с търговия на газ и течни горива. Сега той е едноличен собственик на дружеството. Борисов е член и на УС на сдружението "Спортен клуб "Дръзки". Негов председател е  Марко Марков, брат на печално известния варненски бизнесмен и неофициален "регионален мениджър" на някогашната СИК Йордан (Данчо) Марков (взривен в асансьора на жилищния блок на 21 ноември 1996 г.).


Какво "делят" Дичев и Борисов не е ясно, но е ясно, че последният не попада сред постоянния кръг от бизнес контакти на кмета, който прозира през регистъра на обществените поръчки. През последните два мандата на Емил Дичев договорите за изпълнението на почти всички етапи от проекта за подмяна на водопроводната и канализационна система на Белослав и съставните населени места на общината са сключвани с две компании - "Балкански" и "Надин – Желязков".


Собственици на първата са Ангел Панов и двамата му синове Николай и Стелиан, а на втората - Живко Желязков.  Двете дружества са сред собствениците и на консорциум "Пробел", друг участник в изграждането на интегрирания воден цикъл. Във втори консорциум - "НИБ 2010", "Балкански" и "Надин – Желязков" заедно с варненското дружество "Инжстройинженеринг" са и сред печелившите в конкурсите за строителство и ремонт на различни пътни участъци на територията на общината. Желязков е член на управителния съвет и на дружеството "Трансстрой - Белослав", победител в конкурса за строителството на пречиствателната станция в града.


Интересите на Желязков, както и на управляваните от него фирми се пресичат с дейността на още една компания с любопитна история. Става дума за акционерното дружество "Космос инвест", занимаващо се с покупко-продажба и управление на недвижими имоти. При неговото учредяване собственици на дяловия му капитал са соченият за близък до Емил Дичев адвокат Желимир Ялнъзов и регистрираната в Кипър офшорка "Атаки инвестмънт" с управител отново Ялнъзов. В борда на директорите са Живко Желязков и две негови фирми.


Близки връзки


Не по-малко любопитна е историята на друго дружество, собственост на Живко Желязков - "Беласко инвест", в което участва и съпругата му Надя. Предметът на дейност, с която е учредена компанията, се простира от проектиране, изграждане и поддръжка на канализационни системи, детски градини и площадки до стопанисване на спортни имоти и гробищни паркове.


До 27 ноември 2009 г. зам.-председател на управителния му съвет е Величко Дичев, баща на кмета на Белослав. В момента той е общински съветник в града, избран с листата на коалиция "Европейски път за Белослав", подкрепила и третия мандат на сина му.


И няма край!


Арестът на Дичев развали края на приказката за Белослав. Но не сложи точката й. На 20 декември м.г. Варненският окръжен съд потвърди мярката за неотклонение "задържане под стража" на белославския кмет и временно го отстрани от длъжност. По-късно се оказа, че в същия ден той е успял да излезе в неплатен отпуск до 31 декември и по тази причина от ареста е упълномощил заместничката си Галина Тодорова да изпълнява задълженията му. През последните години тя е управлявала европроектите на община Белослав.


На 7 януари с 11 от общо 17  гласа в общинския съвет Тодорова беше избрана и за и.д. кмет до приключване на съдебното производство срещу Дичев. Превъртяна на бързи обороти, по-нататък историята се разви така: областният управител на Варненска област Данчо Симеонов върна решението на общинарите за избора на Тодорова, оспорвайки и двата административни акта, по силата на които тя изпълнява кметски функции – пълномощното от Дичев и решението на общинския съвет.


Съветниците го прегласуваха, а областният управител го атакува пред Административния съд във Варна. Мотивите му направиха видима сериозната дупка в Закона за местното самоуправление и местната администрация. "Нито този закон, нито който и да е друг нормативен документ не предвижда възможността общинският съвет да избира някого за "временно изпълняващ длъжността кмет", е възражението на Симеонов.


Той оспори и пълномощното, издадено на Тодорова от Емил Дичев. "В Закона за местното самоуправление пише, че кметът оторизира някого да го замества със заповед, каквато Галина Тодорова няма. Това е казус без аналог в страната. Аз вече съм водил разговори с депутати от ГЕРБ за необходимостта от внасянето на промени в закона, които да дават решение на подобни случаи", обясни варненският областен управител.


Междувременно Симеонов отмени и решенията на общинските съветници, гласувани по предложение на Тодорова. Според и.д. кмета общината е в патова ситуация и напълно блокирана като администрация. "В същото време при неизпълнение на условията по договорите за безвъзмездна финансова помощ, които предстои да сключим по няколко проекта, санкциите и последиците рефлектират върху Белослав", твърди тя.


Така между двата полюса в спора градът е без кмет, поне до произнасянето на Варненския апелативен съд, за което законът не предвижда срок.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на scoffer
  scoffer
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Едва ли има място в България където да има отпуснати европари и да няма опит да се открадне може и малко но да се открадне който и да е кмет в България каже че не се е облагодетелсвал от поста си просто е лъжец, въпроса е като краде да има и за народа и за населеното място където се инвестира.

 2. 2 Профил на pesho1921
  pesho1921
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Човекът кара ферари. Подарил е на любовницата си(от Гебедже), пръстен за 40 бона, а тя ходи с ръката напред и го показва на всички.
  Преди 3-4 години, един негов бивш подчинен, беше махнат, отиде в частния сектор с 1300 лв и беше твърде нещастен от големия спад в доходите си.
  Тъй че добре усвоявал евросредства и направил канали е похвално. Което пък хич не изключва и краденето.

 3. 3 Профил на Petar Pountchev
  Petar Pountchev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Поне е направил нещо значимо, мамка му.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK