Бомба пред вратата на в."Галерия"

Издателите и управляващите се заподозряха взаимно

Нападение срещу антиправителствен вестник - така агенциите "Франс прес", "Асошиейтед прес" и "Блумбърг" определят взрива пред "Галерия". "България е под специално наблюдение от страна на Брюксел заради провала в справянето с организираната престъпност и корупцията", допълва "Франс прес". След като пое властта преди 17 месеца, Бойко Борисов обеща да ограничи корупцията и организираната престъпност, пише "Блумбърг"

© Юлия Лазарова

Нападение срещу антиправителствен вестник - така агенциите "Франс прес", "Асошиейтед прес" и "Блумбърг" определят взрива пред "Галерия". "България е под специално наблюдение от страна на Брюксел заради провала в справянето с организираната престъпност и корупцията", допълва "Франс прес". След като пое властта преди 17 месеца, Бойко Борисов обеща да ограничи корупцията и организираната престъпност, пише "Блумбърг"В 5.20 часа в четвъртък сутринта в центъра на София избухна взрив със сила на 400 грама тротил. Устройството беше пред сградата на "Цариградско шосе" 17, където се помещават издателство "Милениум" и редакцията на вестник "Галерия" - изданието, което доскоро редовно  огласяваше записи на разговори между шефа на митниците Ваньо Танов с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов.


Взривът съвпадна с пристигането на трима еврокомисари, включително еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, както и с годишнината от операция "Октопод", при която беше задържан бившият съветник от ДАНС Алексей Петров.


"Взрив в района на Орлов мост преди около 40 мин., засега "Фокус" и БГНЕС мълчат, чакаме съобщението на МВР"... "Много е ползотворна сутринта, като се събудиш в 5.30 от взрив"... Подобни съобщения изпълниха Twitter и Facebook още в ранните часове на деня. Случаят предизвика и порой от политически коментари, които се групираха около две тези - че акцията е извършена от близки до Алексей Петров, за да бъде представен вестник "Галерия" като жертва на властта, или че управляващите атакуват тези, които ги критикуват най-остро.
До края на деня МВР не излезе с версии за случая. Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов запази мълчание до късно вечерта. Едва след 18 часа Цветанов реагира на случая, като го обяви за криминален. Пред агенция "Фокус" той коментира и исканията за оставката му - заяви, че икономическите и политическите интереси на "Синята коалиция", БСП и организираната престъпност може би се припокриват.


Премиерът Борисов, който първи от изпълнителната власт реагира на новината, каза, че е очаквал такова събитие и дори описа извършителите - "същите, които стоят зад нападението на Огнян Стефанов и които през 1997 г. взривиха мой близък точно в деня, когато Богомил Бонев провеждаше една от успешните си акции". На 27 март 1997 г. беше взривен джипът на доскорошната приятелка на премиера Цветелина Бориславова. Борисов намекна, че извършителите са близки до Алексей Петров и РЗС лица и се позова на информация, която получил от депутата Тодор Великов, отцепил се от партията на Яне Янев.


Редакторите на в. "Галерия" Кристина Патрашкова и Явор Дачков, за които се твърди, че са близки до Алексей Петров, на няколко пъти подчертаха, че взривът е политически акт и е насочен срещу изданието. "Убедена съм, че това е политически акт. "Галерия" е най-критичният вестник към властта. Аз чакам сега да видя кога министър Цветанов ще се изкаже за този взрив и по какъв начин", каза сутринта Патрашкова.


Вчера следобед сред изпочупените стъкла и отломки на редакцията зам. главният редактор Дачков заяви, че има предположения за поръчението, но няма доказателства. "Мога да кажа, че идва от структури, които са еднакво близки както до властта, така и до сенчестата икономика и които имат интерес разкритията във вестник "Галерия" да бъдат спрени", допълни той. Дачков разказа, че вчера е имал важна среща с информатори, които били готови още в четвъртък публично да разкрият информация за покровителството над контрабандата през годините.


И декларира, че опитът за сплашване няма да успее.


Издателство "Милениум", което се намира в същата сграда, е на Недялко Недялков (синът на поета Недялко Йорданов) и е известно с поредицата за убийствата на престъпни босове. Недялков заяви пред БНТ, че бомбата е била пред вратата на "Галерия" и допълни: "Съвсем нормално и ясно е - това е заради разкритията на вестника за правителството."Взривът пред редакцията на в. "Труд" през 1998 г. остана неразкрит


На 17 януари 1998 г. бомба избухна пред редакцията на в. "Труд", която тогава се намираше на ул. "Дондуков" 52. Нямаше жертви - взривът избухнал в 23.10 ч. вечерта, минути след като редакцията са напуснали последните журналисти. Тогава на местопроизшествието дойдоха вътрешният министър Богомил Бонев и шефът на НСБОП полк. Кирил Радев. Бонев обяви взрива за "атентат срещу свободното слово". Осем дни по-късно МВР обяви, че извършителите са разкрити.


Задържаните бяха Йончо Янков, Недялко Кръстев и Валентина Иванова, според службите те направили пълни самопризнания. Посочили като поръчител Кирил Рашков, по-известен като ромския Цар Киро, който беше арестуван на 27 януари. Спецполицаите твърдяха, че вината на Рашков е потвърдена от свидетел и СРС-та. Не се появиха правдоподобни версии за мотива му, а след като и доказателства за вината му не бяха представени пред съда, той беше освободен.


През март 2002 г. съдът оневини всички задържани. Мотивите за решението бяха засекретени, тъй като в хода на делото били представени сведения - служебна тайна на МВР. Според неофициална информация в съдебната фаза се появили данни, че подсъдимите били наркозависими, както и че три седмици преди взрива с тях се движели непрекъснато оперативни работници от НСБОП. Години след случая в медийните среди се твърдеше, че зад взрива стоят "кръгове от службите", а целта била да се насочи подозрението към определени групировки и те да бъдат дискредитирани.


Мнения


Говорителят на Еврокомисията Пиа Хансен
Еврокомисията очаква от властите в България пълно разследване.


Премиерът Бойко Борисов
Въобще не ме учудва. Радвам се, че са го поставили професионално и не са убили хора. Зная, че тези хора това могат, затова са обучавани. Добре подбрано е и времето... Службите трябва незабавно да се стегнат и да се хванат конспираторите. Аз съм говорил тази сутрин с Цветан Цветанов и с Цветлин Йовчев и съм им казал, че от това дали ще бъдат задържани извършителите зависи оценката, която ще им дам. Един ден, когато се разкрият извършителите, аз предполагам, че те ще бъдат същите, които са пребили журналиста Огнян Стефанов, а през 1997 г. взривиха мой близък – точно в деня, когато Богомил Бонев правеше една от успешните си акции. (На 27 март 1997 г. беше взривен джипът на доскорошната приятелка на премиера Цветелина Бориславова - бел. ред.) В събота бяха петима депутати при мен и мисля, че Тодор Великов (който напусна партия РЗС - бел. ред.) публично го е казал, че е присъствал на разговори, в който те са се готвили да правят такива неща и да събират общественото внимание... Държавата има прекалено много важни приоритети като здравеопазване, строителство и екология и по никакъв начин с такива ченгеджийски номерца няма да се занимаваме.


Цветан Цветанов, вътрешен министър
Трябва да дадем малко спокойствие на СДВР и ГДБОП, за да могат да си свършат работата... В последните няколко седмици се усеща припокриване на раздвижването на някои от организираната престъпност, свързано с политическата дестабилизация, която идва от българската опозиция. Доста озадачаващо е –  какво е това обединение в искането за дестабилизирането на страната от две диаметрално противоположни партии в българския парламент? Може би целта е една – да запазим статуквото, да върнем всичко, което наблюдавахме в последните 20 години. Но аз уверявам, че професионализмът на служителите на МВР и политическата воля на българското правителство ще продължат за неутрализиране на тежката организирана престъпност и на престъпността като цяло. 


Президентът Георги Първанов
Аз съм сериозно разтревожен от това, че няма респект към  МВР, че виждаме връщане на лошата традиция за разчистване на сметки по начина, по който това ставаше през 90-те години.


Цецка Цачева, председател на Народното събрание
Взривът е неприятен акт, особено когато пристига еврокомисарят по сигурността.


Цветлин Йовчев, председател на ДАНС
Всеки един бомбен взрив, който се извършва, е нещо, което е изключително отвратително.


Иван Костов, ДСБ, съпредседател на "Синята коалиция"
Тези, които атакуват правителството, имат изгода от този взрив и в момента сигурно потриват доволно ръце. Вътрешният министър губи битката с престъпността и корупцията. Фактът, че се допуска такова нещо в момент, когато в страната пристигат четирима еврокомисари, говори, че е изпуснат контролът над престъпния контингент. Това е терористичен акт. По логиката на управлението на Борисов вътрешният министър Цветан Цветанов трябваше да е първият човек, отишъл там. Има много лош подтекст за правителството - гърми се срещу тези, които го атакуват. Така изглеждат нещата. Министър-председателят трябва да вземе много силни лидерски решения, едно от тях е да се освободи от Цветанов, защото той му стана топуз, котва... той руши доверието. В момента сме длъжни да бием камбаната. А Борисов трябва да знае, че камбаната бие за ГЕРБ.


Сергей Станишев, БСП
Има две възможни интерпретации за взрива. Едната е, че МВР и правителството не могат да гарантират елементарна стабилност и спокойствие на гражданите и защита на тяхната собственост и права. Другата версия е свързана с това, което подсказа шефът на митниците Ваньо Танов - че някои служби действат, използвайки методи на бандитски групировки. Повечето акции на вътрешния министър Цветан Цветанов имат ПР ефект, а в случая с взрива този ефект не се връзва и затова явно няма за какво да се появява министърът. Завчера е била подпалена къщата на бившия председател на ДАНС Петко Сертов в Копривщица, което за мен не е случайно събитие, това е форма на сплашване.


Красимир Велчев, ГЕРБ
Взривът не е срещу вестник "Галерия", а е акт срещу държавата.


Лютви Местан, ДПС
Неприятно е, че това се случва в България, още по-неприятно е, че това е в един знаков ден, в който България очаква четирима еврокомисари, включително и този по вътрешна сигурност. Ние нямаме намерение да експлоатираме този случай политически.


Цвятко Цветков, бивш главен секретар на МВР
Управляващите сами са организирали взрива и ще се мъчат да го крият.Twitter


boytchev:
взрив в района на Орлов мост преди около 40 мин, засега фокус и бг нес мълчат, чакаме съобщението на МВР... време за реакция на бг медиите за взрива на "Милениум" - 2 часа след случката. не е зле... всички тази сутрин фейлнаха - медиите, пожарната, ДАНС. Как ДАНС не знаят предварително за лице, което ей така се разхожда с половин кило взрив?!... любопитно ми е - взривяването на камерата на КАТ преди месец дали е било подготовка за този взрив?


BGENOCIDE: Преди по-малко от час е било взривено издателство "Милениум"


Facebook


zhenga: много е ползотворна сутринта, като се събудиш в 5.30 от взрив:)


Rossen Bossev: Колата, паркирана пред редакцията на в. "Галерия" по време на взрива, е "Голф". С пернишки номер. Без майтап. РЗСтърстващ взрив


Boris Mitov: се наслаждава на ПЪРВИЯ ден от идването на ГЕРБ, в който Цв Цв не се появи нито по ТВ, нито по Фокус :D :D :D и от тротила имало полза...

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на alxx
  alxx
  Рейтинг: 374 Гневно

  Тия от Галерия са толкова долни,че няма да се изненадам,ако сами са си взривили бърлогата......Искат сегашните лапачи долу,за да могат да захапят те измършавялия народ.....Гнусна паплач.

 2. 2 Профил на mnimia
  mnimia
  Рейтинг: 583 Гневно

  Добър ход на трактора.Да гръмне бомбичка пред собствения си вестник.В деня когато на гости ни идват от ЕС. А мазния гъ...з Явор Дачков и устатата крава Патрашкова така са се стреснал ,че като гледам "са си глътнали езиците и дума не обелват".

 3. 3 Профил на disastrous
  disastrous
  Рейтинг: 479 Неутрално

  -Какво ще стане ако цопне бомбичка в канализацията?
  -Ще замирише...

 4. 4 Профил на Стоян Крумов Рахнев
  Стоян Крумов Рахнев
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Докога ще продължава така? Обикновените граждани отдавна вече нямат спокойствие! Как да живеем в България? Държавата не ни пази, така както е нормално. Докога неуки управници ще ни определят съдбата? В цивилизованите страни преди да се навлезе в политиката се преминава сериозно обучение! Не съм оптимист за бъдещето!

  Stoyan Rahnev
 5. 5 Профил на Old Bradyr
  Old Bradyr
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Питали Бай Брадър:
  - Борисов поиска от народа да стиска зъби поне още година, какво мислите за това ?
  Брадърът отговорил:
  - На народа му окапаха зъбите, вече стиска юмруци ...

  Повече вицове на:
  http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=bulgaria&Number=1951488916&page=0&view=collapsed&sb=5&vc=1

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK