Ало, телефон 112. Какъв е проблемът?

Ало, телефон 112. Какъв е проблемът?

© Красимир ЮскеселиевАло, телефон 112. Какъв е проблемът?- така започва всеки разговор на служителите на единния европейски телефон за спешни повиквания. Какво е всекидневно да ти се обаждат хора в беда знае Петрана Христова, която работи в Районен център тел. 112 - Русе от началото на системата.


"И ние сме хора и ние изживяваме нещастието на другите. Работата ни е такава, че трябва все пак да стъпим здраво и да помагаме, не да изживяваме", каза пред "Дневник" Петрана, която днес беше отличена за работата си към SOS номера, както го наричат още от Дирекцията "Национална система 112" към МВР. Днес номерът навършва 20 години, а у нас системата тръгна през септември 2008 г. Въпреки че тук е въведен последен в Европейския съюз, ефективността вече е над средното равнище, похвалиха се вътрешното министерство.


Петрана Христова приема обажданията за тежките пътнотранспортни произшествия с жертви. "Жалко е за загубата на хора по такъв начин, но такъв е животът", снишава глас и си пожелава да бъдат спасени повече хора с работата й.
Служителката на тел. 112 работи в пограничен район, където сигналът на мобилните оператори на съседните страни е по-силен. "Когато се обадят румънски граждани, им обяснявам бавничко и ясно, че трябва да сложат телефонния си апарат на ръчно търсене на мрежа, за да попаднат на техния оператор ", разказа практиката в такива ситуации тя.


Петрана каза, че всеки ден обажданията са различни. Сигурна е обаче, че общият брой е нараснал. Такава е статистиката на МВР- с 69% повече са обажданията през 2010 г. спрямо предходната. Най-голям брой са инцидентите, насочени към спешната медицинска помощ, следвани от консултациите, престъпленията против личността и собствеността. Голямо повишение има и в сигналите за автомобилни катастрофи.


"Хората стават все по-информирани за работата на 112 и все повече се обръщат към нас", смята Петрана Христова. По наблюденията фалшивите сигнали намаляват. Времето и опитът са я научили да "разпознава такива обаждания и веднага да ги тушира още в началото". Гласът, интонацията и липсата на отговор за местоположението на обаждащия се са сред признаците, но Петрана запази в тайна другите белези на фалшивите позвънявания.


Дирекцията "Национална система 112" днес награди 12 свои служители, сред които и Петрана Христова. На церемонията присъстваха главният секретар на МВР гл. комисар Калин Илиев и директорът на тел. 112 Стоян Граматиков.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Всичко това е много хубаво. Особено това, че има един телефон, който тр.д. се помни, а това в моменти на стрес е особено важно. (Както се казва в Хамериканските филми в такива моменти - "Ало, кой е номерът на 911?"

  Само бих им пожелалл повече точност, защото те са всъщност посредници между "сигнализиращия" и полиция, бърза помощ, пожарна... Имах проблем седмици преди ЧНГ, повикахме линейка на 112 и после се оказа, че са им дали грешен адрес и хората от линейката ни посъветваха да се оабждаме директно на бърза помощ.

 2. 2 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 532 Любопитно

  А не може ли вместо да им обяснява бавничко някакси да ги прехвърли към румънското 112. Технологиите позволяват...

  ALL IS WELL
 3. 3 Профил на pravets82
  pravets82
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#2] от "muad":

  Технологиите позвиляват, но кой ще плати за разговора?

  Когато гей жирафите заменят Снежанка е време да си стегнем куфарите!
 4. 4 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#3] от "pravets82":

  E, в крайна сметка животът е по-важен от 2-3 минути международен разговор, нали? Представи си, ако - недай, Боже - си в силен стрес - някой бере душа, гори къщата, крадци влизат вътре - колко ще ти е до разходи и колко - до смяна на ръчен режим на набиране и прочее.

 5. 5 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Проблемът е и некадърното управление на Герб,

 6. 6 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Всеки лекар ,който е работил в Бърза Помощ знае ,че половината от сградите -къщи и блокове нямат обозначени номера. Понякога времето в търсене на адрес отнема десетки минути. И никой от общинските администрации не взема никакви мерки да накара гражданите и селяните да си обозначат адреса по някакъв начин. В момента дори е по-лесно да те намерят по GPS координатите , отколкото по номера на къщата...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 7. 7
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:37 на 11/02/2011 от неговия автор.

 8. 8 Профил на nightowl
  nightowl
  Рейтинг: 381 Весело

  Обадете се на 112 и на 150/160/166 едновременно за даден случай. Измерете времето за реакция. Разликата се нарича Емел Етем и Тройна коалиция!

 9. 9 Профил на pesho1921
  pesho1921
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Не съм ги ползвал. Един познат се обадил за пожар, те му казали, че се майтапи. Той пък им казал, да погледнат през джама, че е в съседната им сграда. Еле, повярвали му чак тогава и пратили пожарната.

 10. 10 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dr_Doolittle":

  Значи, че упълномощените власти в републиката наместо да си мерят пишките и да си размахват записи на мегатъпите си разговори да запретнат ръкави и да започнат да поправят такива дребни неща, които имат нужда да бъдат поправени - и да бъдат поправени.

  Няма табели с номера - ами да се поставят, толкова му е сложността на заданието !

  Технологиите на планетата Земя предлагат решение на тези въпроси отдавна, дори и другарите от ГЕРБ да не са наясно - да се допитат и да го сторят !
  И тетака.

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 11. 11 Профил на 1000
  1000
  Рейтинг: 488 Разстроено

  току що починало дете на 2 години в 7-ма поликлиника поради (според родителите) закъсняла линейка (40 мин).
  Според шефа на линейките всичко било своевременно...

  So wenig eine Hyäne vom Aase läßt, so wenig ein Marxist vom Vaterlandsverrat!
 12. 12 Профил на MIRADOR
  MIRADOR
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#5] от "kitaec__":

  На баба ти хвърчилото! Кой каквото и да напише ти си знаеш само" проблемът е лошото управление на ГЕРБ"Такива сте всичките тъпи клакъори на Партията,която създаде мафията,организираната престъпност, корумпираните съд и прокуратура и хаосът с единствената цел да се докопа отново до власта.Действайте ! Бъдещето НЕ Е ВАШЕ !

  Виниций
 13. 13 Профил на MIRADOR
  MIRADOR
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#10] от "SeoKungFu":

  Да,бе! То си имаше номера допреди двадеисет и пет години,ама ГЕРБАДЖИИТЕ / мръсни !/, дойдоха на власт и лани ги махнаха...И теб ли все на онова място те сърби ?

  Виниций
 14. 14 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#12] от "MIRADOR":
  Само че,Другаря комунист Бойко Борисов се е клел в тази партия,той е един от най верните слуги на Тодор Живков.Бил е и доносник на ДС с агент Буда.Същото може да се каже и за председателя на партииката ти Герб,непримиримия цецко.Председателката на парламентарната ви група Цецка Цачева,каза,че се гордее,че е била партиина секретарка,а пък 103 човека от парламентарната група на Герб също са се клели на майката им партия БКП.Герб е един уродлив израстък на БКП

 15. 15 Профил на MIRADOR
  MIRADOR
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#11] от "android":

  Не си достатъчно изчерпателен ! Не си писал датата,часът, градът и името на детето...И най-важното,че правителствен кортеж е спрял ленейката за 35 минути и тя е закъсняла 40 минути...Детето е починало заради лошото управление на...По нананък ти си го знаеш от преждепишещите...

  Виниций
 16. 16 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Веднъж съм звъняла на 112, за запалено стърнище (вече бяха пламнали няколко от околните дървета, а беше страхотна суша, края на август). После ми звъняха 3 пъти различни служби, които очевидно си прехвърляха топката, карайки ме да обяснявам отново и отново какво и къде съм видяла. Всичките звучаха, сякаш нарочно съм им развалила неделята. Цялото продължи към 40 минути. При благоприятен вятър за това време щеше да се получи хубав горски пожар. Какъв е смисълът на този телефон, щом комуникацията на различните звена е по-бавна от димни сигнали?

 17. 17 Профил на MIRADOR
  MIRADOR
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#14] от "kitaec__":

  Напиши им автобиографиите и ги издай на китайски ! Ще ги чете целият милиарден китайски народ...На българите им е ясно в кое от писаниците ти има достоверност и кое е лайнометство в услуга на заформящата се нова тройна ИНКВИЗИЦИЯ- БСП/К/, ДПС/Т/, Костоваците от синьо-червената коалиция, плюс трима откачени от Яневите сплатници и един бракуван Текезесарски трактор.Пардон,забравих Гоце! СКЪРБЯ ЗА ВАС ! НОМЕРЪТ ВИ НЯМА ДА МИНЕ !

  Виниций
 18. 18 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Видно е,че Марчев не имал взиамне даване с тази "услуга"
  Пълна скръб са тези служители.
  Говорят на "ти", не се представят! Затварят телефона като им се изчерпа търпението.
  Никой не ги контролира!
  Типично бг номера.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 19. 19 Профил на Ния
  Ния
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Все пак добре е че ги има.
  Хората са със специално обучение за психолози, когато питат - отговаряйте им спокойно доколкото можете.
  И да звучат тъпо въпросите им имат смисъл

  Over and out.
 20. 20 Профил на walhalla
  walhalla
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Проблемът ви 112 е, че пращате линейка посред нощ на спешен адрес в града Х на улица У номер 25, където се намира 8 етажен блок с 12 входа. Ето това ви е проблема! И се започва едно лутане от етаж на етаж и от вход на вход, защото вашите оператори са пропуснали небрежно да попитат хората за точен адрес, а през това време някой бере душа. Да не говорим за случаите, когато спешна помощ бива пратена на грешен адрес и вади акъла на спокойно спящи хора в 3 през нощта, а в това време някой в някоя съседна къща бере душа.

  Failure is not an option.
 21. 21 Профил на walhalla
  walhalla
  Рейтинг: 488 Разстроено

  До коментар [#11] от "android":

  Ти поинтересува ли се за подробности или просто реши така да се изкажеш неподготвено! Не ти ли направи дори впечатление,че е извикана Спешна помощ от лекарски кабинет в поликлиниката? Това нормално ли е? Още малко ще започнат да си викат спешна помощ в Спешната помощ .Съветвам те също така да минеш в едно-две съседни издания, където има снимки на родителите от тази вечер и вероятно като мен ще останеш потресен, но на тези снимки майката на горкото детенце е ухилена?!?!!!Без коментар!

  Failure is not an option.
 22. 22 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#16] от "arch_":

  Има смисъл най малко за това, че го коментираме и обсъждаме. Като е казано 112 това не означава, че звъним на 911
  Нашата работа е да им развалим неделята

  Идеята по принцип е добра.
  И на тях не им е лесно. Просто им го сервираха в един момент и искаме да се държат сякаш имат няколкогодишен опит в тази работа.
  Явно при нас политическата необходимост да се направи нещо взема връх над обективните обстоятелства в момента...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 23. 23 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#3] от "pravets82":

  112 е безплатен. Набира се дори без СИМ карта.

  ☭= ☠
 24. 24 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Неутрално


  До коментар [#21] от "walhalla":

  "+" но трябваше да е гневно а не разстроено.

  Имам впечатления от БНМП навремето, явно и във Спешната помощ нещата сега не са по различни.


  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 25. 25 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Когато се обадят румънски граждани, им обяснявам бавничко и ясно, че трябва да сложат телефонния си апарат на ръчно търсене на мрежа, за да попаднат на техния оператор" - ебати тъпотията, а защо ТЯ (операторката) не пренасочи разговора директно към румънския оператор?

  http://ide.li/
 26. 26 Профил на Д.Станев
  Д.Станев
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Последният път звънях на 112 за ПТП - един ми отне предимството и се ударихме. Първо звънях на дежурния в КАТ, той ми каза да звъня на 112. Звъня и обяснявам ситуацията и от там почват да ме разпитват за трите имена, моите и на другия участник, за номера на колите, щети и пр. Чакахме час и половина да дойде КАТ при положение, че бяхме в грда на относително централно място - нищо. А беше ужасен студ и вятър духаше. После се обадих да кажа, че няма да чакам повече и си тръгнах... Това не е добра организация.

 27. 27 Профил на volokin
  volokin
  Рейтинг: 551 Неутрално

  до 26- не е сигурно, че проблема е бил в 112, най-вероятно е било в КАТ. За такива малки ПТП'та има двустранни протоколи и не е нужно да чакате кат.
  Идеята е много добра за единния телефон. Ако подобрят системата както в Англия(където съм живял) при обаждане от моболен телефон да локализират на момента точното място от където се обажда изпадналия в беда би било чудесно.
  Един единствен път се обадих за внезапно спрял светофар на главно кръстовище на Варна и ми казаха, че веднага ще се обадят на кат. Не зная дали това е била причината, но след 3 мин имаше вече полицай на мястото.

  Just below my skin I'm screaming...
 28. 28 Профил на Mr. D
  Mr. D
  Рейтинг: 420 Неутрално

  А не е ли незаконно да звъниш на 112 и да даваш невярна информация. Ако не е, би следвало да се направи незаконно, защото не искам да разчитам на лелчето да тушира невярната информация - току виж, туширала някой който не се шегува и тогава кой ще е виновен. И ако е незаконно и се глобяваме за това едва ли ще има много хора да се шегуват - те и без това не останаха улични телефони, че да не може да намериш кой звъни.

 29. 29 Профил на 1000
  1000
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#21] от "walhalla":

  е аз го чух по радиото не съм го чел в нета. А ти по-добре дай линк към статията от другите издания, за които споменаваш. Няма да тръгна да ровя сега...

  So wenig eine Hyäne vom Aase läßt, so wenig ein Marxist vom Vaterlandsverrat!
 30. 30 Профил на vikito_baby
  vikito_baby
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Смешни коментари от смешни хора четох досега, няма те никаква представа за работата на тези хора, там са доказани професионалисти.

 31. 31 Профил на nightowl
  nightowl
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#30] от "vikito_baby":

  И с какво точно са се доказали. Дори няма проект за системата! Питайте Стоян Граматиков )

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK