"Дневник" на 10 години

Броеве на "Дневник" от преди години - все още в големия формат. Сега вестникът е компактен, а сайтът се чете през компютър, мобилен телефон и таблет.

© Надежда Чипева

Броеве на "Дневник" от преди години - все още в големия формат. Сега вестникът е компактен, а сайтът се чете през компютър, мобилен телефон и таблет.12 февруари е официалният рожден ден на "Дневник". Днес ставаме на 10 години.


Неофициален може да се нарече 10 февруари, когато излиза нулевият брой. Той е разпространен с тиража на "Капитал" - другата медиа на издателите на "Дневник". И става много популярен заради публикацията за брата на тогавашния главен прокурор Никола Филчев, който се занимава с незаконен износ на антики. Тя предизвиква данъчни проверки, разследване и атака срещу издателите на двата вестника.


Така интересно започва животът на "Дневник". И продължава вълнуващо - новинарски удари, респектиращи анализи, интересни герои, вдъхновяващи снимки.
Оттогава излизат точно 2490 вестникарски броя. А онлайн изданието е измеримо в стотици хиляди материали, бърза реакция, качествена интернет журналистика и достоверност.


Признаваме си и за челни заглавия с буквени грешки - жертва на надбягването с графика, нелепо разменени имена под снимки, необяснимо сбъркани цифри (някои предизвиквали промени в цените на акциите на борсата :), поводи за поднасяне на извинения или за публикуване на право на отговор... Когато грешим, си признаваме.


Днес "Дневник" е богат с верни и взискателни читатели.


Благодарим ви! Продължаваме заедно.


Вместо пожелание за рождения ден публикуваме отново обръщението на първия главен редактор на вестника - Румяна Червенкова, което излезе през 2001 г. в нулевия брой на вестника. Защото десет години по-късно то продължава да е това, което всеки ден се стараем да бъде "Дневник":Мисията на "Дневник"


През последните два месеца, когато подготвяхме "Дневник", ни се обадиха много хора. За да кажат, че очакват да видят нещо различно. Всекидневник, който се отнася сериозно към събитията и предлага новините с техния контекст и предистория. Без да залита по кампанийни прояви и сиромахомилски призиви. Вестник, който да е едновременно информиран, умен, полезен, честен, обективен, четивен, но не пошъл, въобще - идеален.


"Дневник" няма да е идеален и няма да е еднакво справедлив в очите на всички.


Това няма да е всекидневникът на тези, които очакват държавата да осигурява съществуването им, подкупите да правят бизнеса, а популизмът да гради доверието.


Затова най-напред се обръщаме към читателите на "Капитал", които показаха, че уважават добрата журналистика и имат доверие в поне една медиа.


"Дневник" ще се бори за доверието на всички читатели, които искат да знаят. Които задават въпроси, а не приемат предварително нагласени отговори. Които поемат риск и отговорност, а не чакат помощ и подаяния. За тези, които успяват, но и за тези, които искат да успеят.


"Дневник" ще бъде техният вестник, всекидневникът на възникващата средна класа.


***
Р. S.
В следващите дни ще публикуваме в сайта новини от броевете от преди 10 години, галерии с най-интересните снимки, селекция от анализи, които продължават да звучат брутално актуално и сега. Вие може да ни споделите ваши истории с "Дневник".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK